Urmărește-ne în Social Media

rock

Top 5 hituri Lenny Kravitz, omul-formaţie care cântă la toate instrumentele pe albumele sale

Întotdeauna când mă gândesc la Lenny Kravitz îmi vine în minte citatul unei fete de acum un deceniu: "Lenny Kravitz este singurul om pe care un maieu de plasă arată mai bine decât pe o femeie". Dincolo de aspectul vizual zace un geniu muzical, care cântă la TOATE instrumentele pe albumele sale. Dar şi o personalitate expansivă şi neatentă, care în concert la Bucureşti ne-a salutat cu "Good evening, Budapest". Îl iertăm deocamdată şi aruncăm o privire asupra celor mai mari 5 hituri ale carierei sale.

Publicat

pe

Lenny Kravitz
Lenny Kravitz

Activ din 1981 şi cunoscut ca producător, compozitor şi chiar actor (cine îi poate uita prestaţia din "Precious"?... Toată lumea!), Kravitz a colaborat cu un număr uriaş de artişti. El se află în spatele piesei "Justify My Love" a Madonnei şi a compus şi pentru Aerosmith ("Line Up") şi Mick Jagger. I-a produs albumul Vanessei Paradis, a lucrat cot la cot cu Slash şi Sean Lennon, Stevie Wonder sau chiar Michael Jackson (albumul "Invincible" din 2001 include două piese la care a contribuit).

Iată cele mai tari 5 hituri Lenny Kravitz:

American Woman

"American Woman" este la bază o melodie lansată de trupa canadiană rock The Guess Who în 1969, devenind un uriaş hit, cu multe coveruri. Lenny Kravitz a simţit nevoia să reinterpreteze piesa în stil propriu. Este de altfel cel mai celebru cover al piesei originale şi debuta în 1999. Kravitz a înregistrat acest single pentru coloana sonoră a comediei "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me".

Varianta lui Kravitz este mai lentă şi mai sentimentală decât originalul şi mai scoate din solo-uri. Videoclipul oficial este un tur de forţă al actriţei Heather Graham care dansează lasciv în cadrul unui concert ad hoc al trupei lui Lenny. Temele politice ale originalului au fost înlocuite cu unele senzuale şi cu mult sex appeal. Reinterpretarea i-a adus lui Kravitz un premiu Grammy în anul 2000.

Are You Gonna Go My Way

"Are You Gonna Go My Way" e genul de pe piesă pe care să îţi începi ziua. Are un riff genial şi extrem de catchy pe care orice învăţăcel de chitară vrea să îl însuşească cât mai rapid. Kravitz apare ca o figură îmbrăcată în "rochie masculină" haute culture în clip, amintind de pelicule SF ca "Al Cincilea Element". Problema e că acel film debuta la 4 ani după legendarul clip.

Acest single este extras de pe al treilea album de studio al artistului, lansat în 1993. A fost primul album de top 20 Billboard 200 al muzicianului şi l-a propulsat pe locul întâi în Australia şi UK. Aceasta este considerată una dintre cele mai bune creaţii ale lui Kravitz, dar şi unul dintre marile imnuri ale anilor 1990. A apărut într-o sumedenie de filme şi jocuri video precum "Gran Turismo 3" sau "Guitar Hero Live" şi "Guitar Hero World Tour".

Influenţele de soul şi blues se îmbină perfect cu rockul.

It Ain't Over Til It's Over

"It Ain't Over Til It's over" e genul de piesă senzuală pe care îndrăgostiţii se sărută... sau chiar mai mult. A ajuns rapid pe locul 2 în Billboard Hot 100 după debutul din vara anului 1991. Piesa a fost scrisă, compusă, înregistrată şi produsă de către multi talentatul Kravitz. Era un single preluat de pe albumul cu numărul 2 al artistului, "Mama Said". Auzim o baladă mid tempo, cu influenţe din zona Motown, Earth, Wind & Fire sau soul-ul din Philadelhia.

Titlul şi refrenul sunt bazate pe o mantră a unui yoghin, YogiBerra: "Nu e totul gata până nu e gata". A fost primul hit de top 10 pentru muzician şi este melodia care a urcat cel mai sus în topuri din toată cariera sa. Videoclipul este regizat de către Jesse Dylan şi îl prezintă pe Lenny şi trupa sa cântând, iar faţă de radio edit are şi o secţiune de viori extra. Kravitz a cântat în studio la chitară, pian, bas, sitar şi tobe pe acest cântec.

I Belong To You

"I Belong To You" este poate cea mai senzuală melodie de la finalul anilor '90. Este o odă mlădioasă a bărbatului matur pentru iubita sa, o dedicaţie totală a masculului alpha către femela alpha. Videoclipul acestei piese este şi o sărbătorire a culturii insulare din zona central şi sud americană, dar şi caraibiană. Influenţele reggae se simt puternic, împreună cu cele de funk şi soft rock.

Single-ul este extras de pe albumul "5", al cincilea la număr pentru Lenny Kravitz şi lansat în 1998. Videoclipul este regizat de către Mark Seliger şi Fred Woodward, fiind filmat în Bahamas. De acolo se trage mama lui Lenny, Roxie Roker, cunoscută drept jumătate din primul cuplu inter rasial arătat vreodată la televiziunea americană în prime time. Muzicianul apare zâmbind în acest video tribut, pedalând pe bicicletă printre oameni, plutind pe apa oceanului şi plimbându-se prin paradisul tropical.

Fly Away

"Fly Away" este o doză pură de american rock injectată de către Lenny în cultura pop a anului 1998. Având în vedere natura sa catchy şi versurile sale care îndeamnă la aventuri şi călătorii, piesa a fost preluată de o sumedenie de producători auto şi linii aeriene pentru reclame. Acesta a fost al patrulea single de pe albumul "5", lansat în 1998 de artist. Funk rock şi alternative rock perfect îmbinate, melodia a ajuns pe locul întâi în rândul single-urilor din Marea Britanie.

Avea atât de mult succes încât i-a adus lui Lenny o nominalizare la Grammy în 1999. Videoclipul este regizat de către Paul Hunter şi îl prezintă pe muzician împreună cu trupă sa, cântând într-un club înghesuit, în care publicul e foarte apropiat de artişti şi toată lumea se distrează şi se sărută. Efecte speciale au fost adăugate filmărilor pentru a părea preluate din anii '70, din epoca CBGB eventual, cu mult grain.

Reprezentaţia pare mai degrabă punk rock faţă de piesa care e relativ soft. Lenny a cântat şi o versiune acustică foarte populară în reprezentaţiile live.

Comentează

Trending