La doar 20 de ani, basista poloneză Kinga Glyk a susținut deja peste 100 de concerte, atât în țara sa de origine, cât și în afara ei. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că artista și-a început cariera de muzician foarte devreme, la numai 12 ani. Astăzi, Kinga Glyk este considerată cea mai bună basistă poloneză, reprezentantă a noii generații, o nouă stea a muzicii jazz și blues europene. Tânăra instrumentistă a colaborat deja cu muzicieni experimentați și cunoscuți, ca Robinson Jnr, Bernard Maseli, Ruth Waldron, Natalia Niemen, Jorgos Skolias, Apostolis Anthimos, Leszek Winder etc.
În ce formulă te simți cel mai confortabil să concertezi? Duo, trio, cvartet?
Kinga Glyk: Nu am o formulă favorită, pentru că o prefer pe fiecare în parte din motive diferite și consider că înveți câte ceva din fiecare grup în care cânți. Cel mai des concertez în formulă de trio, avantajele fiind că nu te simți singur pe scenă și, în același timp, este loc pentru ideile fiecărui muzician. Când cânți, este bine să te concentrezi pe ceea ce vrei să exprimi, momentul cel mai potrivit să o faci și motivul, pentru că dacă fiecare ar vrea să demonstreze tot ce poate, rezultatul final nu ar fi unul foarte bun. În opinia mea, cu cât o formație este mai numeroasă, cu atât este mai greu să creezi ceva de calitate.
Spune-ne câteva cuvinte despre muzicienii care vor fi alături de tine pe scenă, la concertul din Club Control.
Vom fi un Trio. La tobe va fi tatăl meu (n.r. Irek Glyk), un muzician pe care îl respect foarte mult, un om care mă inspiră și mă susține și alături de care îmi face plăcere să cânt pentru că, având același sânge, simțim și muzica la fel. Tatăl meu cântă la tobe, dar este și un vibrafonist foarte bun și sunt fericită și onorată să creăm muzică împreună.
La pian va cânta Rafał Stępień, un muzician care a cântat cu artiști renumiți și un compozitor extrem de apreciat pentru muzica de film pe care o scrie. Rafał Stępień este un artist foarte creativ și cu incontestabile calități.
Ce muzician te-a inspirat să alegi ca instrument bass-ul?
Mă simt inspirată de fiecare dată când aud pe cineva cântând cu pasiune, ceea ce îmi confirmă faptul că muzica nu înseamnă numai sunet, ci și povestea pe care un instrument aflat în mâna unui muzician o poate spune, fără cuvinte, oamenilor. Bineînțeles că am mulți idoli printre marii muzicieni dar, la început, pentru mine a fost Jaco Pastorius.
De ce consideri că jazz-ul și blues-ul îți permit pe deplin să-ți exprimi creativitatea? Ai încercat și alte genuri muzicale?
Jazz-ul, blues-ul și funk-ul simt că sunt cele mai apropiate de inima mea și mă pot exprima mai ușor prin ele pentru faptul că aceste genuri implică improvizația. Însă mă inspiră și muzicienii alături de care cânt. Muzica nu are bariere, iar acest lucru este extraordinar! Mi-am propus să fiu mereu deschisă oricărui gen de muzică. Încerc să ascult formații diverse și muzicieni care cântă alte genuri, nu numai pe cei pe care îi cunosc deja și apreciez. Simt că evoluez dacă ascult și alt fel de muzică și respect muzicienii care au un stil diferit de al meu sau abordează un alt gen.
Cum te simți ca femeie, pe scenă, cântând la bass, un instrument stăpânit atât de bine de bărbați?
Mă simt excelent! Recomand!
Așa cum celebrul pianist Adam Macowicz spunea despre tine, calitățile tale muzicale ți-au înscris numele, pentru totdeauna, în istoria jazz-ului polonez. Care crezi că sunt aceste calități ce te fac atât de apreciată, ca instrumentistă, în ochii altor muzicieni?
Este o întrebare dificilă însă eu cred că e important să fii tu însuți atunci când cânți, să nu încerci să fii altcineva. Eu asta fac și îmi place – sunt mereu eu însămi și încerc să-mi exprim trăirile prin muzică.
Spune-ne câteva cuvinte despre cel mai recent album al tău, ”Kinga Głyk 'Happy Birthday' live”.
Înregistrarea acestui album a fost pentru mine o experiență specială. Nu voi uita niciodată acel moment când am intrat pe scenă și am început să cântăm prima piesă. A fost o bucurie imensă, dar și o provocare și multă adrenalină. Sunt mândră că am realizat un tablou muzical atât de reușit și îmi face mereu plăcere să îmi amintesc de acest concert. El va rămâne una dintre cele mai dragi amintiri ale mele.
Prin muzicalitatea și creativitatea lor, artiștii polonezi și-au câștigat un rol important în industria muzicală internațională. Cum vezi evoluția scenei poloneze de jazz și blues?
Jazz-ul, în Polonia, câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Am avut foarte mulți muzicieni de jazz și blues care au influențat puternic muzica pe care o ascultăm acum în Polonia. Fiecare perioadă din istoria muzicii are ceva inspirațional, nou și special și muzicieni cărora trebuie să le fie recunoscute meritele, fiindcă ei fac ca un moment să reziste peste timp.
Ești o artistă foarte tânără. Unde te vezi peste 10 ani? Ai un plan pentru cariera ta?
Un lucru știu sigur – că întotdeauna îmi va face plăcere să evoluez, atât ca om, cât și ca muzician. Niciodată nu voi înceta să îmi doresc să devin și mai bună în ceea ce fac. De asemenea, mai știu și că îmi doresc o familie în viitor și că aceasta va fi o nouă etapă în viața mea. Dar, deocamdată, mă dedic în întregime muzicii.
Care sunt proiectele tale pentru viitorul apropiat?
Recent am terminat de înregistrat cel de-al treilea album, alături de muzicieni de excepție, ca Greg Hutchinson (tobe), Nitai Hershkovits (pian) și Tim Garland (saxofon). Colaborarea cu ei m-a inspirat foarte mult, m-a învățat o mulțime de lucruri și a contribuit la dezvoltarea mea ca artist. Sunt foarte recunoscătoare că am avut șansa de a lucra cu ei și sunt nerăbdătoare să îi văd mai departe rezultatele. Albumul se numește ”Dream” și sper că va fi disponibil în curând. Invit pe toți cei interesați să urmărească pagina mea de Facebook unde voi oferi toate detaliile.
De asemenea, mă bucur foarte mult că urmează să plec în turnee, în Europa și nu numai. Abia aștept!
Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale. Concertul Kinga Glyk va avea loc pe 9 octombrie, ora 20:00. Accesul publicului se face de la ora 19:30, iar biletele costă 35 de lei, fiind disponibile spre achiziție online.
Următoarele concerte la Jazz Nouveau în Control Club: 6 noiembrie - Henri Texier Hope Quartet, 27 noiembrie - The Bad Plus, 4 decembrie - KRiSPER.