Andrei Bănuță, Matteo, Damian Drăghici - Țară, Ţară
Începutul lunii decembrie e perioada cea mai grea pentru românii aflaţi în afara țării, care simt puternic dorul de acasă de 1 decembrie, Ziua României. O melodie reprezentativă pentru acest dor tocmai a debutat şi se numeşte "Țară, Ţară" Este o creaţie semnată Andrei Bănuță, Matteo Mattman, Damian Drăghici.
Videoclipul "Țară, ţară" a strâns deja jumătate de milion de vizualizări în doar 3 zile, pentru mesajul puternic transmis spre diaspora. Anumite elemente din melodie au darul unei mantre, a unei doine de jale cu privire la dorul de cei dragi rămaşi în afară. Combinate cu elemente pop, folclor şi un uşor R&B. Versurile au fost scrise de Andrei Bănuță şi Ester Peony, care ne-a reprezentat la Eurovision cu câţiva ani în urmă.
Muzica a fost compusă de Ester Peony, Andrei Bănuță, Alex Bolero, Damian Drăghici (pe care îl auzim cântând la nai) şi Matteo. De producţie, mix şi master s-a ocupat Alex Bolero, în vreme ce Ester Peony a furnizat vocile adiţionale. Videoclipul este semnat Denis Simonov şi în el vedem momente familiare pentru românii plecaţi din ţară: discuţiile pe apel video cu cei dragi, scrisorile şi nopţile pierdute cu gândul la familia lăsată în urmă.
Motivul "pâinii puse pe masă acasă" apare de câteva ori în versuri. Completate de o figură feminină care face dans artistic şi are rolul unui înger care îi uneşte pe cei despărţiţi de mii de kilometri. Acelaşi înger îi încurajează pe cei care muncesc peste program pentru cei dragi rămaşi în ţara de baştină.
Andrei Bănuță a descris piesa astfel:
Eu sunt un norocos, pentru că am avut șansa să-mi trăiesc visul aici, în țara mea. Mulți, însă, nu au fost atât de norocoși ca mine și am știut că piesa asta nu trebuie să fie patronată de simțirea mea, ci de ce știu eu că simt românii care trăiesc departe de țara lor. Parte din familia mea nu trăiește aici și știu cât de greu le este să-și vorbească limba doar cu noi la telefon.
Matteo a contribuit cu strofa a doua şi a explicat-o:
Strofa a doua reprezintă parte din gândurile pe care mulți români le au atunci când sunt nevoiți să stea departe de casă. Este o piesă despre sinceritate, durere şi vulnerabilitate.
Damian Drăghici a povestit de asemenea cum a luat naştere melodia:
Am lucrat la piesa asta cu toată dragostea și pasiunea. Cunoaștem toți situația în care mulți români au fost puși, aceea de a pleca departe de casă, în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru toate persoanele dragi pe care le-au lăsat în urmă. Sper că Țară, Țară să vorbească pentru ei, să le fie alinare și să îi aducă mai aproape de familiile lor.
Andrei Bănuță este un muzician în vârstă de doar 23 de ani, care şi-a început cariera de mic, de la 4 ani. A participat la multiple concursuri muzicale, naţionale, dar şi internaţionale.
Concerte & turnee
Damian Drăghici a magnetizat sala Operei Române cu albumul introspectiv "Meditații românești"
Marți seară, pe 26 noiembrie, Damian Drăghici a lansat pe scena Operei Române din București albumul "Meditații românești", un tribut adus rădăcinilor ancestrale. Evenimentul s-a desfășurat cu casa închisă.
Aproape 1000 de spectatori cau avut parte, timp de 90 de minute, de o călătorie muzicală meditativă și introspectivă prin toate etapele vieții pentru reconectarea cu rădăcinile și valorile culturale și spirituale profunde și atât de grăbit lăsate uitării în fuga zilelor.
Damian Drăghici: "Trecutul este trunchiul care ne sprijină să mergem mai departe. Această muzică vorbește mai întâi sufletului"
"Am creat Meditații Românești pentru a ne reîntoarce, prin muzică, la legătura ancestrală pe care sufletul nostru o are cu locul în care ne-am născut. În zilele noastre, uităm adesea de trecut, fiind prea concentrați pe viitor. Dar trecutul este trunchiul care ne sprijină să mergem mai departe. Această muzică vorbește mai întâi sufletului, comunicând prin legăturile profunde pe care le avem cu arta și cu pământul natal", a declarat Damian Drăghici.
Comcertul a găzduit 13 artiști pe scenă: Damian Drăghici la nai, voce, tilincă și caval, Cristina Stroe, soția artistului, la voce, Peter Perantz la pian, Costinel Mirea și Daniel Rotariu la vioară, Rodin Moldovan la violoncel, Sorin Romanescu la ghitară, Maria Bilde la harpă, Marius Mihalache la țambal și Lorin Mihalache și Gabriel Bălașa la percuții.
Proiectul introspectiv "Meditații Românești" s-a dorit a fi asemenea unui basm folcloric, în care vibrațiile magice ale instrumentelor se contopesc cu vocile și sufletele celor de pe scenă și din public.
Damian Drăghici: ""Meditații Românești" va fi disponibil în exclusivitate pe aplicația Inspir, pentru că acest album este o filă dintr-o poveste și nu putem desprinde fila din cartea din care face parte"
Damian Drăghici a anunțat că noul său album, care este poate cel mai profund și artistic proiect al carierei sale, va mai putea fi ascultat doar într-un context exclusivist de tip experiență, într-un mediu potrivit pentru o călătorie prin timp și suflet.
"Vom lansa undeva până la finalul anului o aplicație-experiență, Inspir (În spirit românesc). Aceasta va include sesiuni de meditație unice, inspirate din tradițiile și sunetele pământului românesc pentru a reconecta utilizatorii cu vibrațiile de odinioară. "Meditații Românești" va fi disponibil în exclusivitate pe aplicația Inspir, pentru că acest album este o filă dintr-o poveste și nu putem desprinde fila din cartea din care face parte", a explicat artistul în timpul evenimentului care a redat sunetele autentice ale României străvechi.
Spectatorii veniți să experimenteze muzical, sub creativitatea, conceptul și talentul lui Damian Drăghici, legătura și călătoria dintre suflet și pământul natal, au găsit pe scaune un ghid al acestui drum profund, denumit "Hărțile sufletului. Veniri și deveniri. Stări și instaurări. Treceri și petreceri." Conceptul spectacolului "Meditații românești" a reprezentat artistic și muzical o trecere meditativă prin toate etapele vieții omului, de la trezirea pe lume, până la îndrăgostirea inimii sau rânduirea lumii.