Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

În preajma Dragobetelor, un concert drag de la Ducu Bertzi

Publicat

pe

Multora le e dragă muzica lui Ducu Bertzi, dar puțini au ocazia să-l vadă live într-un concert. O ocazie cu totul specială a fost seara de 20 februarie, când Bertzi a concertat în cadrul deosebit de cald al Teatrului Excelsior din București - destul de generos ca spațiu, aproape intim ca atmosferă.

Melodiile lui Bertzi reușesc întotdeuna să te arunce în emoție așa cum puține muzici mai fac astăzi în România. E o bucurie să îi vezi și să îi asculți pe “vechii” trubaduri, să te știi norocos că te mai poți bucura de muzica lor “în direct”.

Dacă la începutul concertului parcă i-am simțit vocea puțin “afectată”, după primele trei melodii, aceasta i-a redevenit cea de altădată, puternică în totalitate. A interpretat cântecele bine știute, dar de care nu ne plictisim niciodată, precum și câteva mai puțin cunoscute. A cântat de la “Când s-o împărțit norocul” - prima piesă înregistrată de Ducu Bertzi la Radiodifuziunea Română, “Dacă tu”, “Nu am cer”, “Suflet fără chei”, “Floare de colț” la “Visul”, “Plecarea”, “Iza”, “Fata bătrână”, care îi plăcea foarte mult lui Florian Pittiș. Am putut asculta și din repertoriul traducerilor lui Pittiș - “Ține minte” (tradusă după Bob Dylan).

“Supriza serii” a fost interpretarea alături de violonistul Mihai Neniță. Acesta este o revelație atunci când urcă pe scenă, iar Bertzi colaboarează cu el de vreo 6-7 ani. Venit de la Chișinău, Mihai Neniță s-a stabilit la București, unde și-a finalizat studiile de muzică. A fost la Koln cu o bursă câștigată în orașul german, dar a ales din nou România, unde a mai cântat alături de Valeriu Sterian, Narcisa Suciu și Paula Seling. Dacă aveți ocazia să îl vedeți într-un concert, ar fi bine să nu o ratați. Vă poate strecura (definitiv) vioara în suflet înainte de a prinde de știre. Pe lângă solo-ul de excepție, ne-a impresionat cu piesa “Mi-a spus”, tocmai datorită orchestrației semnate de Mihai Neniță. (n.r. Parcă versurile lui Dinu Olărașu nu trezesc aceleși emoții extraordinare precum cele ale Danielei Crâșnaru și melodiile din folclor).

Un moment foarte emoționant a fost discursul lui Ion Lucian de la finalul concertului. Maestrul le-a mulțumit celor doi “bufoni” pentru seara încântătoare.

Concerte & turnee

Cea de-a zecea ediție "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" are loc pe 4 octombrie 2024

Evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" își propune să aducă în fiecare an în fața mai vechilor sau mai tinerelor generații în blue-jeans lecțiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiș le-a oferit.

Publicat

pe

Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024
Poster "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" 2024

Primăria Sectorului 3 pregătește pe 4 octombrie, la scena din Parcul Titan, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul este organizat chiar de ziua de naștere a artistului. O particularitate a acestei ediții aniversare este participarea extraordinară a Orchestrei Simfonice București & Band, cu Relu Bițulescu, Lyuben Gordievski, Ciprian Pop, Virgil Popescu, Sorin Voinea, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Soliștii invitați ai evenimentului sunt Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Bațu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Gheorghiu, Alina Manole Mircea Vintilă și Grupul Vocal Acapella. Alături de aceștia, pe scenă urcă și invitatul special al evenimentului, Mihai Neniță, magicianul viorii.

Povestea evenimentului "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș"

În anul 2013, Primăria Sectorului 3 organiza, de Florii, un eveniment care a devenit una dintre cele mai frumoase tradiții concertistice din România: "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș". Cu acea ocazie, pe scena din parcul Titan, se reunea pentru a susține un concert extraordinar, în memoria lui Florian Pittiș, supergrupul Pasărea Colibri. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, membri fondatori ai formației alături de "Moțu" Pittiș, îi aduceau un omagiu, în semn de iubire și prețuire, celui care a fost o adevărată flacără a culturii românești.

Au urmat noi ediții, iar în timp evenimentul a devenit un reper cultural pentru Sectorul 3. An de an, emoția, muzica și poezia s-au împletit cu proiecțiile video, dând naștere unei stări de spirit unice. Cu fiecare ediție, artiști apropiați de Florian Pittiș sau cărora "Moțu" le-a marcat destinul artistic s-au întâlnit pe aceeași scenă, cu același scop: acela de a-i cinsti amintirea, dar și ca o formă de a continua munca de o viață a omului care a inspirat generații întregi să citească, să asculte muzică, să trăiască frumos.

Florian Pittiș, un simbol unic în cultura românească

Conceput ca o sărbătoare a spiritului, "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș" unește artiștii și publicul în prețuirea unui nume important în cultura noastră. "Moțu" Pittiș le-a arătat românilor ce înseamnă dorința de libertate și cunoaștere. A fost un vizionar care a inspirat generații întregi de tineri și continuă să o facă, dată fiind moștenirea atemporală pe care ne-a lăsat-o.

Cea de-a X-a ediție a evenimentului se va desfășura pe 4 octombrie, începând cu ora 18.00, la scena din parcul Titan, iar accesul publicului este liber.

Citește în continuare

Trending