André Rieu a însufleţit Piaţa Constituţiei din Bucureşti cu primul concert pe care l-a susţinut în România, în seara de 5 iunie. Celebrul violonist şi-a făcut apariţia pe scenă chiar printre spectatori, în timp ce îi dirija cu arcuşul prin aer pe oamenii săi din Johann Strauss Orchestra.
Înainte de începerea show-ului, André Rieu a dezvăluit o parte din istoria orchestrei care îl acompaniază, aceasta având membri din Tanzania, Austria, Ungaria, Germania, Franţa, Brazilia, România şi Olanda. Plin de entuziasm, Rieu a asemănat Bucureştiul cu "Centrul Universului", afirmând despre români că formează "cel mai bun public din lume".
Unul dintre primele momente muzicale a fost reprezentat de celebrul vals al lui Sostakovici, pe care André Rieu îl consideră "al doilea imn naţional" şi pe care acesta l-a interpretat înaintea unor meciuri importante de fotbal pe marile stadioane ale lumii.
"Să ştiţi un lucru: acea echipă de fotbal care cântă cel mai puternic acest vals, aceea câştigă campionatul. Am un sfat bun pentru Steaua Bucureşti. În primul rând luaţi-vă un antrenor orlandez. În al doilea rând: cântaţi acest vals! Şi atunci Steaua Bucureşti va fi campioană!" i-a sfătuit André Rieu pe stelişti.
Concertul a continuat cu celebra melodie italiană "Volare", interpretată de The Platinum Tenors, pe care Rieu îi consideră "cei mai buni profesori din lume". Cei trei tenori au cucerit publicul apoi cu aria "Nessun dorma" din opera "Turandot" a lui Giacomo Puccini.
André Rieu nu este doar un simplu violonist şi dirijor, ci şi un bun actor. Înainte de a interpreta faimoasa piesa de paso-doble - "Espana Cani", cunoscută drept imnul coridelor, artistul i-a întrebat pe cei din public dacă se tem de tauri, avertizându-i că totul e în regulă, atâta timp cât nimeni nu e îmbrăcat în roşu. O parte dintre doamnele prezente purtau această culoare, iar André Rieu le-a sugerat să se dezbrace. Însă între timp printre oameni şi-au făcut apariţia doi actori costumaţi în taur, care au stârnit amuzamentul tuturor, căutând victimele în roşu.
Carmen Monarcha, soprană de origine braziliană, a fost una dintre prezenţele sublime ale serii, aceasta cucerind publicul cu "O mio babbino caro", din opera "Gianni Schicchi" a lui Puccini. După un moment emoţionant precum cel al lui Carmen, a urmat unul amuzant, generat de gesturile haioase făcute în spatele lui Rieu, de Manoe, una din interpretele orchestrei. Înainte de a începe "Sport Pallace Waltz", violonistul i-a rugat pe spectatori să fie atenţi la Manoe pe tot parcursul piesei şi să fluiere alături de ea.
O apariţie plină de energie a fost cea a trupei Berlin Comedian Harmonists, care a adus un tribut trupei din anii '20 - Comedian Harmonists. Cei şase membri de origine germană au readus la viaţă piesa "Veronik", alături de Johann Strauss Orchestra. Aceştia au fost urmaţi de soprana Mirusia Louwerse din Australia, care a încântat publicul cu celebrul cântec "Wishing you were somehow here again" din musicalul "The phantom of the opera".
"Lumea ar fi fost mult mai săracă dacă Johann Strauss nu ar fi existat", consideră André Rieu.
După această introducere în lumea lui Strauss, publicul a început să tremure încă de primele acorduri ale valsului "Dunărea Albastră". Violonistul i-a încurajat pe spectatori să iasă la dans şi să demonstreze că românii sunt cei mai buni dansatori. Astfel în câteva secunde atmosfera din Piaţa Constituţiei s-a transformat într-un bal cu parfum vienez, cuplurile plutind pe valurile celebrului vals. Dintre compoziţiile lui Johann Strauss, Rieu a mai ales să interpreteze şi marşul "Radetzky".
"Oda Bucuriei" din Simfonia a 9-a a lui Ludwig van Beethoven i-a reunit pe toţi artiştii serii pe scenă, creând un moment solemn, dedicat fraternităţii şi egalităţii. André Rieu consideră că oamenii sunt mai fericiţi atunci când cântă împreună, astfel i-a încurajat pe toţi cei prezenţi să se apropie prin muzică.
Gheorghe Zamfir a reuşit să-i copleşească pe spectatori, prin modestia sa şi prin sensibilitatea fiecărei note, atunci când a interpretat celebra piesă "Păstorul singuratic", alături de Andre.
Publicul absorbit de emoţia show-ului nu a dorit să plece acasă şi a insistat ca orchestra să continue să cânte, în ciuda faptului că Rieu îi îndemna pe spectatori să se retragă la somn. Astfel concertul a continuat alături de sopranele şi tenorii invitaţi. "Ciuleandra" a fost una dintre piesele de final, interpretată de Gheorghe Zamfir, care a revenit pe scenă alături de taraful său şi de mai multe generaţii de elevi naişti îmbrăcaţi în port popular românesc.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gsIo311mUXk]Imaginea de final a surprins o familie în jurul lui André Rieu, cel care a reuşit să dea viaţă basmelor în Bucureşti. Fie că sunt olandezi, germani, francezi, români sau unguri, oamenii care au reuşit să creeze această noapte de poveste în Piaţa Constituţiei sunt legaţi prin muzică - aceasta este (în) sângele lor.