Dacă stăm să ne gândim de câți ani există Judas Priest, o să ajungem la uimitoarea cifră de 46. Timp de 46 de ani, Judas Priest a făcut muzică pentru fanii heavy metal din toată lumea, vreme în care a vândut peste 46 de milioane de albume și a fost catalogată drept cea mai mare trupă metal a tuturor timpurilor. Deși componența s-a tot schimbat pe parcursul anilor, solistul Rob Halford s-a întors în formație după o scurtă plecare în anii '90 și a continuat turul de forță în muzica heavy metal. Judas Priest se va afla din nou în România pe 1 iulie, alături de Helloween, la ROMEXPO București. Pentru a intra în starea de concert, am întocmit un top cu cele mai heavy piese din istoria Judas Priest și le-am decriptat câte puțin sensul.
10. Exciter
Album: Stained Class (1978)
Piesa "Exciter" are un mesaj moral foarte interesant, înfățișând un personaj metaforic justițiar care ia forma unei entități de foc care vine pe pământ, traversând raiul, cu scopul de a face lumină între oameni. Acest personaj vine pentru a salva omenirea, îi pune în vedere focul său de penitență și încearcă să o scoată din ciclul orb în care se află, arătându-le lumina. Exciter nu pleacă de pe pământ până nu își îndeplinește misiunea, până nu cauterizează masele și până nu face ordine.
9. Night Crawler
Album: Painkiller (1990)
Piesa "Night Crawler" aduce în discuție existența unei creaturi demonice, o târâtoare de noapte care vine pe Pământ din tărâmurile de dedesubt pentru a vâna anumite suflete. Atmosfera redată de versurile piesei este una extrem de întunecată, care aduce frică și ideea ca victimele acestei creaturi nu îi pot scăpa, orice ar face. În final, creatura își devorează victimele, ale căror suflete se ridică în rai. Putem interpreta această creatură ca fiind moartea de care tuturor le este frică și care apare sub înfățișări terifiante, produse de imaginația oamenilor.
8. A Touch of Evil
Album: Painkiller (1990)
Dintre toate piesele de pe albumul Painkiller, "A Touch of Evil" este singura care conține și sunetul sintetizatorului lui Don Airey. În variantele din concerte, piesa este cântată fără sintetizator, acesta fiind înlocuit de chitara electrică. Subiectul piesei este pasiunea față de o femeie, exprimată prin felul demonic în care aceasta, comparată cu un înger negru, îi posedă sufletul autorului.
7. The Hellion/Electric Eye
Album: Screaming for Vengeance (1982)
Aceste două bucăți muzicale sunt deseori cântate în concerte împreună, "The Hellion" fiind introul albumului, iar "Electric Eye" prima piesă. Au existat mai multe coveruri ale acestei piese, printre care și unul făcut de Helloween. Versurile vorbesc despre un ochi electric care supraveghează planeta din spațiu și care știe fiecare mișcare a celor care locuiesc pe ea. Poate fi interpretat ca un fel de ochi al lui Big Brother, ca o avertizare că de fapt cineva știe întotdeauna ce facem, în special raportat la America și la teoriile existente cu privire la acest subiect acolo.
6. Nostradamus
Album: Nostradamus (2008)
Această piesă face parte de pe albumul cu același nume, dedicat profetului de secol XVI Nostradamus. Se pare ca Judas Priest cred cu tărie în veridicitatea previziunilor lui Nostradamus și îi aduc onoare prin versurile lor, folosind persoana întâi pentru a arăta puterea interioară a acestui om. Versurile spun că profetul s-a ținut pe aceeași poziție până la sfarșit, deși oamenii doreau să îl doboare, că el este salvarea noastră și că a fost răzbunat.
5. Hellrider
Album: Angel of Retribution (2005)
"Hellrider" vorbește despre arme mortale și despre puterea lor, despre oamenii care trec prin iad ca să lupte pentru o cauză și dărâmă totul în calea lor datorită acestei puteri interioare. Există o mulțime de cuvinte grele în versurile acestei piese: tirani, armament, abominație, disperare, câmpuri de moarte, crimă și așa mai departe, cuvinte care aduc aminte de starea inferioară a omului și de întunericul din el.
4. The Sentinel
Album: Defenders of the Faith (1984)
Un alt cântec despre moarte, război și durere, "The Sentinel" arată condiția mizerabilă a străjerului a cărui viață este dedicată uciderii și războiului. Acest străjer este prezentat ca o ființă impenetrabilă, lipsită de sentimente și fără de scăpare, condamnată la iad din cauza condiției sale pe care și-o acceptă.
3. Halls of Valhalla
Album: Redeemer of Souls (2014)
"Halls of Valhalla" este o piesă despre o locație despre care se vorbește în mitologia nordică. Valhalla era un hol măreț prin care treceau cei care mureau în luptă, în funcție de cum erau aleși de către zeul Odin. Holul ducea către moarte, iar cei care nu erau aleși să îl treacă se duceau pe câmpul zeiței Freyja.
2. Metal Meltdown
Album: Painkiller (1990)
Ascultând această piesă ne imaginăm un laser uriaș care topește totul în cale cu raza sa de foc. Despre asta este vorba în "Metal Meltdown", din nou despre un sentiment de frică indus de o posibilă calamitate.
1. Painkiller
Album: Painkiller (1990)
În aceeași tema a unei creaturi supraumane care fie salvează umanitatea, fie o duce către pierzanie, piesa Painkiller vorbește despre o entitate care alină durerea oamenilor, venind din ceruri călare pe un monstru de metal. Aflată în prag de colaps, umanitatea își găsește salvarea prin acest erou pe jumătate monstru, pe jumătate om, care pune la pământ forțele răului. Sună ca un scenariu de film fantasy apocaliptic. Fascinant, așa e?