Născută în Insulele Feroe, Eivør e pe scenă de la 13 ani, găsindu-și inițial inspirația în folk-ul tradițional feroez și continuând cu jazz, trip-hop, grunge și rock, până la folktronic. Devine o prezență importantă în muzica scandinavă și câștigă premiile insulei vecine, Islanda, luând distincțiile care sunt de obicei rezervate artiștilor locali. Vocea ei apare pe soundtrack-ul serialului „The Last Kingdom”, produs de BBC.
Eivør vine pentru prima dată în România pe 13 noiembrie în Club Expirat-Halele Carol, cu ultimul ei material, Slør și o suită de piese care ne vor rămâne multă vreme în playlist-uri. Evenimentul este organizat de Twin Arts.
Biletele costă 70 de lei și pot fi cumpărate atât online, cât și din reţeaua Eventim.
Citiți în continuare interviul acordat de Eivør pentru InfoMusic.ro:
Aveai doar 16 ani când ai înregistrat primul tău album. Vorbește-ne despre începuturile tale muzicale.
Eivør: Părinții mi-au fost primii îndumători și mentori. Tata a fost întotdeuna un priceput povestitor, mamei îi plăcea să cânte, iar eu cred că dragostea mea pentru muzică vine în mare parte de la ei.
În adolescență, ei m-au încurajat să nu renunț la ceea ce-mi place și să devin din ce în ce mai bună în ceea ce fac. La 14 ani scrisesem deja multe cântece, iar visul meu era să le pun pe un album. Dar, nevând banii necesari pentru a-l finanța, m-am angajat pe perioada verii la pescăria din micul meu oraș natal. Am întâlnit niște muzicieni de jazz din capitala Torshavn, care au fost de acord să cânte pe album, l-am convins până și pe străbunicul meu să cânte și cred că primul meu disc conține influențe atât de jazz, cât și de muzică folk feroeză. De-atunci s-au întâmplat multe lucruri dar, din când în când, mă mai gândesc la acea perioadă, mai ales atunci când aud piesele. Acestea au fost începuturile mele, un moment foarte important din viața mea.
Insulele Feroe au o aură de mister, la fel ca și muzica ta. Cât de mult te-au influențat locurile natale în formarea ta ca muzician?
E: Am crescut foarte aproape de natură, iar ea a devenit o parte din mine. Clima și peisajele Insulelor Feroe sunt pline de contraste – nopți de vară strălucitoare și ierni lungi și întunecate. Regăsesc aceste contraste atât în mine, cât și în muzica mea. Sunt mai creativă când afară e întuneric sau furtună.
Spune-ne câte ceva despre instrumentele la care cânți.
E: Noi nu avem instrumente tradiționale feroeze, muzica noastră tradițională se bazează pe interpretările a capella. Însă, întotdeauna mi-a plăcut să introduc în muzica mea instrumente din alte culturi de pe glob. Când aveam 11 ani, mama mi-a dăruit o chitară acustică și m-a învățat primele trei acorduri. Pe urmă, mi-am cumpărat din Norvegia toba shaman hand. Dețin și câteva kalimba.
Videoclipurile tale sunt de multe ori niște lucrări artistice elaborate și foarte reușite. Cât e de importantă transpunerea corectă a muzicii în imagini?
E: Îmi place să colaborez strâns cu artiștii vizuali, și vreau să fac clipuri pentru piesele mele pentru a obține și o altă perspectivă a lor. Ador imaginile frumoase și poveștile și am fost privilegiată să lucrez cu artiști vizuali grozavi.
În Canada ai interpretat-o pe Marilyn Monroe în spectacolul de operă al lui Gavin Bryars, "Marilyn Forever". Cum te-ai pregătit pentru acel rol și ce a însemnat acea experiență pentru tine?
E: A fost o experiență extraordinară. Eu fiind de ani buni o mare admiratoare a lui Gavin Bryars, m-am simțit onorată să mi se ofere rolul lui Marilyn în opera lui. A fost, de asemenea, și o adevărată provocare, pentru că actoria nu este meseria mea și consider că astfel am pășit în afara zonei mele de confort. Dar îmi place să fiu și un pic provocată, din când în când. A fost o experiență intensă, din care am învățat mult.
Pe albumele tale experimentezi o varietate de genuri, ai un stil propriu de a îmbina muzica feroeză tradițională cu sound-uri contemporane și uneori cu operă. Cum combini toate aceste elemente ale identității tale muzicale?
E: Niciodată nu m-am temut să combin genurile muzicale, pentru că niciodată nu m-am gândit la ele în alb și negru. Muzica mi-a stârnit întotdeauna curiozitatea și mi-am găsit inspirația în lucrurile pe care le-am învățat sau le-am explorat de-a lungul timpului. Am început ca muzician de folk dar, progresând, am simțit nevoia să ies din acea zonă, să cânt orice visam să mă aud cântând, să creez, să fac ceva nou.
Ca muzician, este foarte important pentru mine să mă reinventez, să experimentez în permanență noi stări, chiar dacă esența muzicii se află în atmosfera interioară a fiecăruia dintre noi.
Ai o voce versatilă și un ambitus impresionant. Cum folosești aceste atuuri atunci când compui? Ai o tehnică specială de a scrie muzică?
E: Nu mă gândesc la tehnica vocală atunci când compun, dar am abordări diferite în metoda de a scrie muzică. Uneori încep cu un poem peste care suprapun melodia, alteori procedez invers. De fiecare dată lucrez mult timp la cântecul în sine înainte de a mă gândi la orchestrații și la restul procesului de producție. E foarte important pentru mine ca piesa să fie puternică ea însăși, înainte de a fi "aranjată".
Sunt mai multe faze în realizarea unui album, iar cea mai lungă pentru mine este cea a scrierii materialului, a pieselor. Aceasta este etapa care mă ține trează noaptea și asupra căreia insist până când sunt eu convinsă că piesele sunt bune, pentru că uneori îți ia mult timp să realizezi ce ar trebui să păstrezi din ele și ce nu. Iar pentru a afla, trebuie finalizate. Deci în această etapă a creației investesc cea mai multă energie.
Textele cântecelor tale sunt atât în limba ta maternă, cât și în engleză și abordează teme diverse. Ce te inspiră cel mai mult în crearea unui text?
E: Depinde. Mi-au plăcut întotdeauna limbile străine, iar a compune în engleză și feroeză este aproape ca și cum ai cânta la două instrumente diferite. În opinia mea, uneori un text pur și simplu se vrea a fi în engleză, pe când, alteori, în feroeză. Iar eu obișnuiesc să las un cântec să fie ceea ce vrea să fie.
Cum este scena muzicii feroeze? Care sunt avantajele și dezavantajele vieții pe o insulă, din postura de muzician, sau pur și simplu din cea de iubitor de muzică?
E: De fapt, eu trăiesc acum în Copenhaga, dar merg deseori acasă, în Insulele Feroe. Pe scena muzicală de acolo mereu se întâmplă lucruri foarte interesante.
Călătorești mult, ai un program de concerte foarte încărcat. Ce loc pe care l-ai vizitat a lăsat cea mai puternică impresie asupra ta?
E: Sunt foarte multe locuri minunate pe lume, unice, cu propria lor frumusețe, iar multe dintre ele m-au impresionat puternic.
Dar am trăit în Islanda pentru 5 ani, iar acesta aș putea spune că este locul care mi-a furat inima definitiv, pentru că este un loc unde natura este atât de sălbatică și de plină de viață, iar oamenii de acolo sunt asemenea ei. Pur și simplu m-am îndrăgostit de acel loc și va fi a doua mea casă pentru totdeauna.
Ce formații ai ascultat în ultima vreme și care este ultimul concert la care ai fost?
E: În ultima vreme am ascultat ultimul album al lui Ólafur Arnalds, dar și Broken Twin. Cel mai recent concert pe care l-am văzut a fost un concert al lui Ane Brun și a fost minunat.