Urmărește-ne în Social Media

rock

Robin (Robin and the Backstabbers): "Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența"

Citește un interviu cu Andrei Robin Proca, solistul și compozitorul trupei Robin and the Backstabbers. Formația a participat recent la proiectul ALTorchestra 100, cântând piese proprii reorchestrate alături de o orchestră simfonică.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concert la Romexpo pe 6 iunie 2016 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Adunați în 2010 de solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept „pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să ia pe sus scena de muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri moderniste, criptice. De la concertele lor nu pleacă nimeni supărat.

Robin and the Backstabbers au cântat toamna aceasta acompaniați de o orchestră simfonică la București, Iași și Cluj, în cadrul proiectului ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică. Concertul din capitală ne-a prilejuit și un scurt interviu cu Andrei Robin Proca, disponibil mai jos.

InfoMusic: Cum comentați schimbarea abrevierii R.A.T.B. în S.T.B?

Robin (Robin and the Backstabbers): Schimbăm fără să mai comentăm, dacă e nevoie. Facem să fie bine, fie măcar pentru scurt timp.

InfoMusic: Vă propun un mic exercițiu de imaginație, ținând cont de industria locală pe care o cunoașteți. Sunteți o trupă americană consacrată ce urmează să cânte în premieră în România. Cum abordați concertul, ce aspecte urmăriți în mod special (de la rider tehnic la deschidere)?

Robin: Așa cum trebuie abordat orice, și anume cu ignoranță și aroganță. Și multă bunăvoință!

InfoMusic: Cum ai primit propunerea ALTorchestra 100? Ce părere ai despre piesele reorchestrate, cine se ocupă de ele?

Robin: Am primit propunerea cu neliniște și neîncredere. Șansele de a o da în bară erau maxime. Dar când am aflat că se ocupă Alioșa Țurcan de aranjamente m-am liniștit. Atunci când am și auzit primele variante eram în al nouălea cer de încântare. Iar cu spectacolul am dat-o-n bară destul de puțin. Mă rog, mi-e ușor să spun, n-am ascultat încă înregistrările concertului. Dar repet - Alioșa este nespus de talentat și de harnic și de răbdător, iar aranjamentele sale sunt de aur.

InfoMusic: Potrivit unui studiu recent, cei mai mulți români declară că știu să cânte la chitară, ai de gând să înveți vreun instrument nou? Care consideri că ar fi cel mai dificil de învățat?

Robin: Vocea, pentru că nu se poate învăța. Și chitara e de fapt grea, doar că e foarte ușor să ajungi în punctul în care să poți spune că știi să cânți fără să știi de fapt să cânți.

InfoMusic: Tatăl tău spunea recent într-o emisiune radio că basul tare te adormea când erai mic, visai că vei fi cântăreț? Dacă da, ce modele aveai?

Robin: Nu visez nici măcar acum să devin cântăreț, darămite atunci.

InfoMusic: Care e în prezent chitaristul tău preferat? Descrie puțin relația cu acesta.

Robin: În prezent îmi place orice chitarist care cântă la chitară ca și când nu ar cânta la chitară. Relația mea cu el este cordială. Sau oricine cântă bine de tot (dar bine de tot!) și face ca lucrurile să pară noi, simple și senine.

InfoMusic: Cucerirea mainstreamului (fie și preț de o piesă) v-ar putea lărgi audiența? Luați în calcul asta?

Robin: Cucerirea mainstreamului ne-ar putea lărgi în mod catastrofal audiența. Iau în calcul posibilitatea, în ciuda ridicolului situației.

InfoMusic: Te-ar putea motiva ceva să cânți despre regina Marii Britanii? Eventual și despre scutere?

Robin: Bani, mulți bani și imunitate parlamentară. Despre regină știu doar că nu conduce de fapt niciun regat iar despre scutere nu știu absolut nimic, totuși le privesc cu maximă suspiciune.

InfoMusic: Ce abordare alegi: "Putem fi fericiți chiar dacă în lume e multă tristețe" sau „Nu avem motive să ne bucurăm, în lume e doar tristețe"?

Robin: Prefer abordarea "La ce oră e concertul?"

InfoMusic: La o ieșire în pădure ai cânta mai degrabă "Andrii Popa" sau o piesă proprie?

Robin: La o ieșire în pădure sunt de acord să cânt orice, cât timp am voie să merg singur. Când eram mic credeam că Andrii Popa e despre mine, înțelegeam Andrii Proca cel vestit.

InfoMusic: Dacă-i înjuri de mamă, unii te iau la bătaie. Ți s-a întâmplat?

Robin: Eu nu înjur. Dar urmăresc cu interes fenomenul.

InfoMusic: Ce concert de-al vostru s-ar încadra la "Concertul Anului 2018"?

Robin: Primul nostru concert ever ever, din 2010, în haosul său total, a fost atât de avangardist încât ar putea fi concertul anului 2018.

InfoMusic: Din cuvinte curge sânge. Din muzică poate să curgă?

Robin: Nu cred. Poate doar dacă ești membru al Uniunii Compozitorilor.

Comentează

Concerte & turnee

Află ce artiști vor cânta în cadrul seriei de concerte imersive UNUSUAL de la MINA Museum

Între 16 ianuarie și 27 martie, MINA Museum va găzdui câteva evenimente audiovizuale ce îmbină muzica, tehnologia și arta. Intitulată UNUSUAL, seria de concerte imersive va debuta cu un show marca Robin and the Backstabbers. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers în concertul About Us de la Arenele Romane pe 21 septembrie 2018 │ FOTO: Alexandru Drăgoi / InfoMusic.ro

UNUSUAL își propune să redefinească modul în care percepem muzica live în cadrul unor spectacole vizuale cu proiecții 360. Acest demers este un dialog între muzicieni români ai scenei alternative și artiști vizuali digitali, o experiență multisenzorială ce va avea loc în spațiul imersiv de la MINA.

UNUSUAL oferă publicului ocazia de a se conecta profund cu muzica și arta prin proiecții animate pe pereți de șase metri înălțime. Este un performance creat de artiști, ingineri de sunet, producători muzicali și experți în noile media. Rezultatul? O atmosferă unică și captivantă ce va învălui publicul în lumini și peisaje sonore dinamice și coregrafiate.

Robin and the Backstabbers - primul concert din seria UNUSUAL

Primul concert va avea loc pe 16 ianuarie 2025, de la ora 20:00, și va fi susținut de Robin and the Backstabbers, una dintre cele mai de succes trupe alternative. Biletele pot fi achiziționate online, la prețul de 100 de lei. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.

Robin and the Backstabbers este o formație românească de rock alternativ, fondată în 2010 de Andrei Robin Proca. Trupa se autodefinește prin stilul său unic de "pop melodramatic," un amestec captivant de versuri poetice și instrumentație diversificată. Sunt cunoscuți pentru prezența lor live intensă, cu apariții la festivaluri mari din România, precum Electric Castle și Summer Well.

Program complet UNUSUAL la MINA Museum

Următoarele concerte aduc în prim-plan trupe și artiști care vor transforma fiecare seară într-o experiență memorabilă:

  • HVNDS - 6 februarie
  • Omul cu Șobolani - 20 februarie
  • EMAA - 7 martie
  • Dora Gaitanovici - 27 martie
Citește în continuare

Concerte & turnee

Robin and The Backstabbers sărbătorește 15 ani de activitate în concert la Sala Palatului

Anul 2025 marchează un eveniment important în activitatea trupei Robin and The Backstabbers. Formația împlinește 15 ani de activitate. Aniversarea va prilejui primul concert al grupului la Sala Palatului - Ritualul Primăverii, alături de AltOrchestra.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers
Robin and the Backstabbers │ FOTO: Andrei Popa (The Phope)

Adunați în 2010 de către solistul și compozitorul Andrei Robin Proca după o călătorie solitară de o săptămână prin Munții Călimani, Robin and the Backstabbers își descriu muzica drept "pop melodramatic". Nu au ajuns o trupă de coveruri după albumul "Graceland" al lui Paul Simon, așa cum își imaginau la început, dar au reușit să-și croiască un drum aparte în muzică alternativă din România cu melanjul lor de rock eclectic și versuri criptice.

Formația s-a bucurat de o popularitate ridicată încă de la debut, câștigând Premiul Publicului la ediția din 2010 a competiției Stufstock Newcomers. A concertat în toate orașele semnificative din România, bifând și o apariție în Republica Moldova, în cadrul festivalului Acoperire Culturală. A cântat în deschiderea unor formații precum Whitest Boy Alive, Obits, British Sea Power și Reptile Youth.

Trupa a lansat trei albume de studio: "Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad",  "Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel'sk" și "Vladivostok".

Anul 2025 aduce două mari sărbători în viața trupei: împlinirea a 15 ani de activitate si primul lor concert la Sala Palatului. Ritualul Primăverii vine cu cele mai cunoscute piese Robin and the Backstabbers reorchestrate si interpretate electro-simfonic alături de AltOrchestra. Evenimentul va avea loc pe 28 februarie.

Prețurile biletelor la concertul Robin And The Backstabbers - Ritualul Primăverii

  • VIP - 159 lei (+taxe)
  • Categoria 1 - 129 lei (+taxe)
  • Categoria 2 - 109 lei (+taxe)
  • Categoria 3 - 80 lei (+taxe)

*Accesul copiilor sub 7 ani este gratuit, fără loc asigurat, doar însoțit de cel puțin un părinte cu bilet valabil.
**Accesul copiilor peste 7 ani se face numai pe baza unui bilet valabil.

La 5 ani de la apariția albumului "Vladivostock", Robin And The Backstabbers ni-l prezintă pe "GOLEM", dar nu din lut, ci din carne și oase. "GOLEM" a fost scrisă de Robin în vara anului 2024. De producție muzicală, rec, mix și master s-a ocupat Alessandro Marton la The Great Below Studios, în București, și la  FirstLineStudios, în Toscana.

Noul single vine și cu un B-side, ce ne aduce o interpretare vocală din partea Valeriei Stoica. Versurile, scrise ca de obicei de Andrei Robin Proca, se păstrează pentru ambele versiuni ale piesei. "Pe cine păcălesc eu / Pe cine construiesc eu / Pe cine părăsesc eu / Dacă tu pleci?" rămâne întrebarea de fond la care fiecare dintre noi își poate răspunde.

Citește în continuare

Muzică nouă

Ascultă noua piesă Robin And The Backstabbers, "GOLEM" - AUDIO

La 5 ani de la apariția albumului "Vladivostock", Robin And The Backstabbers ni-l prezintă pe "GOLEM", dar nu din lut, ci din carne și oase. Retorica se păstrează, întrebările încuietoare continuă să curgă, iar publicul e invitat să asculte, să se caute, să se găsească.

Publicat

pe

Robin and the Backstabbers
Robin and the Backstabbers │ FOTO: Andrei Popa (The Phope)

Robin And The Backstabbers i-au dat chip lui "GOLEM", monstrul ce ne macină pe interior cu întrebări despre noi. Noul single al băieților vine și cu un B-side, ce ne aduce o interpretare vocală din partea Valeriei Stoica. Versurile, scrise ca de obicei de Andrei Robin Proca, se păstrează pentru ambele versiuni ale piesei. "Pe cine păcălesc eu / Pe cine construiesc eu / Pe cine părăsesc eu / Dacă tu pleci?" rămâne întrebarea de fond la care fiecare dintre noi își poate răspunde.

"GOLEM" a fost scrisă de Robin în vara anului 2024. De producție muzicală, rec, mix și master s-a ocupat Alessandro Marton la The Great Below Studios, în București, și la  FirstLineStudios, în Toscana.

""GOLEM" este sunetul unei uși care se deschide în timp ce o închizi", ne spune formația Robin And The Backstabbers, comprimând mesajul piesei.

Noul single poate fi achiziționat de pe Spotify, Apple Music, Amazon Music, Deezer și Tidal.

AUDIO: Robin And The Backstabbers - "GOLEM"

AUDIO:  Robin And The Backstabbers - "GOLEM" (feat. Valeria Stoica) (Ușa Casei Tale)

În perioada următoare, trupa va putea fi ascultată live la Constanța, București, Suceava, Iași, Baia Mare, Cluj-Napoca și Bistrița. Datele concertelor sunt disponibile mai jos.

  • 14.11 - Bistrița, Soho Music Hall
  • 15.11 - Cluj-Napoca, Form Space
  • 16.11 - Baia Mare, Log Out
  • 21. 11 - Iași, Legend Pub
  • 22.11 - Suceava, Art Rock Cafe
  • 27. 11 - București, Hard Rock Cafe
  • 28.11 - Constanța, Doors Club

Robin and the Backstabbers este o trupă românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Formația s-a bucurat de o popularitate ridicată încă de la debut, câștigând Premiul Publicului la ediția din 2010 a competiției Stufstock Newcomers. A concertat în toate orașele semnificative din România (București, Timișoara, Cluj, Galați, Iași, Brașov, Constanța, Târgu Mureș etc.), bifând și o apariție în Republica Moldova, în cadrul festivalului Acoperire Culturală. A cântat în deschiderea unor formații precum Whitest Boy Alive, Obits, British Sea Power și Reptile Youth.

Trupa a lansat trei albume de studio: "Bacovia Overdrive vol. 1: Stalingrad",  "Bacovia Overdrive vol. 2: Arhanghel'sk" și "Vladivostok".

 

Citește în continuare

Trending