Valentine’s Day - Sfântul Valentin sau Ziua îndrăgostiților - este o sărbătoare a iubirii, a inocenței, a pasiunii, momentul în care îi răsfățăm pe cei iubiți. În același timp, ziua de 14 februarie este și subiect de controverse, adoptarea ei fiind respinsă de tradiționaliști. De ce ar fi disprețuită o sărbătoare a iubirii? Motivul principal îl constituie aspectul mercantil. Comercianții și oamenii de afaceri din aproape toate domeniile au identificat oportunitatea obținerii de profit din sărbătoarea Valentine’s Day, dezvoltând strategii de promovare care au intoxicat societatea, făcând uitat sensul Zilei Îndrăgostiților.
Iubirea este o trăire aparte, ce declanșează o avalanșă de alte sentimente. Definiția se schimbă de la individ la individ, fiecare având trăiri individuale. Muzicienii și-au găsit de fiecare dată inspirația în dragoste, fie că vorbim de piese vesele, melancolice, triste sau senzuale. De Ziua Îndrăgostiților, InfoMusic vă recomandă o selecție de piese de iubire, acompaniate de un scurt istoric. Playlistul nostru pornește din 1964 și ajunge până în 2013.
Istoria Sfântului Valentin
Ziua de Sfântul Valentin datează de mii de ani în istorie, având elemente atât din Creștinism, cât și din Roma Antică. În ceea ce privește identitatea omului Valentin nimic nu este sigur, circulând diferite variante de povești. Una dintre ele spune legenda unui tânăr preot cu numele de Valentin care a activat în cursul secolului al treilea în Roma. Atunci, Împăratul Claudius al II-lea a dat un decret care interzicea căsătoria tinerilor, considerând că astfel devin niște soldați mai buni. Preotul Valentin nu a fost de acord cu această decizie și a continuat să căsătorească în secret pe tinerii îndrăgostiți, până când a fost descoperit și ucis de Împărat.
Deși spun povești diferite, toate legendele care au circulat îl descriu pe Valentin ca pe o figură eroică și romantică, iar în Evul Mediu a ajuns unul dintre cei mai populari sfinți în Anglia și Franța. Pe de altă, unii cercetători sunt de părere că Sfântul Valentin este sărbătorit la începutul lunii februarie întrucât Biserica Creștină a vrut să creștineze sărbătoarea păgână Lupercalia. Evenimentul se desfășura în jurul datei de 15 februarie și cinstea fertilitatea, pe Faunus, zeul roman al agriculturii și pe Romulus și Remus, fondatorii Romei.
Abia la sfârșitul secolului al 5-lea, Papa Gelasius declară oficial data de 14 februarie, Ziua Sfântului Valentin, care devine repede asociată cu iubirea. Ideea că ziua ar trebui să sărbătorească dragostea a fost întărită de faptul că data coincide cu perioada de împerechere la păsări.
Felicitarea specifică de Sfântul Valentin datează de la începutul anului 1400, prima felicitare descoperită de istorici fiind scrisă de Ducele de Orleans, Charles, în 1415. Acesta a compus o poezie pentru soția sa, în timp ce era întemnițat în Turnul Londrei. Astăzi, Sfântul Valentin este o sărbătoare oficială în Comuniunea Anglicană și la Biserica Luterană, în timp ce în calendarul Bisericii Ortodoxe acesta este sărbătorit pe 6 și 30 iulie.
Ziua iubirii este celebrată în toată Europa, chiar dacă datele și tradițiile diferă de la zonă la zonă. De exemplu, în România avem Dragobetele, care se sărbătorește pe 24 februarie. În multe țări din America Latină, Sfântul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și a Prieteniei. În Brazilia este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Căsătoriei, Anton.
Marketarea puternică a Zilei Îndrăgostiților a introdus sărbătoare și pe pământurile asiatice, devenind populară și dând naștere unor noi tradiții în Singapore, China, Japonia și Korea de Sud, unde cel mai popular cadou este ciocolata. Iubirea în cultura chineză este reliefată și în legenda numită Noaptea celor Șapte, potrivit căreia, Stelele Altar și Vega sunt separate de Calea Lactee și nu se pot întâlni decât în cea de-a 7-a zi a celei de-a 7-ea luni din Calendarul Chinezesc.
În India, iubirea era reprezentată în antichitate de zeul Kamadeva, exemplificat și în celebra scriitură Kamasutra. Însă, zeul nu a mai fost sărbătorit începând cu Evul Mediul. Mai există festivalul Rasa, care celebrează povestea de iubire dintre Radha și Krishna, dar care a pierdut din popularitate în timp. Ziua Sfântului Valentin a început să ia amploare prin 1992, datorită reclamelor și a programelor TV și radio.
Fie că celebrăm Sfântul Valentin, Dragobete sau orice altă sărbătoare, indiferent de nume sau dată, important este să ne aducem aminte ce înseamnă iubirea și că de persoanele iubite ar trebui să ne amintim în fiecare zi din an. Vă invităm să ascultați următoarele melodii, principalul nostru criteriu fiind mesajul lor de dragoste.