După îndelungi audiții, am avut ocazia să pătrundem într-o Alternosferă muzicală și să cunoaștem și mai mult elementele ce o compun, adică pe: Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoară (chitară), Sergiu Aladin (chitară), Vicosh (bass) și Anatol Pugaci (tobe) – niște persoane care trăiesc viața în acorduri majore, dar cântă mereu în acorduri minore.
În video interviul de mai jos, Alternosfera ne vorbește despre viitoarele materiale, versurile lor, sursele de inspirație și viața împărțită între muzică și familie. Am aflat cu mare bucurie că filmările pentru videoclipul Aruncă-mi sunt finalizate. După încheierea concertelor, trupa va începe montajul, astfel că vom vedea foarte curând povestea interesantă ce ilustrează primul extras de pe noul album al formației, Virgula.
Video interviu cu Alternosfera
Următorul album ePIsodia ar putea fi lansat pe 14.03.2013
Nu am putut să nu discutăm cu cei de la Alternosfera despre conceptul ePIsodia. În afară de Virgula (miezul trilogiei), grupul mai pregătește 2 albume. Prima parte - 3 - se va intitula de fapt ePIsodia și va apărea cel mai probabil în primăvara anului viitor pe data de 14.03.2013. Ultima parte - 14 - va fi un material cu înregistrările live a 14 piese și în funcție de timpul de care va dispune trupa, va fi lansat până la finele lui 2013.
„Noi am pornit clasic. Noi suntem Alternosfera – Sfera – ce avem în sferă? Cerc – 3,14 – Opa, este al 3-lea album, 14 piese – Și așa am început să dezvoltăm. Conectăm toate chestile, o să fie 3, Virgula, 14. Adică acum a ieșit partea din mijloc. Când conectăm designe-urile celor 3 CD-uri avem un desen. Este un întreg pe partea grafică. Plus că nu trebuie să mai scoți un nou concept și este o continuitate, lucru care contează foarte mult pentru o trupă. Plus că de foarte mult timp nu am mai lansat ceva și urmează să recuperăm pauza asta pe care am avut-o din 2007 și să vii cu concepte tot noi, noi, noi ar însemna să nu te focusezi clar asupra anumitor tematici”, a explicat Marcel Bostan, solistul grupului.
Și destinul a intervenit în creearea acestui concept, durata piesei Virgula de 3:14 minute fiind absolut o coincidență. Inițial aceasta era mai lungă, dar membrii Alternosfera au decis să mai scoată un refren și după câteva modificări, varianta finală a ieșit de 3:14, lucru ce i-a uimit chiar și pe artiști.
Cum se nasc versurile Alternosfera
Muzica formației este extrem de intensă și gravă, iar versurile vorbesc despre teme foarte variate. Inspirația își are rădăcinile în experiențele și trăirile proprii, dar principala sursă este imaginația. Marcel ne-a mărturisit că de multe ori își creează un personaj pe care îl trece prin anumite stări și situații, iar de acolo se nasc versurile atât de metaforice, în care se regăsesc fanii. Deși muzica formație este în mare parte melancolică, tristă, întunecată uneori ca stare, să nu vă închipuiți că cei de la Alternosfera sunt niște persoane sure. Vă veți convinge că aceștia sunt pozitivi, plin de viață și umor urmărindu-i în video interviu.
„Câteodată este foarte comod și simplu și eficient să inventezi un personaj care are anumite stări. Important este să expui sau să descri o anumită stare, nu neapărat să o trăiești. Noi în realitate sunt foarte pozitivi, dar în muzică preferăm acordul minor. Am spus noi că chiar și dacă într-o piesă Alternosfera o să fie în armonie 4 acorduri majore, oricum până la urmă piesa o să fie minoră.
Eu scriu textele și nu prea vreau să mă bag în chestii care mă deranjează. Atunci ar trebui să bag mai multă politică sau mai multe chestii sociale. Eu prefer textul să fie cu un conținut bogat în exprimarea gândurilor, decât să mă reprezinte pe mine mai personal” – Marcel Bostan.
„Muzica nu are naționalitate”
Situația din Republica Moldova și scena muzicală de acolo a fost un subiect dezbătut de cei de la Alternosfera. În primul rând, aceștia au ținut să sublinieze că ei iubesc și vorbesc și limba rusă și cea română, iar discordia etno-lingvistică din Moldova nu aduce nici un beneficiu. Din spusele acestora situația economică din zona de provincie este dificilă, dar lucrurile nu stau pe loc și se mișcă spre bine.
Primele piese ale grupului au fost compuse în rusă, dar un incident le-a lăsat un gust atât de amar încât au decis să cânte numai în română. În același timp, artiștii au insistat pe ideea că muzica nu are naționalitate și că nu vor ține niciodată instrumentele în numele unor politicieni.
Despre sfera muzicală din România și de peste Prut
Legat de scena muzicală din Republica Moldova cei de la Alternosfera au menționat că aria genurilor abordate de artiștii de peste Prut este extrem de vastă, de la hard rock la pop rock. O mare problemă, pe care o întâlnesc și trupele din România, este lipsa unei industrii de showbiz solide și adevărate care să susțină acești artiști.
De ce sunt atât de îndrăgite de publicul român formațiile din Republica Moldova? Care este secretul succesului lor? În opinia lui Marcel Bostan motivul își are originea în perioada anilor 90, când în Republica Moldova a venit un val puternic de trupe rock care au stabilit niște standarde ridicate. Generațile următoare de artiști, precum au fost cei de la Alternosfera au vrut să se ridice la standardele respective, astfel că tratează muzica foarte „responsabil”. Revenind la muzica de pe plaiurile mioritice, membrii Alternosfera au mărturisit că le plac multe formații românești precum Vița de Vie, Luna Amară și Changing Skins. Pe de altă parte, sunt de părere că acestea ar trebui să compună mai mult în limba română.
Alternosfera este într-adevăr un fenomen al cărui public român crește cu fiecare concert. Este una dintre puținele formații pentru care un club normal din București nu mai este îndeajuns de încăpător. Chiar și fosta uzină Turbomecanica, cunoscută ca Turbohalle a fost un spațiu relativ mic pentru cei aproximativ 2.000 de fani care au venit la concertul de la începutul lunii decembrie.