Urmărește-ne în Social Media

rock

Alternosfera - "Virgula": Punte peste rațiune la hotar irațional

Cu o virgulă înaintea necunoscutului, muzica și versurile se agață de palpabil. E-o trăire ce se zbate între viață și neființă, între prezent și trecut, între semnificație și goliciune, un perpetuum mobile de stări sufletești ce se hrănește cu energie internă prin combustie.

Publicat

pe

Albumul Alternosfera - Virgula
Albumul Alternosfera - Virgula

Cu o virgulă înaintea necunoscutului, muzica și versurile se agață de palpabil. E-o trăire ce se zbate între viață și neființă, între prezent și trecut, între semnificație și goliciune, un perpetuum mobile de stări sufletești ce se hrănește cu energie internă prin combustie. Din minor în major, piesele se înlănțuie alcătuind o colecție ce merită ascultată și trăită pe îndelete, luntrea ce plutește între rațiune și irațional purtând ascultătorul de la abis la zenit. Asemenea curgerii unei ape ce limpezește pietrele, lăsându-le neclintite în urma sa, muzica de pe albumul "Virgula" își face loc printre încrețiturile frunții precum un fluid, păstrând statornice în minte teme universale ca efemeritatea ființei umane și jertfa ca simbol al purificării spirituale. Călătoria începe pe "Drumuri vecine" și se încheie într-o zodie din lut. Luntraș este Alternosfera.

Albumul Alternosfera - Virgula

Albumul Alternosfera - Virgula

Nimic nu e întâmplător în sfera descrisă alternativ de "3", "Virgula" sau "14". Trilogia albumelor își prinde ancora de gând și simțire găsind cursivă înțelegerea părții din mijloc a puzzle-ului și intrigantă căutarea pieselor ce lipsesc. Din condeiul lui Marcel Bostan niciun cuvânt nu se așează în vers fără a i se găsi înainte sonoritate și nuanță. Simțul apartenenței la întreg răzbate atât la nivel instrumental, cât și conceptual, caleidoscopul de stări și teme completându-se reciproc fără a produce echivoc la nivelul fiecărui element în parte. Piesele au forța de a transmite mesaje de sine stătătoare, construind simultan universul albumului în ansamblu. Minuțiozitatea compunerii materialului discografic "Virgula" se poate observa la orice substrat, împletirea firească a ideilor și ritmurilor făcând insesizabil urechii efortul pus în slujba închegării lor. Este cu adevărat impresionant ceea ce reușește să facă Alternosfera - într-o industrie muzicală sufocată de goana după profit și saturată de plagiat, interesul pentru mesaj și muzică conectate trăirii interioare a rămas primordial de la începuturile trupei până în prezent.

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Marcel Bostan

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Marcel Bostan

Tracklist "Virgula"

  • "Drumuri vecine"

Zona de tampon dintre rațiune și irațional începe pe "Drumuri vecine", o metaforă pentru ceea ce rămâne în urmă după încheierea vieții. Văzută ca un drog ce îți limitează libertatea prin dependență, existența umană se încheie subit, lipsindu-te de orice lucru lumesc, material. Sonoritatea versurilor străbate până în adâncuri, abilitatea de a crea ecou în mintea și sufletul ascultătorului dând impresia unei conexiuni realizate aproape spontan. Energia piesei hrănește tonul grav, efectul produs fiind conștientizarea limitelor și revolta față de nimicnicia lucrurilor.

  • "Lumină lacustră"

Introspecția continuă cu ultimele dorințe înainte de a începe călătoria către irațional și necunoscut. Ultimele "doruri" ale Alternosferei se apropie de cele eminesciene, cerul senin încărcat de stele fiind călăuză în adâncimile apelor ce vor înghiți cavoul. Rezonanța vocii pe accentuarea cuvintelor se plimbă din major în minor. Ideea de spațialitate este creată printr-un efect al clapelor, tobele și chitara menținând un ritm alert, progresiv.

  • "Virgula"

Piesa ce dă titlul albumului merge pe un crescendo în ritm și gravitate, momentul apoteotic al trecerii către neființă fiind cerut de rațional și acceptat cu greu de irațional (inimă). Starea de alertă a situației scăpate de sub control este redată prin acordurile apăsate de chitară și ritmul rapid al tobelor. Cu o durată de 3,14 secunde, melodia este inima albumului prin simbolistică și mesaj.

  • "Aruncă-mi"

Anxietatea omului înstrăinat de cele materiale se accentuează până la nebunie. Chitara, vocea, versurile planează asupra stării de apăsare interioară, muzica având rol de exorcizare a gândurilor ce nu-și mai găsesc liniștea în cotidian. Forța în articularea emoțiilor este mai mare decât cea din piesa anterioară, creșterea în ambitus permițând o mai bună reliefare a culmilor de stări sufletești.

  • "Mută"

Cu un artificiu stilistic de adăugare a silabelor "ha" și "a" refrenul piesei capătă monorimă, dând astfel cursivitate piesei. Dacă adăugăm chitara și vocea lui Marcel Bostan ce se aude la capacitate maximă ajungem să ascultăm melodia din nou și din nou pentru a-i înțelege fiecare valență.

  • "2 000 de ani"

Retrospectiv se cumpănesc în vers și intonație 2 000 de ani de existență a umanității. Solo-ul de chitară fură podiumul acestei piese, frazarea completând rima și ritmul.

  • "O lume la picioare"

Îndepărtându-se de neliniștile interioare, perspectiva se schimbă și atenția se concentrează asupra exteriorului, privit cu detașare. Instrumentalul susține un oarecare calm, sound-ul acestei piese fiind ceva mai liniar comparativ cu cele anterioare.

  • "Deja străină"

Cu inima în cumpănă și amintirea relației ce s-a încheiat, piesa introduce o nouă temă. Prezența feminină răstoarnă din nou universul interior provocând frământări și regrete. Piesa joacă rolul scrisorii de adio.

  • "Două Eve"

Cu trimitere către păcatul originar, femeia este simbolul ispitei. Unirea Cerului cu Infernul poate fi privită ca o altă virgulă între două concepte ce impart iraționalul între bine și rău. Piesa curge cu cadență lirică susținută de complexitatea instrumentală și pronunția accentuată a ultimelor silabe.

  • "Prea departe te simt"

Paleta emoțiilor se completează cu imboldul iubirii, ce pune în umbră agresivitatea primelor piese. Tonul este edulcorat, neliniștea întrebărilor existențiale fiind înlocuită cu goliciunea provocată de lipsa iubitei.

  • "Manole"

Simbolul jertfei ce permite purificarea spirituală dă glas din nou neliniștii provocate de trecerea în neființă. Ignoranța este alternativa cerută cu insistență pentru a se feri de conștientizarea efemerității. Ritmul redevine alert, vocea crește în intensitate pe refren pentru a accentua versul: "Lasă-mi ochii larg închiși".

  • "Ancora"

Viața este ancora ce ține legată rațiunea de irațional. Fără refren, tocmai pentru a-i indica semnificația, piesa este una de trecere, de intermediere între cunoscut și imaginar.

  • "Sentință"

La Judecata de Apoi, omul este "trup din lut", sugerându-se astfel din nou efemeritatea și neputința în fața morții. Imaginile din timpul vieții ce au rămas întipărite în minte se perindă fragmentate, amintind în momentul punerii "virgulei" de anii care s-au încheiat. Piesa întră în vers fără introducere instrumentală, sugerându-se lipsa răgazului în fața sentinței.

  • "Final (o zodie din lut)"

Cântată cu un ton mai sus, piesa ce încheie "Virgula" face intrarea către irațional. Zodia din lut este a omului, unică și supusă acelorași legi ale existenței. Egalitatea în fața morții este ultima temă din paleta cu nuanțe de gri a Alternosferei.

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Anatol

Autograf Alternosfera pentru InfoMusic - Anatol

Albume noi

Noul album Alternosfera se numește "Steaguri fără culori"; Află detalii

Alternosfera a dezvăluit titlul, conceptul și coperta noului album. Cel de-al 7-lea material de studio al formației se numește "Steaguri fără culori" și va beneficia de un concert de lansare atât la Chișinău, cât și în București.

Publicat

pe

│ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Alternosfera a hotărât să împărtășească astăzi, 6 decembrie, detalii privind noul album. Intitulat "Steaguri fără culori", discul atinge subiecte precum propaganda și manipularea.

"Inițial, ne doream să facem public numele noului album de ziua trupei, pe 13 decembrie, dar am simțit nevoia unui nou "statement".

Vă prezentăm astăzi numele și conceptul celui mai nou album, care este o reflecție profundă asupra efectelor propagandei și manipulării.

"Steaguri fără culori" este numele celui de-al șaptelea album Alternosfera și aduce în prim plan modul în care manipularea, propaganda, minciuna și teama se îmbină, iar rezultatul este o puternică lovitură dată adevărului, care ajunge să se piardă asemenea culorilor dintr-un steag spălat", scrie Alternosfera într-o postare pe Facebook.

Formația a împărtășit publicului și coperta noului album.

Alternosfera - "Steaguri fără culori" (artwork)

Alternosfera - "Steaguri fără culori" (artwork) │ FOTO: Artwork

Evenimentul de lansare al noului disc este programat pentru 8 februarie 2025, la Chișinău Arena, în Chișinău. Turneul de lansare va continua în România, trupa având stabilite următoarele date:

  • București, 21 februarie 2025;
  • Brașov, 28 martie 2025;
  • Cluj-Napoca, 29 martie 2025;
  • Timișoara, 4 aprilie 2025.

Biletele pentru concertele Alternosfera pot fi cumpărate exclusiv de pe site-ul formației.

Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un etalon pentru zona de rock şi alternative din România și Republica Moldova.

De-a lungul timpului, trupa a susţinut sute de concerte, lansând până în prezent 6 albume și un EP, printre cele mai cunoscute hituri numărându-se "Orașul 511", "Wamintirile", "Ploile nu vin", "Flori de mai", "Închisoarea albă", "Haosoleum", "Epizodia".

Citește în continuare

Concerte & turnee

ARTmania Festival 2024: program și reguli de acces

La ARTmania Festival 2024, care se desfășoară între 26 și 28 iulie, fanii le vor putea asculta în Piața Mare din vechea cetate a Sibiului pe unele dintre cele mai apreciate trupe ale scenei internaționale și locale. Te invităm să afli programul evenimentului, regulile de acces și alte informații utile.

Publicat

pe

ARTmania Festival 2024
ARTmania Festival 2024 │ FOTO: ARTmania Festival

Vineri, 26 iulie 2024, începând cu ora 16:30, se deschid porțile celei de-a 17-a ediții a festivalului ARTmania, ce aduce fanilor muzicii și artelor 3 zile de concerte, 14 trupe internaționale și din România și o serie de evenimente culturale, de activări creative și de premii.

Participanții ARTmania Festival 2024 vor putea asculta live trupe precum Borknagar (NO), Korn (SUA), Igorrr (FR), Spiritbox (SUA), Satyricon (NO), The Flower Kings (SE), Lavina (SRB), Alpha Q (RO), Awake the Demons (RO) și TAINE (RO).

Cea de-a treia zi de festival care stă sub semnul "ARTmania in Context" și care va reuni muzica și colaborările interdisciplinare. Astfel, pe scena Casei Altemberger - Muzeul de Istorie vor urca Alternosfera (MD), REVOLTER (RO), Denorm (MD) și SPD (MD).

Program ARTmania Festival 2024

Vineri, 26 iulie

Main Stage

  • 19:00 - 20:00 - The Flower Kings
  • 20:45 - 21:55 - Igorrr
  • 22:40 - 23:55 - Satyricon

Voice of People

  • 20:05- 20:40 - Alpha Q
  • 22:00 - 22:35 - Lavina

Sâmbătă, 27 iulie

Main Stage

  • 19:00 - 20:00 - Borknagar
  • 20:50 - 22:50 - Spiritbox
  • 22.25 - 23:55 - Korn

Voice of People

  • 17:25 - 17:55 - Awake The Demons
  • 20:00 - 20:45 - Taine

Duminică, 28 iulie

Casa Altemberger - Muzeul de Istorie

  • 18:00 - Open Doors
  • 18:40 - 19:20 - SPD
  • 19:40 - 20:20 - Denorm
  • 20:40 - 21:20 - Revolter
  • 21:40 - 23:00 - Alternosfera Unplugged

Reguli de acces ARTmania Festival 2024

Accesul publicului în perimetrul festivalului va putea fi făcut în Piața Mare în zilele de vineri și sâmbătă (26 – 27 iulie 2024), în intervalul orar 16:30 - 00:00. Maratonul concertelor de pe cele două scene din Piața Mare va începe în vineri, 26 iulie, de la ora 19:00 și sâmbătă, 27 iulie, de la ora 17:25.

Ziua a treia de festival (duminică, 28 iulie) stă sub semnul "ARTmania in Context" și va aduce în fața posesorilor de abonamente de 3 zile, pe scena Casei Altemberger, muzică și colaborări culturale interdisciplinare. Astfel, la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie, vor concerta Alternosfera (MD), REVOLTER (RO), Denorm (MD) și SPD (MD), accesul fiind deschis festivalierilor cu abonament de 3 zile, începând cu ora 18:00.

Pentru a intra în spațiul special amenajat pentru festival, publicul trebuie să prezinte la unul dintre punctele de preschimbare brățări (punctele ARTmania Ticket Swap) un bilet, un abonament sau o invitație valabilă care poate fi folosită de o singură persoană, o singură dată. Acestea vor fi preschimbate într-o brățară RFID de festival în baza căreia se va putea face accesul în perimetrul festivalului și se va putea plăti pentru produsele disponibile în interiorul festivalului (cu excepția zonei Cărturești, unde plata se poate face în numerar sau cu cardul).

Brățara de acces permite intrarea în zona de festival și doar în zona de concerte și la evenimentele conexe ARTmania Festival, în funcție de regimul biletului de zi sau al tipului de abonament asociat brățării.

Punctele ARTmania Ticket Swap (locuri semnalizate coresponzător), vor fi deschise:

  • Joi, 25 iulie, între 15:00 - 21:00
  • Vineri și Sâmbătă (26 și 27 iulie), între 12:00 - 00:00

Ținând cont de foarte gradul ridicat de participare la ediția din acest an, participanții la ARTmania Festival 2024 sunt încurajați să vină cât mai devreme în avans (începând cu joi, 25 iulie) pentru a-și preshimba biletul/ abonamentul/ invitația în brățară, indiferent de regimul biletului/ abonamentul/ invitației avute.

Purtarea brățării RFID este obligatorie pe toată durata festivalului, iar aceasta va fi verificată, atât la intrarea în festival, cât și în interiorul acestuia. Ruperea, deteriorarea sau pierderea brățării anulează dreptul de participare și accesul posesorului în festival. Pentru a reintra va fi nevoie de achiziționarea unui nou bilet și preschimbarea acestuia într-o nouă brățară. Brățările nu sunt transmisibile către o altă persoană și permit accesul doar în zonele marcate corespunzător.

Participanții la ARTmania Festival sunt obligați să se supună controlului corporal sumar și să permită controlul bagajelor. Participanții trebuie să dețină asupra lor un act de identitate valid pentru a face dovada vârstei legale.

Organizatorii își rezervă dreptul de a interzice accesul persoanelor violente, aflate într-o stare avansată de ebrietate sau a participanților sub 16 ani neînsoțiți de un adult. De asemenea, organizatorii își rezervă dreptul de a nu permite accesul în festival celor care refuză controlul de securitate sau persoanelor care sunt suspecte de punerea în pericol a celorlalți participanți sau a bunei desfășurări a festivalului.

Acces copii

  • Copiii cu vârste de până la 12 ani împliniți care au fost pre-înregistrați de un părinte/ tutore legal (termenul de înscriere extins a fost 17 iulie 2024) au acces gratuit în perimetrul festivalului dacă sunt însoțiți de un părinte/ tutore legal cu un bilet/ abonament valid, un act doveditor al vârstei copilului.
  • Este recomandată purtarea căștilor de protecție sau a dopurilor de urechi pentru copiii sub 10 ani.
  • Organizatorii nu încurajează prezența copiilor foarte mici la astfel de evenimente, unde limita de decibeli ar putea crea efecte negative asupra auzului copiilor, motiv pentru care este interzis accesul cu cărucioare pentru copii. Excepție fac doar cărucioarele pentru persoane cu dizabilități.
  • Accesul tinerilor participanți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani se realizează în baza unui bilet valid și este permis doar dacă sunt însoțiți de o persoană adultă cu un bilet/ abonament valid și cu acordul parental (declarația pentru minori) completat și semnat de către un părinte/ tutore legal. Acordul parental poate fi descărcat de pe website-ul festivalului.
  • Părinții sau însoțitorii sunt responsabili pentru siguranța copiilor, organizatorii nefiind responsabili pentru eventualele incidente.
  • Doar persoanele de peste 18 ani au dreptul să achiziționeze alcool, de aceea este obligatoriu ca participanții să prezinte, la cerere, un act de identitate valid.

Este INTERZIS accesul cu:

Este interzis accesul cu orice obiecte contondente sau care pot fi considerate periculoase, arme albe, orice fel de recipiente de sticlă (inclusiv sticle de parfum sau de cremă) sau metal, spray-uri (inclusiv spray-uri pentru autoapărare), bidoane de plastic, cutii de conserve, cutii de băutură, scaune, normale sau pliabile, banner-e susținute de bețe, lasere, lampioane chinezești, cărucioare, skateboard-uri, trotinete, biciclete, motociclete etc., umbrele/ umbrele pliabile (recomandăm utilizarea pelerinelor de ploaie) și orice fel de substanțe interzise prin lege. Accesul cu medicamente este permis doar în baza rețetei medicale aferente.

De asemenea, este interzis accesul cu substanțe ilegale sau alte materiale care pot fi considerate periculoase pentru buna desfășurare a evenimentului sau care pot pune în pericol buna stare a participanților.

Este interzis accesul cu bagaje de mari dimensiuni, ghiozdane sau rucsacuri voluminoase. Dimensiunile acceptate pentru bagaje sunt 50 cm (lungime) x 30 cm (înălțime) x 20 cm (lățime).

Accesul cu animale de companie nu este permis în perimetrul festivalului.

Este interzis accesul cu mâncare și băutură în zona de festival. ARTmania Festival va pune la dispoziția participanților o zonă de food special amenajată, care va funcționa pe întreaga durată a evenimentului. Cei sosiți în Piața Mare din Sibiu se vor putea bucura de spații dedicate preparatelor culinare și băuturilor.

Informații pentru pasionații de fotografie

  • Este permis accesul cu aparate de fotografiat de orice fel, inclusiv DSLR profesional.
  • Accesul persoanelor care au aparate foto DSLR se va face doar prin intrarea în festival dinspre Nicolae Bălcescu (prin poarta dinspre Nicolae Bălcescu).
  • Va rămâne interzis accesul cu orice fel de trepiede, blițuri detașabile, aparate de filmat și alte accesorii, în special de dimensiuni mari. Intrarea cu obiecte de valoare în incinta festivalului sau lăsarea lor în grija altor persoane rămâne în răspunderea exclusivă a proprietarului.
  • Fotografierea este permisă numai fără bliț și fără a deranja bunul mers al evenimentului sau spectatorii prezenți la festival.

Plata rapidă și simplă direct cu brățara de festival

Festivalierii se vor putea bucura de serviciile și produsele din cadrul festivalului prin plăți făcute direct cu brățara RFID de festival, parte a unui sistem de plată confortabil, cashless, pe care o vor folosi și pentru accesul în perimetrul festivalului și în locațiile partenere.

Brățările RFID, pe baza cărora se va face și accesul în perimetrul festivalului ARTmania 2024 din Piața Mare sau în perimetrul locațiilor partenere anunțate (cum este cazul Casei Altemberger - Muzeul de Istorie), vor fi oferite fiecărui participant la punctele ARTmania de preschimbare a brățărilor (numite puncte "Ticket Swap ARTmania") în baza abonamentului sau a biletului achiziționat pentru ediția din acest an.

Încărcarea brățării RFID poate fi făcută, cu numerar sau cu card bancar, la punctele de încărcare semnalizate în acest sens (punctele "TOP-UP" din perimetrul festivalului).

În perimetrul festivalului ARTmania 2024 din Piața Mare vor fi amplasate 10 puncte de încărcare și reîncărcare a brățărilor RFID. Acestea vor funcționa, astfel:

  • Vineri, 26 iulie 2024 (1 punct TOP-UP): 13:00 – 02:00
  • Vineri, 26 iulie 2024 (9 puncte TOP-UP): 16:30 – 02:00
  • Sâmbătă, 27 iulie 2024 (1 punct TOP-UP): 13:00 – 02:00
  • Sâmbătă, 27 iulie 2024 (9 puncte TOP-UP): 16:30 – 02:00
  • Duminică, 28 iulie 2024 (1 punct TOP-UP) în Piața Mare doar pentru refund: 09:00 – 12:00

Pentru festivalierii cu abonamente de 3 zile, duminică, 28 iulie 2024, la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie, parte din Muzeul Naţional Brukenthal, va funcționa 1 punct TOP-UP pentru încărcare și refund, între orele 18:00 - 00:00.

Verificare sold

Soldul disponibil poate fi verificat folosind cardul RFID (atașat brățării) la terminalele de citire existente la punctele de TOP-UP din festival sau la oricare dintre punctele de vânzare ale partenerilor prezenți în festival, care au instalate aceste terminale de citire (puncte de vânzare de mâncare și băutură, cortul oficial de merchandise).

Recuperare sold

Festivalierii își pot recupera soldul rămas pe brățara RFID doar în zilele de festival în care sunt concerte în Piața Mare (vineri - duminică) sau la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie (duminică - pentru persoanele cu abonament de 3 zile) în intervalele orare mai sus menționate, de la punctele de încărcare.

După încheierea spectacolelor din Piața Mare, din fiecare zi de festival, punctele de TOP-UP nu vor mai putea accepta încărcare pe brățări, ci exclusiv restituiri de sume aflate pe acestea (refund).

Data finală pentru retragerea soldului existent pe brățara RFID, sume ce vor fi restituite în numerar:

  • la punctele de TOP-UP din Piața Mare: este 28 iulie 2024, ora 12:00,
  • la punctul de TOP-UP de la Casa Altemberger - Muzeul de Istorie pentru posesorii de abonamente de 3 zile: este 28 iulie 2024, ora 00:00, oră după care punctele TOP-UP din perimetrul festivalului se vor închide.

Pentru realizarea restituirii, persoana care o solicită trebuie să prezinte brățara RFID și să se asigure că aceasta nu prezintă urme de compromitere.

Citește în continuare

Trending