Nici măcar ploaia nu a putut opri ritmurile gypsy și balcanice care au răsunat la fel ca în petrecerile din basme, timp de trei zile și trei nopți , în cadrul ediției aniversare Balkanik! Festival. Pe scenele amenajate la Grădina Uranus din București și la The Ark au urcat trupe precum Roots Revival, Lemon Bucket Orkestra, Fanfare Ciocârlia și Shantel & Bucovina Club Orkestar.
Deși ziua de vineri a fost una mohorâtă și numai bună de purtat cizme de cauciuc și pelerine de ploaie, oamenii s-au adunat cu mic, cu mare la grădina Uranus. Chiar dacă programul a fost puțin decalat din cauza vremii, parcă totul a luat o altă întorsătură când a început muzica. În premieră pe scena festivalului, au cântat Roots Revival care au adus în fața celor prezenți, frumoasele doine din Maramureș, interpretate excepțional de Maria Casandra Hauși.
Odată cu lăsarea serii și cu sosirea celei de-a doua formații, de data aceasta, un grup de romi vlahi originari din Satu Mare și fondat în Ungaria, Kalyi Jag, numărul spectatorilor s-a mărit. Temperaturile scăzute nu păreau să-i deranjeze, aceștia începând să participe la recital prin dans și voie bună.
Cel care a încheiat seara a fost clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, care i-a adus pe ascultători pe tărâmul popular bulgăresc, cu frumoase accente jazz-folk.
După miezul nopții, toți au fost pregătiți de after-party, de data aceasta, în spațiul amenajat de la The Ark. Cei care au dus petrecerea până în zori au fost Kottarashky & The Rain Dogs și DJ Click.
Sâmbăta a marcat a doua zi de festival. Cei care au dat startul petrecerii au fost membrii grupul canadian Lemon Bucket Orkestra. Însuși solistul, Mark Marczyk, a afirmat cât de mult s-a inspirat din muzica tradițională românească și că a profitat de fiecare dată când au venit în România de acest lucru.
Cei care le-au urmat a fost grupul din Macedonia, Kocani Orkestar, adevărați reprezentanți ai stilului balcanic și gypsy, care au făcut ascultătorii să nu stea în loc nici măcar o secundă. Astfel, ei i-au încâlzit pentru ce a urmat, și anume, headliner-ul serii, Fanfare Ciocârlia. Grupul provine dintr-un sătuc românesc, Zece Prăjini, și este unul dintre cele mai cunoscute din lume. Prin intermediul lor au răsunat melodii tradiționale din folclorul românesc, romani, dar și câteva cu influențe orientale prin care se simțea amprenta turcească, bulgărească și sârbească.
La fel ca în seara precedentă, scena The Ark a fost cufundată în muzică, dar, de această dată în recitalul celor de la Cumbus Cemaat și Ion din Dorobanți (Future Nuggets) într-un after-party ce a ținut până la crăpatul zorilor.
Ultima zi, duminică, a fost, ca să spunem așa, apogeul festivalului. Concertul a început puțin după ora 7 și i-a avut în deschidere pe olandezii de la Amsterdam Klezmer Band, care timp de mai bine de o oră jumătate i-au făcut pe ascultători să danseze pe ritmuri gypsy. Cine ar fi crezut că olandezii au în sânge asemenea ritmuri balcanice?
Cel așteptat întreaga seară să urce pe scena festivalului a fost Shantel împreună cu Bucovina Club Orkestar. El este cunoscut pentru îmbinarea foarte reușită a ritmurilor gypsy cu beat-uri electronice. După cum s-a așteptat, a făcut un adevărat spectacol și, mai mult, a invitat mulți dintre cei prezenți să danseze alături de el pe scenă.
În restul timpului petrecut la Festival, cei veniți au putut vizita expoziții de fotografie, pictură și sculptură, și-au putut delecta papilele gustative cu mâncăruri balcanice și au putut vizita diversele standuri amplasate în grădina Uranus.Tot aici a avut loc și vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, a sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.
Păcat că s-a terminat totul atât de repede. Cele trei zile și trei nopți nu au fost suficiente dar, la fel ca orice lucru frumos, a lăsat multe amintiri frumoase în mintea celor care au fost prezenți.