Urmărește-ne în Social Media

rock

Dora Gaitanovici: "Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari" - INTERVIU

Dora Gaitanovici bifează o nouă reușită în cariera muzicală. Artista se pregătește să lanseze "Descântec", primul său album, un material ca un basm, ce vorbește despre mituri, elemente folclorice și povești nemuritoare. Dora va susține și un concert de lansare, pe 11 decembrie, în Expirat. În lumina acestor evenimente, muziciana a stat de vorbă cu noi și ne-a introdus în lumea sa, un spațiu în care te invităm să pătrunzi și tu.

Publicat

pe

Dora Gaitanovici
Dora Gaitanovici │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

Dora Gaitanovici a demonstrat de-a lungul timpului că muzica nu este doar un hobby, ci o pasiune reală, cu șanse enorme de a se transforma într-o carieră. Albumul "Descântec" este o nouă dovadă că Dora are multe de transmis. Materialul se dorește a fi ca un puzzle, în care piesele se întrepătrund și se leagă între ele în cele mai surprinzătoare moduri.

"Descântec" înseamnă patru povești cu patru teme diferite, fiecare dintre ele cu câte două personaje. Dora și trupa sa le-au dat voce și le-au transformat în muzică. Membrii formației s-au întâlnit și au început să construiască un proiect original și îndrăzneț, alternative-progressive cu influențe de tot felul, greu de încadrat cu exactitate în tipare.

Fiecare dintre ei - Dora (voce, pian, instrumente de suflat), Dani Bușoi (chitară și voce), Dante (chitară), Dimitrie Milea (bas), Denis Costache (vioară) și Codruț Bulfan (tobe) - a venit cu câte ceva, iar așa s-a născut dinamica pieselor.

Dora Gaitanovici are deja în palmares zeci de trofee naționale, pe lângă participarea cu succes în cadrul Vocea României 2018, unde a fost unul dintre cei patru finaliști. Dora studiază pian, saxofon, canto și este pasionată de jazz, blues, rock sau muzică clasică.

Dora Gaitanovici a susținut un recital în cadrul finalei Eurovision România 2020 și a cucerit telespectatorii cu refrene celebre din cadrul concursului, interpretate alături de band-ul său, dar și un recital la Cerbul de Aur, unde a cântat alături de Bodo de la Proconsul. Primele piese lansate oficial sunt "El nu ma vrea", "Colț de lună" sau "Eu te las".

Anul acesta, Dora a participat la Selecția Națională Eurovision România, unde a fost pe primul loc în preferințele publicului, conform voturilor telespectatorilor.

INTERVIU DORA GAITANOVICI:

InfoMusic: Bună, Dora, și felicitări pentru noul album - "Descântec". Materialul are o poveste extrem de interesantă, piesele ce îl compun fiind inspirate de mituri și folclor. Cum a luat naștere acest concept și care a fost procedeul de creație a albumului?

Dora: Toată ideea albumului a pornit de la un singur cântec, "Manole". Când eram mai mică, pe la 12 ani, am compus o piesă, care se numea "Balada celor zece", inspirată din balada "Mânăstirea Argeșului". Pur și simplu, mi-am propus să reiau aceeași temă, doar că dintr-o altă perspectivă, cea a unui personaj, căruia i-am dat voce. Apoi m-am gândit să vin și cu răspunsul Anei. Și tot așa, până ne-am dat seama că putem să scriem un album întreg pornind de la modelul ăsta. Albumul s-a construit într-un ritm similar cu cel în care l-am dezvăluit și noi publicului până acum, ca un puzzle.

InfoMusic: "Descântec” reprezintă și primul album din cariera ta, o piatră de temelie ce va conduce, cu siguranță, la alte proiecte muzicale deosebite. Cum vezi acest debut discografic, ești mulțumită de rezultat sau ai aduce modificări pe ici, pe colo?

Dora: Mereu aș aduce modificări, pentru că mereu apar idei, dar nu mă oprește nimeni să fac asta în concerte, ceea ce mă bucură foarte tare. Acest debut este pentru mine prima cărămidă pe care o pun exact așa cum vreau eu la baza drumului la care visez de când eram mică. Încercarea asta de a găsi ce îmi place cu adevărat să fac are ca finalitate acest album. E făcut dintr-o dorință de eliberare și faptul că acum îl văd, pot să îl ascult și să îl cânt, este ceva ce îmi dă energie pentru absolut tot ce îmi propun să fac.

InfoMusic: Unele povești sunt atât de complexe încât sunt formate din mai multe părți sau volume. Te-ai gândit dacă albumul "Descântec" ar putea fi doar prima bucată dintr-un eventual univers muzical sau rămâne un proiect de sine stătător?

Dora: Da. Mi s-ar părea interesant ca pe viitor să ne întoarcem la conceptul primului album, să venim cu o concluzie, pentru că "Descântec" e un proiect de suflet, în care ne-am pus pe noi înșine.

InfoMusic: Personal, cred că în fiecare mit există un sâmbure de adevăr. Deși este imposibil de demonstrat "științific", această perspectivă deschide niște porți magice de care cred că avem cu toții nevoie uneori. Ce poveste sau mit se apropie cel mai mult de realitate pentru tine?

Dora: Dintre poveștile alese de mine, cel mai mult rezonez cu "Miorița" (sau cel puțin cu interpretarea pe care i-am dat-o eu). În timp ce "Moldoveanu" este personajul resemnat, care vrea să renunțe și să se dea bătut, "Miorița" este cea care vine și spune "nu te lăsa", "nu te teme", refren care pe mine mă motivează foarte tare.

InfoMusic: Albumul "Descântec" urmează să fie lansat pe 11 decembrie, iar evenimentul este marcat și de un concert în Expirat. Cum îți dorești să se desfășoare acea seară, cum te vezi pe tine, colegii de trupă, publicul?

Dora: Visez la acel moment de foarte mult timp. Sper ca publicul să fie numeros, sper să avem și cât mai mulți prieteni alături de noi. Îmi doresc ca din momentul în care începe concertul nostru, și noi, și publicul să intrăm împreună într-o poveste frumoasă și intensă.

InfoMusic: Apropo de colegii de trupă, cum se desfășoară o zi de "lucru" pentru voi și cum te-a schimbat profesional colaborarea cu ei?

Dora: Eu am fost obișnuită să lucrez foarte mult singură. Acum sunt înconjurată de oameni cu care mă potrivesc foarte bine în ceea ce privește felul în care gândim și asta îmi place foarte mult. Ce mi se pare special e că tindem să facem toate lucrurile interconectate, să aibă toate un gând în spate. Pentru lansare am învățat să facem lumini, grafică, am lucrat chiar și la o cărticică cu versuri, artwork-uri și momente din parcursul nostru, pe care o vom pune în vânzare la concertul din Expirat, pe 11 decembrie.

Dora Gaitanovici și trupa

Dora Gaitanovici și trupa │ FOTO: Vlad Andrei / Universal Music Romania

InfoMusic: Ce artist a avut un rol important în viața ta, fie că vorbim doar ca sursă de inspirație, fie că ți-a oferit un ajutor/sfat concret?

Dora: Mircea Anghel, regizor de teatru și un foarte bun prieten, este artistul care m-a influențat cel mai mult, m-a susținut, a dat cu mine de toți pereții.. Și cred că el cumva m-a adus pe drumul cel bun.

InfoMusic: Dacă ai avea o mașină a timpului, în ce moment din trecut te-ai întoarce pentru a-l experimenta din nou pentru prima dată?

Dora: Nu am un moment la care aș vrea să mă întorc. Sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu plăcere, dar mă mulțumesc cu amintirile. Dacă aș avea o mașină a timpului, aș aștepta până îmbătrânesc și aș folosi-o să mă întorc la exact momentul în care am răspuns la această întrebare. Și poate mai primesc o mașină a timpului.

InfoMusic: Cum a evoluat relația cu ascultătorii tăi de-a lungul timpului?

Dora: Relația mea cu ascultătorii nu exista, pentru că ei nu existau, iar acum există pentru că au apărut. Glumesc. (Sau nu…) Cred că i-am cam păcălit la început, pentru că am apucat să lansez niște piese când încă nu mă hotărâsem ce drum muzical vreau să apuc. Adevăratul meu debut consider că a fost la finalul anului trecut și am început în forță, pentru că live sessionul nostru de la Diud a atras destul de mult atenția.

InfoMusic: Ce vis muzical îți dorești să îndeplinești în viitorul apropiat?

Dora: Eu deja visez la următorul album, am foarte multe idei care n-au intrat în "Descântec", pur și simplu n-a mai fost loc. Vrem să facem muzică toată viața și să ajungem să cântăm pe scene cât mai mari. În viitorul apropiat ne propunem să ajungem la cele mai mari festivaluri din țară și o să încercăm să ne și extindem puțin granițele.

Concerte & turnee

Festivalul DWMT La Conac 2024 a anunțat un noul val de artiști

După primele nume care au atras atenția la finalul primăverii, DWMT La Conac anunță un alt val al lineup-ului său, amplificând promisiunea unei experiențe unice pe moșia Conacului Udriște Năsturel. Vezi despre cine e vorba.

Publicat

pe

Trupa Dora Gaitanovici
Trupa Dora Gaitanovici │ FOTO: Vladimir Pogonariu

În acest nou val, pe Main Stage vor urca și artiști de peste Prut, precum Satoshi, Mihail, Prima Dragoste, dar și o serie de nume apreciate din peisajul muzical local: Dora Gaitanovici, Kadjavsi, Dimitri's Bats, Alex Purje & Mind The Gap Trio, Aim + Wall, Hardplay și Andrew Dum.

"Suntem abia la a doua ediție, dar simt că am evoluat mult față de anul trecut. Dorim să ne menținem poziționarea ca festival de tip discovery. Anul acesta avem și primul nostru nume internațional, pe Kerala Dust, însă credem cu tărie în întregul lineup. Fiecare proiect muzical este atent selecționat. Toți artiștii au un sound bine închegat și promit un show un pic altfel. Prin acest festival încercăm să ducem mai departe idealul DWMT Sessions de a fi un playground creativ pentru proiectele artistice în care credem. Chiar dacă unii sunt la început de drum, noi le urmărim parcursul de ceva timp, și știm, cu siguranță, că vă vor surprinde în cel mai plăcut mod posibil", a transmis Călina Purje, Booking Manager & Co-Founder DWMT la Conac.

Aceste trupe se alătură primului val de artiști anunțat anterior: om la lună, HVNDS Lite, The Kryptonite Sparks, Delta Pe Obraz, Musspell, Simona Delegeanu, Paul Tihan & Andra Andriucă și, în premieră pentru DWMT La Conac, primul headliner internațional al festivalului: Kerala Dust. Prin combinația lor eclectică de genuri și influențe, aceste trupe și artiști promit să transforme DWMT La Conac într-o întâlnire culturală rară care nu trebuie ratată.

În paralel cu experiența muzicală, DWMT La Conac va celebra și artele vizuale printr-o expoziție intitulată "We Lived Good Lives", curatoriată de Medina Pop. Această expoziție încurajează publicul să exploreze teme profunde prin operele a cel puțin 20 de artiști români, fiecare contribuind la o poveste complexă și profundă despre viață și memorie.

Prețuri bilete DWMT La Conac:

  • Biletele sunt disponibile online, la prețul de 350 lei (abonament acces general), 300 lei (reducere elevi/studenți), dar și la pachete promoționale de grup. Pentru mai multe detalii despre bilete, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending