Adunați în 2010 de solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept „pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să ia pe sus scena de muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri moderniste, criptice. De la concertele lor nu pleacă nimeni supărat.
Robin and the Backstabbers au cântat toamna aceasta acompaniați de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Concertul din capitală ne-a prilejuit și un scurt interviu cu Andrei Robin Proca, disponibil mai jos.
InfoMusic: Cum comentați schimbarea abrevierii R.A.T.B. în S.T.B?
Robin (Robin and the Backstabbers): Schimbăm fără să mai comentăm, dacă e nevoie. Facem să fie bine, fie măcar pentru scurt timp.
InfoMusic: Vă propun un mic exercițiu de imaginație, ținând cont de industria locală pe care o cunoașteți. Sunteți o trupă americană consacrată ce urmează să cânte în premieră în România. Cum abordați concertul, ce aspecte urmăriți în mod special (de la rider tehnic la deschidere)?
Robin: Așa cum trebuie abordat orice, și anume cu ignoranță și aroganță. Și multă bunăvoință!
InfoMusic: Cum ai primit propunerea ALTorchestra 100? Ce părere ai despre piesele reorchestrate, cine se ocupă de ele?
Robin: Am primit propunerea cu neliniște și neîncredere. Șansele de a o da în bară erau maxime. Dar când am aflat că se ocupă Alioșa Țurcan de aranjamente m-am liniștit. Atunci când am și auzit primele variante eram în al nouălea cer de încântare. Iar cu spectacolul am dat-o-n bară destul de puțin. Mă rog, mi-e ușor să spun, n-am ascultat încă înregistrările concertului. Dar repet - Alioșa este nespus de talentat și de harnic și de răbdător, iar aranjamentele sale sunt de aur.
InfoMusic: Potrivit unui studiu recent, cei mai mulți români declară că știu să cânte la chitară, ai de gând să înveți vreun instrument nou? Care consideri că ar fi cel mai dificil de învățat?
Robin: Vocea, pentru că nu se poate învăța. Și chitara e de fapt grea, doar că e foarte ușor să ajungi în punctul în care să poți spune că știi să cânți fără să știi de fapt să cânți.
InfoMusic: Tatăl tău spunea recent într-o emisiune radio că basul tare te adormea când erai mic, visai că vei fi cântăreț? Dacă da, ce modele aveai?
Robin: Nu visez nici măcar acum să devin cântăreț, darămite atunci.
InfoMusic: Care e în prezent chitaristul tău preferat? Descrie puțin relația cu acesta.
Robin: În prezent îmi place orice chitarist care cântă la chitară ca și când nu ar cânta la chitară. Relația mea cu el este cordială. Sau oricine cântă bine de tot (dar bine de tot!) și face ca lucrurile să pară noi, simple și senine.
InfoMusic: Cucerirea mainstreamului (fie și preț de o piesă) v-ar putea lărgi audiența? Luați în calcul asta?
Robin: Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența. Iau în calcul posibilitatea, în ciuda ridicolului situației.
InfoMusic: Te-ar putea motiva ceva să cânți despre regina Marii Britanii? Eventual și despre scutere?
Robin: Bani, mulți bani și imunitate parlamentară. Despre regină știu doar că nu conduce de fapt niciun regat iar despre scutere nu știu absolut nimic, totuși le privesc cu maximă suspiciune.
InfoMusic: Ce abordare alegi: "Putem fi fericiți chiar dacă în lume e multă tristețe" sau „Nu avem motive să ne bucurăm, în lume e doar tristețe"?
Robin: Prefer abordarea "La ce oră e concertul?"
InfoMusic: La o ieșire în pădure ai cânta mai degrabă "Andrii Popa" sau o piesă proprie?
Robin: La o ieșire în pădure sunt de acord să cânt orice, cât timp am voie să merg singur. Când eram mic credeam că Andrii Popa e despre mine, înțelegeam Andrii Proca cel vestit.
InfoMusic: Dacă-i înjuri de mamă, unii te iau la bătaie. Ți s-a întâmplat?
Robin: Eu nu înjur. Dar urmăresc cu interes fenomenul.
InfoMusic: Ce concert de-al vostru s-ar încadra la "Concertul Anului 2018"?
Robin: Primul nostru concert ever ever, din 2010, în haosul său total, a fost atât de avangardist încât ar putea fi concertul anului 2018.
InfoMusic: Din cuvinte curge sânge. Din muzică poate să curgă?
Robin: Nu cred. Poate doar dacă ești membru al Uniunii Compozitorilor.