Una dintre cele mai apreciate trupe britanice de heavy metal și hard rock, alături de Led Zeppelin și Black Sabbath, Deep Purple rămâne și astăzi un nume nume emblematic pentru cultura genului. Inițial, Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans și Ian Paice s-au unit în 1968 sub numele de Roundabout. După mai multe schimbări de nume și componență, grupul a reușit să-și contureze identitatea muzicală odată cu lansarea celui de-al 4-lea album, "Deep Purple In Rock", în 1970. Următoarele materiale, "Fireball" și "Machine Head" s-au bucurat de mare succes, ajungând Nr. 1 în topurile din Marea Britanie. Cu o discografie de 19 albume de studio, peste 34 de albume live și peste 27 de compilații Deep Purple a devenit o legendă a muzicii hard rock și heavy metal, care a influențat nume precum: Metallica, Aerosmith, Van Halen, Alice in Chains, Bon Jovi, Motörhead, Iron Maiden, Judas Priest sau Def Leppard. Din lista pieselor reprezentative pentru cariera trupei nu lipsesc: "Highway Star", "Space Truckin", "Lazy" și "Smoke on the Water".
După o pauză de 8 ani, Deep Purple a lansat în aprilie 2013 albumul "Now What?!", iar concertul de la București face parte din turneul de promovare al acestuia. În interviul pentru InfoMusic, solistul Ian Gillan ne povestește cum s-a desfășurat procesul de compoziție, dar și ce pregătesc pentru show-ul de la Sala Polivalentă.
1. "Vincent Price" a fost primul videoclip lansat de formație după o pauză de 20 de ani. Ați avut emoții cu privire la reacția publicului?
Ian Gillan: Ah, acum ai atins un punct important din felul în care abordăm viața. De fapt, noi nu ne gândim deloc, nici măcar un pic, la reacția publicului. Noi facem ceea ce este corect pentru noi și sperăm să fie apreciat. Așa cum am mai spus, dacă încerci să ghicești ce-și dorește publicul, atunci ai mari probleme.
2. V-ați aflat pentru a doua oară pe lista celor nominalizați pentru introducerea în Rock n Roll Hall of Fame. În topul realizat după votul publicului ați ieșit pe locul 3. Cu toate acestea nu ați fost aleși nici de această dată. Cum vă simțiți vis a vis de acest lucru?
IG: Oh, nu din nou, te rog nu mă întreba despre asta. Totul este atât de stupid și extrem de plictisitor.
3. V-ați hotărât asupra următorului single?
IG: Nu, noi doar facem albumele și nu avem nici o idee ce piesă ar putea fi comercială sau potrivită ca să fie lansată ca single. De toate aceste lucruri se ocupă casa noastră de discuri minunată, Edel Records.
4. Cum a fost procesul de compoziție și înregistrare a discului "What Now?!"?
IG: Am început cu o foaie albă, am muncit în fiecare zi de la amiază până la 6 pm, în perioada de compoziție. Apoi, am repetat aranjamentele și am stat împreună în studio cu toate aparatele pornite, pentru a interpreta piesele, în timp ce producătorul nostru Bob Ezrim a ghidat toate acțiunile.
5. În ultimii s-au stins din viață oameni dragi vouă și chiar aveți pe album o piesă în memoria lui Jon Lord (acesta a fost clăparul lui Deep Purple în perioadele: martie 1968 - martie 1976, aprilie 1984 - februarie 2002. S-a stins din viață în 2012, la 71 de ani). Cum vă afectează astfel de pierderi perspectiva asupra vieții?
Deep Purple - "Above And Beyond" (Berlin 2013)
IG: "Above and Beyond" îi este dedicată lui Jon Lord. Nu mă gândesc la pierdere pentru că este numai fizică, iar spiritele sunt deja conectate. Eu tind să meditez la anii minunați de creativitate și bucurie. Și nu durează mult până să apară un zâmbet pe fața mea când mă gândesc la dragul de Jon.
6. Ce pregătiți pentru concertul de la București?
IG: Cine știe? Elementele oricărui concert Deep Purple sunt aceleași din 1969:
- Piese cunoscute
- Piese obscure
- Piese noi (de această dată vor fi probabil 4 sau 5 la număr)
- Improvizație (Nu știu niciodată ce se va întâmpla...devine înfricoșător uneori pe scenă)
- Cel mai important aspect este contribuția publicului. Cu alte cuvinte, cu cât oferi mai mult, cu atât primești mai mult, așa că, vă rog să veniți la concert plini de energie.