Deși este abia a doua ediție, iar domeniul Teleki nu este atât de încăpător, am simțit acest festival ca pe o gură de aer proaspăt după aglomerația de la evenimentele mai mari ale verii. M-am bucurat de multă verdeață, copaci înalți și bătrâni, zone de relaxare și chiar un mic lac, ascuns lângă castel.
Au fost patru spații dedicate muzicii The Cube – Main Stage, unde erau așteptate cele mai cunoscute nume de pe afiș, precum Morcheeba sau Akua Naru, Telekom Electronic Beats Stage – Curated by Form / All you can dance, pentru iubitorii ritmurilor electronice, The Wire – By Office Clubul Presei și o surpriză frumoasă, Castle Lounge – By J'ai Bistro, unde au avut invitați speciali precum Andi Moisescu.
Pe lângă muzică, multă bere, shoturi cu nume inspirate și mâncare, Awake Festival a adus laolaltă și piese de artă pe care le poți descoperi atunci când te plimbi pe domeniul Teleki. La fel, te puteai bucura și de un film sau o piesă de teatru, haine ale designerilor români, discursuri interesante, yoga, pilates sau chiar… oină!
Mi-aș fi dorit să stau și duminică, să îl revăd pe Milky Chance, însă am reușit să prind doar primele două zile de festival, vineri și sâmbătă.
Mihail, cu un show nou
O prezență constantă la festivalurile de vara asta, Mihail s-a întors cu un nou concept de show, experimental, pe ritmuri electronice. Deși am auzit undeva prin public cum lumea încă îl asociază cu piesa "Mă ucide ea", artistul nu mai cântă deloc melodia în concerte și a ales să se îndrepte către o zonă electronică, zonă care i se potrivește foarte bine. Majoritatea pieselor cântate sunt noi și vor face parte de pe albumul de debut al lui Mihail, despre care ne-a povestit chiar el în ultimul interviu.
The Parlotones din Africa de Sud
Nu știam prea bine muzica băieților de la The Parlotones, dar am fost plăcut surprinsă de ritmurile indie rock. Aceștia au călătorit tocmai din Africa de Sud și au reușit să facă publicul să danseze, deși ne-au mai păcălit câteva picături de ploaie, pe alocuri. The Parlotones sunt una dintre cele mai bine vândute trupe din Africa de Sud, având numeroase discuri de platină și se pare că fanii din România i-au așteptat cu nerăbdare.
Morcheeba Band, pentru generația care va schimba România
Deși Morcheeba Band a mai venit de câteva ori în România, a fost pentru prima oară când i-am văzut live. Albumul "Big Calm", din 1998, este unul dintre preferatele mele și am fost fericită să aud câteva dintre piesele de pe materialul discografic. Skye Edwards a fost o apariție de poveste, într-o rochie roșie de paiete, despre care ne-a spus că și-a confecționat-o singură. În public au fost mai mult tineri care au rezonat cu mesajul ei; aceasta a spus că noi suntem "generația care va schimba România într-un loc minunat" și că vom lupta împotriva corupției. Morcheeba Band a avut și un moment dedicat legendei soul, Aretha Franklin, piese de pe noul album și un solo de chitară impresionant. Am cântat și am dansat, iar Morcheeba Band ne-a demonstrat încă o data că viața e o călătorie de care trebuie să ne bucurăm.
Subcarpați
Băieții de la Subcarpați au urcat pe scenă alături de invitații speciali, Hanu’ cu Bragă, și au reușit să electrizeze publicul cu rime din folclor pe ritmuri electronice. Trupa a fost prezentă la mai toate festivalurile mari de vara asta și de fiecare dată oamenii vibrează laolaltă în spiritul autentic românesc.
Akua Naru, cu doar jumătate de trupă
Akua Naru este dovada vie că un artist adevărat cântă în orice fel de circumstanțe și reușește să se încarce cu energia publicului. Chiar dacă toată lumea aștepta saxofonul de poveste, care însoțește poeziile artistei, aceasta a spus la începutul concertului că, din păcate, se află pe scenă doar alături de toboșar și basist. Se pare că restul trupei nu a mai ajuns deoarece s-a anulat zborul. Akua Naru a mai declarat că a luat în considerare ideea de a-și anula concertul, însă se bazează pe oamenii din public, care vor fi "un instrument viu", să fie alături de ea de-a lungul concertului. O prezență scenică de-a dreptul magnetică, Akua Naru a reușit încă o dată să hipnotizeze publicul, iar piesa "Poetry: How Does It Feel Now" a sunat neașteptat de bine. Artista urmează să se întoarcă în România și în luna septembrie.
Vița de Vie în corzi
Adrian Despot & co au pregătit un show special pentru festivalul Awake. Se pare că ideea spectacolului a fost a organizatorilor, care și-au dorit să îmbine muzica rock cu muzica clasică. Astfel, trupa Vița de Vie a urcat pe scenă alături de Filamornica de Stat Târgu Mureș și aceștia ne-au demonstrat încă o dată că muzica este o limbă universală. Cred că cel mai interesant a sunat piesa "Varză", însoțită de instrumentele clasice. Despot a spus despre colegii săi de trupă că au fost la Conservator unde au studiat flaut, respectiv pian, însă au ajuns să cânte la tobe sau la bass... într-o trupă rock!
Awake Festival a fost exact finalul liniștit, care îți ajunge la suflet, al festivalurilor de vara aceasta. Cred că fiecare a luat exact ce i-a trebuit de la acest festival, eu cel puțin simțeam puțin nevoia să iau o pauză de la muzica electronică ce te ține în priză toată noaptea, și să îmi las inima să danseze pe note muzicale magice, versuri profunde și ritmuri intense precum am auzit la Akua Naru sau Morcheeba. Nu rata galeria foto dedicată, de unde am extras câteva cadre: