Seara a început destul de lent. Organizatorii și-au învățat lecția și au deschis porțile încă de la ora 19, dar publicul încă își făcea loc printre rânduri chiar și la 20:30, deși începutul concertului era anunțat la ora 20.
Cei de la Trooper au cântat în deschidere preț de 20 de minute, scurt, dar de efect. A urmat o pauză de 25 de minute, în care tehnicienii au coborât cortina pentru a dezvălui un perete de amplificatoare - ‘The Wall Of Malmsteen’ - poziționat în partea dreaptă a scenei. Am observat că omul care se ocupa de echipamente avea un mesaj amuzant pe tricou. În față avea mesajul „Yngwie who?”, iar pe spate „Yngwie Fucking Malmsteen, THAT’S WHO!”.
Într-o lumină rosie, în fața zidului de boxe și-a făcut apariția Yngwie (FUCKING) Malmsteen. Aleargă, sare și își flutură pletele crețe ca și când am fi în anii ‘80. Chitaristul este într-o formă maximă. Concertul începe cu niște piese heavy metal care trezesc publicul la viață. Lumea e deja în picioare și se apropie de scenă.
Formula în care Yngwie Malmsteen a concertat la Bucureşti:
- Yngwie J. Malmsteen – chitară
- Nick Marinovich – clape / voce
- Ralph Ciavolino – chitară bas, acompaniament voce
- Mark Ellis – tobe
Yngwie și-a etalat talentul fără inhibitii, s-a jucat cu tonaliățile, a alternat volumul de la o extremă la alta în câteva clipe, a cântat cu dinții, a modificat sunetul și a transformat chitara într-o întreagă orchestră. Într-un moment de rebeliune, cum rar mai vedem în concerte în ultimul timp, Yngwie smulge corzile chitarei, lovește cu ea și cântă cu posteriorul. Măiestrie? Ni s-a promis un shred-fest și totul face parte din show.
S-a scris despre Yngwie Malmsteen că este temperamental. Cred că majoritatea artiștilor sunt temperamentali, cel puțin la un anumit nivel; dar Yngwie s-a oprit din cântat în mijlocul unei piese și a început să țipe și să facă semne de zor din cauză că un fotograf încă făcea poze, deși timpul alocat pentru acest lucru se terminase demult. Încă așteptăm momentul în care nu vom mai avea parte de gesturi cu iz românesc la concerte. Din fericire, după ce a dispărut câteva minute în backstage, chitaristul s-a întors și a continuat concertul cu zâmbetul pe buze.
Până la final ne-am bucurat de un festin muzical, Yngwie și-a etalat creativitatea, dexteritatea și talentul cu care ciupește corzile și interpretează piesele. La finalul concertului, a mulțumit publicului pentru prezență și pentru căldura cu care a fost primit, însă nu a plecat imediat, pentru că a revenit pentru un bis la fel de colorat și de incitant cum a fost si restul concertului.
SETLIST Yngwie Malmsteen - Bucuresti, 13 mai 2015
- Rising Force
- Spellbound
- Razor Eater
- Damnation Game
- Repent
- Overture / From a Thousand Cuts
- Arpeggios
- Seventh Sign
- Never Die
- Badinerie / Adagio / Far Beyond the Sun
- Acoustic Paraphrase
- Dreaming / Into Vallhala
- Rarouque N’Roll / Masquerade
- Trilogy / Guitar solo / Magic City
- Fugue / Guitar solo / Drum solo
- Heaven Tonight
- Black Star / Cherokee Warrior
- I’ll see the Light Tonight