În câteva zile, am străbătut cu atenție camerele unui altfel de hotel și m-am lăsat purtată în dimensiunea creată de Nick Făgădar prin proiectul său Autumn Hotel. Albumul său solo este de fapt un alter-ego al artistului, cu o lirică matură, care dezvăluie multe dintre abisurile existenței cotidiene. Sunt multe de povestit despre acest material, însă este cert că orice om care îl va asculta, nu va rămâne pasiv și poate nu va mai fi același după această experiență. Piesele au rolul unui balsam sufletesc, prin reliefarea suferinței universale, a mortalității și a ciclicității naturale.
Am rămas impresionată în mod special de câteva piese, care m-au surprins prin sonoritățile deosebit de expresive și profunde. “Pleoape de mac”, “Neliniști”, “The Good Thoughts”, “Best Regards”, “Lights and downers” și “The Deep Well” ( varianta acustică).
Acest album de stare este construit pe un cumul de accelerări și diminuări ale tempoului, cu numeroase părți instrumentale libere, în special solo-uri de chitară marcante, ușor de reținut. Trebuie menționat că nu sunt piese ușoare, simpliste, fără ecou sau previzibile. Frazările sunt expresive, vocea lui Nick pe două planuri oferind un mai mare impact ascultătorului.
Linia pe care se înscrie întregul disc este una arhitectonică, fiind ușor de intuit atenția și dăruirea cu care acesta a fost compus.
Pot părea piese suprinzatoare și sunt în mare parte, chiar dacă se resimt anumite influențe din trupele românești Luna Amară, Urma, Coma, Alternosfera ( pentru track-ul “Pleoape de mac”) și din formații internaționale precum Deadsoul Tribe sau Pearl Jam.
Întrebările existențiale nu lipsesc și sunt condimentate de faptul că nu este respectată rețeta clasică de strofa/refren/strofa/refren/. De asemenea, cum se întâmplă la unele albume de muzică bună, timpul obiectiv deține o durată de 75 de minute, iar cel subiectiv este cel pe care ascultătorul îl percepe și la care se va raporta o perioadă mai îndelungată.
Inteligența muzicală cumulată a celor care au semnat discul Nick Făgădar și Domi Csergo, alături de András Kovács, Eugen Nuțescu, Dan Vaida, Sorin Moraru, Andrei Roșulescu plus Adrian Neagoe, fac din acest material unul care poate fi degustat ori de câte ori vreți să vă regăsiți.
Un album care nu ar trebui să lipsească colecționarilor, fiind asemeni unei zile de toamnă caldă, însă ploioasă, intensă, dar liniștită. Esența materialului poate fi rezumată chiar prin refrenul uneia dintre piese - "Hold on tightly, don’t you ever let this one go, cause this is so alive..."
Pentru doritori, formația va concerta în luna martie la Cluj-Napoca pe 15 martie în Gambrinus Pub, iar în București va putea fi ascultată live pe 16 martie în clubul Fabrica.