După 16 ani aventuroși în industria muzicală, din care 10 i-a dedicat carierei solo, Smiley se menține pe primele poziții în topurile muzicale și, implicit, în inimile ascultătorilor. Artistul se bucură de aprecierea unui public divers, muzica sa părând să nu aibă vârstă: este iubit atât de copii, cât și de tineri și adulți. Există oare un secret?
În opinia lui Smiley, sinceritatea este cheia. Ea deschide mereu inimile ascultătorilor, indiferent de vârstă. Emoția sinceră trece dincolo de orice filtre, în cazul copiilor conexiunea făcându-se și mai rapid. Copiii răspund instinctiv la ceea ce este exprimat cu sinceritate, ne-a detaliat Smiley cu prilejul primei noastre vizite la HaHaHa Production, astfel explicându-se popularitatea sa în rândul celor mici.
"Copiii nu înțeleg foarte mult, ei simt. Copiii nu au prejudecăți, nu se ghidează după ce e la modă, după ce e cool, după ce li se spune, sau după ce sunt învățați. Ei sunt ca o pagină albă și răspund foarte prompt și foarte sincer la ceea ce e sincer și la ceea ce le transmite o vibrație pozitivă. (...) Pe măsură ce oamenii intră în societate, încep să fie modelați de societate."
Smiley transmite acest mesaj al nevoii de sinceritate și oamenilor cu care lucrează, artistul încercând să-i ajute să-și încarce piesele cu emoții reale.
”Asta le spun și eu oamenilor cu care am ocazia să discut. Pentru ca oamenii să relaționeze cu muzica ta, trebuie ca tu, în primul rând, să relaționezi cu muzica ta. Trebuie, în primul rând, să-ți pese ție. Dacă ție nu-ți pasă de muzica pe care o faci, și nu-ți pasă de ceea ce exprimi, atunci oamenilor care te ascultă, de ce le-ar păsa?”
Testul final, pentru orice artist, este contactul cu publicul. Iar el simte atunci când muzica vine din inimă.
”Cred că publicul simte atunci când artistul are ceva de exprimat și, într-adevăr, oamenii simt. Eu am observat treaba asta de-a lungul anilor, pentru că există și produse, sau pseudoartiști, care rezistă o piesă, două, trei, dar la un moment dat oamenii vor mai mult. Fast food-ul îți ține de foame atunci când ești pe fugă, dar nu poți să mănânci fast food în fiecare zi. Și atunci îți vine să mănânci ceva pe bune: o ciorbă, ceva făcut de mama, pentru că asta te hrănește cu adevărat.”
Pentru Smiley, muzica este o o extensie a personalității sale. Iar atunci când emoțiile sunt exprimate sincer, ele pot fi rezumate într-un singur cuvânt: iubire.
”Pentru mine, muzica e adevăr, pentru că adevărul meu e iubirea și muzica pe care eu o fac e din iubire și pentru asta.”
Și tocmai pentru că muzica sa este făcută din iubire, o piesă ca ”Vals”, care poate că nu are ”o prezentare cool”, a ajuns hit.
”E surprinzător că o piesă ca ”Vals” a prins atât de bine. Nu numai la oamenii care cumva au apucat genul ăsta, dar și la cei de 14, 10 ani, 20 de ani. Maniera în care noi am prezentat romantismul, nu e tocmai una convențională, nu e una tocmai cool, nu e una tocmai la modă”
Fiecare piesă are un punct de plecare. Uneori poate fi un instrumental (ex: ”Insomnii”). Alteori un riff de chitară (ex: ”Îndrăgostit (deși n-am vrut)”). Cert este că piesele se încheagă la momentul potrivit: când le simte artistul.
”Șerban mi-a arătat un instrumental, exact instrumentalul de la ”Insomnii”, și i-am zis: <<Stai un pic așa>>. Am stat 10 minute, după care am făcut toată piesa. M-am dus la microfon și am cântat toată piesa. Și totul a început cu ”șuap, uap”. Și când am cântat ”șuap, uap” la microfon, Șerban se uita la mine și zice: <<Ce-i asta, mă?>>. Și i-am zis: <<Stai așa un pic, că o să înțelegi. Pune aia așa și aia așa>>.”
Videoclipul piesei a fost regizat de Adrian Batista, cel care pune în scenă de ceva vreme și show-ul „Românii au talent”. Materialul video a fost realizat într-un cadru atipic și are o poveste mai puțin obișnuită, ce lasă imaginația celui care îl privește să zboare fără limite, o poveste în care totul este posibil, dar nimic nu este sigur… la fel ca într-un vis.
”Piesa ”Îndrăgostit”, spre exemplu, e scrisă pe un riff de chitară. Riff-ul ăla de chitară (fredonează), pe care eu l-am auzit la o repetiție, făcut de chitaristul meu acum 7 ani. I-am zis atunci: <<Bă, ține minte chitara asta, că o să facem o piesă pe ea!>>. Și am făcut-o după 7 ani. Eu l-am ținut minte și într-o după-amiază i-am zis: <<Bă, mai ții minte riff-ul ăla de chitară? Hai să-l facem!>>. Atunci am simțit eu să-l fac.”
Vizualul "Îndrăgostit (deși n-am vrut)" este regizat de Ionuț Trandafir, piesa fiind compusă de Smiley împreună cu Șerban Cazan, Marius Pop, Alex Racoviță și Vlad Popescu.
Am discutat cu Smiley și despre alte piese ale sale, precum ”Flori de Plastic”, sau ”De unde vii la ora asta?”. Artistul ne-a povestit și despre noul său show, ”Confesiune”, despre trenduri și artiști noi, muzica pe care o ascultă în mașină, voci care îl inspiră și multe altele. Vom detalia toate aceste subiecte într-un viitor articol, ce va conține și interviul video.