Mădălina Pavăl este originară din satul Baia din Bucovina, un spațiu ce a cântărit puternic la artista care este astăzi. Muzica tradițională, doina autentică, miturile și poveștile cu tâlc sunt fundația compozițiilor sale.
Mai târziu, Mădălina a urmat cursurile Conservatorului din București, a bifat o colaborare cu Subcarpați, iar în 2019 a lansat primul ei album, "Oamenii se fac dor". Piesele de pe acest material ne cântă povestea așa cum e a fost ea "scrisă" de fiecare dintre noi și cum o scriem mai departe, zi de zi, dor cu dor.
Viziunea muzicală a Mădălinei a căpătat și mai multă substanță odată cu înființarea Mădălina Pavăl Orchestra, un grup de 12 muzicieni, dirijat de Alexei Țurcan. Împreună, ei au lansat "Du-mă, vântule!", melodia principală de pe coloana sonoră a documentarului "România Sălbatică". A urmat apoi albumul "ROIESC", ce a fost lansat în luna mai a anului trecut.
Cea mai recentă piesă pe care Mădălina a prezentat-o publicului se numește "Ochi de prune". Melodia a fost lansată la sfârșitului anului trecut, cu o energie potențată de tradiția Sfântului Andrei și printr-un show ce a reconstruit un cadru idilic amprentat de conexiuni cosmice atemporale.
INTERVIU MĂDĂLINA PAVĂL:
InfoMusic: "Ochi de prune" este cel mai nou single, lansat de Sf. Andrei, zi cu semnificație de ritual. A fost publicul "vrăjit" de melodie, cum a fost ea percepută de ascultători?
Mădălina Pavăl: Toată seara lansării a fost una de ritual. Ne-am făcut ritualul nostru de dragoste. Am simțit încă de atunci că oamenii și-au făcut poveștile lor. "Ochi de Prune" este un cântec care se poate transforma. Îl văd ca pe un arc peste timp și înglobează mai multe feluri de iubire.
InfoMusic: Continuând cu poveștile muzicale pe care le prezinți ascultătorilor, la sfârșitul lunii mai ai lansat albumul "Roiesc". Care a fost sămânța de inspirație ce a condus la desăvârșirea întregului material discografic?
Mădălina Pavăl: Relația mea cu Natura și prin locurile prin care roiesc în timpul anului. Și aici, jos, pe pământ. Așa s-au legat lucrurile, am făcut un prim cântec despre drum și plecat de acasă, ne-am "scris" povestea, eu și Alexei, și imediat am pus bazele orchestrei. Îi și vedeam cum roiesc, cântecele se scriu, concertele adunau lumea. Nu știu care a fost sămânța, dar acum dă roade.
InfoMusic: Cum ai descrie relația dintre "Roiesc" și anteriorul album - "Oamenii se fac dor"?
Mădălina Pavăl: Pentru mini, "Oamenii se fac dor" este despre inițiere și "Roiesc" este despre devenire, relațiile dintre acestea sunt eu. Noi le cântam împreună în concerte, mă bucur că fiecare album are povestea lui și impactul lor asupra mea aduce mereu ceva bun. Sper să ne ducem pe scenele mici și mari de peste tot.
InfoMusic: Piesele tale înglobează elemente folclorice, tradiționale, pe alocuri mitice. Îți este dificil să abordezi astfel de teme, să te întorci la "origini", să le diseci și să le (re)aduci în fața oamenilor?
Mădălina Pavăl: Pentru mini, copilăria și locurile de unde mă trag sunt cea mai mare sursă de inspirație, văd ca pe un privilegiu că mă pot întoarce la originile mele, că țin aprinse unele amintiri și pe altele le descopăr. Știu că avem ceva de spus fiecare dintre noi, avem cu toții intrarea din satul natal și dealul din spatele satului. Asta îmi dă și mai mult curaj să îmi zic povestea, uneori simt că sunt vocea acestui deal.
InfoMusic: În ce constă succesul unei melodii? Există o anumită "rețetă"?
Mădălina Pavăl: Trebuie să recunosc că mai avem momente și noi pe la studio când ne punem această întrebare și ne dăm seama că nu suntem persoanele potrivite să și răspundem. Ne inspiră locurile, amintirile și ce facem zi cu zi - practic rețeta noastră este că alegem să scriem despre ce trăim. Pentru mini, succesul unei melodii este atunci când ce am vrut eu să transmit, a căpătat o formă frumoasă și a ajuns la oameni frumoși.
InfoMusic: În 2021, ai lansat "Du-mă, vântule", melodie extrasă de pe coloana sonoră a documentarului "România sălbatică". Dacă ai putea face o singură alegere, care este cel mai frumos loc din țara noastră?
Mădălina Pavăl: Îmi plac multe, muuulte locuri din țară, dar de ceva timp m-am conectat mai mult cu Munții Apuseni. Cu locurile și mai ales cu oamenii de acolo, stilul de viață și felul în care știu ei să se bucure de timp.
InfoMusic: Piesele tale se bucură de prezența unor muzicieni talentați, iar multe concerte s-au desfășurat sub formulă de orchestră. Cum se prezintă o sesiune de repetiții/înregistrări?
Mădălina Pavăl: Asta e farmecul, noi toți, mulți câți suntem - un pic greu de adunat, dar atunci când ne adunăm, mutăm munții. E o formulă care mi se potrivește foarte bini acum, mi-aș dori să ne aducem aproape orice timbru care ne suna în cap. Iar la momentul actual, fix asta se întâmplă.
InfoMusic: Cum a ajutat sunetul orchestrei la dezvoltarea pieselor?
Mădălina Pavăl: Mă lasă mai mult să dansez, texturile fiecărui instrument în sine și prezența lor pe scenă îmi dau o stare de bini, de călduț și cred că nu doar mie. Este un privilegiu să poți cânta înconjurat de o orchestră. Formula inspiră muzica și muzica întreține formula, este un cerc vicios și în jurul acestei cozi ne place să ne învârtim.
InfoMusic: Alexei Țurcan este unul dintre colaboratorii tăi, lăsându-și amprenta și pe recentul albumul "ROIESC". Cum ai caracteriza relația profesională dintre voi?
Mădălina Pavăl: Eu am tot povestit despre întâlnirea cu Alexei - chiar și eu am fost surprinsă că există cineva la fel de dispus să își asume riscuri, de a face cu adevărat ceea ce simte în forma în care și-o imaginează. Iar dacă asta implică să cânți cu 12 oameni, să îi plimbi prin țară, să ai o mașină alocată doar pentru harpă și contrabas, etc - atunci asta am făcut. Iar ce ține de tine, de creație, de acolo se declanșează tot. Suntem mari visători.
InfoMusic: Care au fost cele mai mari provocări muzicale pe care le-ai întâmpinat până acum?
Mădălina Pavăl: Este destul de greu să aleg. Provocatore și declanșatoare a fost lansarea albumului "Oamenii se fac dor" și am folosit cuvântul "provocator" pentru că a fost prima dată când am lucrat cu o orchestră așa mare, peste 30 de muzicieni. Au fost cam 7 zile în care am lucrat împreună să punem în scenă un proiect care de obicei se cântă cu back track. Scena a fost ceva nou iarăși, o scenă de operă, și zic "declanșator" pentru că m-a îndemnat să îmi doresc formula în care cântăm acum. Să îndrăznesc să cred că se poate. Apoi un alt proiect de care sunt mândră este implicarea mea în soundtrackul filmului "România Sălbatică".
InfoMusic: Care a fost cel mai emoționant moment trăit pe scenă?
Mădălina Pavăl: Încă am foarte mari emoții pe scenă.. asta e sigur :))). Lansarea albumului "ROIESC" a fost un moment tare emoționant. A fost multă lume, noi ne-am pregătit mult locul (Palatul Bragadiru), ne-a băgat pe toți într-o stare aparte. Au venit mulți prieteni și familiile noastre să ne susțină și aș putea să pun pe aceeași scară și concertul de la Jazz in the Park. Am cântat pentru un apus fain și pentru foarte multă lume. Fix asta m-a emoționat, mulțimea. Au fost constructive și mi-au rămas în cap ca și primul concert mare pentru Mădălina Pavăl Orchestra.
InfoMusic: Care sunt planurile muzicale pentru Mădălina Pavăl?
Mădălina Pavăl: Aș vrea să ajung la cât mai multă lume. Să cântăm pe scenele mici și mari. Îmi doresc proiecte inedite tot timpul. Noi facem casa bună cu studioul și muzica pentru următorul album este deja scrisă. Pentru începutul ăsta de an avem forțe noi. Urmează concerte în București, Brașov și Cluj, iar anul ăsta, în vară, scoatem și vinilul "ROIESC".