Urmărește-ne în Social Media

rock

Majorat de toamnă târzie cu byron la Sala Radio

Într-o friguroasă seară de noiembrie ne-am îndreptat pașii pe străzile pitorești adiacente cu General Berthelot, stradă pe care stă așezată, masiv, clădirea Sălii Radio. Aici byron ne-a dat întâlnire pentru a sărbători 18 ani de când formația activează.

Publicat

pe

Concert byron la Sala Radio pe 9 noiembrie 2024 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Pe 9 noiembrie, la Sala Radio, am luat parte la un fel de preambul al aniversării care va urma luna viitoare pentru formația byron. Atunci se vor împlini 18 ani de la momentul în care Daniel Radu s-a desprins din alte proiecte şi a pus bazele acestei trupe. O trupă pe care a conturat-o după chipul şi dorinţele sale muzicale, în valuri de rock alternativ, art rock și variate influențe de blues și jazz, care în ultimii ani s-a apropiat mai mult de oameni prin decizia de a compune în limba romană şi de a face întregul concept muzical mai accesibil şi în ton cu vremurile actuale.

Am mers cu multe aşteptări la acest concert cu nume intrigant, Sindromul Impostorului în 4 acte. Din postura de ascultător care a urmărit evoluţia trupei şi a scris de multe ori despre activitatea acesteia, am sperat la o trecere în revistă a Acelor piese, marcante, speciale, care trec uneori repetitiv prin conştiinţa celor care s-au înălţat o dată cu trupa. Însă, nu a fost pe deplin astfel şi s-a decis ca spectacolul să fie mai light şi uşor digerabil.

Începutul concertului sau actul I a fost definit de prezenţa solistului a cărui voce s-a auzit cel mai bine în acest prim act acustic. Instrumentiştii au venit pe rând, pentru ca la ultima piesă din act să fie toţi pe scenă. Un deliciu a fost să ascultăm cover-ul după "Perfect" a celor de la Timpuri Noi în formula de cvartet.

Pentru prima dată l-am auzit pe noul chitarist, Dany Serrano (cel care l-a înlocuit pe Dan Georgescu), care şi-a făcut apariţia pe "Anima".

După ce versurile unei piese noi "Totul e sub control" au fost recitate de către actriţa Vichi Răileanu, am ajuns în cel de-al II-lea act care a început cu "FMR", una din bijuteriile de pe cel mai recent material, "Efemeride", despre care am scris aici. Un alt moment excelent a fost alegerea piesei KUMM, "1000 de chipuri", piesa care poartă şi semnătura lui Dan Byron.

Printre modulaţiile de voce, variaţiile secţiei ritmice, noile teme alese de clăparul 6fingers, au existat şi momente în care toată partea instrumentală a fost peste vocea solistului, ceea ce a fost uşor deranjant. Notez aici şi solo-ul toboşarului Andrei Ilie de o durată extinsă de la jumătatea piesei "Cadou", care a stârnit ropote de aplauze.

Apariţia Muse Quartet a marcat actul III care a început cu "Forbidden Drama" şi "A Peaceful Mind" de pe cele două albume ale trupei, în opinia mea în continuare rămânând cele mai bune materiale de studio. Un minus din punctul meu de vedere a fost fix acesta: atunci când ai foarte multe piese excelente, alegi pentru un concert la Sala Radio în bună parte doar piesele uşor recognoscibile de publicul mai nou format, în limba română, care se identifică strict cu acelea şi la care va reacţiona negreşit.

Dacă tot vorbim şi promovăm o temă psihologică, aş fi mizat pe următoarele piese: "I Don’t Want To Entertain You", "King of Clowns", "On The Road", "A Crazy Ballet", "City On Fire", "Nouă" şi lista poate continua. Mi s-a părut trist mai mult pentru turnura pe care band-ul a trebuit să o ia acum nişte ani pentru a se face mai auzit şi cunoscut, lucru care s-a simţit şi în seara de noiembrie. Chiar şi pentru ‘’The Puppet’’ sau "Road Trip" s-au preferat variantele în limba romană. Dar, poate, la un moment dat, va exista o nouă abordare byron şi vom asista măcar la o serie de reprezentaţii care să ne treacă prin istoricul trupei şi toate bijuteriile din punct de vedere auditiv pe care aceşti artişti le-au creat la un moment dat, de dragul acelor ani şi ai fanilor Melancolici.

Amintesc aici şi de "În Infern", care a beneficiat şi de gingăşia şi puterea deopotrivă a vocii Dorei Gaitanovici, rezultând un moment de înaltă clasă muzicală.

Trecerea în actul IV s-a făcut prin livrarea unui nou mesaj, de această dată de către actorul Şerban Pavlu. În opinia mea, dacă s-a dorit punctarea declinului clasei politice, mult mai de bun augur era alegerea unor creaţii care au avut acest subiect în focus şi care sunt foarte bune din punct de vedere compoziţional: "Șobolani şi ciocoi", "Râzi", "Songul pușcăriașului", "Cântec de Leagăn".

byron rămâne un nume etalon în muzica românească şi mă bucur că toată munca lor a reuşit să ajungă şi la un alt fel de public, însă sper sincer ca ei să aleagă la un moment dat să se întoarcă la esenţă şi să revină la muzicalitatea și viziunea anilor de început, cu mai mult aplomb în limba engleză, cu riscul de a pierde pe drum din ascultătorii de astăzi.

Succes pe mai departe, byron!

Setlist byron la Sala Radio

Act I

  1. Oricât ai vrea să fii mai mult
  2. XX
  3. El Dorado
  4. Perfect
  5. Anima

Act II

  1. FMR
  2. Azi
  3. Totul e sub control
  4. Cadou
  5. 1000 de chipuri

Act III

  1. Forbidden Drama
  2. A Peaceful Mind
  3. Mă simt minunat
  4. Marioneta
  5. Melancolic
  6. Marea
  7. Apă și cer
  8. În Infern

Act IV

  1. Memento
  2. Consumatori de vise
  3. Cu capul în nori

rock

Dan Byron despre aniversarea a 18 ani de byron: "Cred că atunci când reușești să depășești granițele generației tale se poate spune că ai succes"

Trupa byron aniversează 18 ani de activitate, perioadă în care a (în)cântat ascultătorii cu numeroase piese cu mesaj, proiecte cu însemnătate și show-uri live memorabile. Cu ocazia majoratului, artiștii au pregătit un concert special, intitulat "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ce va avea loc pe 9 noiembrie la Sala Radio (sold out). Despre acest eveniment ne-a detaliat Dan Byron, într-un interviu disponibil mai jos.

Publicat

pe

Dan Byron
Dan Byron │ FOTO: Cristian Șuțu

Povestea trupei byron ajunge anul acesta la cel de-al 18-lea capitol, reușită pe care o sărbătorește la Sala Radio cu un concert inedit - "Sindromul Impostorului În Patru Acte". Pe scenă mai urcă Muse Quartet, Dora Gaitanovici, Vichi Răileanu și Șerban Pavlu, invitați speciali a căror prezență completează conceptul evenimentului. "Sindromul Impostorului În Patru Acte" nu este doar muzică, ci un spectacol care prezintă vulnerabilitatea și complexitatea existenței umane, suișurile și coborâșurile vieții de artist, celebrarea victoriilor mari și mici.

Concertul "Sindromul Impostorului În Patru Acte" este SOLD-OUT, însă cei care nu au mai prins un bilet pot vedea formația byron și pe 1 decembrie, în Expirat, la tradiționalul concert aniversar.

Ideea concertului a pornit de la ideea că mulți artiști, dar nu numai, se confruntă cu sindromul impostorului - sentimentul că nu sunt suficient de buni sau că nu merită succesul pe care îl au, chiar dacă din exterior se vede altceva. E o luptă interioară cu îndoiala, care afectează încrederea în sine. Pornind de la asta, byron a inițiat o campanie prin care a dorit să dea voce experiențelor legate de sindromul impostorului, și i-a invitat pe fani să lase un mesaj anonim în format audio sau text despre cum se simte sindromul impostorului pentru ei.

Citește interviul acordat de Dan Byron:

InfoMusic: La mulți ani frumoși și mulțumim pentru muzica de până acum și pentru cea care va urma. Ați ales să sărbătoriți această reușită cu un concept interesant și complex, intitulat "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ce a pornit de la ideea ca mulți oameni se confruntă cu sentimentul că nu sunt suficient de buni sau că nu merită succesul pe care îl au, chiar dacă din exterior se vede altceva. De ce acum, la cea de-a 18-a aniversare, ați considerat că este timpul de a purta această "conversație" cu ascultătorii voștri?

Dan Byron: Mulțumesc că ne-ați ascultat! Cred că e important să schimbăm un pic punctul de vedere. Da, aparent acest nenorocit de sindrom e o chestie negativă, un sentiment pe care nu ni-l dorim, dar dacă schimbăm un pic unghiul, îl putem vedea ca pe un motoraș care nu ne dă voie să ne culcăm pe o ureche și ne forțează să ridicăm încontinuu ștacheta. În plus, cred că e important să vorbim despre el, să conștientizăm că nu suntem singuri și că genul ăsta de sindrom este cât se poate de normal și de răspândit.

InfoMusic: Dan, ai detaliat pe blogul tău despre momentele în care te-ai simțit impostor în propria artă. Cum a evoluat în timp această relație cu tine însuți, cu gândurile care îți strigau că nu ești suficient de..., cu anxietățile care funcționau ca o frână în domeniul creativ?

Dan Byron: Tot acolo am spus că sindromul impostorului m-a făcut să insist să tot scriu alte și alte cântece, ca să-mi demonstrez că cele deja scrise n-au fost doar o întâmplare. Cu anxietățile am avut o relație mai dificilă, însă tot am reușit să le transform în câteva cântece.

InfoMusic: Tot în acel articol ai menționat câteva piese din discografia trupei și felul în care te-ai raportat la ele ("Chalk line", de exemplu). Voi, muzicienii, luați în calcul numeroase aspecte când vine vorba de compunerea unei melodii, pe care noi, ascultătorii, nu le cunoaștem în întregime. Din acest punct de vedere, ce piesă byron simți că a fost subestimată de public?

Dan Byron: N-am nici cea mai mică idee. Probabil una dintre cele în engleză de pe la începuturi.

InfoMusic: Sindromul impostorului este asociat atât cu frica de eșec, cât și, în mod paradoxal, cu cea de succes. Ce definiție are acum succesul pentru tine, după 18 ani de byron?

Dan Byron: Cred că atunci când reușești să depășești granițele generației tale se poate spune că ai succes. La fel când primești înapoi o parte din energia pe care ai dat-o.

InfoMusic: Ce sfat i-ai oferi unui muzician la început de drum care își pune la îndoială abilitățile și creativitatea?

Dan Byron: Să uite de imaginea rockstarului din filme și să pună mâna să studieze. Să nu aștepte să-i vină inspirația, ci să caute metode de a o provoca. Să nu facă asta doar din când în când.

InfoMusic: În tandem cu proiectul muzical "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ați inițiat și o campanie prin care îi invitați pe fani să lase un mesaj anonim în format audio sau text despre cum se simte sindromul impostorului pentru ei. Mesajele colectate vor fi folosite anonim și prelucrate artistic în cadrul concertului de la Sala Radio. Ce rol a jucat acest demers în relația cu ascultătorii voștri?

Dan Byron: Suntem conștienți că facem parte din viața ascultătorilor noștri, la fel cum și ei fac parte din viața noastră. Drept urmare, ni s-a părut natural să încercăm să-i implicăm într-un soi de dialog pe temele astea despre care nu prea se vorbește. Am început "joaca" de-a mesajele anonime acum vreo doi ani și jumătate, când am lansat "Memento", primul single de pe "Efemeride", și am continuat-o cu "Monstrul de sub pat". De altfel, în clipul Monstrului pe fețele noastre sunt proiectate bucăți din mesajele de la "Memento".

InfoMusic: Sindromul impostorului este un concept personal și se manifestă diferit la fiecare om în parte. Cu toate acestea, ce mesaj speri să rămână cu spectatorii după concertul vostru de la Sala Radio?

Dan Byron: Sper doar să plece de la concert cu o stare mai bună decât cea cu care au venit.

InfoMusic: Fără a da prea mult din casă, la ce să ne așteptăm de la concertul byron de la Sala Radio? Cum arată schița celor Patru Acte ale Sindromului Impostorului?

Dan Byron: Actul 1 - Tot ce nu vreau să fiu sunt deja
Actul 2 - Totul e sub control
Actul 3 - Right here, right now
Actul 4 - Again and again and again and again

InfoMusic: Dora Gaitanovici, Muse Quartet și Vichi Răileanu sunt invitatele speciale ale evenimentului. Ce anume v-a inspirat în alegerea acestor artiste ca invitate și cum crezi că prezența lor va completa atmosfera show-ului?

Dan Byron: Scena noastră era cam searbădă, așa că am invitat niște culori care ne plac să o împlinească. Bine, l-am mai invitat și pe Șerban Pavlu, așa, ca să fim la egalitate.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Festivalul DWMT La Conac 2024 a anunțat un noul val de artiști

După primele nume care au atras atenția la finalul primăverii, DWMT La Conac anunță un alt val al lineup-ului său, amplificând promisiunea unei experiențe unice pe moșia Conacului Udriște Năsturel. Vezi despre cine e vorba.

Publicat

pe

Trupa Dora Gaitanovici
Trupa Dora Gaitanovici │ FOTO: Vladimir Pogonariu

În acest nou val, pe Main Stage vor urca și artiști de peste Prut, precum Satoshi, Mihail, Prima Dragoste, dar și o serie de nume apreciate din peisajul muzical local: Dora Gaitanovici, Kadjavsi, Dimitri's Bats, Alex Purje & Mind The Gap Trio, Aim + Wall, Hardplay și Andrew Dum.

"Suntem abia la a doua ediție, dar simt că am evoluat mult față de anul trecut. Dorim să ne menținem poziționarea ca festival de tip discovery. Anul acesta avem și primul nostru nume internațional, pe Kerala Dust, însă credem cu tărie în întregul lineup. Fiecare proiect muzical este atent selecționat. Toți artiștii au un sound bine închegat și promit un show un pic altfel. Prin acest festival încercăm să ducem mai departe idealul DWMT Sessions de a fi un playground creativ pentru proiectele artistice în care credem. Chiar dacă unii sunt la început de drum, noi le urmărim parcursul de ceva timp, și știm, cu siguranță, că vă vor surprinde în cel mai plăcut mod posibil", a transmis Călina Purje, Booking Manager & Co-Founder DWMT la Conac.

Aceste trupe se alătură primului val de artiști anunțat anterior: om la lună, HVNDS Lite, The Kryptonite Sparks, Delta Pe Obraz, Musspell, Simona Delegeanu, Paul Tihan & Andra Andriucă și, în premieră pentru DWMT La Conac, primul headliner internațional al festivalului: Kerala Dust. Prin combinația lor eclectică de genuri și influențe, aceste trupe și artiști promit să transforme DWMT La Conac într-o întâlnire culturală rară care nu trebuie ratată.

În paralel cu experiența muzicală, DWMT La Conac va celebra și artele vizuale printr-o expoziție intitulată "We Lived Good Lives", curatoriată de Medina Pop. Această expoziție încurajează publicul să exploreze teme profunde prin operele a cel puțin 20 de artiști români, fiecare contribuind la o poveste complexă și profundă despre viață și memorie.

Prețuri bilete DWMT La Conac:

  • Biletele sunt disponibile online, la prețul de 350 lei (abonament acces general), 300 lei (reducere elevi/studenți), dar și la pachete promoționale de grup. Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending