Urmărește-ne în Social Media

rock

Paul Manolescu (Eyedrops): "Ce ne place să vedem ca fiind normal și stabil este de fapt în permanentă metamorfoză"

"Normalitatea" de după pandemie va fi la fel de instabilă ca cea pe care o știam și o credeam statornică. Așa ne-a spus Paul Manolescu, vocea trupei Eyedrops, amintindu-ne cât de adaptabili suntem de fapt. Aflat în izolare, Paul ne-a detaliat cum decurge procesul de creație în actualul context, ce efecte ar putea avea carantina în dialogul cu noi înșine și în ce mod ne vom putea bucura de concerte pe viitor. S-a alăturat discuției și Andrei Marica, chitaristul Eyedrops și medic pediatru la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "M. S. Curie" din București.

Publicat

pe

Eyedrops
Eyedrops │ FOTO: Vladimir Pogonariu

InfoMusic: Eyedrops s-a născut din dorința de a aduce oamenii mai aproape de ei înșiși. Ce schimbări crezi că a adus această pandemie în plan emoțional, spiritual? E mai dificil sau mai ușor acum să ne conectăm la noi înșine?

Paul Manolescu: Cred că e la fel de ușor pe cât a fost întotdeauna. Cel mai greu e să ajungi la dorința de a te cunoaște. Apoi, lucrurile vin de la sine, cu mai mari sau mai mici dificultăți. Sper ca oamenii să fi folosit perioada asta pentru ei înșiși, și nu așteptând doar ca ea să treacă. Cred că e foarte important să trăim cu adevărat absolut orice ni se întâmplă, și să acceptăm că nimic nu rămâne vreodată la fel.

"Dacă până acum scriam pentru mine, ținând mai degrabă un jurnal al propriilor trăiri, din dorința de a mă detașa poate de zgomotul din jur, acum sentimentul este unul al împărtășirii, al dorinței de apropiere"

InfoMusic: Ție în ce fel ți-au influențat scriitura actualele condiții de izolare?

Paul Manolescu: La nivelul preocupărilor sau al subiectelor abordate, mai deloc. Cred că e vorba mai degrabă despre sentimentul că mai nou există cu adevărat un dialog. Asta se întâmplă - cred - datorită faptului că pentru prima dată după mult timp, toată lumea - dar chiar toată lumea - trece prin aceeași experiență. Dacă până acum scriam pentru mine, ținând mai degrabă un jurnal al propriilor trăiri, din dorința de a mă detașa poate de zgomotul din jur, acum sentimentul este unul al împărtășirii, al dorinței de apropiere.

InfoMusic: Ce stări emoționale au alimentat noile piese "Păstrează-mi Calmul" și "Culori Uitate", compuse în izolare?

Paul Manolescu: Am simțit că scriu cu calm, curiozitate și acceptare. Mi-am dorit să transmit pe cât posibil și altora starea asta, de care cred că a fost mare nevoie în ultima vreme. În ce măsură mi-a ieșit, presupun că nu voi putea afla niciodată.

Andrei Marica: "Ultima perioadă are cel puțin atât de multe perspective, câte minți sunt pe lumea asta"

InfoMusic: Colegul tău de la chitară, Andrei Marica, este medic. Cum ai spune că se raporteaza el la întreaga situație, rememorând discuțiile pe care le-ați avut în ultimele săptămâni?

Paul Manolescu: La întrebarea asta cred că cel mai bine ar fi să îl las chiar pe el să răspundă.

Andrei Marica: Cred că ultima perioadă are cel puțin atât de multe perspective, câte minți sunt pe lumea asta. De la implicarea personală, emotională până cea la politică sau economică. Ca om, m-a limitat și mi-a luat din libertate, ca artist mi-a dat timp să mă ocup de toate ideile posibile și imposibile, ca medic m-a pus în situația de a duce o luptă anevoioasa cu ceva despre care nu se știu multe, și asta pe lângă faptul că e greu, ridică multe alte semne de intrebare.

InfoMusic: Pentru tine ce s-a schimbat de când te afli în izolare și ce a rămas la fel?

Paul Manolescu: Am reușit să îmi petrec ceva mai mult timp cu Thompson, câinele meu, iar de asta chiar aveam amândoi nevoie. De asemenea, am reușit să îmi identific câteva obișnuințe de care nici măcar nu eram conștient, și de care aș vrea să mă debarasez. La un moment dat...

"...pe termen lung, relația cu publicul va fi avut de câștigat din toată povestea asta, fiindcă omul tot la om trage"

InfoMusic: De când nu se mai pot susține concerte cu public, tot mai mulți artiști au început să îmbrățișeze ideea show-urilor online. Este acesta viitorul?

Paul Manolescu: Sper că nu. Sper să fie doar o soluție de moment, un prilej de defulare, și să nu înlocuiască întâlnirea cu publicul. Cred însă că acum am înțeles că există poate pentru formula asta un loc în toată povestea pe care o construim noi, și cred că vom învăța să ne folosim complementar de streaming, însă nu văd cum ar putea el vreodată înlocui concertul, așa cum îl știm, ținut față în față cu omul. Ce cred că se va întâmpla, cel puțin pentru o vreme, va fi o întoarcere la concerte mai mici, intime, iar pe termen lung, relația cu publicul va fi avut de câștigat din toată povestea asta, fiindcă omul tot la om trage.

InfoMusic: Cum ai vrea să fie primul concert Eyedrops de după pandemie? Unde ai vrea să aibă loc?

Paul Manolescu: Păi înainte de toate aș vrea să continui ce am început. Urma să avem un concert la Expirat, și cred că de-acolo, unde ne simțim oricum ca acasă, ar trebui să reîncepem. Și știm sigur că vrem să mai ajungem la Bistrița, care ne-a rămas în suflete de-acum doi ani, și unde ar fi trebuit să cântăm în perioada asta de izolare.

"Nu cred că există vreo normalitate la care să ne întoarcem"

InfoMusic: Mulți dintre oameni așteaptă o revenire la "normal", fiecare imaginându-și-l probabil diferit. Pentru tine cum arată "normalitatea" de după pandemie?

Paul Manolescu: Cred că ceea ce ne place să vedem ca fiind normal și stabil este de fapt în permanentă metamorfoză, ca să nu îi spun evoluție. De cele mai multe ori, lucrurile se schimbă într-un ritm la care ne putem adapta, și care ne dă un oarecare sentiment de gradualitate, poate chiar de implicare personală în schimbările din jur, ceea ce le face mai ușor suportabile. Uneori, cum ar fi acum, lumea accelerează, iar schimbarea se produce mai repede. Nu cred că există vreo normalitate la care să ne întoarcem. Asta este normalitatea zilei de azi, iar ziua de mâine o va avea pe a ei. Noi... nu vom putea decât să ne adaptăm. Tot ce sper este ca acea normalitate de mai târziu să implice cam tot atâta libertate pe câtă am lăsat de curând în urmă.

InfoMusic: Ce vei face altfel atunci când pandemia va fi dată uitării?

Paul Manolescu: Mi-am dat seama în perioada asta cât de ușor mi-ar fi fost să ies mai des în natură. După asta tânjesc, și asta aștept să fac: să mă sui în mașină cu Thompson și să mergem unde vedem cu ochii.

Eyedrops

Eyedrops

Despre Eyedrops

Trupa Eyedrops și-a început activitatea în 2012, prezentându-se în fața publicului cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, trupa și-a consolidat propria poziție pe piața românească de muzică, lansând piese ca "Spre Soare", "Prezent" sau "Bicicleta" și devenind una dintre cele mai inovatoare trupe din peisajul autohton.

Concertele Eyedrops au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie, iar discursul băieților este caracterizat de o surprinzătoare și simplă sinceritate. Temele abordate în cântecele Eyedrops sunt cu precădere de natura socială și spirituală, cu un puternic accent pe tema renunțării la frică, în toate formele ei.

Eyedrops înseamnă Paul "Paicu" Manolescu (voce), Andrei Marica (voce, chitară), Aurel Ciucur (tobe) și Miche Marcu (bas).

Trending