1. Bună, Mike! Ești nerăbdător să susții primul concert în România alături de Dream Theater?
Da, sunt extrem de nerăbdător, pentru că de fiecare dată când cântăm avem oportunitatea de a împărtăși publicului o parte din inima și sufletul nostru, de a fi inspirați de fiecare cultură în parte și de a da tot ce avem mai bun pentru un show care să se ridice la așteptările fanilor.
2. Plănuiești să vizitezi și Bucureștiul cu această ocazie?
Fiind acum toboșarul trupei Dream Theater, trebuie să mă odihnesc în primul rând. Trebuie să-mi păstrez corpul în formă pentru a mă asigura că ofer publicului cel mai bun show. Trebuie să sacrific, deci, multe lucruri. Nu pot să merg la petreceri sau lucruri de genul ăsta. Trebuie să mă odihnesc și să am grijă de corpul meu. Dacă o să am timp și o să pot vizita puțin, mi-ar plăcea să fac asta. Am vizitat puțin România când am venit aici cu Steve Vai.
3. Așa e, uitasem. Aceasta nu este prima ta vizită în România. Ai mai fost aici cu Steve Vai.
Da. Și am avut atunci ocazia de a vedea puțin din această minunată țară. M-am bucurat de delicatesele culinare de aici și am cunoscut publicul de aici. Asta se întâmpla în 2000.
4. Acesta este cel de-al doilea turneu mondial alături de Dream Theater, după cel din perioada 2011-2012. Cum a fost până acum? Ți-a rămas în amintire vreun concert anume?
Voi începe prin a-ți spune cum a fost activitatea noastră în această perioadă: a fost una plină de satisfacții. Pentru că evoluăm constant. Și în felul acesta, fiecare show al nostru devine din ce în ce mai bun. Am devenit prieteni buni, s-a creat o conexiune puternică între noi și se pare că din ce în ce mai mulți oameni vin la concertele noastre. Deci din orice perspectivă ai privi, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Nu cred că există un concert anume care să se fi evidențiat. Eu mă concentrez de obicei pe ceea ce am de făcut, iar mintea mi-e constant concentrată pe ritmul tobelor. Tot ce știu e că la finalul show-ului văd mii de oameni zâmbind.
5. Albumul Dream Theater, pe care îl promovați în cadrul acestui turneu, a fost foarte bine primit. A ajuns Number One în topul Billboard Hard Rock Albums, iar piesa The Enemy Inside a primit o nominalizare la Grammy. Cum a fost pentru tine procesul de înregistrare? Te-ai simțit ”complet dezlănțuit”, așa cum spunea Petrucci într-un interviu?
Da, iar acesta este numai începutul. Acum ceea ce a fost dezlănțuit trebuie să evolueze în armonie cu toți ceilalți. Eu sunt doar o piesă dintr-un puzzle pentru că rezultatul este bazat pe un efort comun, o muncă în echipă. Poate că nu sunt eu cu adevărat atunci când sunt complet dezlănțuit. Uneori, trupa îmi sugerează anumite lucruri. Suntem o echipă. Eu mă dedic complet, dar suntem o echipă. Nominalizarea la Grammy e ceva palpabil. Iar această nominalizare nu a fost acordată pe baza carierei formației. Ea a fost acordată pentru o piesă, nu are nicio legătură cu trecutul. Deci e bine atunci când rezultatele se obțin pe baza unui efort comun.
Și este foarte important să putem colabora respectându-ne reciproc. Fiecare dintre noi respectă ceea ce poate face celălalt pentru a-și atinge maximul potențial. Pentru mine, asta s-ar traduce prin a ști când să tac, pentru a asculta ce are de spus altcineva. Sau a lăsa ca muzica să se îndrepte în direcția în care a mers până acum.
6. Este ultimul album Dream Theater preferatul tău, sau îți place mai mult un alt material din discografia formației?
Cred că albumul "Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory" are ceva special. Îmi plac toate albumele, pentru că au câte ceva diferit. Dar îmi place foarte mult și albumul "Dream Theater" și nu doar pentru că am participat la înregistrarea lui. E pur și simplu ceva special în spatele lui. Nu pot spune exact ce, dar asta simt. Deci e dificil să mă hotărăsc la un singur album.
Am cântat, de exemplu, multe piese de pe albumul "Awake" în acest turneu. Pe măsură ce le-am cântat mai mult, ajungeau să-mi placă mai mult. Înțeleg deci de ce fanii Dream Theater au piesele și albumele lor preferate. Înțeleg de ce anumite persoane cred că "Scenes from a Memory" e cel mai bun material al trupei, înțeleg de ce alții cred că "Awake" este cel mai bun album, înțeleg de ce "Black Clouds & Silver Linings" este preferat de alții. Înțeleg toate lucrurile astea, pentru că și eu mă întorc de multe ori la piese mai vechi.
7. Dacă tot suntem la subiectul ”albume preferate”, îmi poți spune care este albumul aflat în topul preferințelor tale, considerând tot ce ai ascultat până acum?
O, nu-mi face asta! E greu. Poate că Rush - A Farewell to Kings este albumul meu preferat, dar apoi trebuie să iau în considerare și ceea ce simt că vreau să ascult într-un anume moment. Îmi dă o stare de bine să ascult AC/DC - Back in Black sau Led Zeppelin - Houses of the Holy. Depinde de stare. Sau Police - Synchronicity. Chiar depinde mult de stare.
8. Ce planuri ai pentru perioada de după încheierea turneului?
Mi-ar plăcea să mă concentrez pe dezvoltarea abilităților mele în calitate de profesor. Să fac online tutoriale de bătut la tobe. Voi înregistra și ceva muzică acasă. Dacă vrei să știi concret, cred că îmi voi concentra atenția asupra părții de cursuri, în primul rând, și în paralel voi și compune.
9. Legat de partea de cursuri și tutoriale, știu că ai publicat niște cărți, Rythm Knowledge Books vol 1 și vol 2. Sintetizând, ce sfat ai da unui tânăr care-și dorește să ajungă toboșar?
Sfatul meu este să-ți pui întrebările corecte și să privești în inima ta, căutând răspunsuri. Ce înseamnă să fii toboșar? Ce trebuie să facă un toboșar? Cum ajungi să ai succes ca toboșar? Trebuie să te întrebi. Și totodată să încerci să vezi ce e în inima ta. Pentru că stilul muzical se dezvoltă în funcție de ce ai în inimă. Asta nu e suficient, însă, pentru a avea succes. Trebuie să te întrebi ce face cel mai bun toboșar de pe piață. Poate că ceea ce ți-ar aduce succesul nu coincide cu ceea ce e în inima ta. Și atunci e bine să le separi. Dar întotdeauna trebuie să-ți dai seama ce vrei.
10. Ați început cumva să lucrați la piese noi Dream Theater? Există vreun album în pregătire?
Nu momentan. Cu toții ne gândim la asta, individual. Fiecare aduce câte ceva propriu când vine vorba de compoziții noi. Iar atunci când vine momentul de a înregistra, fiecare prezintă ceea ce a compus. Cu toții venim cu idei. Ceea ce oamenii ar trebui să știe este că noi evoluăm constant. Ascultăm oamenii din jur, ascultăm ce se află în interiorul nostru și încercăm să ne urmăm inimile și să dăm ce avem mai bun.
11. Lucrezi momentan la ceva pentru noul album Dream Theater? O idee de piesă sau orice altceva?
Da și chiar discutam recent cu băieții că am dezvoltat o nouă metodă, o nouă abordare a cântatului la tobe. Ideea e de a lua ritmuri de tobe care sunt foarte complexe și de a le cânta într-o manieră prin care ar putea deveni accesibile și unor persoane care ascultă, de exemplu, muzică pop. Sunt oameni care ascultă Justin Bieber, Rihanna, Britney Spears, Michael Jackson. Știi ce vreau să spun, nu? Mă refer la artiști care au cântat în concerte pentru zeci de mii de oameni. Încerc să găsesc ceva din această abordare care să se potrivească cu ceea ce face Dream Theater, în așa fel încât să fie mai ușor de digerat pentru public. Asta voi încerca să prezint formației.
12. Mulțumesc pentru interviu și sperăm să vă simțiți cât mai bine în România.
Sunt convins că ne vom simți minunat. Toți membrii trupei sunt entuziasmați de acest concert. Cred că există o caracteristică comună ce leagă toate domeniile de activitate: poate fi un meci de fotbal, un concert sau o galerie de artă. Important e ca fiecare să-și exploateze potențialul și să-și dea toată silința atunci când e pe scenă, pe teren sau oriunde în altă parte. E important ca oamenii să simtă bucuria noastră de a cânta și de a-i inspira pe alții să-și urmeze inima, pentru a face ceea ce-și doresc să facă.