Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Află 5 lucruri (pe care nu le știai) despre Eurovision

Mulți dintre noi am crescut uitându-ne alături de familie la Eurovision, cel mai longeviv concurs muzical TV, care a dat lumii în fiecare an o diversitate multi-culturală de cântece și artiști. Am ales câteva curiozități și momente istorice care ne poartă înapoi în timp.

Publicat

pe

Eurovision Song Contest

Eurovision este o "bâtrânică" în vârstă de 63 de ani, cea mai longevivă competiție internațională din domeniul muzical, cu o mulțime de artiști care au devenit faimoși în urma participării. Ne-am gândit să punem lupa pe istoria Eurovisionului, să căutăm statistici și să vă punem la dispoziție câteva lucruri interesante de care poate nu aveați habar până acum.

1. Ce artiști au urmat o carieră muzicală de succes după ce au participat la Eurovision?

Abba au câștigat Eurovision în 1974 cu piesa "Waterloo", după o încercare ratată de a reprezenta Suedia în anul 1973 când le-a fost refuzată participarea. Odată cu câștigarea concursului cu această piesă în limba engleză în loc de limba lor nativă, oportunitățile li s-au deschis, au început să facă turnee și să fie invitați la televiziuni internaționale. "Waterloo" a ajuns în topuri și a devenit primul lor Nr.1  în piețe precum cele din Marea Britanie și Germania.

Celine Dion a câștigat concursul în 1988 ca reprezentantă a Elveției, după ce mai câștigase în 1982 varianta orientală a Eurovisionului, Yamaha World Popular Song Festival. Cariera sa muzicală începuse deja de la 12 ani, iar marele "breakthrough" a avut loc în 1991 după ce a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a filmului Disney "Frumoasa și Bestia".

Julio Iglesias a reprezentat Spania la Eurovision în 1970 cu piesa "Gwendolyne". A reușit să obțină doar locul 3, în acel an câștigătoarea fiind reprezentanta Irlandei, Dana, cu piesa "All Kinds of Everything". Se pare că participarea la concurs a venit în momentul în care cariera lui era deja într-o pantă ascendentă, la scurtă vreme după reușind să aibă un prim Nr. 1 pe plan internațional - "Un Canto A Galicia".

Nana Mouskouri a participat la Eurovision în 1963, având deja o carieră începută din 1957. Cântecul "À force de prier" cu care a reușit să ia doar locul 8 în concurs a devenit apoi un succes comercial, câștigând un alt premiu, "Grand Prix du Disque" în Franța.

2. Ce artiști deja consacrați au trecut pe la Eurovision?

Cliff Richard era deja în topuri de aproape 10 ani în 1968 când a participat pentru prima dată la Eurovision pentru UK cu piesa "Congratulations", care de altfel a devenit un "evergreen song" chiar dacă a pierdut concursul la diferență de un punct. În 1973, Richard a participat pentru a doua oară cu piesa "Power to All Friends", care a reușit să ajungă doar pe locul trei.

Bonnie Tyler a participat la Eurovision în 2013 după lansarea albumului "Rocks and Honey", la invitația BBC care i-a sugerat să folosească piesa "Believe in Me" pentru a reprezenta Regatul Unit în competiție. Bonnie a acceptat cu gândul că experiența îi va aduce o bună publicitate pentru noul album și chiar dacă nu a fost clasată între primele 10, Bonnie Tyler s-a declarat recunoscătoare pentru tot.

Duoul feminin t.A.t.u a debutat cu succes și controverse în anii 2000-2001 și a ajuns la Eurovision în 2003 cu piesa "Ne ver' ne boysia", care s-a clasat pe locul trei în clasament.

Blue, boybandul din Marea Britanie care a avut o carieră de succes între 2001-2005 cu numeroase single-uri pe locul 1, s-a reunit în 2011 și a reprezintat UK la Eurovision cu piesa "I Can". Piesa a reușit să ajungă pe locul 11, iar cariera lor a continuat din acel punct înainte.

3. Ce artist a câștigat Eurovision de două ori?

Johnny Logan, supranumit și "Mr. Eurovision" a câștigat competiția internațională de două ori ca reprezentant al Irlandei, în 1980 și în 1987, cu piesele "What's Another Year" și "Hold Me Now". O a treia victorie a lui Logan poate fi considerată cea din 1992, când a compus piesa "Why Me" pentru Linda, care a câștigat titlul pentru Irlanda în acel an.

4. Care este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate?

Având în vedere informația precedentă, cu cele trei victorii ale lui Johnny Logan pentru Irlanda, răspunsul la această întrebare este: Irlanda. Este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate, șapte la număr. Suedia numără șase victorii, iar Luxembourg, Franța și UK câte cinci victorii.

5. Care este considerată cea mai de succes piesă din istoria Eurovision?

În 2010 după concurs a fost propus un poll în care oamenii să voteze pentru piesa favorită din toată istoria Eurovision. Pe primul loc în acest top este melodia lui Domenico Modungo din 1958 - "Nel blu dipinto di blu" pe care o cunoaștem mai bine după titlul "Volare". Deși s-a clasat pe locul al treilea în competiție, piesa a devenit hit internațional, fiind cântat și acum de numeroși artiști. Pe locul al doilea în acest top se află Abba cu "Waterloo", iar pe locul al treilea piesa Serbiei din 2007 care a câștigat concursul - Marija Šerifović - "Molitva".

Dacă ai citit până aici, avem și ceva extra:

Există în istoria Eurovision o piesă câștigătoare atipică, datorită faptului că este singura piesă 80% instrumentală care a câștigat vreodată competiția. Se numește "Nocturne" și a fost interpretată de duetul irlandez-norvegian Secret Garden în 1995 . Aceasta are o bucată scurtă de voce la început și una la final. În rest, cele aproape 4 minute ale piesei se desfășoară exclusiv prin instrumente: vioară, fluier și un instrument tradițional suedez numit "nyckelharpa", însoțite de orchestră.

Iar curiozitatea supremă este legată de longevitatea competiției: Eurovision a intrat în Guinness Book of World Records în anul 2015 cu distincția de "Cea mai de durată competiție TV muzicală anuală" și cu siguranță va rămâne singurul competitor pentru această categorie. 

Anul acesta competiția va avea loc între 14 și 18 mai în Tel Aviv (Israel), iar România participă cu "On A Sunday", cântec interpretat de Ester Peony. Pentru a ajunge în Marea Finală, piesa trebuie să termine cea de-a doua semifinală în primele 10.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Diverse sâmbătă, 18 mai 2019

Marea Finală Eurovision 2019

Loc
Expo Tel Aviv

Lifestyle

Adele, în lacrimi după ce Celine Dion a venit la concertul ei

Adele a fost profund impresionată de prezența lui Celine Dion la unul dintre concertele ei din Vegas. Când privirile li s-au intersectat, cele două s-au îmbrățișat, vizibil emoționate. Post eveniment, artista britanică i-a transmis lui Celine un mesaj plin de recunoștință.

Publicat

pe

Adele și Celine Dion
Adele și Celine Dion │ FOTO: Captură Instagram Adele

Adele a fost extrem de mișcată de gestul pe care Celine Dion l-a făcut sâmbăta aceasta. Artista canadiană a asistat la show-ul lui Adele din Las Vegas, prezența ei în sala de la Colosseum făcând pe Adele să plângă de fericire.

După concert, Adele i-a transmis lui Celine un mesaj încărcat de emoție, în care îi mărturisește cât de mult o admiră și o apreciază.

"De aproape doi ani cânt într-o sală de la Colosseum în care a cântat Celine Dion. Mai am patru săptămâni. A fost singura sală în care am vrut să cânt în Las Vegas, pentru că a fost construită pentru ea. Am o fotografie cu ea chiar lângă scenă, pe care o ating în fiecare seară înainte să cânt, iar weekend-ul acesta a venit la concertul meu și a fost o surpriză și un mare MOMENT!!", a povestit Adele într-un mesaj publicat pe pagina sa de Instagram, adăugând și o poză care surprinde momentul întâlnirii celor două.

Adele: "Nu există cuvinte care să descrie ceea ce însemni tu pentru mine"

În continuarea mesajului său, Adele îi spune artistei canadiene că nu va uita niciodată această întâlnire și că nu poate fi descris în cuvinte ceea ce a simțit.

"Celine, te iubesc foarte, foarte mult. Nu există cuvinte care să descrie ceea ce însemni tu pentru mine, sau ce înseamnă pentru mine faptul că ai venit la concertul meu, sau cum m-am simțit când te-am văzut în sală alături de frumoasa ta familie. M-am simțit minunat să fiu acolo și a fost o mare onoare pentru mine, iar seara aceasta de sâmbătă va rămâne în amintirea mea pentru totdeauna. Această întâlnire cu tine acolo a fost un moment care m-a readus la începuturi. Îți mulțumesc din suflet."

Celine Dion nu a răspuns încă la acest mesaj, însă reacțiile colegilor de breaslă nu au întârziat să apară. Rita Ora a scris: "Nu eu plâng....tu plângi", iar Kylie Minogue a postat două inimi, ca răspuns la declarațiile înduioșătoare ale lui Adele.

Citește în continuare

Industria muzicala

VIDEO: Celine Dion și Lady Gaga în recital la Jocurile Olimpice 2024

Celine Dion și Lady Gaga au fost artistele care au cucerit audiența cu interpretări muzicale desfășurate în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Publicat

pe

Celine Dion și Lady Gaga la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Celine Dion și Lady Gaga la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 │ FOTO: captură YouTube

Zvonurile conform cărora Lady Gaga și Celine Dion au fost invitate să cânte la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris s-au adeverit. Artistele au livrat două momente muzicale memorabile, în special Celine Dion, care a revenit pentru prima oară pe scenă de la diagnosticul de Moersch - Woltman sau sindromul omului înțepenit.

Cântăreața de 56 de ani a interpretat la înălțime, pe turnul Eiffel, piesa "L'hymne à l'amour". A fost într-adevăr un imn al iubirii. Al iubirii pentru sport, pentru muzică, pentru oamenii de pretutindeni care au fost martorii unei reveniri spectaculoase și emoționante.

Lady Gaga a pregătit un mini spectacol pe malul Senei, având ca fundal melodia "Mon Truc en Plumes". Artista a îmbinat elemente de jazz și cabaret cu coregrafii dinamice și costumații maiestoase. A reușit să încapsuleze atmosfera petrecerilor anilor '20 și să demonstreze încă o dată că este artistă, cântăreață, dansatoare, pianistă și actriță.

VIDEO: Celine Dion - "L'hymne à l'amour"

VIDEO: Lady Gaga - "Mon Truc en Plumes"

Citește în continuare

Concerte & turnee

Celine Dion ar putea reveni pe scenă, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris

Celine Dion ar putea urca din nou pe scenă cu un moment muzical, programat pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Celine Dion
Celine Dion │ FOTO: Denise Truscello www.facebook.com

Admiratorii lui Celine Dion ar putea avea motive de bucurie. Artista ar urma să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, programată pentru 26 iulie. Ar marca prima reprezentație muzicală a cântăreței, de când a dezvăluit că a fost diagnosticată cu sindromul omului înțepenit, în decembrie 2022.

Vestea nu a fost confirmată oficial, însă Dion a sosit luni la hotelul Royal Monceau din Paris, unde este cazată și Lady Gaga, un alt potențial headliner al ceremoniei de deschidere.

Acum câteva luni, într-un interviu pentru Vogue Franța, Celine Dion a dat de înțeles că o revenire pe scenă este posibilă:

"Am ales să lucrez din tot corpul și sufletul, din cap până în picioare, alături de o echipă medicală. Vreau să fiu în cea mai bună formă posibilă. Scopul meu este să văd din nou Turnul Eiffel!".

Recent, artista și-a descris probleme de sănătate în "I Am: Celine Dion", un documentar regizat de Irene Taylor, disponibil pe Prime Video. Materialul prezintă sincer și vulnerabil modul în care Celine Dion reușește să trăiască cu boala Moersch - Woltman sau sindromul omului înțepenit. Servind ca o scrisoare de dragoste pentru fanii săi, pelicula evidențiază cum muzica i-a ghidat viața și acum este unul dintre elementele care îi oferă putere să meargă mai departe și să lupte împotriva oricărui obstacol.

Citește în continuare

Trending