Urmărește-ne în Social Media

rock

Recenzie Concert Opeth la Arenele Romane: tehnic impecabil, mai heavy live, cu solist amuzant

Pe 23 septembrie 2022 Opeth a venit în România, aducând la Arenele Romane un show nordic, cu o trupă suedeză şi una islandeză. Am ascultat piese de pe parcursul carierei Opeth, am trecut prin balade şi growl, iar solistul Opeth ar putea face o carieră din standup comedy observaţional. A fost mai multă lume decât mă aşteptam la concert şi trupa suedeză a ştiut să creeze chiar momente cinematice. Cum a fost concertul aflaţi în articol.

Publicat

pe

Organizare

Nu am văzut cozi prea mari la intrare, nici la băuturi sau chiar la mâncarea (plescaviţa) de la intrare. La jetoane era ceva coada şi am văzut o strategie interesantă: jetoanele erau mai ieftine, 5 lei dar băuturile costau mai multe jetoane. Era 3-4 jetoane o bere. Am mai remarcat şi că în ciuda faptului că Golden Circle era sold out de ceva vreme, nu era chiar plin pe acolo şi s-ar mai vândut lejer 100 de bilete pe puţin.

The Vintage Caravan

Concertul a fost deschis de islandezii de la The Vintage Caravan, de care nu am auzit sincer până la acest show. Sunt islandezi, din ţara vulcanilor şi a vikingilor şi cum le-am auzit primele piese m-am grăbit să îi poreclesc "Greta Van Fleet 2". Fac parte din noul val de tineri care aduc înapoi sound-ul trupelor din anii '70, de la Deep Purple la Led Zeppelin. Au o energie specială şi dacă le-aţi urmărit clipurile, nu se iau deloc în serios.
Grupul a lansat de altfel în această lună o piesă nouă, "Hell", pe care a schimbat puţin sound-ul. E o baladă în genul Blue Oyster Cult, cu solo-uri în alt registru decât cel de obicei. Parcă mai meditativă. I-aş încadra la stoner rock şi muzică de surferi.

Opeth

Opeth îşi începea drumul prin muzică în anul 1990 şi pe parcursul carierei a trecut prin progressive metal, prin death metal şi rock progresiv. Mikael Åkerfeldt este miezul acestui proiect, el fiind solist, chitarist şi compozitor principal. E omul din faţă şi cel pe care au picat reflectoarele cel mai des. Are ceva din stilul sec al lui Beck, e glumeţ şi nu se fereşte să zică lucrurilor pe nume. Gluma serii, repetată des a fost că Opeth a mai cântat la noi într-un club cu catwalk şi că se tot aştepta la striptease.

A improvizat, ne-a învăţat teorie muzicală şi cum ar suna o piesă Opeth cantata în cheia greşită. A schimbat setlist-ul din mers şi a ascultat fanii care au cerut piesa "Ghost of Perdition". Aceasta s-a auzit pentru prima dată în concert live alături de noul toboşar Waltteri Vayrynen.

Opeth a intrat pe scenă în ritmurile lui "Skevets Prins", single de pe albumul "In Cauda Venenum", lansat de trupă în 2019. Este un track ca o operă, construit din acte, când tăcut, când impresionând printr-un crescendo spre final.
Ne-am adus apoi în anii '90 cu "Demon of the Fall" şi partea mai death a discografiei trupei, cu o îmbinare de tobe şi chitara fabuloasă. Mi se pare uimitor cum solistul trece aşa uşor între growl şi cântat curat, dar asta o chestie pe care am văzut că suedezii o fac bine.

Au fost şi două piese în care am recunoscut bucăţi de thrash pur, chitare sacadate şi livrate într-un mod ritmic, de care ar fi mândre Pantera şi Machine Head. Finalul lui "Deliverance" ne-a adus aşa ceva. E acolo o tobă excelentă, cu un ritm cum nu am mai auzit, chiar şi în rock progresiv.

Pe la minutul 2 din "The Lotus Eater" atmosferă a devenit sumbră, iar Mikael ne-a scos din visare cu grow-ul său. Pe aceeaşi piesă am auzit nişte floricele progresive la chitara care au încântat puriştii instrumentului.

S-a auzit evident şi mega hitul Opeth "Sorceress", care are o porţiune ritmată excelentă la început, care are ceva de cântec medieval de luptă. Spre deosebire de varianta de studio ce am auzit la Arenele Romane a fost mult mai bătăios şi mai heavy, lungind părţile savuroase de chitară.

Concluzie

Opeth a avut chimie cu publicul, a îmbunătăţit piesele sale de studio şi le-a făcut parcă mai heavy, mai pe gustul tuturor. Publicul nu mi s-a părut chiar animat, a fost puţin headbanging şi am văzut mai degrabă oameni la peste 35 sau peste 40 de ani veniţi să consume rock progresiv ca un vin select şi rafinat de vineri seara. M-am bucurat să văd şi adolescenţi, dar au fost foarte puţini. Încă mai cred că au fost vreo 10 oameni care au venit acolo crezând că vor auzi Otep în loc de Opeth.

În principiu pasionaţii de progresiv, care tânjesc la Gojira şi Meshuggah şi-au alinat dorul, e drept cu un act muzical mai light, mai melancolic, dar tehnic impecabil.

Galerie foto concert Opeth:

Muzică nouă

Opeth lansează piesa "Paragraph 3" şi ne oferă un nou album în 2024

Regii metalului progresiv din Suedia, Opeth tocmai au lansat un single nou, "Paragraph 3", extras de pe viitorul album, "The Last Will and Testament". Noul material discografic va debuta pe 11 octombrie prin casa de discuri Reigning Phoenix.

Publicat

pe

Coperta album Opeth Last Will and Testament
Coperta album Opeth Last Will and Testament │ FOTO: Opeth

Primul single de pe noul album a fost "Paragraph 1", care a fost foarte bine primit de public. Acum auzim sacadatul şi ritmatul "Paragraph 3", cu o lungime destul de mică, de 5 minute, scurt pentru un track de metal progresiv. Odată cu "The Last Will and Testament" Opeth îşi duce discogtrafia la 14 titluri, iar la versuri a contribuit şi Klara Fors de la The Heard, alături de geniul creativ Akerfeldt.

Iată ce a spus solistul Opeth, Mikael Akerfeldt despre noul album şi single:

Așadar, pune-te în locul meu pentru un minut: Trupa ta are acest nou album. Îți place. De fapt, îl adori! Are un concept elaborat care traversează toate cele opt piese. L-ai scris pe parcursul a, să zicem, șase luni de lucru efectiv. Ai investit multă pasiune în a-l pune laolaltă. L-ai înregistrat împreună cu prietenii și colegii tăi. A fost o experiență plăcută.

Acum, albumul respectiv e pe punctul de a fi lansat și trebuie să vorbești despre el. Să îți pregătești publicul pentru lansare. Să-l promovezi! Vrei ca oamenii să-l asculte, nu? Îți iubești albumul, deci ar trebui să fie ușor, nu? În acest moment, tot ce trebuie să faci este să găsești câteva cuvinte pentru noul „single”. Dar ești confuz cu privire la termenul „single”, pentru că îți amintește de vremurile de demult, când „single-urile” erau adesea asociate cu cuvântul „hit”.

Și știi că asta nu se va întâmpla! Totuși, vrei ca oamenii să-l asculte. Fanii tăi devotați ar putea crede că e grozav. Dar nu vrei să pari un vânzător. Pe deasupra, nu ești un narcisist complet care crede că are atingerea regelui Midas (bine... poate un pic). În plus, te confrunți cu acea modestie tipic suedeză, condimentată cu un pic de sindromul impostorului. Ce spui? „§3” este disponibil acum!”

Opeth a fost în România din abundenţă în ultima vreme, cu un concert în septembrie 2022, apoi o apariţie la Rockstadt Extreme Fest 2023 şi 2024. Pentru cei pasionaţi de artă vizuală, aflaţi că artwork-ul, mai precis coperta celui de-al 11-lea album este creaţia lui Travis Smith. Fotografia sa aduce cu fotografia Overlook Hotel a lui Stanley Kuybrick.

Invitat special pe disc este Ian Anderson, de la Jethro Tull, care cânta la flaut şi serveşte ca narator pe jumătate dintre piesele de pe noul album. Joey Tempest de la Europe apare ca backing vocal pe o piesă, iar fiica lui Akerfeldt apare şi ea pe piesa "1".

Acesta este un album concept despre o epică de după Primul Război Mondial, când un patriarch conservator lasa un testament cu secrete şocante ale familiei.

Citește în continuare

Trending