Orice aniversare are acel ceva special al său, însă împlinirea a 18 ani are o anumită greutate. Pentru noi, oamenii, poate simboliza trecerea către viața de adult. Mai serioasă, mai matură, cu alte experiențe și trăiri. Pentru o trupă, majoratul poate fi o retrospectivă a reușitelor și a eșecurilor, o călătorie prin muzica compusă și adunată în albume, cântată live într-o multitudine de concerte pentru nenumărați ascultători. În același timp, poate fi o sursă de inspirație pentru viitoare proiecte și lansări. Pentru byron, au fost cele menționate mai sus, dar nu numai atât. A fost și despre emoție, despre vulnerabilitate, despre înțelegere.
Denumit "Sindromul Impostorului În Patru Acte", concertul de la Sala Radio a pornit de la ideea că mulți dintre noi ne confruntăm cu sindromul impostorului - sentimentul că nu suntem suficient de buni sau că nu merităm succesul pe care îl avem, chiar dacă din exterior se vede altceva. E o luptă interioară cu îndoiala, care afectează încrederea în sine. Mai mult, byron a inițiat o campanie prin care a dorit să dea voce experiențelor legate de sindromul impostorului, și i-a invitat pe fani să lase un mesaj anonim în format audio sau text despre cum se simte sindromul impostorului pentru ei, mesaje care au fost folosite într-o manieră artistică în timpul spectacolului.
Așadar, Sala Radio nu a găzduit doar o suită de melodii interpretate de muzicieni talentați, ci a emanat empatie și a asigurat fiecare spectator în parte că nu este singur în luptele sale interioare. Că toți ne confruntăm cu gânduri care, de multe ori, nu sunt deloc prietenoase cu noi, dar speranța că le putem învinge este mereu acolo. Trebuie doar să o găsim.
Puțin după ora 19:30, s-a auzit un mesaj audio prin care Dan Byron ne îndemna să nu abuzăm de telefon în timpul concertului și să fim prezenți în adevăratul sens al cuvântului. Sugestia lui a fost ascultată de public pentru că numărul telefoanelor utilizate și frecvența lor au fost mai scăzute decât la alte concerte la care am participat. Apoi, artistul și-a făcut apariția pe scenă și a întrebat: "Este cineva în sală care a fost la primul concert byron?". Câțiva participanți au ridicat mâna, iar Dan a răspuns: "Habar nu aveți cât vă mulțumesc!".
"Oricât ai vrea să fii mai mult" a fost prima piesă din setlist, cântată acustic de Dan. Apoi, pe scenă a urcat Sergiu "6" Mitrofan la clape, cei doi interpretând "XX". Formula s-a mărit cu prezența lui Andrei Ilie la tobe și percuție, iar publicul s-a bucurat de melodia "El Dorado". Laszlo Demeter și al său bass au completat trupa și au livrat un moment dinamic cu "Perfect". Nu în ultimul rând, chitaristul Dany Serrano a desăvârșit componența trupei byron și au cântat cu toții "Anima".
După acest capitol artistic, am făcut cunoștință cu primul invitat special al concertului - actrița Vichi Răileanu. Ea a recitat ceea ce aveam să aflăm în scurt timp că sunt versurile unei noi piesei byron: "Când unghiul se schimbă / Și începe să ningă în globul de sticlă în care trăim / Privind în adâncime, dincolo de sine, de rău sau de bine / Suntem doar ceea ce știm / Restul-i trecător / În veci, amin!"
Programul concertistic a continuat cu "FMR", "Azi", "Cadou", ce s-a bucurat de un solo spectaculos la tobe, și "1000 de chipuri". Pe scenă au urcat Muse Quartet, cele patru instrumentiste fiind vechi colaboratoare ale formației. Dan a menționat că Muse Quartet și byron au avut un turneu împreună în urmă cu opt ani, când trupa împlinea 10 ani de existență. În acest act al concertului, s-au putut auzi mesajele fanilor byron despre cum se simte pentru ei sindromul impostorului, alături de sunetele de vioară și violoncel.
"Forbidden Drama", "A Peaceful Mind", "Mă simt minunat", "Marioneta", "Melancolic", "Valuri" și "Apă și Cer" au completat setlistul. Ultimii doi invitați ai concertului au fost Dora Gaitanovici, care a interpretat alături de formație piesa "În infern", și actorul Șerban Pavlu, care a recitat un mesaj plin de emoție și durere, din care menționăm: "De ce să fie simplu? / Când poate fi complicat / Cum să fie totul bine / N-ar fi și păcat? / Fir-ar ea de istorie, care nu vrea să ne învețe nimic / Ce să-ți spun? / Se poartă de parcă n-ar fi greșit niciodată".
Show-ul s-a încheiat cu "Memento", "Consumatori de vise" și "Cu capul în nori" - "piesa aia pe care o cântați voi tot timpul" - după cum a declarat în glumă Dan. Ropotele de aplauze și aclamațiile zgomotoase au fost o urare metaforică de la mulți ani adusă trupei byron, o mulțumire pentru un concert care a trecut în revistă toate albumele și o apreciere pentru că muzicienii au ales să atingă un subiect sensibil: sindromul impostorului.