Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Călători prin muzică alături de Mr. Tambourine Man

Compozitorul, scriitorul și muzicianul american Bob Dylan, care și-a pus amprenta în muzica și cultura populară a ultimelor cinci decenii, a concertat pentru a doua oară în București, pe 25 iunie la Sala Palatului, în fața a peste 3000 de spectatori.

Publicat

pe

Bob Dylan
Bob Dylan │ FOTO: noliesradio.org

"Nu te aștepta să recunoști toate melodiile. Le zăpăcește, le schimbă într-o mie de feluri și ajung de nerecunoscut", mi-a spus un fan vechi al artistului înainte de a intra în sala de concert. Și a avut dreptate. Primele acorduri ale "Blowin’ In The Wind", piesa emblematică cu care Dylan a închis concertul, m-au luat pe nepregătite. Versurile sunau foarte familiar, dar melodia și instrumentația erau cu totul diferite față de versiunea “oficială”. La fel s-a întâmplat și în cazul "Tangled Up In Blue", o melodie de pe albumul" Blood on the Tracks" din 1975.

După cum aveam să aflu după concert, nu am fost singura care a experimentat acest lucru. La ieșire, aveam să aud pe coridor: “Abia la sfarșit mi-am dat seama că era vorba de Blowin’ In The Wind!

La opt jumăte fix, Bob Dylan, cu o pălărie crem, pantaloni negri cu dungă și cizme de cowboy, și-a făcut apariția pe scenă însoțit de trupa de instrumentiști. A început concertul cu "Things Have Changed", o piesă de pe coloana sonoră a filmului "Wonder Boys", pentru care Dylan a câștigat un Oscar și un Golden Globe pentru cel mai bun cântec original.

People are crazy and times are strange/I'm locked in tight, I'm outta range/I used to care, but things have changed” au fost versurile cu care vocea aspră și răgușită a artistului a deschis concertul de la București, acompaniindu-se la chitară.

Din tinerețe, vocea lui Dylan s-a schimbat radical și ne poartă, după cum afirma criticul Christophe Lebold, “printr-un peisaj al unei lumi frânte și căzute.”

Pe toată durata concertului, muzicienii se vedeau doar ca niște siluete în semi-obscuritate. Doar câteva reflectoare au rămas aprinse, iar figura lui Dylan se putea distinge cu greu.

A fost un concert mai reușit decât cel de data trecută, mai intim și mai cald” au fost impresiile pe care le-am primit de la fani după concert, în ciuda faptului ca Dylan nu a adresat nici un cuvânt publicului. După cum aveam să aflu, acest lucru nu îi este caracteristic și nici la concertul precedent nu a făcut-o.

Acompaniat instrumentiști aleși pe sprânceană, Dylan a trect de la folk, la blues, la rock, cu interludii jazz, și iar la folk. “Omul ăsta este un univers, poate să îti cânte o piesă într-o mie de feluri” îmi spunea fanul cu care am avut o conversație înainte de concert.

Unul din cele mai frumoase momente ale serii a fost interpretarea piesei "Forgetful Heart" de pe "Together Through Life", cel de-al 33-lea album al artistului (da, ați citit bine!), care a ieșit în 2009. Un cântec dezbrăcat de orice instrumentație complexă. Cu versuri ca “Forgetful heart/Like a walking shadow in my brain/All night long/I lay awake and listen to the sound of pain/The door has closed forevermore/If indeed there ever was a door” și numai un acord simplu de chitară, o muzicuță și un violoncel care se completau în contratimp, acest cântec al maturității artistice și spirituale a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, de ce Dylan a avut un impact enorm asupra muzicii universale.

Coincidență sau nu, Joan Baez, fosta iubită a lui Dylan, care a jucat un rol pivotal în promovarea carierei artistului, a cântat pe aceeași scenă la Sala Palatului în 2004. I-a luat lui Dylan 44 de ani să își ceară scuze pentru modul în care a încheiat relația dintre ei, și probabil lumea nu îi va mai vedea cântând împreună niciodată. Au concertat alături de atât de multe ori în anii ‘60, într-o perioadă socială turbulentă când muzica era folosită pentru a îmbrăca și susține opinii politice și sociale puternice, care aveau să schimbe lumea.

Concertul a fost fără cusur, însă mulți spectatori au fost nepunctuali și zgomotoși. Pe parcursul primelor cinci melodii, în sală a fost o foială continuă, în care unii încercau să își găsească locul în semi-obscuritate, în timp ce alții făceau selfie-uri pentru a le posta pe Facebook, ignorând omul din fața lor, care a început să facă muzică cu decenii înainte ca mulți dintre ei să se fi născut. Evident, în sală au fost și ceilalți, conștienți că au pe scenă o veritabilă instituție muzicală, savurând concertul și marcând o bifă importantă în lista marilor artiști de văzut live într-o viață.

Setlist Bob Dylan, 25 iunie 2014

  1. Things Have Changed
  2. She Belongs To Me
  3. Beyond Here Lies Nothin'
  4. What Good Am I?
  5. Waiting For You
  6. Duquesne Whistle
  7. Pay In Blood
  8. Tangled Up In Blue
  9. Love Sick
  10. High Water (For Charley Patton)
  11. Simple Twist Of Fate
  12. Early Roman Kings
  13. Forgetful Heart
  14. Spirit On The Water
  15. Scarlet Town
  16. Soon After Midnight
  17. Long And Wasted Years
  18. All Along The Watchtower
  19. Blowin' In The Wind

 

Muzică și film

Timothee Chalamet se răzvrătește într-un nou trailer al filmului despre Bob Dylan - "A Complete Unknown"

Urmărește un nou trailer pentru "A Complete Unknown", un viitor film biografic despre Bob Dylan, cu Timothee Chalamet în rolul principal. Pelicula va apărea în cinematografe pe 25 decembrie.

Publicat

pe

Trailer nou "A Complete Unknown"
Trailer nou "A Complete Unknown" │ FOTO: captură YouTube / Searchlight Pictures

Proaspătul trailer îl prezintă pe Chalamet cântând "Girl From the North Country" în timp ce sosește la New York din Minnesota. Începe să se apropie de cântăreața Joan Baez (interpretată de Monica Barbaro), în cele din urmă dând naștere unei povești de dragoste.

"<<Cântecele tale sunt ca o pictură în ulei în cabinetul dentistului>>, îi spune Chalamet, ținând în mână o chitară. De la chiuveta din bucătărie, Baez răspunde: <<Ești cam măgar, Bob!>>"

Materialul video include imagini cu Dylan și Baez cântând în duet la Festivalul Folk din Monterey din 1963. Un triunghi amoros se formează odată cu apariția lui Elle Fanning în rolul lui Sylvie Russo, o versiune fictivă a iubitei de atunci a lui Dylan, Suze Rotolo, care apare pe coperta albumului "The Freewheelin’ Bob Dylan".

Din punct de vedere muzical, Bob Dylan schimbă paradigma și adaugă o chitară electrică în "Like a Rolling Stone". Conflictele izbucnesc când jumătate din fanii lui Dylan apreciază noua direcție artistică, iar cealaltă jumătate îl consideră un trădător al muzicii folk.

"A Complete Unknown" este regizat de James Mangold, pe un scenariu scris de el și Jay Cocks. Filmul este inspirat de cartea lui Elijah Wald  - "Dylan Goes Electric". Distribuția este completată de Edward Norton în rolul lui Pete Seeger, Boyd Holbrook în rolul lui Johnny Cash, P. J. Byrne în rolul lui Harold Leventhal, Scoot McNairy în rolul lui Woody Guthrie, Dan Fogler în rolul lui Albert Grossman și Will Harrison în rolul lui Bob Neuwirth.

VIDEO: Trailer "A Complete Unknown"

Citește în continuare

Muzică și film

Timothee Chalamet este Bob Dylan în filmul "A Complete Unknown" - TRAILER

Primul trailer pentru "A Complete Unknown" îl arată pe Timothee Chalamet pornind într-o călătorie muzicală în pielea lui Bob Dylan. Filmul va ajunge în cinematografe la sfârșitul acestui an. Găsești mai multe detalii și video în articol.

Publicat

pe

Timothee Chalamet în "A Complete Unknown"
Timothee Chalamet în "A Complete Unknown" │ FOTO: captură YouTube / Searchlight Pictures

Drama biografică este regizată de James Mangold și se concentrează pe primii ani din cariera legendarului cântăreț. Un Bob Dylan de 19 ani ajunge în New York încercând să cucerească inimile oamenilor cu vocea sa. Trailerul arată și câteva secunde din controversatul recital de la Newport Folk Festival din 1965, dar și o interpretare încântătoare a piesei "A Hard Rain’s a-Gonna Fall". Melodia este cântată chiar de Chalamet care s-a pregătit pentru acest rol și din punct de vedere vocal.

În ceea ce privește viața personală a personajului, trailerul dă de înțeles existența a două relații ce îl implică pe Bob Dylan. Una cu Joan Baez, interpretată de Monica Barbaro și cealaltă cu Sylvie Russo (Elle Fanning), care pare a fi o versiune fictivă a iubitei de atunci a lui Dylan, Suze Rotolo, care apare pe coperta albumului "The Freewheelin' Bob Dylan".

Distribuția este completată de Edward Norton în rolul lui Pete Seeger, Boyd Holbrook în rolul lui Johnny Cash, P. J. Byrne în rolul lui Harold Leventhal, Scoot McNairy în rolul lui Woody Guthrie, Dan Fogler în rolul lui Albert Grossman și Will Harrison în rolul lui Bob Neuwirth.

Filmul este bazat pe cartea "Dylan Goes Electric", scrisă de Elijah Wald, și apare în cinematografe în luna decembrie a acestui an. Intitulată inițial "Going Electric", pelicula a fost redenumită "A Complete Unknown", făcând astfel trimitere la un vers din piesa "Like a Rolling Stone" a lui Bob Dylan.

TRAILER "A Complete Unknown":

Citește în continuare

Trending