Organizare:
Accesul la Summer Well 2022 s-a făcut pe Strada Oltului, cu coada uriaşă mai degrabă sâmbătă. Vineri şi duminică lucrurile au fost mai light. Sâmbătă s-a doborât totuşi recordul all time de public la Summer Well. La intrare primeai o brăţară de acces, cu un tag cu care făceai plăti contactless. Îl puteai încărca din aplicaţia Summer Well, care nu a funcţionat vineri sau la punctele de top up, presărate peste tot. Cea mai mare lipsă a organizatorilor a fost numărul de paznici de sex feminin care făceau percheziţia la intrare: Summer Well e clar festival orientat spre sexul frumos şi totuşi erau 20 de paznici bărbaţi şi 2 femei. Astfel se aştepta foarte mult la intrare sau se făceau verificări superficiale. Parcă era şi cam slab iluminată zona din dreapta moşiei, pe unde mergeai pentru a evita podul. Iar pe celebrul pod aveau voie doar 8 persoane.
Au fost şi pene de curent vineri seara la standurile cu mâncare. Am remarcat şi că au fost cam puţine toalete şi unele în zone foarte slab iluminate. Nici urmă de apă pentru spălat pe mâini şi dispenserele de gel dezinfectant erau mereu goale sau rupte.
Au fost foarte multe activităţi şi facilităţi pentru cei mici şi pentru familii. Copiii cu vârsta mică primeau căşti pe care auzeau versiunea cântec de leagăn a ceea ce se auzea la main stage. Organizatorii, paznicii, oameni de la food trucks, toţi erau foarte politicoşi şi îi ajutau pe cei mici.
Medlife a creat un stand cu perfuzii pentru telefoane, unde îţi puteai alimenta terminalele. Şi Orange avea ceva similar.
Cam scump transportul cu autobuzul: 20 lei călătoria dintre Buftea şi Bucureşti, puteai ieşi mai rentabil cu 3-4 prieteni împărţind un Uber.
Mâncare, băutura, distracţie:
Varietatea mâncării a fost uriaşă, cred că am sărit de 20 de food truck-uri. Puteai mânca mâncare indiană, burgeri, shaorma de berbecuţ, pizza, sandvişuri, pleskavita, pasteis de nata, burrito. Am văzut chiar şi mâncare nepaleză, filipineza şi chiar îngheţată thailandeză de pe plita îngheţată.
Ca distracţie aveam fotbal cu roboţi, VR, AR la cortul Orange, tatuaje tot acolo, dar şi o cuvă cu vopseluri psihedelice. Puteai urca şi în faimosul turn pentru o poză dacă reciclai destule pahare, iar la standul Nivea aveai un fel de triatlon cu bicicletă, jaloane, căţărări. Era şi un perete de căţărări separat, dar şi o zonă HBO Max/Orange, cu un ecran şi sezlong-uri unde puteai vedea filme. Converse avea un stand de personalizare a converşilor, Pringles dădea premii, Yoxo avea cabina de săruturi, iar Bacardi pahare luminoase.
Muzica:
Pentru că e foarte greu să fii în mai multe locuri în acelaşi timp, iată ce artişti am văzut pe viu şi ce impresii am.
Future Islands
Solistul e un soi de Phil Collins pe amfetamina, că look cel puţin, foarte vivace şi greu de urmărit de camerele de filmat. Vocea nu prea convinge, e o abordare ciudată a muzicii şi nici sonorizarea nu a fost cea mai bună.
Şuie Paparude
Şuie Paparude a aniversat 30 de ani de carieră la Summer Well, reunind pe scenă toate marile nume cu care a colaborat de la Miky şi Dobrica la DJ Vasile, Junkyard şi Bean.
Rareş
Câştigătorul talent show-ului One True Singer de pe HBO Max a strâns poate cei mai mulţi fani la scena Hidden Stage YOXO. În continuare aduce prea mult cu The Motans, deşi face eforturi disperate de a îşi crea o identitate. Are talent şi voce cu carul.
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys a venit la Summer Well 2022 din postura de headliner principal şi atracţie a publicului, cel mai mare nume. Au cântat 21 de piese, dintre care 3 la bis, în ceea ce a fost poate cel mai lung la care am participat de ceva vreme. Au început cu "Do I Wanna Know", ne-au trecut prin "Crying Lightning" şi "Arabella" sau "Do Me a Favor", lăsând hiturile pentru bis: "No. 1 Party Anthem", "I Bet You Look Good on the Dancefloor" şi evident "R U Mine?".
Grupul din Sheffield împlineşte 20 de ani în 2022 şi a lansat ultimul album în 2018, "Tranquility Base Hotel & Casino, inspirat de aselenizarea din 1969 şi de aventurile solistului în Los Angeles. Trupa a evoluat pe acel material dincolo de rock-ul clasic, incorporând elemente de progresiv, funk chiar, glam, ba chiar şi jazz. La Summer Well s-a făcut uz de chitară din plin, iar Alex Turner refuză să îmbătrânească şi are un aer de Elvis britanic şi rafinat.
Blu DeTiger
Ca imagine aducea cu o Shakira din lumea vestică, iar că atitudinea avea ceva Alina Eremia. A cântat un cover după Gorillaz, dar nu cel mai strălucit. Mânuia cu aplomb un vas, dar nu ajută foarte mult ce se auzea pe scenă.
Amuly
La Amuly a fost mai puţină lume decât mă aşteptam şi cu siguranţă mai puţină decât la Suie Paparude. Ce m-a fascinat la trapper e că reuşea să păstreze vocea şi să nu gâfâie sau să îşi piardă suflul deşi ţopăia foarte mult pe scenă. Altminteri piese foarte scurt, bas din plin, mult swag şi negative interesante.
Digitalism
Dacă mă punea cineva să zic orbeşte ce face Digitalism doar după nume aş fi zis "păi cum, DNB". De fapt au adus un stroboscop şi au băgat disco cât cuprinde. Mai mult pentru oamenii de la lounge-ul Ginoteca, că se cam rărise publicul ce e drept.
D.E.N.I.S
O trupă românească interesantă, care a luat din manualul de "cum să faci indie" cămăşuţele şi pantalonii roşii. Am simţit potenţial, am simţit rock & roll, ceva de Kaiser Chiefs şi destulă măiestrie la chitară.
Nothing But Thieves
Motivul pentru care am venit la Summer Well 2022 a fost trupa Nothing But Thieves. I-am văzut la Summer Well 2017 şi nu i-am uitat, având o reprezentaţie plină de energie, într-o după amiază călduroasă şi cu avioane zburând deasupra lor la fiecare 2 piese. Acum au venit parcă mai cuminţi intial, moleşiţi de ploaie, dar spre final s-au dezlănţuit. Ei sunt "a treia venire a lui Placebo", după Placebo şi IAMX, ei sunt continuatorii rock-ului alternativ cu angoasa.
Am auzit "Amsterdam" şi "Sorry" şi asta e tot ce contează. Prima făcut tot publicul să danseze şi să ţopăie, în ciuda ploii, iar a doua a fost pe jumătate cântată de public, low key şi mai mult acustica, un moment de piele de găină. Conor Mason e o comoară de solist şi trebuie păstrat cu orice preţ în orice top alternative rock. Pe alocuri chitara şi vocea aduceau cu Muse.
Jungle
Jungle are piese "antemice" le-aş zice, fredonabile, muzică bună pentru reclame şi bună pentru a promova un festival. Au un aer cool, o voce molatecă şi aş numi ce cânta ei muzica de relaxare.
Tkay Maidza
Cel mai ciudat act feminin de la Summer Well anul ăsta, nu mi-am dat seama dacă Tkay se preface sau chiar era... sub influenţa. A urlat în microfon până ne-a spart timpanele, s-a declarat insecure, ne-a rugat să îi spunem că o iubim, dar a venit cu negativ excelent şi poate cel mai bun joc de lumini de la scena Wiings. Vocea... cam slăbuţă, dar imaginea era de vampa din categoria Cardi B, Megan Thee Stallion şi altele de genul.
Killa Fonic
Exact ca la Amuly şi la Killa Fonic a fost mai puţină lume decât mă aşteptam. Ce e drept şi începuse ploaia, dar reprezentaţia a fost ce trebuie. Bas din plin, negative excelente, Killa cu un aer de rock star şi cu freza de Skrillex când era tânăr, doar că tot show-ul a durat 35-40 de minute. S-a apropiat mult mai mult de hip-hop real decât alţi trapperi şi a avut muşcătura necesară în glas şi versuri.
LVX Machina
Peste ani şi ani din acest Summer Well îi voi reţine pe LVX Machina. Nu ştiam nimic de ei până ce mi-a zis un prieten să vin neapărat la Hidden Stage că e "băiatul cu căpriţa de la Radio Guerilla". Am dat peste un băiat îmbrăcat în wrestler, un Ray Misterio, luchador libre sau cum vreţi să îi spuneţi, care cânta ori ironic intenţionat în afara oricărei note coerente, ori îl imita pe Nick de la N&D. A adus două dansatoare, una a dansat fabulos la bară cu acrobaţii complexe, pe fundal s-a auzit şi un crâmpei de EDM, electro sau dubstep, iar versurile erau despre iubire şi ironii la adresa celor ce fac trap. Era Times New Roman pe muzică.
Concluzii
Summer Well 2022 a fost un festival pentru familii, pentru cunoscători. Cine a mai fost la alte Summer Well-uri a venit şi anul ăsta, doar că am fost şocat cât de mult public tânăr şi curios a venit. Aş zice că au venit pentru trap şi pot spune că media de vârsta a fost la celelalte capete faţă de SAGA: simultan mai mare şi mai mică. Mă refer la mulţi oameni sub 25 ani şi mulţi peste 40 de ani. Nothing But Thieves au fost impecabili, Arctic Monkeys au depăşit aşteptările, iar LVX Machina au fost memorabili.
Food truck-urile au abundat, dar atenţie la inflaţie: pizza şi shaorma la 43 lei nu e foarte OK, dar asta e economia de piaţă de la festival. Foarte multe beneficii pentru cei mici şi familii, nu prea multe cozi la mâncare şi cele care erau se mişcau rapid, iar sonorizarea a fost OK la scena principală. La cea Red Bull a fluctuat. Am mai zis-o şi o mai repet: "Summer Well nu e neapărat festival de muzică, cât o plimbare prin pădure la răcoare, cu prietenii, mâncând ceva bun şi întâmplător ascultând indie şi trap".