Publicul român a avut ocazia să-l vadă la Sala Radio alături de celebrul contrabasist Avishai Cohen, din al cărui Trio a făcut parte câțiva ani. Avishai Cohen nu a fost singura colaborare importantă a tânarului pianist, nume ca Jorge Rossy, Kurt Rosenwinkel, Greg Tardy, Charles Davis, Mark Guiliana, Zohar Fresco, Avi Lebovich regăsindu-se de asemenea printre artiștii care l-au dorit alături în studio și pe scenă. În 2016, Nitai Hershkovits și-a lansat primul disc solo, I Asked You a Question, disc pe care îl va prezenta în premieră în România la Jazz Nouveau.
Citiți în continuare un interviu acordat de Nitai Hershkovits pentru InfoMusic.
În 2016 ți-ai lansat primul tău disc ca lider de grup. Povesteste-ne puțin despre album și despre procesul creativ premergător lansării.
Împreună cu Rejoicer am decis să înregistrăm un album. A fost ceva diferit față de tot ce făcusem înainte. Am închiriat un studio pentru trei zile și am invitat câțiva prieteni să cânte cu noi. Spre deosebire de înregistrările precedente, de data asta nu stiam spre ce ne îndreptăm. O piesă începea de la câteva acorduri, adăugam melodia și-i lăsam pe prietenii noștri să continue magia. Foarte fluid, neplanificat, acet process creativ ne-a lăsat foarte mult spațiu de manevră pentru decizii spontane. Cred că pentru mine a fost foarte important să trec prin experiența asta unică și incluzivă. E greu să aleg două, trei lucruri pe care le-am învățat din acest mod de a înregistra, dar cred că cel mai important a fost faptul că focusul și energia mea nu au mai fost canalizate spre detalii tehnice sau spre un anume fel de sunet pe care să-l obțin.
Cum a apărut decizia de a-ți forma propriul grup?
Eu și cu Eyal plănuiam de mult timp să cântăm împreună, și am făcut asta la ultima mea vizită în Israel, în noiembrie anul trecut. Cu Rejoicer cântasem deja în mai multe show-uri și ne-am gândit ca Eyal aduce o energie care ne trebuie pe scenă. Proiectul e încă în fază incipientă, vom vedea cum se va dezvolta. Următorul meu proiect va fi un album solo pentru care am compus deja muzica.
Ai cântat și înregistrat cu contrabasistul Avishai Cohen. Cum a fost această experiență pentru tine? Plănuiești să mai cânți și cu alte grupuri sau de acum va fi doar al tău?
A fost o etapă foarte importantă în drumul meu muzical. Cântând în fiecare seară am învățat foarte multe despre mine. Asumarea rolului de ledear ca pianist în acel Trio a presupus un nivel mai ridicat de încredere în sine. Pe bună dreptate publicului nu-i pasă unde ai cântat cu o seară înainte sau unde vei fi mâine, așa că trebuie să mă ridic la nivelul așteptărilor seară de seară.
Viața de turneu poate fi grea, uneori, și am învățat că nu sunt reguli. Poți fi odihnit și să ai o seară proastă, sau poți fi extenuat și să ai un show excelent. Anul acesta voi cânta cu diverse trupe, în afară de Trio-ul meu, abia aștept!
Ce muzicieni asculți zilele acestea?
Sunt câțiva la care tot revin. De exemplu un grup cubanez numit Yoruba Andabo. Au două albume, și unul dintre membri cântă în fiecare joi la Zinc Bar în New York. Mai ascult și Bob Dylan, Big Thief, George Shearing, Lennie Tristan, Arnold Schoenberg sau Martha Argerich.
Care a fost cel mai fain concert la care ai fost vreodată?
Inevitabil, a fost Keith Jarret la Carnegie Hall. Era o selecție de improvizații și compoziții proprii, dar si piese clasice americane. Cuvintele ar minimaliza ce am simțit atunci, am să spun doar că ne-a făcut pe toți să plângem.
Ce ar trebui să știm despre ceilalți doi muzicieni care se vor afla lângă tine la Jazz Nouveau?
Amândoi îmi sunt foarte dragi. Rejoicer e fondatorul Casei de Discuri Raw Tapes, producător și de asemeni cântă la clape. Are talentul de a strange muzicieni din diferite zone muzicale și de a-i face să sune bine. Pe Eyal l-am văzut prima dată cu trupa sa Malox și tobarul Roy Chen, și am fost foarte impresionat. Are o personalitate cu adevărat rock n roll pe scenă și o evidentă carismă. Cântă tot felul de chestii imprevizibile, de la melodii superbe la sunete care imită elefanți.
Ai mai cântat în Romania, cu ce impresii ai rămas?
Îmi amintesc primirea călduroasă de la fiecare concert, de interesul nedisimulat pentru muzică și pentru mine ca persoană, nu doar pentru autografe. E o mentalitate similară într-un fel cu cea din Israel, de a te face să te simți aproape chiar dacă abia te-ai cunoscut.
Ai mulți fani care te-au văzut în concertele cu Avishai Cohen. Care e tău mesajul pentru ei?
Veniți eliberați de anumite așteptări, veniți să fiți parte a muzicii pe care o creăm pe scenă, fără voi e doar o repetiție.
Dacă ar fi să alegi un artist contemporan cu care să înregistrezi un album, care ar fi acela?
Știu că vreau să fac asta la un moment dat, dar nu sunt hotărât cu cine și când.
Sunt mulți muzicieni care îmi plac, așa că o să-mi ascult instinctul la timpul potrivit. Mi-ar fi plăcut să cant cu Tony Williams sau cu Charles Mingus când trăiau, asta pot să o spun cu siguranță.
Concertul lui Nitai Hershkovits va avea loc pe 20 februarie la Club Control, de la ora 20:00. Accesul se face de la ora 19:30. Biletele costă 35 de lei și se pot cumpăra online.
Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale. Următoarele evenimente din cadrul Jazz Nouveau: 13 martie - Dans Dans, 27 martie - Bill Laurance Quartet, 3 aprilie - Elias Nardi Group feat Daniele Di Bonaventura, 8 mai - Marc Ribot, 22 mai- Rotem Sivan Trio.