Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 5 piese Slipknot, cea mai grea formaţie din valul nü metal

Slipknot a renăscut în 2019, odată cu lansarea albumului "We Are Not Your Kind", iar acest suflu nou îi împinge pe cei 9 metalişti şi spre Europa. În cadrul turneului de promovare a noului LP, trupa va ajunge în România pe 27 iulie 2020, în cadrul Metalhead Meeting la Romexpo. Ne pregătim de concertul din vară recapitulând 5 dintre piesele cele mai apreciate ale trupei din Iowa.

Publicat

pe

Slipknot at Rock Am Ring 2019 live streaming
Slipknot at Rock Am Ring 2019 live streaming │ FOTO: Slipknot

Slipknot lua fiinţă în 1995, dar lansa primul album de abia în 1999, "Slipknot". Momentul de popularizare al trupei în rândul maselor a venit odată cu lansarea lui "Iowa" în 2001, considerat de mulţi critici şi fani drept unul dintre cele mai bune albume de nü metal de la început de mileniu. Legendele abundă cu privire la acest material, precum cele legate de Corey Taylor care a înregistrat piesa "Iowa" tăindu-se pe piept cu cioburi şi fiind gol puşcă în studio.

Producătorul Ross Robinson a avut un accident de BMX în perioada înregistrărilor albumului "Iowa", suferind o fractură la spate, dar şi-a transformat durerea în munca la acest disc. Acestea sunt doar două exemple a ceea ce înseamnă mitul Slipknot, formaţia care îşi numeşte fanii "Maggots" cu drag şi ei înţeleg despre ce e vorba.

Grupul a fost o bună parte din timp înconjurat de mister, cei 9 artişti purtând măşti complexe şi costume de diferite culori care le ascundeau fizicul şi chipurile. La fiecare album nou au adus schimbări măştilor, imaginilor afişate.

De-a lungul anilor Slipknot a evoluat, familia celor 9 membri l-a pierdut pe Paul Gray în 2010 (supradoză), iar în 2019 s-a despărţit de percuţionistul Chris Fehn. Toboşarul Joey Jordison a părăsit trupa în 2013.

Cu toate acesta Knott a continuat să producă muzică de calitate şi s-a cimentat ca un nume greu al muzicii heavy metal, cu propriul festival Knottfest, acum şi într-o variantă acvatică, de croazieră (10-14 august 2020). Corey Taylor a ajuns într-un fel şi purtător de cuvânt pentru toţi artiştii rock, fiind foarte des citat şi intervievat de către publicaţiile de specialitate, dar şi hăituit de paparazzi în momente grele din viaţa personală.

Din acest travaliu s-au născut aceste 5 hituri:

5. Duality

"Duality" a fost primul single de pe mult aşteptatul album "Vol. 3 (The Subliminal Verses)" din 2004. Roadrunner Records a declarat la un moment dat că videoclipul acestui track e cel mai apreciat din existenţa casei de discuri. Clipul e de o simplitate fantastică şi totuşi a fascinat fanii încă de la apariţie. Ideea de sute de persoane gata să se dezlănţuie violent pe un spaţiu de câţiva metri pătraţi este genială. Valuri de persoane la bustul gol invadează o reprezentaţie ad hoc Slipknot într-o casă părăsită.

"Duality" este benzină pură şi începe cu riff-uri sacadate şi vocea lui Corey sunând foarte "electrică" şi deznădăjduită. Versurile sunt nihiliste, nu prezintă vreun viitor pentru generaţiile actuale şi exprimă dorinţa artiştilor de a nu mai vedea prezentul sumbru. Single-ul reuşeşte să fie ofensiv fără obscenităţi şi împrumută discret riff-uri din grindcore.

4. Wait and Bleed

"Wait and Bleed" este primul single al trupei Slipknot, necunoscută publicului larg încă la momentul debutului său. A sosit pe CD, VHS şi casetă audio, ceea ce indică vechimea sa. Melodia fost remixată cu voce cântată mai curat pentru a face un single mai catchy pentru mase. A fost single-ul de bază pentru albumul "Slipknot" din 1999 şi a ajuns pe locul 34 în American Billboard Hot Mainstream Rock Tracks în februarie 2000. Joey Jordison, fost toboşar Slipknot a compus muzica pentru acest track de unul singur şi apoi a prezentat-o membrilor trupei.

Corey a scris imediat versurile, simţindu-se inspirat de vibe-ul piesei. Mesajul este "acel buton din capul tău care se poate activa în orice moment: devii din fiinţă civilizată cineva care poate comite acte teribile". "Wait and Bleed" a adus prima nominalizare la premiile Grammy pentru Slipknot în 2001, pentru "cea mai bună reprezentaţie metal".

3. Vermilion

"Vermilion" pare să fie prima baladă Slipknot, deşi are un sound destul de heavy. A sosit ca single în 2004, continuată cu "Vermillon 2", care e mai blândă. Rick Rubin şi-a pus amprenta pe această creaţie complexă, o poveste de iubire piperată cu stalkeri şi finaluri nefericite. Atunci când trupa cântă piesa live face trecerea de la măştile clasice la "Death Masks", un mulaj cu faţa reală a fiecărui artist. E interesantă schimbarea de ritm, care se petrece de 3 ori pe parcursul piesei, creşte în intensitate spre final şi devine tot mai ameninţătoare şi tragică.

Partea a doua continuă povestea din primul "Vermilion", dar îi adăugă două chitare acustice, violoncel, pian şi Corey Taylor trece la voce de bariton. Videoclipul "Vermilion" a fost regizat de Tony Pretrossian şi Shawn Crahan, percuţionistul trupei. Prezintă povestea unei fete care trăieşte o viaţă de tortură într-un oraş aglomerat. Este un soi de "Frumoasa Adormită" care nu e observată contorsionându-se de durere de către toţi cei care trec pe lângă ea.

În partea a doua vedem fata dormind în pace pe un câmp, dar la final ne dăm seama că era moartă deja.

2. My Plague

Momentul când popularitatea Slipknot a explodat a fost cel în care piesa "My Plague" a fost inclusă în coloana sonoră a filmului "Resident Evil" şi în trailerul acestuia. Riff-urile şi vocea lui Corey Taylor au ajuns să fie asociate cu lickerii din film care săreau de pe tavan spre Mila Jovovich. Aceasta este una dintre piesele cele mai melodice de pe "Iowa", fiind cea mai catchy de pe albumul din 2001, dar în acelaşi timp chitara o face foarte dură şi heavy. Melodia a fost nominalizată la premiul Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie metal" în 2003. Vocea curată e o raritate pentru perioada primelor albume Slipknot, scoţând în evidenţă acest single. Varianta apărută în "Resident Evil" este cea remixată, "New Abuse Mix", care s-a viralizat rapid.

Videoclipul oficial este o combinaţie de secvenţe din filmul de groază "Resident Evil" şi concertul trupei de la London Arena de pe 16 februarie 2002.

1. Left Behind

"Left Behind" este single-ul principal de pe legendarul album "Iowa" din 2001. Videoclipul său a rulat în rotaţie pe MTV şi a fost modul prin care mai toată lumea din România a aflat de Slipknot. Imaginea artiştilor cu măşti pline de sânge, cu costume roşii şi a copiilor care umblă într-o casă bântuită au prins perfect în perioada când lumea începuse să devoreze producţii horror ca "Resident Evil", "Silent Hill" şi "The Ring". Aceasta a fost cea mai pură formă Slipknot la nivel vizual: cu costume roşii, Corey Taylor cu masca cu păr din propriile dreaturi tăiate, Joey Jordison cu dungi pe faţă şi percuţioniştii mimând că se dau cu capul de tobe. Şi acest track a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru "Cea mai bună reprezentaţie metal" în 2002.

Numele iniţial al piesei a fost "Lust Disease", un demo mai vechi înregistrat de artişti înainte de primul album. Vocea guturală a lui Corey Taylor a rămas reper. Versurile sunt inspirate de perioada când Corey locuia pe străzi şi a trăit sub un pod în Des Moines, Iowa. Piesa a scăpat pe Internet spre nemulţumirea Roadrunner Records, care a trebuit să o lanseze mai devreme decât plănuise. Videoclipul este considerat printre cele mai simbolice, relevante din istoria Slipknot.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte miercuri, 20 iulie 2022

Slipknot

Loc
Romexpo

Trending