Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Oigăn și Dan Byron despre viață, tinerețe, relații, muzică, modă și aniversarea KUMM 15 ani - VIDEO INTERVIU

Oigăn și Dan Byron au venit la InfoMusic pentru a vorbi despre concertul aniversar Kumm 15 ani, unde va canta si trupa byron. Cei doi au vorbit despre prietenia lor, perioada petrecuta la Cluj, muzica si chiar despre moda.

Publicat

pe

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro
Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Kumm împlinește anul acesta 15 ani de când se află pe scena muzicală din România, fiind una dintre cele mai îndrăgite trupe underground. Concertul aniversar va avea loc pe 1 noiembrie în Silver Church și are ca invitați speciali pe ArtanuMani GutăuDominic Csergo și Byron.

Oigan de la KUMM și Dan Byron alaturi de Alxandra Necula in interviu pentru InfoMusic

Oigan de la KUMM și Dan Byron alaturi de Alxandra Necula in interviu pentru InfoMusic

Oigăn și Dan Byron au venit în redacția InfoMusic pentru a depăna amintiri comune și pentru vorbi despre concertul aniversar Kumm 15 ani. Cei doi au reiterat perioada în care au locuit împreună la Cluj într-un video interviu pe care îl puteți urmări mai jos, în 2 părți.

VIDEO 1/2 - Oigan și Dan despre perioada comună KUMM

Cum la vârsta de 15 începem viața de liceu, am avut curiozitatea să aflăm dacă Oigăn și Dan își mai aduc aminte de primele zile de liceu și ce muzică ascultau în acea perioadă.

Beatles, îți spun sigur” – Oigăn

Queen, ceva Michael Jackson, nu mai știu...chestii...” – Dan

Deși Oigăn a evitat să readucă în prezent anii de liceu, și-a amintit în schimb că prima piesă Kumm s-a numit Scufița Roșie și era cântată în maghiară de solista de atunci. Primele compoziții ale lui Dan la Kumm au fost Aievea și 1000 de chipuri, una dintre cele mai de succes piese ale formației. De altfel, întreaga perioadă pe care Dan a petrecut-o la Kumm a fost una extrem de prolifică din puncte de vedere muzical, atât pentru grup, cât și pentru Dan.

„A fost o perioadă foarte importantă pentru mine, chiar dacă ușor nebunească pentru că eu m-am mutat din București la Cluj și am stat cu el (Oigăn) un an de zile într-o garsonieră. A fost o perioadă de acumulare. Eu veneam din o cu totul altă lume. Eu cântasem înainte heavy metal și blues. Kumm deja avea o personalitate formată, deja era o trupă foarte bine stabilită. Am învățat foarte multe de la ei. Am lucrat niște ani de zile împreună, cum ar veni, primindu-mi un soi de educație, care de multe ori nu mi-a plăcut dar nu am avut încotro pentru că ăștia erau mai mari și nu aveam cum să-i bat”, mărturisește răzând Dan.

Dan Byron vorbind despre piesa preferata de la KUMM

Dan Byron vorbind despre piesa preferata de la KUMM

I-am pus pe cei doi în postura de ascultători și i-am întrebat care sunt pieselor lor preferate de la Kumm. Pentru Oigăn a fost greu să facă o selecție, dar după scurt timp ne-a înșirat mai multe titluri dintre care amintim One For Each Day, Police și Angles and Clowns. În cazul lui Dan am aflat că melodia sa preferată este Dancing on the wire, pe care însă nu a cântat-o niciodată cu trupa.

Setlistul pregătit de Kumm pentru concertul din Silver Church include piese reprezentative din toată istoria formației, iar potrivit lui Oigăn, interpretarea va fi cât mai aproape de perioadele respective. Acesta ne-a mai dezvăluit că show-ul de la București va fi urmat și de un after party.

„Nu la modul organizat, să ducem pe toată lumea undeva. Probabil că after party-ul va fi tot acolo”, a menționat Oigăn.

VIDEO 2/2 - Oigan și Dan despre muzică și prietenia lor

Ca fiecare artist, în momentul în care compun cei doi expun anumite părți, gânduri, sentimente intime. Deși ar părea mai vulnerabili în fața publicului, atât Oigăn, cât și Dan nu se lasă profund afectați de reacțiile din exterior.

„Am să spun că nu mă afectează, dintr-un anumit punct de vedere. Știu că senzația mea când îmi reușește sau nu ceva este acum exact aceeași pe care o aveam în liceu când știam sigur că poate în afară de tata și doi vecini nu mă ascultă nimeni. Senzația mea în momentul când lucrez ceva este absolut aceeași. După aia normal că toate își spun cuvântul. Vezi, simți publicul, îi vezi feedback-ul și la ce lansezi înregistrat într-un studio și la ce cânți live și normal că astea te influențează” – Oigăn

„Nu mă afectează. Este o chestie normală. Poate mă afecta când aveam 16 ani – Dacă scriam o chestie și ajungeam să cânt în fața unui public și eventual publicul ăla știa 2 versuri, mamă săream pe perete de bucurie – Acum este o chestie normală. Așa merg lucrurile. - Dan

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Oigan in dialog cu Alexandra la InfoMusic.ro

Oigăn și Dan despre fashion

Imaginea este un element destul de important în viața unui artist și în promovarea acestuia, astfel că am vrut să vedem cât de interesați sunt cei doi de imaginea lor ca artist din punct de vedere vestimentar. Dan ne-a mărturisit că acordă prea mult timp acestui aspect, dar și-a amintit de o perioadă în care a încercat să fie ironic pe scenă prin îmbrăcăminte. În schimb Oigăn este chiar foarte bine integrat în acest domeniu, după cum se poate vedea și în aparițiile sale.

„Cred că pur și simplu poți să te îmbraci așa cum te îmbraci în mod obișnuit, dar pe scenă poți să faci multe, inclusiv să faci mișto de tine. Într-o perioadă am venit pe scenă numai în costum. Efectiv era o glumă la adresa mea, eu care nu am purtat costume până atunci. Dar asta nu știu dacă s-a înțeles”, a povestit Dan.

„La mine este mai simplu. Răspunsul este Da. Nu sunt un fashion freak, dar pot spune că sunt haine în care mă simt mai eu decât altele și pe scenă încerc să fiu cât mai eu posibili pentru că am marșat întotdeauna pe chestia asta de sinceritate”, a explicat Oigăn.

Dan și Oigăn – între dragoste și ură

Cei doi împărtășesc o relație de prietenie de invidiat, care a rezistat de-a lungul anilor, motiv pentru care este mereu plăcut să-i vezi împreună. În perioada în care Dan a cântat alături de Kumm, acesta a locuit într-o garsioneră din Cluj împreună cu Oigăn. Cum ambii dețin personalități puternice, momentele frumoase au fost presărate și de certuri, nervi și situații incomode, despre care aceștia își amintesc acum cu zâmbetul pe buze.

„În primul rând Oigăn are un stil foarte dement de a face jocuri și glume și chestii în orice moment al zilei, oricând. Deci mergi pe stradă, ai un sfert de oră de mers și el inventează un joc. Da, nu știu dacă mai face asta, dar alea erau unele momente plăcute. Alte momente plăcute erau, spre exemplu, când ne uitam la filme și nu aveam internet sau alte minuni și aveam un video la care vedeam tot felul de filme, multe dintre ele nu aveau subtitrare în română și fiind în limbi imposibile, cum ar fi germana pe care Oigăn o știe foarte bine, astfe că Oigăn stătea și făcea pe Ioana Nistor. Chestia aia nu o s-o uit” spune Dan.

Discuția despre acea perioadă a trezit nostalgie în Oigăn, care își aduce aminte cu drag de anii tinereții petrecuți în Cluj când viața lui era rock n roll. Ce înseamnă rock n roll în viziunea lui Oigăn și cum să ne păstrăm tineri, aflați în video-ul de mai sus.

Nu uitați, pe 1 noiembrie în Sliver Church sărbătorim 15 ani de Kumm împreună cu Dan Byron și trupa byron, cu Artanu, Mani Gutău, Dominic Csergo și cine știe ce invitat surpriză își va mai face apariția.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Kumm 15 ani
Concerte joi, 1 noiembrie 2012

Kumm 15 ani

Loc
The Silver Church

rock

Dan Byron despre aniversarea a 18 ani de byron: "Cred că atunci când reușești să depășești granițele generației tale se poate spune că ai succes"

Trupa byron aniversează 18 ani de activitate, perioadă în care a (în)cântat ascultătorii cu numeroase piese cu mesaj, proiecte cu însemnătate și show-uri live memorabile. Cu ocazia majoratului, artiștii au pregătit un concert special, intitulat "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ce va avea loc pe 9 noiembrie la Sala Radio (sold out). Despre acest eveniment ne-a detaliat Dan Byron, într-un interviu disponibil mai jos.

Publicat

pe

Dan Byron
Dan Byron │ FOTO: Cristian Șuțu

Povestea trupei byron ajunge anul acesta la cel de-al 18-lea capitol, reușită pe care o sărbătorește la Sala Radio cu un concert inedit - "Sindromul Impostorului În Patru Acte". Pe scenă mai urcă Muse Quartet, Dora Gaitanovici, Vichi Răileanu și Șerban Pavlu, invitați speciali a căror prezență completează conceptul evenimentului. "Sindromul Impostorului În Patru Acte" nu este doar muzică, ci un spectacol care prezintă vulnerabilitatea și complexitatea existenței umane, suișurile și coborâșurile vieții de artist, celebrarea victoriilor mari și mici.

Concertul "Sindromul Impostorului În Patru Acte" este SOLD-OUT, însă cei care nu au mai prins un bilet pot vedea formația byron și pe 1 decembrie, în Expirat, la tradiționalul concert aniversar.

Ideea concertului a pornit de la ideea că mulți artiști, dar nu numai, se confruntă cu sindromul impostorului - sentimentul că nu sunt suficient de buni sau că nu merită succesul pe care îl au, chiar dacă din exterior se vede altceva. E o luptă interioară cu îndoiala, care afectează încrederea în sine. Pornind de la asta, byron a inițiat o campanie prin care a dorit să dea voce experiențelor legate de sindromul impostorului, și i-a invitat pe fani să lase un mesaj anonim în format audio sau text despre cum se simte sindromul impostorului pentru ei.

Citește interviul acordat de Dan Byron:

InfoMusic: La mulți ani frumoși și mulțumim pentru muzica de până acum și pentru cea care va urma. Ați ales să sărbătoriți această reușită cu un concept interesant și complex, intitulat "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ce a pornit de la ideea ca mulți oameni se confruntă cu sentimentul că nu sunt suficient de buni sau că nu merită succesul pe care îl au, chiar dacă din exterior se vede altceva. De ce acum, la cea de-a 18-a aniversare, ați considerat că este timpul de a purta această "conversație" cu ascultătorii voștri?

Dan Byron: Mulțumesc că ne-ați ascultat! Cred că e important să schimbăm un pic punctul de vedere. Da, aparent acest nenorocit de sindrom e o chestie negativă, un sentiment pe care nu ni-l dorim, dar dacă schimbăm un pic unghiul, îl putem vedea ca pe un motoraș care nu ne dă voie să ne culcăm pe o ureche și ne forțează să ridicăm încontinuu ștacheta. În plus, cred că e important să vorbim despre el, să conștientizăm că nu suntem singuri și că genul ăsta de sindrom este cât se poate de normal și de răspândit.

InfoMusic: Dan, ai detaliat pe blogul tău despre momentele în care te-ai simțit impostor în propria artă. Cum a evoluat în timp această relație cu tine însuți, cu gândurile care îți strigau că nu ești suficient de..., cu anxietățile care funcționau ca o frână în domeniul creativ?

Dan Byron: Tot acolo am spus că sindromul impostorului m-a făcut să insist să tot scriu alte și alte cântece, ca să-mi demonstrez că cele deja scrise n-au fost doar o întâmplare. Cu anxietățile am avut o relație mai dificilă, însă tot am reușit să le transform în câteva cântece.

InfoMusic: Tot în acel articol ai menționat câteva piese din discografia trupei și felul în care te-ai raportat la ele ("Chalk line", de exemplu). Voi, muzicienii, luați în calcul numeroase aspecte când vine vorba de compunerea unei melodii, pe care noi, ascultătorii, nu le cunoaștem în întregime. Din acest punct de vedere, ce piesă byron simți că a fost subestimată de public?

Dan Byron: N-am nici cea mai mică idee. Probabil una dintre cele în engleză de pe la începuturi.

InfoMusic: Sindromul impostorului este asociat atât cu frica de eșec, cât și, în mod paradoxal, cu cea de succes. Ce definiție are acum succesul pentru tine, după 18 ani de byron?

Dan Byron: Cred că atunci când reușești să depășești granițele generației tale se poate spune că ai succes. La fel când primești înapoi o parte din energia pe care ai dat-o.

InfoMusic: Ce sfat i-ai oferi unui muzician la început de drum care își pune la îndoială abilitățile și creativitatea?

Dan Byron: Să uite de imaginea rockstarului din filme și să pună mâna să studieze. Să nu aștepte să-i vină inspirația, ci să caute metode de a o provoca. Să nu facă asta doar din când în când.

InfoMusic: În tandem cu proiectul muzical "Sindromul Impostorului În Patru Acte", ați inițiat și o campanie prin care îi invitați pe fani să lase un mesaj anonim în format audio sau text despre cum se simte sindromul impostorului pentru ei. Mesajele colectate vor fi folosite anonim și prelucrate artistic în cadrul concertului de la Sala Radio. Ce rol a jucat acest demers în relația cu ascultătorii voștri?

Dan Byron: Suntem conștienți că facem parte din viața ascultătorilor noștri, la fel cum și ei fac parte din viața noastră. Drept urmare, ni s-a părut natural să încercăm să-i implicăm într-un soi de dialog pe temele astea despre care nu prea se vorbește. Am început "joaca" de-a mesajele anonime acum vreo doi ani și jumătate, când am lansat "Memento", primul single de pe "Efemeride", și am continuat-o cu "Monstrul de sub pat". De altfel, în clipul Monstrului pe fețele noastre sunt proiectate bucăți din mesajele de la "Memento".

InfoMusic: Sindromul impostorului este un concept personal și se manifestă diferit la fiecare om în parte. Cu toate acestea, ce mesaj speri să rămână cu spectatorii după concertul vostru de la Sala Radio?

Dan Byron: Sper doar să plece de la concert cu o stare mai bună decât cea cu care au venit.

InfoMusic: Fără a da prea mult din casă, la ce să ne așteptăm de la concertul byron de la Sala Radio? Cum arată schița celor Patru Acte ale Sindromului Impostorului?

Dan Byron: Actul 1 - Tot ce nu vreau să fiu sunt deja
Actul 2 - Totul e sub control
Actul 3 - Right here, right now
Actul 4 - Again and again and again and again

InfoMusic: Dora Gaitanovici, Muse Quartet și Vichi Răileanu sunt invitatele speciale ale evenimentului. Ce anume v-a inspirat în alegerea acestor artiste ca invitate și cum crezi că prezența lor va completa atmosfera show-ului?

Dan Byron: Scena noastră era cam searbădă, așa că am invitat niște culori care ne plac să o împlinească. Bine, l-am mai invitat și pe Șerban Pavlu, așa, ca să fim la egalitate.

Citește în continuare

Trending