În 2015 Paradise Lost lansa "The Plague Within", unanim apreciat drept cel mai bun disc al doomerilor. Activi din 1990, muzicienii s-au reinventat de câteva ori de-a lungul anilor. Probabil cea mai şocantă schimbare de sound a venit în 1999, când brusc Paradise Lost a trecut la synthpop. Întreg albumul sună a Depeche Mode şi este o nebuloasă în istoria de death şi doom a trupei.
Melancolia a rămas totuşi o constantă în compoziţiile britanicilor. "The Longest Winter" vine cu riff-uri grele, multiple chitare suprapuse şi o atmosferă sumbră dată de croncănituri de corbi şi râuri de munte la debutul piesei. Lyric video-ul este plin de peisaje montane acoperite cu zăpadă, cu filtre sumbre aplicate. Vocalul Nick Holmes alternează o voce clară cu "growl-urile" clasice death, o abordare duală specifică trupei.
Inspiraţia pentru această melodie a venit de la dezastrul de la Chernobil. Holmes a spus următoarele despre mesajul single-ului:
Am citit un articol despre modul în care fauna şi flora începea să îşi revină în zona de 50 de km de excluziune de la Chernobil, după dezastrul din 1986 - în special în rândul populaţiei de lupi. A fost plăcut să mă gândesc că indiferent de cât a încercat omenirea să distrugă planeta direct sau indirect, viaţa va continua într-o anumită formă.
Totuşi oamenii sunt oameni şi am auzit recent că există excursii de vânătoare organizate în zona de excluziune.
Pe viitorul album "Medusa" va debuta noul toboşar Waltteri Väyrynen, care s-a alăturat trupei anul trecut. LP-ul are 8 piese, plus 3 track-uri bonus, iar variantele speciale de precomandă aduc şi artwork, lumânări, postere, steaguri şi un digibook. Artwork-ul a fost creat de către Branca Studio, înfăţişând-o pe faimoasa Medusa Gorgona din mitologia greacă.
Paradise Lost ne-au vizitat în 2014 la Arenele Romane, în cadrul Metalhead Meeting 2014, unde au urcat pe scenă cu Finntroll.