"The Gift" este prima piesă marca White Walls scrisă cu un subiect impus, special pentru proiectul umanitar MusInk For Humanity. Coperta single-ului și videoclipul au fost concepute de Alexandru Daș care s-a jucat cu filosofia din spatele artei japoneze kintsugi. Piesa a fost mixată de George Lever în studioul G1 Productions (Sleep Token, Monuments).
MusInk For Humanity este o organizație caritabilă formată din artiști care tatuează, și care au avut acest gând de a scoate o compilație rock/metal cu piese scrise pe teme adiacente ideii de tatuaje.
"Fiind prima dată când am explorat ideea de a scrie o piesă <<la comandă>>, mai exact cu subiect cunoscut, ne-am gândit să ne aruncăm cu capul înainte și să vedem ce iese. Eugen a scris niște versuri excepționale, după părerea noastră cele mai bune din cariera noastră de până acum; piesa se învârte în jurul relației artist - subiect. În piesă e ilustrat un dialog între două personaje: un om pe moarte și un artist nelumesc. Primul îl roagă pe cel din urmă să îi <<picteze>> pe piele momente importante ale vieții și identității sale, pentru a nu le uita, pentru a <<sigila>> ce e în interior, și pentru a simți că lasă ceva în urmă atunci când închide definitiv ochii. Dacă vă place muzica apăsătoare și <<Memento>> al lui Nolan, vă va plăcea și The Gift", a declarat Șerban, basistul trupei White Walls.
Fondată în 2009, White Walls și-a pus amprenta pe scena de metal românească cu un stil unic, care împletește adesea elemente de întuneric cu lumină, riff-uri complexe, acorduri melancolice și un amestec echilibrat între neliniște și reținere. Muzica trupei a fost comparată cu trupe populare din scena de metal progresiv: Leprous, The Ocean, Opeth, Tool și Karnivool.