Urmărește-ne în Social Media

electronica

Atoms for Peace - Amok - RECENZIE

Amok distilează esența electronică a unor piese de pe King of Limbs. Este o rătăcire bezmetică a lui Thom Yorke pe tărâmul muzicii dance și electronice. Citește recenzia albumului Atoms for Peace - Amok.

Publicat

pe

Thom Yorke (Radiohead, Atoms for Peace)
Thom Yorke (Radiohead, Atoms for Peace) │ FOTO: TY www.facebook.com

Prin albumul "Amok", Yorke nu se îndepărtează prea mult de genul dance-electronic explorat în cel mai recent album Radiohead, numit "King of Limbs". Deși o comparație strictă între aceste două proiecte nu ar păstra simțul proporțiilor - în cazul "Amok" fiind vorba de un proiect personal al lui Yorke, fără imixtiunea unui alt membru Radiohead - poate fi o modalitate de a ne face o idee despre cât de mult cântărește cuvântul lui Yorke în Radiohead - și la o primă vedere, pare foarte mult.

 

Thom Yorke (Radiohead, Atoms for Peace)

Thom Yorke (Radiohead, Atoms for Peace) │ FOTO: TY www.facebook.com

Faptul că "Amok" este o continuare pe un anumit palier pentru "King of Limbs" este evident și din videoclipurile "Lotus Flower" (de pe "King of Limbs") și "Ingenue" (de pe "Amok"). În ambele, Yorke apare el însuși dansând, deși în decoruri diferite.

"Amok" distilează esența electronică a unor piese de pe "King of Limbs", cum ar fi "Bloom", "Feral", "Lotus Flower". Este o rătăcire bezmetică a lui Yorke pe tărâmul muzicii dance și electronice, cu influențe minimaliste din partea altor genuri muzicale. Pentru a pune punct unei comparații dusă deja prea departe, în ciuda a ceea ce ar putea sugera numele său, "Amok" (care s-ar putea traduce ca "bezmetic," "scăpat de sub control") - este mai omogen decât "King of Limbs", atât din punct de vedere a construcției pieselor, cât și ca instrumentație.

Artwork - Atoms for Peace - AMOK

Artwork - Atoms for Peace - AMOK

Pentru acest album, Yorke a lucrat cu nume mari ale scenei muzicale: Flea, basistul Red Hot Chili Peppers, Nigel Godrich, vechi producător și colaborator al Radiohead, Joey Waronker, toboșar în trupele Beck și REM, precum și Mauro Refosco, percuționist în Forro in the Dark.

Într-un interviu cu actorul Alec Baldwin, solistul Atoms for Peace a explicat că a fost un proces creativ diferit de felul în care se desfășoară lucrurile la Radiohead. Yorke a venit cu piesele deja schițate pe calculator, iar trupa a luat ființă în funcție de aceste cântece și de unde dorea el să ajungă cu ele. Însă, în ciuda acestor muzicieni renumiți, "Amok" este surprinzător de minimalist - a nu se înțelege simplist - și de multe ori pare că nu reușește să pună în evidență la maximum talentul celor implicați.

Thom Yorke

Thom Yorke

Totul era parte dintr-un plan, dacă ar fi să judecam după cuvintele lui Yorke: "one of the things we were most excited about was ending up with a record where you weren't quite sure where the human starts and the machine ends" ("Unul dintre lucrurile care ne entuziasmau cel mai tare era să sfârșim cu un album unde nu erai prea sigur unde începe omul și unde se sfârșește mașina").

Piese ca "Default", "Ingenue" sau "Judge Jury and Executioner" alcătuiesc structura de rezistență a albumului. "Default" este primul single de pe "Amok", și după cum ne-am obișnuit în cazul lui Yorke, versurile ambigue duc la formarea unor opinii diverse. Unii interpretează piesa ca vorbind despre o relație bolnăvicioasă, în timp ce alții consideră că face trimiteri la dependența de droguri.

Audio: Atoms for Peace - Default

Pentru "Ingenue", Atoms for Peace a filmat și un videoclip, care reia tema dansului pe care o întâlnim și în "Lotus Flower" ("King of Limbs"). Yorke apare dansând în ambele videoclipuri, deși în ipostaze diferite. Mai mult, clipul "Ingenue" a fost regizat de Garth Jennings, iar coregrafia videoclipului a fost semnată de Wayne McGregor, amândoi lucrând și cu Yorke pentru "Lotus Flower".

Videoclip: Atoms for Peace - Ingenue

"Judge Jury and Executioner" debutează pe acorduri de sintetizator și chitară acustică. Yorke vorbește despre persecuție în versuri ca "Just can't talk or reason with my executioner" sau "When darkness follows/And no tomorrows" și face o asociere între "judge and jury, executioner".

Audio: Atoms for Peace - Judge Jury and Executioner

"Amok" este un experiment electronic în mai multe straturi, în care ritmurile se frâng, fraze muzicale subversive preiau controlul și se erijează în tema principala a pieselor. Însă totul ar fi fost doar un exercițiu steril de instrumentație dacă peste toate acestea nu s-ar fi suprapus vocea lui Yorke. Timbrul său fragil și melancolic conferă căldură și sensibilitate, este partea umană a unui material destul de "tehnic". Poate singurul lucru care poate fi imputat acestui album este că nu "se pierde", că nu își dă frâu liber - sau mai bine spus, că nu lasă mai mult spațiu de manifestare "omului" și mai puțin "mașinii".

Comentează

Industria muzicala

Thom Yorke a reorchestrat albumul "Hail to the Thief" (Radiohead) pentru o adaptare "Hamlet"

Thom Yorke colaborează cu regizorii Steven Hoggett și Christine Jones pentru "Hamlet Hail to the Thief", o nouă adaptare teatrală a tragediei lui Shakespeare, care încorporează muzica de pe albumul "Hail to the Thief", lansat de Radiohead în 2003.

Publicat

pe

Thom Yorke la The Late Show with Stephen Colbert
Thom Yorke la The Late Show with Stephen Colbert │ FOTO: captură YouTube

Piesa de teatru va prezenta textul lui Shakespeare "îmbrățișat" de albumul Radiohead, regândit de Yorke și interpretat live de o distribuție de 20 de muzicieni și actori. Intriga se concentrează pe trezirea lui Hamlet și a Opheliei în fața minciunilor și corupției din Danemarca, dezvăluite treptat de fantome și muzică. Producția promite o lume în care domnește paranoia și nimeni nu este scutit de riscul unui declin tragic.

"Este o provocare interesantă și intimidantă să adaptezi muzica originală <<Hail to the Thief>> pentru reprezentațiile live cu actorii pe scenă pentru a spune această poveste arhicunoscută. Să-i folosești familiaritatea și sunetele, punându-le sau scoțându-le din context, văzând ce este în contradicție cu durerea și paranoia lui Hamlet, folosind muzica ca pe o <<prezență>> în cameră, urmărind cum intră în contact cu acțiunea și textul", a transmis Thom Yorke.

Echipa de creație îi include pe Steven Hoggett și Christine Jones ca regizori, cu muzică de Radiohead, orchestrații de Yorke, aranjamente de Justin Levine și scenografia de AMP Collective cu Sadra Tehrani.

Hoggett este un coregraf și regizor câștigător al premiului Olivier, cunoscut pentru producții ca "The Curious Incident of the Dog in the Nighttime", "Black Watch" și "Harry Potter and the Cursed Child". Jones, un artist de teatru câștigător al premiilor Tony și Olivier, a conceput decoruri pentru "Harry Potter and the Cursed Child", "American Idiot" și "Spring Awakening".

Noua adaptare "Hamlet" va avea premiera mondială la Aviva Studios din Manchester în perioada 27 aprilie - 18 mai 2025, înainte de a fi transferată la Royal Shakespeare Theatre din Stratford-upon-Avon în perioada 4-28 iunie 2025.

Citește în continuare

Albume noi

Trupa lui Thom Yorke, The Smile anunţă un nou album, "Cutouts"

După un concert foarte apreciat la Bucureşti, trupa lui Thom Yorke, The Smile a anunţat un album şi tocmai a lansat două single-uri. Noul LP se numeşte "Cutouts", iar piesele sunt "Foreign Spies" şi "Zero Sum".

Publicat

pe

The Smile Foreign Spies videoclip
The Smile Foreign Spies videoclip │ FOTO: The Smile

The Smile nu e doar o trupă, intră la definiţia de "supergrup", o colecţie de muzicieni talentaţi cunoscuţi pentru celelalte proiecte muzicale ale lor. "Cutouts" este al doilea album lansat de The Smile în 2024 şi va sosi pe 4 octombrie prin casa de discuri XL Recordings. În acest grup se află solistul şi creierul Radiohead, Thom Yorke, dar şi colegul său Jonny Greenwood, chitarist şi multi instrumentalist.

La Tobe îl găsim pe Tom Skinner, de la Sons of Kemet. Prima piesă nouă este "Foreign Spies", care se bazează pe un sintetizator puternic şi hipnotic. Se creează un peisaj sonor demn de un film SF, cu tente de thriller şi horror. Se simt influenţe puternice din muzica anilor '80. Videoclipul caleidoscopic creat pentru a însoţi acest single este creaţia artistului audiovizual Weirdcore.

A mai sosit şi piesa "Zero Sum", unde percuţia şi chitara sunt vedetele, dar nici linia de bas nu trebuie neglijată. E foarte catchy şi dansabilă şi s-ar auzi cu siguranţă în playlist-ul clubului Control din Bucureşti. "Cutouts" este al treilea album de studio al super grupului şi vine după "Wall of Eyes", care a debutat la început de an 2024. Cat despre "Cutouts", materialul a fost înregistrat la legendarele studiouri Abbey Road Studios şi Oxford. Va include 10 piese, inclusiv "Don't Get Me Started" şi "The Slip".

The Smile nu vine după o perioadă prea bună, după ce grupul şi-a anulat toate concertele rămase în turneul european pentru luna august. Jonny Greenwood a trebuit să se recupeze după ce a stat la terapie intensivă. A suferit o infecţie serioasă, care s-a agravat, dar acum este în afara oricărui pericol.

Citește în continuare

Trending