O seară normală de vineri s-a transformat într-o amintire de neuitat pentru oricine a pășit pe 30 mai înăuntrul Arenelor Romane. O combinație inedită de ploaie și muzică bună, condimentată cu prieteni dragi, aceasta a fost rețeta pentru o nouă experiență ieșită din tipare. Înaintea concertelor Niște băieți, Luna Amară, Omul cu șobolani și Alternosfera, DJ Hefe a mixat întreținând atmosfera.
1. Niște băieți
Cei care au deschis seria de cântece în ploaie au fost Niște Băieți, care au delectat publicul cu niște punk-rock la rece. Este foarte ușor să-i identifici pe Niște Băieți, și nu doar ca stil muzical, ci și ca surse de inspirație. Ca să mulțumească pe toată lumea, băieții pun pe note de punk-rock cele mai cunoscute piese din muzica ușoară românească. S-au auzit melodii celebre, precum “Ioane, Ioane”, “Fată dragă”, “O lume minunată” sau “Cu mine de-a fi”. Sunt melodii pe care toată lumea le cunoaște, însă băieții reușesc să le accentueze frumusețea în stilul propriu lor propriu, rebel și dezinhibat. Niște Băieți au luat naștere în 2006, iar albumul lor de cover-uri “Adunate din popor și cântate din topor” a avut foarte mare succes în rândul fanilor underground-ului românesc.
Plini de voie bună și umor, cum ne-au obișnuit la toate concertele lor, băieții au cântat destinși și au împărțit și publicului din buna lor dispoziție. I-au încărcat cu energie pe cei strânși într-un număr destul de mare - având în vedere ora timpurie la care a început concertul - pregătindu-i pentru “greul” pe care îl aveau de înfruntat în continuare.
2. Luna Amară - Vezi galeria foto
Peste foarte puțin timp, cuvântul “dizident” era strigat cu furie și convingere aproape de toată lumea din incinta Arenelor. Neavând prea multă nevoie de prezentare, Luna Amară a intrat în putere pe scenă.
Muzica celor de la Luna Amară exprimă un amalgam de simțiri și gânduri. Un mozaic sentimental, care privit din afară pare paradoxal și absurd, pe când din interior este simțit ca ceva firesc și intim. Uimitor este faptul cum în decursul unei melodii, cei cinci oameni de pe scenă te pot face să treci prin atât de multe stări sufletești. Exaltare, ură, alinare, speranță, toate simțindu-se în aer pe melodii precum “Gri Dorian”, “Întunecare”, sau “În tine tu”. S-a făcut o călătorie în timp, publicul cântând la unison melodii pline de nostagie, ca “Somn” sau “Albastru” și melodii mai noi, încă proaspete în memorie, precum “Happiness provider”.
Luna Amară a scos ultimul material discografic în 2011, intitulat “Pietre în Alb”. Melodia care dă numele acestui album a creat un moment inedit înăuntrul Arenelor, fiind o melodie în care senimentele sunt grav accentuate.
O trupă care și-a început călătoria în rock-ul alternativ românesc în 2000, Luna Amară au ieșit în evidență de la început prin exprimarea fără rețineri cu privire la scena politică românească. Considerați controversați, adesea cenzurați și opriți din cântat, Luna Amară și-au câștigat respectul fanilor prin atitudinea și luciditatea muzicii lor. Concertul lor de la Arene s-a terminat cu o melodie recunoscută pentru această atitudine împotriva sistemului, “Folclor”.
Setlist Luna Amară @ Înregistrat în România 2
- Dizident
- Gri dorian
- Somn
- Albastru
- Roșu aprins
- Întunecare
- Pietre in alb
- Happiness provider
- În tine tu
- Folclor
3. Omul cu Șobolani - Vezi galeria foto
1997 marchează anul care a schimbat total concepția despre muzică alternativă la noi în țară. Niște oameni altfel, razna și cu mult chef de viață se exprimau într-un mod cu mult diferit față de muzica cu care românii erau obișnuiți. Mulți dintre cei veniți vineri seara la Arenele Romane mai au pe acasă casete cu albumul de debut OCS, “Razna”, sau măcar cu unul din cele ce au urmat imediat după, precum “Ne punem în cap”, “Mâinile sus” sau “OCS TV”.
Un mic Dumnezeu pentru o mulțime considerabilă de fani, Dan Amariei îi dirijează pe cei din public, ca de fiecare dată după bunul plac. Deși mic ca statură, solistul OCS debordează de energie. Împreună cu colegii săi de trupă, Nicolae Amara, Radu Andrei și Mihnea Dobrotă, Amariei are puterea rară de a umple de energie sute de oameni. Deși ploua destul de urât, oamenii au încercat să vadă partea pozitivă și să se distreze cât mai mult.
A început totul cu un “Zbor” și nici măcar nu ne-am dat seama cum a trecut timpul până când toți strigau “Excelent” în timp ce dansau cu prietenii în ploaie. Un public extraordinar, care s-a bucurat la maxim de situația în care se afla. S-a sărit pe “Odă în piața romană” și s-a cântat cu zâmbetul pe buze “Antimiorița”.
Cum anul 2013 marchează lansarea ultimului album OCS, “Marea căutare”, în seara de 30 mai nu am uitat să căutăm și ne-am regăsit cântând referene din “Caută” sau “Pandora”. Ambele piese beneficiează și de câte un videoclip, primul din ele lansat anul trecut, iar al doilea este proaspăt publicat, lansat pe 3 aprilie în acest an.
Concertul nu se putea încheia mai bine decât cu melodia “Cine e de vină?”, căci îmbina atât faptul că petreceam într-o zi de vineri, cât și ploaia persistentă de afară.
Setlist OCS @ Înregistrat în România 2
- Zbor
- Dezorientat
- Ridică-te și mergi în mâini
- Odă în piața romană
- Xcelent
- Caută
- Antimiorița
- Pandora
- Cine e de vină
4. Alternosfera - Vezi galeria foto
Petrecerea a continuat precipitat alături de prietenii moldoveni de la Alternosfera. Deși era târziu, vânt și ploaie, de la începutul până la sfârșitul prestației Alternosfera, s-a cântat și s-a dansat în continuu. Dedicați acestui concert nu au fost doar Marcel și colegii săi de trupă, cât și spectatorii. Am fost mințiți frumos că “Ploile nu vin”, s-a trecut cu zâmbetul pe buze prin “Wamintiri” și s-a strigat “Vreau să-mi dai” până la refuz.
Una din cele mai iubite trupe în România, Alternosfera se face plăcută prin sinceritatea muzicală. De fiecare dată, membrii trupei își deschid sufletul pe scenă pentru publicul lor. Combinația de ploaie și Alternosfera a avut un rezultat cu totul deosebit. Deși toate persoanele din public erau în același loc și cântau aceleași melodii, ploaia a făcut ca Arenele Romane să fie un loc intim. Toate acestea au avut ca efect o descătușare de inhibiții în rândul publicului.
Fanii au putut să-l vadă în acțiune și pe noul basist al trupei, Dima Scripnic. Printre melodiile mai vechi și știute pe din-afară de fani, precum “1500” sau “Femeia Nordică”, am ascultat și piese din ultimele materiale discografice semnate Alternosfera din 2012 și 2013. Spre deosebire de acum câteva luni, melodiile noi se pare că au fost receptate în totalitate de public, pentru că acum nu se mai putea diferenția între piesele recente și cele vechi. Erau toate la fel de cântate, la fel de iubite.
Alternosfera și-a început drumul în alternativ prin 1998, iar albumul lor de debut, “Orașul 511” încă mai este de actualitate. Deși componența trupei s-a mai schimbat pe parcurs, muzica a rămas la fel de vie și de expresivă. Alternosfera pun în antiteză fericirea și tristețea, într-un fel propriu care îi face pe cei ce îi ascultă să nu le fie teamă de ce au în suflet.
Poze cu publicul venit la Înregistrat în România #2
Înregistrat în România ne-a demonstrat prin a doua sa ediție că rock-ul alternativ trăiești din plin în țara noastră și avem cu ce să ne mândrim. Au urcat pe scenă patru trupe, toate foarte diferite între ele, dar fiecare având elemente inedite prin care ies în evidență. Evenimentul ce a avut loc la Arenele Romane a strâns oameni pasionați de rock, care au arătat, în pofida vremii sfidătoare, că distracția și muzica bună merg mână în mână.