Eurovision este o "bâtrânică" în vârstă de 63 de ani, cea mai longevivă competiție internațională din domeniul muzical, cu o mulțime de artiști care au devenit faimoși în urma participării. Ne-am gândit să punem lupa pe istoria Eurovisionului, să căutăm statistici și să vă punem la dispoziție câteva lucruri interesante de care poate nu aveați habar până acum.
1. Ce artiști au urmat o carieră muzicală de succes după ce au participat la Eurovision?
Abba au câștigat Eurovision în 1974 cu piesa "Waterloo", după o încercare ratată de a reprezenta Suedia în anul 1973 când le-a fost refuzată participarea. Odată cu câștigarea concursului cu această piesă în limba engleză în loc de limba lor nativă, oportunitățile li s-au deschis, au început să facă turnee și să fie invitați la televiziuni internaționale. "Waterloo" a ajuns în topuri și a devenit primul lor Nr.1 în piețe precum cele din Marea Britanie și Germania.
Celine Dion a câștigat concursul în 1988 ca reprezentantă a Elveției, după ce mai câștigase în 1982 varianta orientală a Eurovisionului, Yamaha World Popular Song Festival. Cariera sa muzicală începuse deja de la 12 ani, iar marele "breakthrough" a avut loc în 1991 după ce a înregistrat o piesă pentru coloana sonoră a filmului Disney "Frumoasa și Bestia".
Julio Iglesias a reprezentat Spania la Eurovision în 1970 cu piesa "Gwendolyne". A reușit să obțină doar locul 3, în acel an câștigătoarea fiind reprezentanta Irlandei, Dana, cu piesa "All Kinds of Everything". Se pare că participarea la concurs a venit în momentul în care cariera lui era deja într-o pantă ascendentă, la scurtă vreme după reușind să aibă un prim Nr. 1 pe plan internațional - "Un Canto A Galicia".
Nana Mouskouri a participat la Eurovision în 1963, având deja o carieră începută din 1957. Cântecul "À force de prier" cu care a reușit să ia doar locul 8 în concurs a devenit apoi un succes comercial, câștigând un alt premiu, "Grand Prix du Disque" în Franța.
2. Ce artiști deja consacrați au trecut pe la Eurovision?
Cliff Richard era deja în topuri de aproape 10 ani în 1968 când a participat pentru prima dată la Eurovision pentru UK cu piesa "Congratulations", care de altfel a devenit un "evergreen song" chiar dacă a pierdut concursul la diferență de un punct. În 1973, Richard a participat pentru a doua oară cu piesa "Power to All Friends", care a reușit să ajungă doar pe locul trei.
Bonnie Tyler a participat la Eurovision în 2013 după lansarea albumului "Rocks and Honey", la invitația BBC care i-a sugerat să folosească piesa "Believe in Me" pentru a reprezenta Regatul Unit în competiție. Bonnie a acceptat cu gândul că experiența îi va aduce o bună publicitate pentru noul album și chiar dacă nu a fost clasată între primele 10, Bonnie Tyler s-a declarat recunoscătoare pentru tot.
Duoul feminin t.A.t.u a debutat cu succes și controverse în anii 2000-2001 și a ajuns la Eurovision în 2003 cu piesa "Ne ver' ne boysia", care s-a clasat pe locul trei în clasament.
Blue, boybandul din Marea Britanie care a avut o carieră de succes între 2001-2005 cu numeroase single-uri pe locul 1, s-a reunit în 2011 și a reprezintat UK la Eurovision cu piesa "I Can". Piesa a reușit să ajungă pe locul 11, iar cariera lor a continuat din acel punct înainte.
3. Ce artist a câștigat Eurovision de două ori?
Johnny Logan, supranumit și "Mr. Eurovision" a câștigat competiția internațională de două ori ca reprezentant al Irlandei, în 1980 și în 1987, cu piesele "What's Another Year" și "Hold Me Now". O a treia victorie a lui Logan poate fi considerată cea din 1992, când a compus piesa "Why Me" pentru Linda, care a câștigat titlul pentru Irlanda în acel an.
4. Care este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate?
Având în vedere informația precedentă, cu cele trei victorii ale lui Johnny Logan pentru Irlanda, răspunsul la această întrebare este: Irlanda. Este țara cu cele mai multe ediții Eurovision câștigate, șapte la număr. Suedia numără șase victorii, iar Luxembourg, Franța și UK câte cinci victorii.
5. Care este considerată cea mai de succes piesă din istoria Eurovision?
În 2010 după concurs a fost propus un poll în care oamenii să voteze pentru piesa favorită din toată istoria Eurovision. Pe primul loc în acest top este melodia lui Domenico Modungo din 1958 - "Nel blu dipinto di blu" pe care o cunoaștem mai bine după titlul "Volare". Deși s-a clasat pe locul al treilea în competiție, piesa a devenit hit internațional, fiind cântat și acum de numeroși artiști. Pe locul al doilea în acest top se află Abba cu "Waterloo", iar pe locul al treilea piesa Serbiei din 2007 care a câștigat concursul - Marija Šerifović - "Molitva".
Dacă ai citit până aici, avem și ceva extra:
Există în istoria Eurovision o piesă câștigătoare atipică, datorită faptului că este singura piesă 80% instrumentală care a câștigat vreodată competiția. Se numește "Nocturne" și a fost interpretată de duetul irlandez-norvegian Secret Garden în 1995 . Aceasta are o bucată scurtă de voce la început și una la final. În rest, cele aproape 4 minute ale piesei se desfășoară exclusiv prin instrumente: vioară, fluier și un instrument tradițional suedez numit "nyckelharpa", însoțite de orchestră.
Iar curiozitatea supremă este legată de longevitatea competiției: Eurovision a intrat în Guinness Book of World Records în anul 2015 cu distincția de "Cea mai de durată competiție TV muzicală anuală" și cu siguranță va rămâne singurul competitor pentru această categorie.
Anul acesta competiția va avea loc între 14 și 18 mai în Tel Aviv (Israel), iar România participă cu "On A Sunday", cântec interpretat de Ester Peony. Pentru a ajunge în Marea Finală, piesa trebuie să termine cea de-a doua semifinală în primele 10.