Anul trecut, proiectul Rezident Ex, inițiat de Tavi Iepan, se prezenta într-o formulă interesantă cu Christian Podratzky la chitară, Matthias Lange la chitară, Florin Cvasa la tobe, Adrian Popescu la chitară. În același timp, grupul l-a readus pe scenă pe solistul Ovidiu Ioncu Kempes, foarte apreciat în perioada în care a activat la Cargo. În 2013, cei șase prezintă primul album înregistrat împreună, lansarea fiind marcată de un concert în True Club din București pe 1 mai.
Intitulat "Alpha", discul este format din piese compuse de Tavi Iepan în perioada Cargo, unele fiind reînregistrări, iar alte compoziții fiind făcute publice pentru prima dată. În plus, acesta include și o melodie nouă, "Catedrala Sufletului", realizată special pentru vocea lui Kempes. Înregistrările albumului au durat aproape 2 ani și s-au desfășurat într-un mod neconvențional, favorizat și de evoluția tehnologiei, care le-a permis să se adapteze și să realizeze un disc, chiar dacă, aparent, nu aveau toate ingredientele pentru o desfășurare clasică a procesului. Având în vedere că, în afară de Florin Cvasa, ceilalți artiști locuiesc în străinătate, fiecare a fost nevoit să înregistreze separat și pe baza unui demo. În aceste condiții, munca depusă pentru finalizarea melodiilor a fost mai intensă și de durată, iar cu ajutorul lui Chris Graham din Statele Unite, care a masterizat discul, s-a ajuns la un produs final omogen, despre care Tavi Iepan, Ovidiu Ioncu Kempes, Christian Podratzky și Florin Cvasa au povestit într-un video interviu InfoMusic.
Kempes - "Prima dată, în orice trupă din lume, începi cu instrumentele. E logic... oriunde în lume pe Pămâtul ăsta. Dar noi am făcut invers: prima oară am făcut vocea și după aia restul. Am avut un ghid. Dar m-am simțit bine oricum, fie că au fost sau nu instrumente. Am înregistrat într-o sală din Timișoara, care nici nu conta cum arăta, important este rezultatul."
Christian Podratzky- "Pe mine m-a luat Tavi așa... ca din oală. La înregistrarea lui Kempes în țara lui Florin acolo jos, eu eram cu altă formație la repetiții, la o sală de lângă. Cum ne cunoaștem toți, Tavi a venit la noi: Hai că înregistrăm cu Kempes, hai să vezi și tu și să vorbim. Așa s-a nimerit să merg la ei la sală... Eu încă nu eram în trupă pe vremea aia și cu acea ocazie am tras corul de la "Brigadierii". Am tras basul la Paris, la Adi, unde am plecat atunci pentru 3 sau 4 zile. Erau niște instrumente pilot după care s-a ghidat și Kempes.. Mai târziu s-au tras toate instrumentele, care sunt pe album."
Tavi Iepan - "Eu am fost cred că la toate etapele de imprimare și am o idee mai de ansamblu. Am pornit de la faptul că lui Kempes îi trebuie un playback pe care să imprime vocea, iar la ora actuală nu puteam să adunăm o trupă ca să repete și apoi să intre în sală și să imprime în studio. Ăsta este mersul normal. Nu se putea face așa și atunci am făcut cumva atipic, lucru care acum 10 ani era imposibil. Mijloacele tehnice de acum îți permit să lucrezi cu cineva aici și acolo și dincolo. Discul este masterizat de Chris Graham, un american foarte bun în domeniul ăsta și pe care nu l-am văzut niciodată. Am discutat numai telefonic, am schimbat niște impresii, eu am trimis din Germania ce aveam de trimis, pe internet, el și-a făcut treaba și a trimis înapoi."
Florin Cvasa - "Ideea este că a fost ceva puțin ciudat legat de înregistrările cu tobele pentru că erau chestii de nuanță, pe care eu trebuia cumva să le simt, cum ar fi la refren sau cum să interpretez la piesa x sau la piesa y, dar până la urmă consider că am făcut treabă bună."
Grafica albumului a fost realizată chiar de Christian Podratzky, care și-a dorit un concept simplu, dar de impact, prin care să evidențieze simbolul Alpha și semnificația acestuia. Pentru booklet-ul ce prezintă versurile cântecelor, acesta a ales să pună imagini din concerte, care să surprindă atmosfera publicului și trăirile de pe scenă ale trupei. Cele mai multe dintre imagini au fost făcute în timpul concertului de la Arenele Romane din septembrie, anul trecut. Pozele însă au trezit și mici controverse întrucât acestea îi surprind pe unii membrii ai formației în ipostaze mai puțin "fotogenice".
Christian Podratzky - "Când am văzut semnul pe negru am zis să fac coperta toată alb-negru. Și booklet-ul la fel este, mai are doar câteva elemente roșii. Este făcut simplu, zic eu... La semn am lucrat destul de mult. Mă bucur că a ieșit așa cum a ieșit, pentru că și mie îmi place foarte mult, sunt chiar mândru de chestia asta. Pozele nu sunt cele mai frumoase sau cele mai bune, care s-au făcut în concertele de anul trecut. Aproape toate pozele sunt de la Arenele Romane pentru că mie concertul ală mi s-a părut o întâlnire cu publicul foarte caldă și extrem de emoțională. Și asta cred eu că se vede în pozele astea. Am pus și foarte multe poze cu publicul și multă lume cred că o să se recunoască în pozele astea"
Rezident Ex și amalgamul nostalgiilor
Pentru Tavi Iepan albumul "Alpha" este o mare bucurie pentru că pornind de la dorința de a realiza materialul a pus bazele unei echipe de muzicieni foarte buni și a reușit să-l readucă în fața microfonului pe Kempes. Cei doi au făcut parte din aceeași trupă, Cargo, dar în perioade diferite și nu au apucat să cânte împreună, astfel că, această colaborare reprezintă împlinirea unei dorințe vechi a ambilor artiști. Reîntâlnirea și experiențele trăite de Tavi, Kempes, Christian și Adi, care au plecat din România în urmă cu mulți ani, reprezintă sursele de inspirație pentru noua piesă de pe disc, "Catedrala Sufletului".
Tavi Iepan - "Este o chestie simbolică pentru noi, cei care am plecat din România și trăim altundeva. Încă ne leagă foarte multe chestii de locul ăsta și când ești în afara lui ai nevoie de identitate și atunci în piesa asta este un fel de nostalgie, pe care noi, cei plecați, o trăim într-un anumit fel. Este prima piesă făcută de noi în afara celor de atunci. "Alpha" este primul album. Cred că piesa se potrivește la culoarea acestui album și cred că are o chestie unitară"
"Alpha" înseamnă începutul și în același timp, sfârșitul unei etape și descrie cel mai bine starea actuală a formației. Când Rezident Ex se află pe scenă, inevitabil apar și nostalgiile, mai ales că formarea acestui grup i-a readus în țară pe mulți dintre cei plecați, mai mult decât deobicei.
Kempes - "Având în vedere că eram plecați de pe meleagurile noastre, am simțit nostalgia. Pentru mine cel puțin, sufletul a rămas aici. Nu ne gândim cu nostalgie la ceea ce vom cânta de acum încolo. Eu vreau ca lucrurile să meargă înainte."
Christian Podratzky - "Eu cunosc piesele și cum erau în anii 80 pe vremea Cargo și nu simt că piesele sunt vechi. Sunt atât de proaspete și le cânt cu multă plăcere pe scenă, cred că asta se vede la noi toți. Ele sunt foarte proaspete în maniera în care sunt acum."
Tavi Iepan - "Din punctul meu de vedere, revin la "Alpha" pentru că piesele astea sunt cele cu care a pornit Cargo atunci. Până în anii 90, când s-a scos albumul respectiv, Cargo se baza mult pe piesele astea. Cele care nu au mai fost cântate și scoase pe disc au acum șansa să ajungă la public. În rest, noi avem șansa să fim o trupă nouă și totuși să avem un trecut care este deja pus pe acest disc"
Florin Cvasa - "Eu aș spune, din punctul de vedere al publicului, există și acea nostalgie, publicul cunoscând în mare parte piesele. În plus există curiozitatea publicului - Ce are de arătat trupa în afară de piesele cunoscute și ce vrea să arate trupa asta în prezent și ce le-ar spune lor pentru viitor, dacă avem ceva de arătat, în afară de piesele super cunoscute. Eu zic că este și nostalgie și curiozitatea din prezent"
Revenirea lui Kempes în muzică este definitivă
Revenirea lui Kempes pe scenă după o absență de peste 10 ani a însemnat revenirea la viață a artistului din el. Deși atâta timp a încercat să lase muzica în urmă, odată aflat în fața microfonului, în fața publicului, acesta a realizat că menirea lui este să cânte și nimic altceva. Sceptic la început, Kempes a fost impresionat de reacțiile publicului, de căldura și energia emanată de acesta în spectacolele de anul trecut, iar acum este convins că locul său este pe scenă.
Kempes - "Adevărul e că atunci când am venit în România, anul trecut, eram foarte reticent în privința publicului. Când am început să cântăm, mi-am dat seama că era peste așteptări."
După atâția ani, "Brigadierii" rămâne una dintre cele mai de impact melodii interpretate de Kempes. Cântată de-a lungul timpului în contexte diferite, piesa declanșează stări mixte de nostalgie, bucurie, euforie, energie.
Kempes - "Brigadierii este o piesă specială. Pentru mine, este altceva. Mă simțeam foarte bine de fiecare dată când trebuia să cânt această melodie, mă simțeam extraordinar..."
Membrii trupei ne-au mărturisit și care sunt piesele lor preferate de pe album și cum a fost experiența reinterpretării melodiilor înregistrate inițial în perioada anilor 80. Pentru Florin a fost, poate, cel mai interesant întrucât acesta era un tânăr ce mergea la concertelor lor. Acum, în 2013, cântă alături de ei și își pune amprenta pe cântecele pe care le fredona în adolescență, oferind o interpretare inedită și diferită, despre care aflați mai multe în video interviul InfoMusic.