Urmărește-ne în Social Media

rock

"Vladivostok" - #noitoți în căutarea timpului viitor

Memoria involuntară ghidează lirica noului album Robin and the Backstabbers. Muzica vine în sprijinul mesajului, ce se așterne aparent nedirijat. Asta până aflăm că e despre #noitoți și despre ce va fi.

Publicat

pe

Coperta albumului ”Vladivostok”
Coperta albumului ”Vladivostok”

Muzica e desfătare pentru simțuri, iar frumusețea ei reiese din emoția pe care o provoacă. Ca și-n cazul iubirii la prima vedere, legătura emoțională se stabilește imediat și-aproape inexplicabil, ulterior intervenind rațiunea. "Vladivostok" e un album cald, aproape confortabil, ce-ți rămâne agățat pe buze prin refrene și-ți declanșează amintiri dintr-o viață uitată. Ulterior, "Vladivostok" devine un caleidoscop de stări și trăiri, ce prind însemnătate treptat, pe măsură ce deslușești enciclopedia de referințe literare și de cultură urbană. În definitiv, albumul e o invitație la introspecție și descătușare. Aflăm cine și unde suntem și-apoi înțelegem ceea ce ne dorim. "Fericire pentru toată lumea."

Dansează Salome

Fiica vitregă a lui Herod Antipas și-a folosit trucurile feminine într-un mod necuviincios, iar biblia a păstrat-o în amintire drept responsabilă pentru moartea lui Ioan Botezătorul. C-a fost sau nu cea vinovată, sau poate o simplă unealtă într-un plan ticluit, acesta rămâne un aspect neimportant. "Dansează Salome", iar viața-și va urma cursul, căci nu contează cine-a greșit - nu-i vreme de moralitate. Prinși în mreaja ispitei înaintăm în derivă, măcinați de cele lumești. "E imposibil de imensă lumea, dar vasele când le mai speli". Cam în această balanță stau frământările noastre, în vreme ce dansul hipnotic al rutinei ne ghidează, ne transformă. Linia melodică redă lentoarea acestui dans, ce ajunge la apogeu la finalul piesei.

Picnic la marginea drumului

O piesă de trecere, care poartă instrumental amprenta lui Oigăn. Versurile ar putea face referire la Iulia Hașdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hașdeu, ce s-a stins din viață la doar 18 ani. Destinul tragic al tinerei scriitoare, ce s-a remarcat nu doar în literatură, ci și în muzică, pictură și filosofie, a dat naștere unor legende urbane. Decedată din 1888, tânăra s-ar întoarce încă printre noi, în castelul de la Câmpina, pentru a cânta la pian. "Rămâne-o casă neagră-n care nu / trăiește nimeni și doar tu / apari din când în când și cânți". 

aUGAda! #nuparcați #garaj

Asemenea popoarelor indigene, ne protejăm cu orice preț bunurile materiale. Și tot asemenea lor, nu știm unde se termină libertatea cuiva și începe o alta. Revendicările sunt chestiuni instinctive, așa încât comportamentele uneori rudimentare sunt scuzabile. "Nu râde, citește înainte" e fraza ce ne rămâne întipărită în minte, în vreme ce ritmul sprințar susține tonul mucalit al liricii. Piesa mi-a amintit și de hitul lui Paul Simon - "You Can Call Me Al".

./în/îm/pre//ună.

Avem de-a face cu o piesă de dragoste, dar nu în stilul clasic. Nu vorbim despre iubirea utopică, ci despre cea reală, care deși ne permite să evadăm, nu ne poate face imuni la cele lumești. Dorința desprinderii de real este exprimată printr-un frumos paradox: "E-așa frumoasă viața, de ce s-o irosești trăind?"

Vladivostok 1

Considerat capătul lumii și supranumit "Stăpânul Orientului", Vladivostok este punctul din care poți privi către Occident. În lirica piesei, Vladivostok simbolizează momentul T-0, aflându-se la alipirea vestului de est și a trecutului de viitor. Evoluția omenirii este cuprinsă în structura: "Război, mișcarea popoarelor, progrese în științe, semnale, descoperiri, cămin, colibă, adăpost, cutremur, nopți roșii, renașterea lumii". Așa cum știm cu toții, nvingătorii scriu istoria", iar noi am plătit prețul celor înfrânți. Se trece apoi din plan macro în micro și ne amintim cum am simțit noi, ca generație, această mișcare de forțe.

Oțelu Măcelaru

Ruptă din contextul muzical al albumului, "Oțelu Măcelaru" este inima acestui material. Versurile fac referire la România și la regimurile politice care i-au afectat viziunea și direcția. Țara noastră este personificată, iubirea de patrie fiind sentimentul nobil ce transpare din lirică: "nu te ascunde nu-i vina ta rușinea-i a altcuiva rușinea de-a continua rușinea de-a repeta".

Orice Carte Citită

Dacă în cazul piesei "aUGAda!", umorul ascundea dojana, în versurile piesei "Orice Carte Citită" situația stă diferit. Intenția nu mai este de a provoca zâmbete, ci de luare-aminte. Refrenul e crudul adevăr al percepției generale, strofele trecând în revistă activitățile efemere ce ne mențin într-o amorțire nocivă: "Bariere și obstacole, cariere și spectacole, în case mici, în case mari". Piesa ar putea fi considerată o radiografie a societății românești în ansamblu și un îndemn la schimbare. Nevoia de renunțare la moravurile nesănătoase este accentuată de linia melodică, construită dintr-un melanj de influențe muzicale. Se remarcă ritmul de tobe, ce implică urgența schimbării, și solo-ul de chitară cu accente din vremurile bune ale rock-ului clasic.

...cu pădurea ta cu tot

Nu putea lipsi referința la poetul nostru național, Mihai Eminescu. Pornind de la ultimul vers din poezia "O, rămâi", se conturează o realitate complet ruptă de cea din care au izvorât dorurile eminesciene. Pădurea personificată nu-și mai dorește compania omului, iar omul nu mai are vreme de contemplare sau introspecție - "venim obosiți de departe…". Versurile se încheie cu o constatare, ce face legătură cu următoarea etapă în psihanaliza noastră de grup.

Tarantella (O casă, cândva)

Dansul din folclorul italienesc specific nunților ne poartă pașii către o întrebare: "Ne dorim cu toții o casă, cândva?". Ni se amintește că "tot ceea ce simți face totul adevărat" și că o relație de iubire nu ar trebui să aibă nevoie de îngrădiri pentru a fi validată de societate: "La ce e bună o ușă care dă înspre un zid?".

M E C A N I C A F I N A

Călătorim în timp și ajungem în pragul momentului decisiv al vieții. Încă așteptăm ca cineva să ne explice "ce-nseamnă toate astea", iar amintirile se derulează rapid, până se opresc acolo unde am vrea să ne întoarcem. Sfârșitul e văzut ca un nou început, o șansă la un viitor mai bun: "uite ce frumos e totul acum că nu mai e nimic".

Vladivostok 2

De la marginea orașului port Vladivostok, trupa Robin and the Backstabbers privește cu seninătate către orizont. Sărutul vieții se stinge la marginea pământului, iar până atunci putem fi fericiți, dacă învățăm să ne bucurăm de iluzia mișcării. Nu mai căutăm răspunsuri la întrebări. Acum ne putem privi de pe malul celălalt.

După cum trupa notează, versul "odată ce te-a sărutat, băiete, sărutat rămâi" e o adaptare a versului "once she's kissed you / you stay kissed" dintr-o poezie de James Tate. Acest vers este folosit și de artistul canadian Bry Webb pe albumul său, "Provider".

#noitoți

Epilogul albumului "Vladivostock" este o rememorare a tuturor momentelor frumoase pe care trupa le-a trăit alături de noi, publicul ascultător. "Mai cumpără un bilet, să mai trăim o dată"  este invitația lui Robin, pentru că numai susținând activitatea artistică a trupei vom putea să continuăm să ne bucurăm de universul creativ Robin and the Backstabbers. Sonor, piesa începe printr-o reproducere a sunetelor rezultate din derularea inversă a unui disc. Se ajunge apoi în prezent, unde fundalul se limpezește, iar viitorul se așterne optimist. Se aude un difuz "La mulți ani!", inserat ca într-o nuvelă de Eliade, pentru a trece din planul fantastic al albumului în cel real. Pe 30 noiembrie, când trupa lansează albumul "Vladivostock" la Arenele Romane, Robin și Dragonul Roșu își serbează ziua numelui. Iar în final, "Din toate astea n-am rămas decât noi toți", #RATB și #fanii.

"Vladivostok" încheie o trilogie începută în urmă cu 7 ani. Între "Stalingrad" și "Vladivostock" nu sunt doar 9000 de kilometri distanță, ci și ani de evoluție, maturizare și patentare a amprentei stilistice.

Concerte & turnee

Robin and The Backstabbers sărbătorește 15 ani de activitate în concert la Sala Palatului

Anul 2025 marchează un eveniment important în activitatea trupei Robin and The Backstabbers. Formația împlinește 15 ani de activitate. Aniversarea va prilejui primul concert al grupului la Sala Palatului - Ritualul Primăverii, alături de AltOrchestra.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers
Robin and the Backstabbers │ FOTO: Andrei Popa (The Phope)

Adunați în 2010 de către solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept "pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul "Graceland" al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să-și croiască un drum aparte în muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri criptice.

Formația s-a bucurat de o popularitate ridicată încă de la debut, câștigând Premiul Publicului la ediția din 2010 a competiției Stufstock Newcomers. A concertat în toate orașele semnificative din România, bifând și o apariție în Republica Moldova, în cadrul festivalului Acoperire Culturală. A cântat în deschiderea unor formații precum Whitest Boy Alive, Obits, British Sea Power și Reptile Youth.

Trupa a lansat trei albume de studio: "Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad",  "Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel'sk" și "Vladivostok".

Anul 2025 aduce două mari sărbători în viața trupei: împlinirea a 15 ani de activitate si primul lor concert la Sala Palatului. Ritualul Primăverii vine cu cele mai cunoscute piese Robin and the Backstabbers reorchestrate si interpretate electro-simfonic alături de AltOrchestra. Evenimentul va avea loc pe 28 februarie.

Prețurile biletelor la concertul Robin And The Backstabbers - Ritualul Primăverii

  • VIP - 159 lei (+taxe)
  • Categoria 1 - 129 lei (+taxe)
  • Categoria 2 - 109 lei (+taxe)
  • Categoria 3 - 80 lei (+taxe)

*Accesul copiilor sub 7 ani este gratuit, fără loc asigurat, doar însoțit de cel puțin un părinte cu bilet valabil.
**Accesul copiilor peste 7 ani se face numai pe baza unui bilet valabil.

La 5 ani de la apariția albumului "Vladivostock", Robin And The Backstabbers ni-l prezintă pe "GOLEM", dar nu din lut, ci din carne și oase. "GOLEM" a fost scrisă de Robin în vara anului 2024. De producție muzicală, rec, mix și master s-a ocupat Alessandro Marton la The Great Below Studios, în București, și la  FirstLineStudios, în Toscana.

Noul single vine și cu un B-side, ce ne aduce o interpretare vocală din partea Valeriei Stoica. Versurile, scrise ca de obicei de Andrei Robin Proca, se păstrează pentru ambele versiuni ale piesei. "Pe cine păcălesc eu / Pe cine construiesc eu / Pe cine părăsesc eu / Dacă tu pleci?" rămâne întrebarea de fond la care fiecare dintre noi își poate răspunde.

Citește în continuare

Muzică nouă

Ascultă noua piesă Robin And The Backstabbers, "GOLEM" - AUDIO

La 5 ani de la apariția albumului "Vladivostock", Robin And The Backstabbers ni-l prezintă pe "GOLEM", dar nu din lut, ci din carne și oase. Retorica se păstrează, întrebările încuietoare continuă să curgă, iar publicul e invitat să asculte, să se caute, să se găsească.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers
Robin and the Backstabbers │ FOTO: Andrei Popa (The Phope)

Robin And The Backstabbers i-au dat chip lui "GOLEM", monstrul ce ne macină pe interior cu întrebări despre noi. Noul single al băieților vine și cu un B-side, ce ne aduce o interpretare vocală din partea Valeriei Stoica. Versurile, scrise ca de obicei de Andrei Robin Proca, se păstrează pentru ambele versiuni ale piesei. "Pe cine păcălesc eu / Pe cine construiesc eu / Pe cine părăsesc eu / Dacă tu pleci?" rămâne întrebarea de fond la care fiecare dintre noi își poate răspunde.

"GOLEM" a fost scrisă de Robin în vara anului 2024. De producție muzicală, rec, mix și master s-a ocupat Alessandro Marton la The Great Below Studios, în București, și la  FirstLineStudios, în Toscana.

""GOLEM" este sunetul unei uși care se deschide în timp ce o închizi", ne spune formația Robin And The Backstabbers, comprimând mesajul piesei.

Noul single poate fi achiziționat de pe Spotify, Apple Music, Amazon Music, Deezer și Tidal.

AUDIO: Robin And The Backstabbers - "GOLEM"

AUDIO:  Robin And The Backstabbers - "GOLEM" (feat. Valeria Stoica) (Ușa Casei Tale)

În perioada următoare, trupa va putea fi ascultată live la Constanța, București, Suceava, Iași, Baia Mare, Cluj-Napoca și Bistrița. Datele concertelor sunt disponibile mai jos.

  • 14.11 - Bistrița, Soho Music Hall
  • 15.11 - Cluj-Napoca, Form Space
  • 16.11 - Baia Mare, Log Out
  • 21. 11 - Iași, Legend Pub
  • 22.11 - Suceava, Art Rock Cafe
  • 27. 11 - București, Hard Rock Cafe
  • 28.11 - Constanța, Doors Club

Robin and the Backstabbers este o trupă românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Formația s-a bucurat de o popularitate ridicată încă de la debut, câștigând Premiul Publicului la ediția din 2010 a competiției Stufstock Newcomers. A concertat în toate orașele semnificative din România (București, Timișoara, Cluj, Galați, Iași, Brașov, Constanța, Târgu Mureș etc.), bifând și o apariție în Republica Moldova, în cadrul festivalului Acoperire Culturală. A cântat în deschiderea unor formații precum Whitest Boy Alive, Obits, British Sea Power și Reptile Youth.

Trupa a lansat trei albume de studio: "Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad",  "Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel'sk" și "Vladivostok".

 

Citește în continuare

Concerte & turnee

Smiley, Carla's Dreams, Vița de Vie cântă la West Side Hallo Fest 2024

West Side Hallo Fest va reveni pe Insula Lacul Morii în perioada 25-27 octombrie cu cea de-a doua ediție. Concerte pline de energie, decoruri spectaculoase și mâncăruri delicioase sunt doar câteva elemente ce vor atrage participanți de toate vârstele. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Smiley / Vița de Vie / Carla's Dreams
Smiley / Vița de Vie / Carla's Dreams │ FOTO: InfoMusic

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu cea de-a doua ediție. Decoruri spectaculoase, cu vrăjitoare și dovleci uriași, concerte live, ateliere pentru copii, concursuri, prezentare de modă și o paradă a costumelor vizitatorilor - sunt doar câteva dintre atracțiile de la West Side Hallo Fest.

Nu vor lipsi mâncarea bună, nici suvenirurile tematice, accesoriile, bijuteriile sau decorațiunile. Timp de trei zile, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală.

Marile atracții ale West Side Hallo Fest

  • Un dovleac gigant, cu diametrul de 2,5 metri, luminat la interior și construit din materiale naturale, pe structură de fier, va fi simbolul evenimentului;
  • 45 de tone de dovleci vor ajunge pe insulă. 10.000 de bucăți vor fi folosite în cadrul atelierelor, iar alți 5.000 pentru decor;
  • O vrăjitoare supradimensionată, de aproape trei metri înălțime;
  • O casă a fantomelor amenajată la mausoleu;
  • Un oraș pustiu și bântuit, reprodus într-o zonă a insulei;
  • 1.000 de baloturi de paie, ciori, flori, schelete, păianjeni

Info acces:

  • Copiii sub 12 au gratuitate pe toată perioada festivalului.
  • Intrarea este gratuită vineri toată ziua, iar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 14:00.
  • În intervalul 14.00 - 23.00, este necesar să achiziționați bilet pentru a vă asigura accesul la acest eveniment. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.

Program West Side Hallo Fest 2024

  • Vineri: 12.00 - 23.00
  • Sâmbătă: 10.00 - 23.00
  • Duminică: 10.00 - 23.00

Program artistic (după ora 17:00)

Vineri:

  • Alexandra Crișan
  • Alexandra Căpitănescu
  • Trupa Zagan

Sâmbătă:

  • Smiley
  • Carla's Dreams

Duminică:

  • Vița de Vie
  • Robin & The Backstabbers
  • Bucovina
  • Scarlet Aura
  • Patron
Citește în continuare

Trending