1.Dream Theater - The Astonishing Game
Dream Theater a lansat în luna februarie a acestui an un joc numit "The Astonishing". Acesta este un board game inspirat de albumul cu acelaşi nume şi a sosit pe iOS şi Android. Jocul costă 3 euro şi e bazat pe cele 2 discuri ale albumului concept, evident incluzând şi piese de pe acel LP. Forţele din Ravenskill Rebel Militia folosesc puterea muzicii pentru a se lupta cu Great Northern Empire.
Acţiunea propriu zisă a gamerului implică mutarea de pioni pe un eşichier ca la şah şi utilizarea conceptului de mana ("motivation" aici) pentru a obţine boost-uri. Va trebui să fie doborâte taberele rivale de la capătul tablei de joc şi se pot invoca personaje clasice din povestea albumului prin summon. Efectele vizuale sunt excelente şi putem roti perspectiva.
2. Iron Maiden - Legacy of the Beast
Eddie a trecut prin multe peripeţii în mitologia Iron Maiden, iar aventurile sale au ajuns şi subiect de joc în 2016. Titlul se numeşte "Iron Maiden: Legacy of the Beast" şi e gratuit în App Store sau Play Store. Avem de-a face cu un RPG cu acţiune turn based, în care controlăm un party de eroi extraşi din diferitele epoci în care a activat celebrul personaj scheletic Maiden.
Pe fundal se aud piesele de pe albumul "The Book of Souls" şi motivaţia noastră este de a debloca tot mai multe personaje şi variaţiuni ale lui Eddie. Ele pot fi upgradate şi au abilităţi manifestate sub formă de atacuri spectaculoase. Atacurile speciale transformă acţiunea într-un fel de joc de ritm, iar întregul concept de luptă e simplist.
Veţi putea să testaţi multiple deckuri de joc şi personaje, iar povestea nu e rea deloc.
3. KISS: Psycho Circus: The Nightmare Child
Nu se putea ca tocmai iconica trupa KISS să nu aibă propriul joc video. Acesta se numeşte "KISS: Psycho Circus: The Nightmare Child" şi e considerat de mulţi drept cel mai bine realizat joc video inspirat de o formaţie rock. Debuta în anul 2000 şi era un FPS, care oferea şi multiplayer în varianta pentru PC. Povestea era bazată pe o serie de comic book-uri ale lui Todd McFarlane, care îi avea în prim plan membrii formaţiei Kiss.
Vibe-ul jocului amintea de Soul Reaver şi Undying, dar grafica era destul de simplă şi minimalistă. Mânuiam un soi de iatagan, dar şi arme de foc puternice, iar ca gameplay Psycho Circus aducea mult cu Quake şi DOOM. Inamicii erau nişte creaturi diavoleşti, de obicei păianjeni sau nişte umanoizi fără membre. Printre shotgunuri şi atacuri speciale, sau armura metalică specifică KISS, titlul creepy a făcut furori printre fani şi nu numai.
4. Jack Black/ Tenacious D: Brutal Legend
Pe lângă seriile Rock Band şi Guitar Hero din gama de jocuri cu adevarat metal, posesorii de console au mai primit şi "Brutal Legend". Titlul a debutat pe PlayStation 3 şi Xbox 360 în 2009 şi era inspirat de Jack Black şi aventurile trupei Tenacious D. Personajul central este Eddie Riggs, modelat după Jack Black şi primind şi vocea sa. Acesta este un technician al unei trupe, care e transportat într-o lume imaginară inspirată de artwork-ul albumelor heavy metal.
Nume mari precum Ozzy Osbourne, Lemmy de la Motorhead sau Rob Halford de la Judas Priest îşi oferă vocea acestei aventuri fantastice. Brutal Legend este un joc de acţiune third person, care aminteste puţin de Bloodrayne şi God of War. Personajul principal îşi foloseşte chitara Flying V ca armă, dar şi o secure şi atacuri fizice, plus fulgere şi alte arme trăznite.
Producţia a fost plină ochi de hituri metal, cu 107 melodii heavy incluse, de la 75 de formaţii diferite. Brutal Legend a fost primit excelent de critici, în special pentru voice acting şi pentru povestea sa.
5. Wu-Tang: Shaolin Style
Legendarii artişti hip hop Wu-Tang Clan au primit propriul joc video în 1999, sub forma lui "Wu-Tang: Shaolin Style". Inspirat de Mortal Kombat şi Street Fighter, acest fighting game propune un concept inedit, ce implică 4 personaje implicate în luptă. Grafica era una 3D şi jocul a fost bine primit pe PlayStation 1. Povestea acestui titlu se bazează pe vieţile celor de la Wu-Tang, dar şi pe arte marţiale îmbinate cu melodiile lor.
Câţiva artişti din grup şi-au împrumutat vocile personajelor. În 1999 faptul că apărea un fighter cu 4 personaje utilizabile simultan făcea senzaţie, chiar şi în comparaţie cu Tekken sau Mortal Kombat. Luptele se dau în stil turneu, în sistem de 1 contra 1, 2 versus 2 sau 1 contra 3. Toţi cei 9 membri ai formaţiei au variante jucabile incluse, plus luptători fictivi extraşi din poveştile albumelor.
Controlul e clasic, având butoane de pumn, picior şi blocare, doar că faţă de un fighter clasic aici existş şi vieţi, care se pot pierde şi ne putem respawna.
Fie că preferaţi jocurile de lupte sau un FPS sângeros, eventual un board game clasic, lumea rockului şi hip hop-ului a oferit inspiraţie pentru toate aceste forme de divertisment. Şi suntem de abia la început în acest moment, pentru că tot mai multe formaţii aleg să lanseze aplicaţii sau jocuri pentru mobil şi tabletă în ziua de azi.