Sunt 141 de ani de când Lacul Lebedelor a fost pus pentru prima oară în scenă la Teatrul Balșoi din Moscova. Rolul principal l-a avut atunci balerina Pelageya Karpakova. Din păcate, la acel moment, spectacolul nu a fost primit cu critici pozitive, mulți neînțelegând opera lui Ceaikovski; la acea vreme, baletul nu era atât de apreciat.
Varianta originală a operei Lacul Lebedelor a fost compusă în patru acte și a fost inspirată de folclorul rusesc și poveștile populare spuse de bătrâni. Se pare că autorul rus a folosit elemente din mai multe opere – povestea lui Johann Karl August Musäus în „Der geraubte Schleier”, "Rața albă", un cunoscut basm rusesc sau viața regelui Ludovic al II-lea, care ar fi murit în apropierea unui lac.
Sala Palatului s-a transformat pentru aproape două ore într-un tărâm de basm, iar publicul a stat cu sufletul la gură, urmărind piruetele și dansul balerinilor. Prințul Siegrfried și prințesa Odette se caută, se pierd și iarăși se regăsesc în superba poveste din Lacul Lebedelor, iar asta ne poartă către o lume în care totul este posibil, unde finalurile fericite ne oferă motive să visăm.
RECOMANDARE: Vezi galeria de poze de la spectacol
În povestea originală, o prințesă a fost transformată în lebădă de către un vrăjitor numit Rothbart. Aceasta putea ieși de sub efectul blestemului doar prin uniunea cu un tânăr care trebuia să îi jure dragostea veșnică și să îi rămână loial. Prințul Siegfried o întâlnește pe Odette pe când era în pădure, la vânătoare, aceasta având inițial aspect de lebădă. În momentul în care se transformă în prințesă, Siegfried se îndrăgostește pe loc de ea și îi declară iubirea lui, promițând că va dezlega blestemul. La palatal regal, familia prințului îi prezintă numeroase prințese din mai multe țări, sperând că acesta își va alege o mireasă. Rothbart, maleficul vrăjitor, ajunge la palat împreună cu Odile, fiica lui, care avea chipul lui Odette, fiind și ea fermecată. Siegfried alege să se căsătorească cu ea, călcându-și jurământul de dragoste. Ulterior, prințul realizează ce greșeală a făcut, așa că se întoarce la Odette pentru a-și cere iertare. Iubirea acestora este mai puternică decât blestemul lui Rothbart, cei doi reușind să îl învingă pe vrăjitor.
Fiecare act din povestea inițială este ilustrat cu grație de dansatorii Baletului pe gheață din Sankt Petersburg. Întâlnirea dintre Siegfried și Odette, dar și dansul iubirii celor doi este cu adevărat magic - aceștia transmit publicului o emoție reală, palpabilă, care se intensifică pe măsură ce povestea avansează.
Un alt moment impresionant este dansul în sincron al lebedelor ce o înconjoară pe Odette, parcă reușind să o protejeze, ilustrând în același timp delicatețe și eleganță. Personajul negativ, Rothbart, este cu adevărat înfricoșător - apariția lui pe scenă, costumul negru, luminile și muzica reușind să marcheze clipele pline de tensiune din spectacol.
Lacul Lebedelor pe gheață este un spectacol care merită văzut și apreciat pentru splendoarea dansului, muzica ce îți bucură sufletul, dar și pentru decorul și costumele care te poartă într-o lume fermecată în care totul este posibil. Balerinii reușesc să transmită emoția și să comunice doar prin mișcările lor grațioase.
Evenimentul s-a desfășurat la Sala Palatului cu casa închisă, fiind organizat de German Quality Entertaiment. Acesta o va readuce pe Mariza la București, pentru concertul de pe 17 februarie.