Urmărește-ne în Social Media

rock

Delta Pe Obraz: "[...] muzica e cea mai înaltă artă și ocupă cel mai mult teren în sfera creației" - INTERVIU

Originară din Republica Moldova, Delta Pe Obraz are o poveste muzicală demnă de ascultat. De la tematica versurilor și liniile melodice, până la sesiunile și concertele live, formația reușește să se facă remarcată și să atragă ascultători. Cel mai recent demers în acest sens a fost un concert în Expirat pe 12 martie, ocazie cu care Gheorghe Gușan, solistul trupei, ne-a prezentat mai multe din universul creativ Delta Pe Obraz. Te invităm să citești interviul.

Publicat

pe

Delta Pe Obraz
Delta Pe Obraz │ FOTO: Pogo Photography

Prefață Delta Pe Obraz

Delta Pe Obraz este o trupă de rock alternativ, ce a luat naștere în Chișinău, Republica Moldova. Din componență fac parte Gheorghe Gușan (voce), Gelu Argint (chitară electrică), Andrei Glăvan (chitară acustică), Iulian Bulgaru (chitară bass), Seva Peev (tobe) și Dan Durbală (pian).

Capitolul I - Originile Delta Pe Obraz

Formația Delta Pe Obraz a fost fondată în 2016 de doi colegi de la actorie - Gheorghe Gușan și Cristian Chirilă. S-a pornit de la aruncarea unor poezii pe niște acorduri de chitară, muzica oscilând între poetry rock și poetry folk. Un punct de cotitură l-a avut concursul național POT MUSIC 2018, atunci când s-au alăturat alți doi membri, având pretenții de indie rock.

InfoMusic: Delta Pe Obraz a luat naștere ca o joacă, de la aruncare unor poezii pe acorduri de chitară. Cât de importantă este această atitudine "de joacă" și cum poate fi ea menținută când lucrurile devin serioase? Mulți artiști se pot pierde încercând să satisfacă cerințe externe și pot uita să facă muzică (și) pentru ei.

Gheorghe Gușan: Jocul acesta este vital, așa mi se pare. Entuziasm, dorință nebună, plăcerea de a face muzică, de a te juca cu ea, de a-ți canaliza stările - asta e direcția. Toate astea îmbinate cu multă muncă și multă analiză. Unicul "judecător" ești tu, în cazul că ești sincer cu tine. Înțeleg că acum este greu, mai ales pe piața românească. Sunt câteva tendințe stupide, după care foarte mulți se iau.

Se întâmplă ceea ce suna în întrebare: "uiți să faci muzică (și) pentru tine". Faci CEVA direcționat de CINEVA, pentru ALTCINEVA. Adică ești ca la job, că nu prea văd diferențe. Dacă muzica se ia ca un job, acolo s-a cam încheiat treaba. Muzica necesită vibrație vie, care 2 săptămâni poate lipsi, ca apoi să ai un val, încât să nu știi ce să faci cu el. Inspirația nu are întrerupător și nu poate fi generată forțat.

Poate e o prostie tot ce e scris mai sus. Cel puțin așa funcționăm noi. Poate sunt proiecte care au algoritmul lor propriu, care este opus metodei noastre. Mai este o nuanță. Suntem la început. Poate peste 5 ani, o să-ți răspund cu totul în alt mod.

InfoMusic: Tot legat de originea trupei, Delta Pe Obraz a fost fondată de doi colegi de la actorie. În ce măsură a ajutat acest background actoricesc la identitatea și dezvoltarea formației?

Gheorghe Gușan: Muzica și actoria se completează în cel mai frumos mod. Principiile sunt cam aceleași - ai o trupă - care respiră cu aceeași idee - care vrea să spună ceva lumii - dacă unul din elementele trupei nu funcționează, asta dărâma schema. Soluții nu sunt multe, ori accepți această distrugere, ori lichidezi elementul.

Actoria ne ajută la partea emoțională a pieselor. Actoria nu ne permite să cântăm despre sarmale sau despre veselia nunții. Fiecare piesă trebuie să aibă o istorie, o dramaturgie a ei. Doar așa omul poate fi molipsit. Fiind actor și având experiență scenică, mai știu ce înseamnă ținerea publicului (cu mici excepții).

InfoMusic: Ați avut o perioadă în care ați cântat pe stradă. Cum este viața unui artist stradal?

Gheorghe Gușan: Am ajuns acolo să cântăm absolut întâmplător. Aveam nevoie de niște bănuți pentru vreo bere, două. Am luat pălăria și chitara, și am plecat.

Strada cred că te învață cea mai simplă lege a muzicii. Muzica, înainte de toate, este muzică și nicidecum altceva. În stradă nu ai producție și efecte, dar ai o chitară și o voce. Atât. Strada adaugă experiență în "a nu ceda". Trebuie să cânți încontinuu. Mereu la înălțime. Nu se știe cine poate trece pe stradă. E și un test de rezistență. E loc de rupt multe strune, e și loc de rupt vocea. E și un loc în care înțelegi unde trăiești. La care melodii oamenii se opresc, ce preferă, care melodie o cer la bis. Partea asta e tristă.

InfoMusic: Denumirea trupei vine de la noțiunea geografică "deltă", dar raportat la oameni. Așa cum un râu se revarsă într-o mare, noi ne revărsăm în Cosmos. O metaforă frumoasă care m-a dus cu gândul la ideea că ne revărsăm în muzică, Universul având propriile frecvențe și sunete. Cum ar arăta pentru tine o lume fără muzică?

Gheorghe Gușan: O lume creată din start fără muzică ar fi tristă, dar noi pur și simplu nu am ști despre asta.

Altă chestie ar fi dispariția muzicii acum. Nu știu cum, dar să admitem. Să admitem că nu mai circulă sunetul sau că toată lumea a asurzit. Cred că ani la rând asta ar fi o catastrofă, doar că această catastrofă ar naște altceva. Omul are nevoie de creație și are nevoie de a crea. Posibil din lipsa auzului s-ar dezvolta arta scrisului sau arta vizuală. E greu de presupus. Cert e că muzica e cea mai înaltă artă și ocupă cel mai mult teren în sfera creației. Însăși această formă generează alte forme. Nu toți pictează, nu toți scriu, dar toți ascultă muzică, indiferent de context.

Mai este o variantă, mai puțin pesimistă. Lipsa muzicii ne-ar face să fim mai atenți la liniște.

Capitolul II - Sursele de inspirație și procesul de creație a muzicii Delta Pe Obraz

La scurt timp după ce s-a închegat noua formulă, Delta Pe Obraz a lansat melodia "MOARTE" și a susținut primul concert pe 8 martie 2020 la Chișinău. Muzica lor se apropia tot mai mult de rock-ul alternativ și pop rock. Odată cu începerea războiului din Ucraina, Delta Pe Obraz nu a întârziat să-și exprime solidaritatea prin lansarea piesei "După război". A urmat un al doilea concert pe 6 mai 2022, încununat de o altă lansare - "Amanta".

InfoMusic: Piesele lansate până acum sunt intense, "întunecate" și trezesc diverse stări, de la melancolie, la durere. Este suferința o sursă de inspirație mai ofertantă decât emoțiile optimiste?

Gheorghe Gușan: Este iarăși o chestie de selecție. În Delta Pe Obraz nu sunt oameni depresivi și introverți. Despre asta am ales noi să cântăm. Despre veselii, nunți și cumetrii, se găsesc destui să cânte. Dacă stăm și ne gândim cred că nu suntem apți să facem o muzică veselă. Iertați-ne neprofesionalismul. (râde).

Poate suferința este mai ofertantă pentru muzicieni, pentru că are o altă încărcătură energetică. Mai este și scopul, pe care ni-l punem. Vrem prin muzica noastră să dăm întrebări oamenilor și să-i punem în fața propriilor interpretări.

InfoMusic: Cum ia naștere o piesă, aveți o anumită "rețetă" pe care o respectați?

Gheorghe Gușan: Nu există nici o rețetă. Chiar dacă ar exista, nu v-am spune-o. Asta e informație intimă și riscantă pentru alții. Chiar și lipsa unei rețete, e tot o rețetă.

Cu cât ești mai distanțat de rețetele altora, cu atât șansa să o găsești pe a ta devine mai mare. Muzica înseamnă studiu și metamorfozare.

InfoMusic: Ce alți artiști vă inspiră?

Gheorghe Gușan: Cred că sunt prea mulți. Să nu-i supărăm pe unii, menționându-i pe alții. Cert e că ascultăm multă muzică, genuri diferite și pe lângă asta mai suntem și noi foarte diferiți. Când între membrii trupei există o diferență de vârstă de aproape 20 de ani, vă dați seama ce mix este: Rap cu Indie, Rock cu Jazz etc

Am făcut un mic sondaj și iată ce răspunsuri am primit:

Gheorghe - The Retuses, Leonard Cohen

Andrei - James Blake, Pharell Williams

Dan - Pornofilmy, Travka

Gelu - RHCP, Tyler the Creator

Iulian - Tyler the Creator, Puma Blue

Seva - Nate Smith, The Neptunes

De aici ia naștere și muzica noastră. Fuziune de stiluri și evitarea blocării într-un anumit stil. Asta e riscant și nu mai este autentic. E nevoie de libertate în creație.

InfoMusic: Delta Pe Obraz a început cu poezie și continuă la fel. Versurile sunt poetice, sunt metafore și povești cu substrat, iar fiecare ascultător are libertatea de a interpreta muzica voastră în conformitate cu experiențele proprii. Din punctul tău de vedere, ce poet sau poezie este must read?

Gheorghe Gușan: Nimeni nu a definit poezia bună și poezia rea. Asta e decizia cititorului. Important este ca versul să te miște cumva. Același vers poate lăsa pe cineva rece și poate aduce la lacrimi pe altul. Bacovia nu e mai bun decât Minulescu sau invers.

Concluzie: trebuie citit tot și de ales ce-i al tău.

Capitolul III - Parcursul concertistic și planurile muzicale ale trupei Delta Pe Obraz

Portofoliul muzical a fost completat de piese ca "Minte-i Frumos", "Epitaf", "Nu Mă Ating" și "Fluturi", cel mai recent single, lansat pe 20 februarie. Data de 20 are o semnificație aparte, Delta Pe Obraz începând o tradiție din a lansa câte o piesă în această zi a fiecărei luni. Trupa are în plan și un album care va cuprinde melodiile lansate până acum, precum și apariții live. Recent, Delta Pe Obraz a urcat pe scena din Expirat, într-un concert ce s-a bucurat de reacții pozitive din partea audienței.

InfoMusic: Cum vă simțiți pe scenă, cum doriți să se desfășoare un concert semnat Delta Pe Obraz?

Gheorghe Gușan: În mod ideal un concert Delta trebuie să fie un trip, un film neîntrerupt. Concertul ar trebui să ducă ascultătorul/spectatorul într-o metarealitate --- noi îi oferim instrumente și posibilități, restul îi aparține lui. Apropo, de spectatori. Un factor important. Un concert ideal ar porni de la faptul că toți cei prezenți să fie pentru noi acolo. Nu pentru beri sau alt artist, ci pentru noi.

Legat de construirea acestui "delta-trip", sunt multe nuanțe. Am vrea tehnic să fim dotați la cel mai înalt nivel, referindu-mă la sunet. Lumea totuși pentru asta vine. Un sunet amplu și închegat e 50% din succesul concertului.

Pe lângă asta am vrea să aducem scenografie în scenă, pentru a completa imaginea/conceptul pe care ni l-am propune în cadrul acelui concert. Nimic nu trebuie să fie pur și simplu. Show-ul de lumini, desigur, trebuie să respire în același ritm cu muzica. Asta dă o pulsație comună întregului concert. Asta face lumea să fie acolo și doar acolo.

Dacă am aduna - un concert Delta trebuie să fie un generator constant de stări. Plânsete, râsete, isterii - dar parte din aceeași poveste.

InfoMusic: Cu ce muzician v-ați dori o colaborare?

Gheorghe Gușan: Ar fi două metode, cred. Fie ne aliniem cu cei din nișa noastră - The Mono Jacks, Om La Lună, Luna Amară, Coma, Fluturi Pe Asfalt, Implant Pentru Refuz - cred că ar fi un schimb bun de energie și de experiență. Prin asta sunt frumoase colaborările, pentru că se "fură" și se duce acasă.

Altă schemă ar fi artiști din cu totul alte sfere, ca să fim scoși din zona de confort și să vedem ce soluții ne vin în cap. O îmbinare a genurilor mereu sună interesant. În contextul ăsta ne-ar interesant să lucrăm cu Subcarpați, Omu Gnom, Deliric, Dora Gaitanovici, poate chiar și Irina Rimes sau The Motans.

Cu toate astea un loc aparte în sufletul meu de vocalist, îl are Alexandrina Hristov. Nu pentru că e basarabeancă de a noastră, dar pentru că este Alexandrina. Ceea ce spuneam mai sus de film sau trip, mă duce cu gândul la ea. Poate ajungem să colaborăm cândva.

InfoMusic: Care sunt planurile muzicale pentru Delta pe Obraz?

Gheorghe Gușan: Planurile sunt mari, dar dependente de noi. În 2022 am făcut cunoștință cu o echipă de oameni minunați, care ne-au propus o colaborare. E vorba de BandBook. Marele concert (pentru noi) de la Expirat din 12 martie este meritul lor. Și iată, alături de ei, facem planuri de viitor. Viitor îndepărtat pentru noi cei care obișnuiam să funcționăm pe termen scurt. Acum e primăvară, dar deja avem book-uit un concert în septembrie în București și câteva discuții pentru niște festivaluri - lucru nou pentru noi.

Se duc tratative cu muza, pentru un album. Experiența arată că albumul cântărește mult în cariera unei trupe. Legat de album se schițează datele pentru un tur de lansare și promovare. Deci următorul an îl dedicăm albumului și "cuceririi României". Avem nevoie de cât mai multe concerte, ca să fim ascultați live, pentru că așa poți convinge omul și așa îl poți lăsa cu o impresie.

Pe lângă asta, vrem să vedem până când ne ținem cu lansările pe data de "20". Merită, nu merită. Poate facem o pauză etc.

Trending