Urmărește-ne în Social Media

r&b

"GIRL": Discul prin care pătrundem în lumea genială a lui Pharrell Williams

Noul disc al lui Pharrell Williams reuşeşte să emoţioneze şi să ne poarte într-un univers unde iubirea este cheia pentru soluţionarea oricărei dileme existenţiale.

Publicat

pe

Pharrell Williams
Pharrell Williams

Genialitatea este tot mai rar întâlnită în zilele noastre. A regăsi sclipiri de geniu în orice domeniu şi în muzica actuală în mod particular a devenit o sarcină din ce în ce mai dificilă. Avem în faţă un personaj complet, care a fost înzestrat cu atât de multe calităţi şi cu un altruism desăvârşit, astfel că oameni din toate colţurile lumii se pot bucura de munca sa. Pharrell Williams nu este doar un creator de hit-uri pe bandă rulantă, ci unul dintre producătorii care se bucură de un succes fără egal încă din momentul apariţiei.

Fascinată dintotdeauna de piesele pe care le-a realizat pentru nume ca Justin Timberlake, Madonna, Mariah Carey, Gwen Stefani sau Jay-Z, am încercat să ajung în mintea şi sufletul unui om care lasă o moştenire deosebit de importantă în creaţie.

Din multe puncte de vedere, Pharrell nu este ca noi toţi. Una dintre caracteristicile fabuloase cu care a fost înzestrat este sinestezia. Această calitate are o definiţie simplă: persoana în cauză percepe sunetele în culori. Williams nu crede în culoare ca şi o formă de marketing sau una de expresie, căci pentru el este o cheie spre spiritualitate. Credinţa sa este că tot ceea ce observă ca şi imaginar sinestezic este o conexiune cu cea mai înaltă putere.

Pentru mine, este atingerea absolutului, calea spre Dumnezeu. Cred că fiecare om are abilitatea să treacă dincolo de partea materială, carnală a existenţei. Eu am fost mereu aşa, dar cred că fiecare copil are referinţe mentale şi vizuale atunci când ascultă ceva. Pharell

Pharrell a ţinut să fructifice la maximum noul val de simpatie generat din momentul apariţiei primului duet cu Daft Punk, astfel că cel de-al doilea album din cariera solo a avut lansarea oficială pe 3 martie. "G I R L" este genul de disc aşteptat, cu multe părţi instrumentale rafinate, însă în acelaşi timp un material cu o tentă vădit comercială. Albumul este un soi de omagiu adus femeii, pe care artistul o consideră "piatra de temelie a existenţei".

"Marylin Monroe" este prima piesa cu care păşim într-o dimensiune aparte printr-un soi de manifest pe toate palierele. ("This one goes out to all the lovers / What can we do? We're helpless romantics /  We can not help who we're attracted to / So let's all dance, and elevate each other.") Prima dată regăsim un aranjament orchestral cu durată de 22 secunde semnat de Hans Zimmer, pentru ca apoi să ne întoarcem în sfera disco prin maniere instrumentale precise şi seducătoare. Un plus valoare îl oferă şi Kelly Osbourne în partea de backround-vocals.

"Brand New" se insinuează discret în mintea ascultătorului printr-un beatboxing  strălucitor ce ni-l aduce în prim plan pe Justin Timberlake, dar şi pe fenomenalul Timbaland. Din nou, o piesa pur disco închinată vizibil lui Michael Jackson prin toate armoniile reliefate de părţile de chitară sau bass. Similară unor creaţii aflate pe discurile solo ale lui Justin printr-un staccato de bun augur, astfel că rezultatul este excelent pentru momente coregrafice de tip sicron.

"Hunter" este o piesă care expune într-un mod plăcut subiectul unei uşoare hărţuiri ce l-a avut în vizor pe Williams. Muzicianul apelează la un falsetto care nu deranjează, creaţia putând fi încadrată cu uşurinţă unui new wave synth funk.

Atmosfera prinde un contur din ce în ce mai romatic din momentul "Gush". De un erotism fascinant, melodia nu are nevoie de foarte multe comentarii, ci necesită savurată alături de omul drag.

Despre mega-hitul deja "Happy" s-au scris multe şi se vor scrie multe în continuare. Parte din coloana sonoră a filmului "Despicable Me 2" şi rămânand la activ cu o nominalizare la premiile Oscar, melodia neo-soul într-un ritm uptempo cu acel bătut din palme duce la o memorare imediată a temei. Din nou, partea de cor este uimitoare, idee care se reia pe parcursul altor creaţii.

"Come Get It Bae" beneficiază de o secţie ritmică precisă, având un aer de dance-rock. Deşi mă aşteptam să trec repede peste piesă şi să nu o ascult în totalitate din cauza lui Miley Cyrus care semnează partea de backing, nu am făcut asta şi i-am dat play de două ori. Uşor previzibilă ca şi linie, dar, din nou suprapunerea planurilor vocale se dovedeşte o soluţie salvatoare.

Urmează cea mai frumoasă supriză de pe disc, melodia la care m-am întors de zeci de ori, "Gust of Wind". Asemeni unei declaraţii de iubire pe note muzicale, cred ca va deveni un hit de calibrul celorlalte două piese înregistrate cu Daft Punk ( "Get Lucky", "Lose Yourself to Dance"). Electrizantă, cu acel distors robotic plăcut auditiv în momentul refrenului, melodia activează plăcut amintiri frumoase, alături de imaginaţie, fiind şi preferată acestui magician al sunetelor.

"Lost Queen" ne poartă pe tărâmuri africane printr-un cor a cappella şi o progresie mult mai liniştită, pentru ca imediat după, legat de acest track, să se regăsească pe post de interlurdiu "Freq". Acesta începe cu sunetul valurilor pe timpul ploii, pentru ca înlănţuirea de versuri cu caracter repetitiv şi suava voce a lui JoJo să întregească un tablou meditativ. ("You gotta go inward / To experience the outer space / That was built for you.")

Prin intermediul apei se pot afla numeroase răspunsuri. În momentul când aceasta curge, multe dintre simţuri se liniştesc, iar mintea reuşeşte să se deconecteze, fiind asemeni unei antene. În studio, obişnuiesc să am alături sunetului ploii pe care îl ascult cu toate luminile stinse, închizând ochii. Tehnica se numeşte privare senzorială şi te ajută la meditaţie. Atunci esenţa ta interioară înfloreşte şi îţi aduce imagini puternic inspiraţionale. - Pharrell Williams

Un duet care va fi primit cu mult entuziasm este cel cu Alicia Keys. Cu o claritate a sunetului demnă de invidiat şi o parte de percuţii mult mai în umbră, "Know Who You Are" se potriveşte perfect cu vocea şi inflexiunile solistei, aceasta fiind personificarea versurilor, aşa cum Williams a ţinut să precizeze. Fără schimbări de ritm, doar de tonalitate după al doilea refren, finalul este constituit din suprapuneri ingenios mixate în genul soul.

Ultima piesă, "It Girl", scrisă cu spectacolele live în minte, poate fi încadrată în zona funk, prin cele două părţi aproximativ egale - cea vocală şi cea instrumentală cu care se termină.

Un disc ca acesta creează dependenţă, lucru care va deveni din ce în ce mai vizibil privind vânzările care se înregistrează şi vor urma sau aşa cum bine îi place muzicianului să afirme: "Prezentul este un moment maleabil care moare în fiecare secundă şi renaşte în fiecare moment când reuşeşti să mergi înainte."

Muzică și film

Elton John, Pharrell Williams, Selena Gomez se află pe lista scurtă a nominalizărilor de la Premiile Oscar 2025

Academia americană de film a anunțat recent lista scurtă a nominalizărilor pentru gala din 2025, stabilită prin voturile unor comisii din fiecare branșă. Printre categoriile dezvăluite se numără "Cel mai bun cântec original" și "Cea mai bună coloană sonoră".

Publicat

pe

Elton John / Selena Gomez
Elton John / Selena Gomez │ FOTO: captură YouTube

Lista scurtă a premiilor Oscar este echivalentul examenelor parțiale pentru candidații la trofee. Prezența lor în numărătoare le conferă mai multă încredere în câștigarea unui premiu. De exemplu, pelicula "Emilia Pérez" a obținut șase nominalizări, inclusiv pentru machiaj, coloană sonoră, lungmetraj internațional sau "cel mai bun cântec original". Este urmat de musicalul "Wicked", care a primit patru.

Lista scurtă pentru "Cel mai bun cântec original" prezintă melodii care au fost scrise special pentru filmele în care apar. Autorii lor sunt nume importante din industria muzicală, precum Elton John, Pharrell Williams, Trent Reznor și Atticus Ross sau Kneecap.

Cântecul "Never Too Late" al lui Elton John și Brandi Carlile este nominalizat pentru "Elton John: Never Too Late", în timp ce "Sick In The Head" al trio-ului Kneecap reprezintă filmul biografic cu același nume. Piesa "Piece By Piece", semnată de Pharrell Williams, este extrasă din filmul animat ce prezintă viața artistului. "Compress / Repress" (Trent Reznor și Atticus Ross) din "Challengers", "Mi Camino" (Selena Gomez) din "Emilia Pérez" sau "Forbidden Road" (Robbie Williams) din "Better Man: Robbie Williams" au fost incluse în lista scurtă.

Premiile Oscar 2025: tipuri de voturi și categorii

Votarea preliminară se aplică pentru scurtmetraj de animație, lungmetraj documentar, scurtmetraj documentar, lungmetraj internațional, scurtmetraj live action, păr și make-up, coloană sonoră, cântec original, efecte sonore și vizuale.

Voturile pentru determinarea nominalizaților din toate cele 23 de categorii se deschide pe 8 ianuarie și se încheie pe 12 ianuarie. Nominalizările vor fi anunțate pe 17 ianuarie.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 2 martie și va fi prezentată de Conan O'Brien.

Lista scurtă a Premiilor Oscar 2025

Cel mai bun cântec original

  • Aaron Pierre & Tiffany Boone - "Tell Me It’s You" (Mufasa: The Lion King)
  • Adrian Quesada & Abraham Alexander - "Like a Bird" (Sing Sing)
  • Auli'i Cravalho Featuring Rachel House - "Beyond" (Moana 2)
  • Camille, Zoe Saldaña & Karla Sofía Gascón - "El Mal" (Emilia Pérez)
  • Elton John & Brandi Carlile - "Never Too Late" (Elton John: Never Too Late)
  • Kneecap - "Sick in the Head" (Kneecap)
  • Kristen Wiig - "Harper and Will Go West" (Will & Harper)
  • Lainey Wilson - "Out of Oklahoma" (Twisters)
  • Maren Morris - "Kiss the Sky" (The Wild Robot)
  • Pharrell Williams & Princess Anne High School Fabulous Marching Cavaliers - "Piece by Piece" (Piece by Piece)
  • Robbie Williams - "Forbidden Road" (Better Man)
  • Saoirse Ronan & Nicholas Britell - "Winter Coat" (Blitz)
  • Selena Gomez - "Mi Camino" (Emilia Pérez)
  • Trent Reznor & Atticus Ross - "Compress / Repress" (Challengers)

Cea mai bună coloană sonoră

  • Aaron Zigman - The Six Triple Eight
  • Amelia Warner - Young Woman and the Sea
  • Andrea Datzman - Inside Out 2
  • Alberto Iglesias - The Room Next Door
  • Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus
  • Bryce Dessner - Sing Sing
  • Chanda Dancy - Blink Twice
  • Clément Ducol & Camille - Emilia Pérez
  • Cristobal Tapia de Veer - Babygirl
  • Daniel Blumberg - The Brutalist
  • Danny Elfman - Beetlejuice Beetlejuice
  • Hans Zimmer - Blitz
  • Harry Gregson-Williams - Gladiator II
  • John Cardon Debney - Horizon: An American Saga Chapter 1
  • Kris Bowers - The Wild Robot
  • Robin Carolan - Nosferatu
  • Tamar-kali - The Fire Inside
  • Trent Reznor & Atticus Ross - Challengers
  • Volker Bertelmann - Conclave
  • John Powell & Stephen Schwartz - Wicked

Cel mai bun sunet

  • Alien: Romulus
  • Blitz
  • A Complete Unknown
  • Deadpool & Wolverine
  • Dune: Part Two
  • Emilia Pérez
  • Gladiator II
  • Joker: Folie à Deux
  • Wicked
  • The Wild Robot

Lungmetraj documentar

  • The Bibi Files
  • Black Box Diaries
  • Dahomey
  • Daughters
  • Eno
  • Frida
  • Hollywoodgate
  • No Other Land
  • Porcelain War
  • Queendom
  • The Remarkable Life of Ibelin
  • Soundtrack to a Coup d’Etat
  • Sugarcane
  • Union
  • Will & Harper

Lungmetraj internațional

  • Armand (Norvegia)
  • Dahomey (Senegal)
  • Emilia Pérez (Franța)
  • Flow (Letonia)
  • From Ground Zero (Palestina)
  • The Girl With the Needle (Danemarca)
  • How to Make Millions before Grandma Dies (Thailanda)
  • I’m Still Here (Brazilia)
  • Kneecap (Irlanda)
  • Santosh (U.K.)
  • The Seed of the Sacred Fig (Germania)
  • Touch (Islanda)
  • Universal Language (Canada)
  • Waves (Cehia)
  • Vermiglio (Italia)

Păr și make-up

  • The Apprentice
  • Beetlejuice Beetlejuice
  • A Different Man
  • Dune: Part Two
  • Emilia Pérez
  • Maria
  • Nosferatu
  • The Substance
  • Waltzing with Brando
  • Wicked

Efecte vizuale

  • Alien: Romulus
  • Better Man
  • Civil War
  • Deadpool & Wolverine
  • Dune: Part Two
  • Gladiator II
  • Kingdom of the Planet of the Apes
  • Mufasa: The Lion King
  • Twisters
  • Wicked

Scurtmetraj de animație

  • Au Revoir Mon Monde
  • A Bear Named Wojtek
  • Beautiful Men
  • Bottle George
  • A Crab in the Pool
  • In the Shadow of the Cypress
  • Magic Candies
  • Maybe Elephants
  • Me
  • Origami
  • Percebes
  • The 21
  • Wander to Wonder
  • The Wild-Tempered Clavier
  • Yuck!

Scurtmetraj documentar

  • Chasing Roo
  • Death by Numbers
  • Eternal Father
  • I Am Ready, Warden
  • Incident
  • Instruments of a Beating Heart
  • Keeper
  • Makayla’s Voice: A Letter to the World
  • Once upon a Time in Ukraine
  • The Only Girl in the Orchestra
  • Planetwalker
  • The Quilters
  • Seat 31: Zooey Zephyr
  • A Swim Lesson
  • Until He’s Back

Scurtmetraj live action

  • Anuja
  • Clodagh
  • The Compatriot
  • Crust
  • Dovecote
  • Edge of Space
  • The Ice Cream Man
  • I’m Not a Robot
  • The Last Ranger
  • A Lien
  • The Man Who Could Not Remain Silent
  • The Masterpiece
  • An Orange from Jaffa
  • Paris 70
  • Room Taken
Citește în continuare

Trending