Cei care au crescut cu Metallica, Slayer sau Anthrax au fost pe 13 iulie la concert, pentru că Megadeth nu putea fi ratat sub nicio formă. I-am aşteptat, au venit, au cantat și au plecat. Chiar dacă ultimul lor album nu are un nume original, ”Dystopia” figurând şi pe listele celor de la Iced Earth, care şi-au lansat propria Dystopia acum caţiva ani, iată că a venit şi rândul celor de la Megadeth să cânte despre haos şi teroare.
Playlistul concertului a avut multe piese din acest album, pe care unii critici îl consideră superb, în timp ce alţii îl pun pe linie moartă, alături de ”SuperCollider”. Într-adevăr, această nouă apariţie discografică are şi piese pe care orice fan thrash metal le apreciază şi le poate considera reuşite, dar şi unele care nu se ridică la valoarea celor lansate la începuturile trupei. Da, poate că ”Dystopia” nu este un album monumental, cum ne-am fi aşteptat de la Dave Mustaine, dar cred că această trupă mai are multe de spus.
Astfel, primele acorduri care au dat undă verde nebuniei din concert au fost din piesele Prince of Darkness, Hangar 18 şi The Threat is Real. Riffurile chitarelor au creat o adevărată isterie, toţi cei din public simţind cum inimile au început să pompeze din ce în ce mai mult sânge. Deja starea pentru metal de calitate era creată şi s-a păstrat pentru aproape două ore, cât a durat concertul americanilor.
Injecţia cu adrenalină marca Megadeth i-a făcut pe toţi cei din public să fie alături de Dave în călătoria lui prin albumele mai vechi şi mai noi. Astfel, am simţit fiecare notă a lui Mustaine, am trăit fiecare vers al pieselor şi am simţit tristeţea din ”Tornado of Souls”, pe care acesta a cântat-o dedicând-o lui Nick Menza, drumm-erul Megadeth în perioadele 1989-1998 și în 2004 şi care a murit în luna mai a acestui an, în urma unui infarct, în timp ce se afla pe scenă, alături de trupa OHM. Nick Menza, nu te vom uita niciodată.
Au urmat piese precum Poisonous Shadow, She Wolf, Wake up Dead sau In my darkness hour, ale căror versuri erau şi pe buzele celor care au fremătau în faţa scenei. Însă adevăratele boost-uri metal au venit odată cu piesele A Toute le Monde şi Symphony of Destruction, melodii super-cunoscute de toţi rockerii şi care fac parte din Abecedarul oricărui pasionat de muzică. Nu cred că a existat vreo petrecere metal din liceu la care cele două piese să nu fi fost la loc de cinste în playlist-urile tinerilor aşa că ascultate acum, live, emoţiile au fost mari pentru cei care au retrăit anii adolescenţei. O masă de oameni a simţit asta şi a strigat din toţi rărunchii ”A tout le monde/ A tous mes amis/ Je vous aime/ Je dois partir”.
Chiar și pentru Mustaine a fost un moment emoţionant când a observat că toţi cântă cu el piese de la începutul anilor 90. Dar un rocker care de peste 30 de ani a tot urcat pe scene ştie să-şi mascheze stările, aşa că nu ne-a arătat decât un zâmbet de mulţumire.
Chiar dacă acustica de la Arenele Romane i-a determinat pe mulţi să plece înainte de terminarea concertului care a durat aproape 2 ore, pe motiv că haosul de sunete nu avea nicio legătură cu piesele trupei, luată în ansamblu, experienţa a fost una reuşită pentru sufletul şi inimile rockerilor adevăraţi.
Setlist concert Megadeth 13 iulie 2016:
- Prince of Darkness
- Hangar 18
- Tornado of Souls
- Poisonous Shadows
- She-Wolf
- Wake up Dead
- In my Darkest Hour
- Trust
- A Tout Le Monde
- Post American World
- Down Patrol
- Poison Was the Cure
- Conquer or Die
- Fatal Illusion
- Sweating Bullets
- Dystopia
- Symphony of Destruction
- Rattlehead
- Peace Sells
Bis:
- Holy Wars...The Punishment Due
- Silent Scorn
- Shadow of Death