Nina Neagu își va prezenta live albumul "E doar un joc" cu prilejul concertului de pe 3 martie 2016 de la Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu.
InfoMusic: De unde a pornit pasiunea pentru tobe?
Nina: De unde a pornit, nu știu... dar există de foarte mult timp, de când eram copil și umpleam sticlele cu apă, acordându-le după ureche. Acela a fost pentru multă vreme instrumentul muzical la care am studiat.
InfoMusic: Cu ce trupe colaborezi în prezent?
Nina: În prezent sunt toboșarul trupelor Zephir și Division of Joy și colaborez ca percuționist cu trupa Hara.
InfoMusic: De curând ai debutat și vocal. De ce tocmai acum?
Nina: Eu nu m-am întrebat niciodată de ce acum și nu mai devreme sau mai târziu. M-am gandit și eu la întrebarea aceasta după un interviu. Cred că a fost nevoie de timp să înțeleg și să cred că există oameni care vor simți nevoia la un moment dat să scoată CD-ul meu din carcasă și să dea "play", din simplul motiv că muzica mea îi ajută, le creează o stare. În afară de asta, sunt convinsă că a fost nevoie să întâlnesc oamenii potriviți care să mă ajute. Nu reușeam mare lucru fără ei.
InfoMusic: Ce anume pregătești pentru concertul de pe 3 martie?
Nina: Ne-am gândit la un show complet, cu momente surpriză, cu spectacol de lumini și proiecții multimedia special create pentru fiecare melodie în parte. Vom cânta 18 piese, dintre care patru vor fi interpretate alături de invitați (raku, Flavius Buzilă, Zoia Alecu, Ștefan Mardale). De exemplu, pentru melodia "Mama", ce va fi cântată împreună cu raku, am pregătit un fusion soul-rock-hip hop. Sper să fie o surpriză plăcută pentru cei prezenți.
InfoMusic: Am observat că videoclipul pentru single-ul „E doar un joc” e diferit față de cum probabil mulți și-au imaginat. Adică, ești îmbrăcată ca un cosmonaut, te plimbi singură pe o plajă. Cum a apărut această interpretare?
Nina: Ideea îi aparține lui Tudor Grămescu. Are în portofoliu multe videoclipuri și idei trăznite. A pus-o în practică împreuna cu Bogdan Zaharia, regizorul clipului. Succesul ar fi indiscutabil mai mare dacă am fi spus o poveste în care o fată izbitor de frumoasă, îmbrăcată sumar, ar fi plâns cu lacrimi amare o dragoste trădată. Dar cântecul își dorește să spuna altceva, iar videoclipul m-a ajutat enorm pentru că îți lasă loc de interpretare.
InfoMusic: Dintre toate piesele albumul, care este cea mai specială pentru tine?
Nina: Mi-e imposibil să aleg.
InfoMusic: Cum crezi că îți poți defini stilul muzical? Pentru că, deși tu ești din zona folk, albumul sună diferit.
Nina: Pentru că am început ca "omul cu chitara" am intrat automat în categoria folk, apoi, după ce piesele au fost orchestrate de Tiberiu Menyhart, muzica mea nu a mai încape acolo. Eu nu pot să-mi definesc stilul muzical, sunt însă oameni cu experiență pe care i-aș lăsa să încadreze muzica mea într-un anume stil.
InfoMusic: Ne poți spune niște artiști care te influențează?
Nina: Mă uit foarte mult în "grădina" noastră. Îmi place să învăț de la artiștii români. Sunt foarte mulți instrumentiști, muzicieni excepționali. Avem de la cine învăța. Ar fi foarte mulți de menționat.
InfoMusic: Mai ții minte care este primul cântec compus de tine?
Nina: Cel pe care mi-l amintesc mă face să zâmbesc. Eram foarte mică și nu aveam chitară să mă acompaniez. Nu avea șanse să supraviețuiască. Dar primul cântec pe care l-am compus acompaniată de chitară este ”Blestem". Învățasem acordurile DO și FA... Cântecul se află pe album.
InfoMusic: Cu se ocupa Nina înainte de a intra în industria muzicală?
Nina: Puteți să "tăiați la montaj" răspunsul acesta, dar este exact ce gândesc. Urăsc termenul de "industrie muzicală". Pentru mine muzica nu este concurs, nu este industrie. Știu, cei ce gândesc așa au șanse foarte mari să moară de foame dacă vor să trăiască din muzică. Slavă domnului că există oameni care știu să vândă! Și uite că așa vă spun și ce făceam înainte de asta: vindeam mașini! Am fost vânzator de mașini vreo patru ani și ceva. N-am fost un vânzător foarte bun, dar mi-a plăcut să lucrez cu oamenii și să experimentez domeniul. Înainte de aventura aceasta am fost învățătoare zece ani. Mi-a plăcut și imi place enorm să lucrez cu copiii. Aceasta a fost meseria la care am visat și pentru care m-am pregătit mare parte din viața mea, meseria de învățător.
InfoMusic: Ce înseamnă pentru tine Rock School, școala de muzică la care predai?
Nina: RockSchool înseamnă "Stop și...de la capăt!". Este exact viața pe care mi-am dorit-o, înseamnă oameni frumoși, copii talentați cu părinți minunați pe care îi respect enorm, colegi care îmi sunt prieteni, înseamna speranța că mai avem șanse să nu fim invadați de kitsch.
InfoMusic: Ce îți place să faci în timpul liber?
Nina: Nu am timp liber, dar dacă aș avea, aș mai merge la atelierul de ceramică unde am lucrat la un moment dat și am cunoscut niște oameni minunați de care mi-e dor, aș mai picta, aș merge în Deltă. Aș avea foarte multe lucruri de făcut dacă aș avea timp liber.
InfoMusic: Ți-ai imaginat vreodată ce ai fi făcut dacă nu te-ai fi ocupat de muzică?
Nina: Aș face ceea ce fac și acum: aș sta cu copiii și i-aș învăța ce am învățat și ce învăț încă de la Nunu Racris, profesorul de tobă de la RockSchool: să nu renunțe niciodată la visul lor.