I-am făcut o vizită lui Mihai Mărgineanu în sala de repetiții, unde acesta era alături de trupa lui. Artistul pregătește noul album de studio, "Fum de tavernă", ce va fi lansat printr-un concert la Sala Palatului pe 25 februarie 2019. Întregul material discografic fusese înregistrat în acest studio și ne-am bucurat să vedem cum se desfășoară repetițiile, cunoscându-i și pe instrumentiștii talentați cu care acesta colaborează. Interviul a fost filmat chiar în timpul pregătirilor unei sesiuni de înregistrări video, melodiile urmând să fie disponibile ulterior și în varianta studio live.
Titlul albumului "Fum de tavernă" vine de la un cântec care se numește popular "Fumul a cuprins toată taverna". Cum partea instrumentală a apărut în serialul "Las Fierbinți", publicul a început să caute această piesă.
"E un cântec popular readaptat de noi, ce vorbește despre epoca apusă a tavernelor Bucureștiului, hai să nu îi spunem neapărat interbelic… eu cred că este cu mult antebelic. O să fie un album frumos, un album pe care puteți să îl ascultați cu drag, înregistrat aici în studioul ăsta (...) E tras în priză directă, nu e cu tăieturi și nu are sample-uri, nu are niciun fel de chimicală băgată pe înregistrare, ecouri ciudate sau efecte de cameră. E un album înregistrat curat și acum ne pregătim pentru a-l înregistra în varianta video. Adică ne vom strânge mâine și vom înregistra și în variantă video ca să nu mai trebuiască să facem videoclip", ne-a spus Mihai Mărgineanu.
Concert de lansare la Sala Palatului pe 25 februarie
Mihai Mărgineanu va prezenta noul material discografic în cadrul concertului de la Sala Palatului, despre care ne-a povestit mai multe:
"Eu și trupa mea cântăm 100% live. Nu avem nicio clapă pe care să băgăm un stick cu anumite sunete. Și întodeauna am vrut ca spectacolele noastre să fie strict muzicale pentru că la noi nu prea ai pe ce să dansezi. Pe ce să danseze lumea, pe "Jana era croitoreasă"? Am câțiva invitați dintre prietenii mei actori care vor veni și vor prezenta niște momente. Ei vor veni în calitatea lor de actori români pentru că merită să fie văzuți de toată lumea, sunt extraordinar de buni toți. Fiecare își va prezenta momentul preferat."
Versurile lui Mihai Mărgineanu sunt cel puțin neobișnuite, așa că ne-am întrebat de unde îi vine inspirația în scrierea lor și ce fel de întâmplări dau naștere muzicii.
"Neobișnuitele întrebări se întâmplă în cuplu. Eu sunt observator fin al vieții de cuplu și mă îngrozesc câteodată, s-au inversat niște poli, sudul cu nordul, s-a dus estul la vest. E ceva înfiorător pe acolo prin cuplu, de acolo mă inspir foarte mult. Am foarte mulți prieteni, foarte multe prietene. Deci inspirația maximă vine din viața de cuplu pe care o văd, după care ies pe stradă. Și dacă mai deschizi cumva și televizorul la ceva politic… nu ai cum să nu ai inspirație maximă."
Mărgineanu a auzit pentru prima oară melodia "Zarița Zanga" în școală, iar câțiva ani mai târziu a readaptat-o.
"Ăsta e un cântec care mie mi-a schimbat de două ori viața. Prin '93 am auzit acest cântec, pe care îl cânta un mare actor român, Costică Drăgănescu, într-un mod care era diferit de cel pe care îl știam eu. Și eu am încercat să îl corectez. În momentul ăla, fiind într-un loc în care erau mai mulți actuali prieteni, pe atunci eu doar îi idolatrizam, de exemplu Gheorghe Visu, s-au uitat așa foarte lung și au zis "Mamă ce voce de Gara de Nord are ăsta". Uite așa ușor, ușor, în 20 de ani am devenit chiar foarte buni prieteni. Eu l-am învățat chiar în liceu, în perioada Cenaclului Flacăra și în perioada folkului și rockului din anii '80 încolo, când toată lumea cânta. La orice petrecere după ce se asculta blues-ul de rigoare, pe care dansai cu fata pe care voiai să o săruți în seara aia, toată lumea se așeza pe covor și cântau."
Mihai Mărgineanu despre serialul "Las Fierbinți"
O zi de filmare pe platoul "Las Fierbinți" poate arăta diferit în funcție de provocările fiecărui episod.
"Poate să arate superb, o zi însorită cu text puțin, cu joc mult. Poate să fie foarte grea, o zi cu foarte mulți actori invitați care nu au cum să joace din prima ceea ce jucăm noi cei care suntem în grupul celor care joacă de la început. N-au cum să intre din prima. Și poate fi un pic mai greu și pentru noi, și pentru ei, dar se rezolvă până la urmă. Și iar e o zi foarte grea în momentul în care este mult text și multă fugă,pe câmpuri. În general cele mai grele zile au fost alea cu foarte mult soare și cu căldură - țin minte că odată Bobonete a săpat o groapă… 14 duble. E adevărat că și eu am mâncat o omletă... 6 duble. Foarte bună omleta. Dar am mâncat chiar 6 omlete. Adică nu 6 duble, ci 6 omlete în 6 duble. Nu mai e bună omleta atunci."
Mihai Mărgineanu interpretează rolul lui Ardiles în serial, hoțul satului. Oare, ce ar face Ardiles dacă ar fi președinte pentru o zi...
"V-aș amaneta pe toți și nu v-ați prinde, e vorba Paraziților. Să sperăm că nu o să ajungem chiar până acolo, desi nu suntem departe. Ardiles așa, în sinea lui, este un tip care are un pic de onoare, el nu fură tot, fură un pic, cât să îi ajungă lui, să nu moară de foame și cât să nu observe ăla. El nu e unul care să ia și pielea de pe urs și să lase ursul fără piele în pădure. S-ar putea să nu fie chiar atât de rău, adică la un moment dat cred că Ardiles e mai bun decât foarte mulți de acum."
Mihai Mărgineanu despre viața în România
Este îndrăgostit iremediabil de Spania, așa că a cumpărat o casă acolo. Nu își dorește să plece din țara în care s-a născut, însă recunoaște că oamenii ar trebui să se schimbe.
"Stau în România și familia mea are o casă în Spania. Mă rog, eu am cumpărat-o, dar e a familiei mele. Merg acolo foarte mult pentru că îmi place locul, îmi place Spania foarte mult, Franța, o să râzi, îmi place până și Danemarca foarte mult. Care e o țară perfecta, din punct de vedere social. Spania mă scoate din tot și mă pune acolo unde vreau eu să fiu. Iar România din care nu o să vreau să plec niciodată, desi nici acum nu vreau să plec, mai are un pic de lucrat la oameni. Chiar și generația mea trebuie să se care și după aia să vină ceilalți, care cred că sunt mult mai deștepți decât noi, iar noi suntem praf. Din păcate, noi avem probleme la căpuț. Mari probleme la căpuț, noi vrem să părem, nu vrem să fim, noi vrem să arătam oamenilor că avem, dar nu vrem să avem. Nu mai bine ai și nu arăți nimănui că oricum nu se observă? Că vorba aia, avutul ăsta e ca educația, e ca botoxul… se văd. Se văd dacă le ai, nu trebuie doar să te afișezi. Părerea mea este că problema noastră la căpuț este că noi dorim să ne afișăm, să sară șampaniile în discotecă și să cânte imnul, să fie Mercedesul cu farul cât mai ciudat și dacă se poate să îi schimbi tu culoarea că nu-ți place. Că aia de la Mercedes sunt proști, ăia nu au știut să facă o culoare cum trebuie, o faci tu. Adică avem probleme mari la căpuț. Și știi de ce? Pentru că au venit banii ușor. Și în momentul în care nu lupți pentru ceva, nu îl respecți. Pentru că unora le-au venit niște bani foarte ușor, nu îi respectă. Și nu îi respectă nici pe ăia de lângă ei. E simplu. La noi se poate rezolva. Dar mai trebuiesc 20 de ani. Noi o să fim bătrâni. Și tocmai de aia, nu mai bine stăm noi la soare undeva? Că o viață avem."
Mihai Mărgineanu între actorie, muzică și... pilotaj
Muzicianul încearcă să mențină un echilibru între viața personală și carieră, așa că alege să stea departe de tentațiile digitale moderne, precum grupurile de WthatsApp sau Facebook pe mobil.
"În ultima perioadă de când sunt cu înregistrarea de mâine și cu înregistrarea de la Sala Palatului, nu mai înțeleg nimic din viața mea. Trebuie să mă opresc un pic. Așa vreo 10 zile. Îmi cere corpul o pauză. În general le împac. Dacă vrei să faci ceva, cu siguranță ai timp. Dacă spui că n-ai timp, ești mincinos. Timp ai. Dar îl folosești prost. Eu mi-am scos Facebook-ul de pe telefon, n-am Instagram, nu sunt în grupuri pe WhatsApp, nu mă uit la știri, nu fumez. Și atunci am timp să fac alte lucruri, care îmi plac cu adevărat. De exemplu, să pilotez avioane."
Mărgineanu are brevet de pilot, iar această pasiune ieșită din comun s-a născut din... frică.
"Îmi era foarte frică să merg cu avionul, așa că m-am dus să învăț despre aerodinamică pentru că la școală mi se părea că fizica nu este pentru mine, eu sunt artist, nu am ce să fac cu fizica. Greșit. Și dacă la fizică aveam 7-8, în liceu am ajuns să am 10, acum am învățat serios așa că aș zbura și cu această cameră de luat vederi."
Dacă actualul Mihai Mărgineanu i-ar putea da un sfat lui Mihai Mărgineanu aflat la început de drum, acesta ar fi:
"Să nu mai povestească nimic nimănui. Să nu mai încerce niciodată să fie altcineva decât este. Nu o să înțeleg de ce se chinuie unii oameni să fie altcineva când pot fi ei, pentru că fiecare om e unic. Suntem unici, avem amprente diferite, avem voci diferite. Și mi-a dat tata două sfaturi de tipul bătrânul cu toiagul. Unu - mi-a zis să nu cumva să stai cu oameni care nu-ți plac și al doilea - să te ferească Dumnezeu să nu-ți iubești tu nevasta, nu să nu te iubească ea pe tine. Dacă nu te iubește ea, e treaba ei, dar dacă nu o iubești tu, ai pus-o. Și mi-a prins bine într-un fel."
Artistul colaborează pe scenă cu numeroși instrumentiști extrem de talentați.
"Toți sunt cu studii muzicale. Toți. Fără excepție. După fețe așa, nu ți-ai da seama, dar sunt toți cu studii mari. Adică la vioară e Cristi Horia, care a terminat Conservator, la vioară evident. A făcut a doua facultate Istoria, a făcut a treia facultate Drept. La chitară armonie este Michele Vișan, dintr-o familie de mari muzicieni, unchiul lui a fost de exemplu Ioan Voicu. Nicu Dumitrescu de la percuție este absolvent de Conservator, profesor de muzică, la pedagogie, Florin Ionescu, toboșar de rock, blestemat de o femeie nebună să cânte hore și sârbe cu mine și la bas, doamnelor și domnilor este Vasile Malic, fostul component al trupei Partizan, basist de rock. Până în martie anul ăsta am colaborat cu un basist extraordinar care a hotărât să plece în străinătate, să cânte afară și am lucrat împreună destul de mult timp să îl aducem pe Malic la ceea ce facem noi… nu că ar fi foarte greu, dar e diferit față de ceea ce cântă alte trupe.
Și o să am două colaborări foarte frumoase la Sala Palatului, una cu Marius Preda, dacă o să poată să vină, este singurul român care a terminat Conservatorul la 14 ani, la Haga. Nu știu dacă știați, dar la Conservatorul din București nu există secție de țambal. Nu există țambal, există muzicuță, dar țambal nu există. Deci la percuție nu au țambal. Și au la Haga. Și la Sofia, cred că și la Viena au secție de țambal. În România, nu. Marius Preda este un muzician care a terminat Conservatorul la Haga, la secția țambal inițial, după care a făcut celelalte instrumente, pian secundar. Este un artist complet, cântă în trupa lui Arturo Sandoval și sper să îl am în februarie pe scenă."
Publicul Las Fierbinți și publicul artistului Mihai Mărgineanu
Publicul "Las Fierbinți" ne face onoare.
Mărgineanu a evoluat atât din punct de vedere muzical, cât și odată cu serialul Las Fierbinți, așa că publicul a fost, de asemenea, în continuă schimbare.
"Las Fierbinți a avut impact dublu la mine. Adică, la început s-a crezut că e o caterincă acest serial. De fapt el nu e deloc caterincă, el este foarte serios, chiar dacă e o comedie. E o comedie serioasă că până la urmă lucrurile serioase le spui în glumă ca să fie înțelese. Publicul Las Fierbinți devine din ce în ce mai elitist. Inițial se uitau la noi toți oamenii din România și i-am pierdut pe unii pe drum. După părerea mea pe unii care nu contează. Când spun asta o spun cu cea mai mare responsabilitate, unii care n-au reușit să termine patru clase. Deși trăim într-o țară în care învățământul e gratuit până la liceu, până la facultate. Oamenii care nu au reușit să termine patru sau opt clase, din punctul meu de vedere nu merită să se uite la noi. Învățământul e gratuit, repet. Suport orice fel de motivație… dar asta că nu am putut că mi-a fost greu… nu o suport pentru că și mie mi-a fost greu. Pe ăștia i-am pierdut. Și i-am mai pierdut pe unii, dar nici ăia nu contează din punctul meu de vedere. Așa s-a întâmplat și cu publicul meu, i-am pierdut pe unii de la început, care credeau că suntem toți cu degetu-n nas și i-am câștigat pe alții, care ne fac onoare, ceea ce se întâmplă și cu Las Fierbinți."