Urmărește-ne în Social Media

clasica

"Rivalii" din Piano Battle, Andreas Kern și Paul Cibis se întrec într-un interviu înaintea primului concert în România

În premieră în România, pianiștii Andreas Kern și Paul Cibis se vor duela într-un spectacol-concert inedit. Evenimentul numit sugestiv "Piano Battle" va avea loc la Teatrul Național București pe 8 octombrie. Citește interviul pe care cei doi pianiști ni l-au acordat înaintea vizitei în capitală.

Publicat

pe

PIANO BATTLE- Andreas vs Paul
PIANO BATTLE- Andreas vs Paul │ FOTO: Mathias Bothor

Cine este cel mai bun pianist ? Aceasta este provocarea pe care publicul trebuie să o rezolve cu ajutorul urechilor, al ochilor și al inimii. Piano Battle - Andreas vs Paul reprezintă un spectacol-concert ce pune reflectoarele pe doi pianiști rivali, foarte diferiți din multe puncte de vedere, dar la fel de puternici și competenți, care se întrec pentru a câștiga afecțiunea publicului, având stiluri, tehnici și personalități artistice diferite. Vin la Teatrul Național București pe 8 octombrie 2018, oferim detalii despre concert la finalul articolului.

Născut în Africa de Sud, Andreas Kern a studiat pianul în Cologne și Berlin cu Günter Ludwig and Pascal Devoyon. Ca solist și interpret într-o orchestră, el a concertat în Europa, Canada, Hong Kong, China, Japonia, India și Africa de Sud. Om de televiziune și muzician rebel, Andreas a încercat mereu să prezinte muzica clasică în maniere cat mai neconvenționale. De la asocieri cu teatrul sau dansul, Andreas a atras astfel foarte mulți tineri la spectacolele sale.

Studiind în Hanover, Berlin și Londra, Paul Cibis este o prezență internațională, performând deja pe cinci continente. Paul a fost invitat să cânte la festivaluri internaționale în Regatul Unit, Germania, SUA, Africa de Sud, China, Taiwan, Australia sau Noua Zeelandă. Pe lângă numeroasele concerte pe care le-a susținut, el a făcut participat și la foarte multe emisuni radio și TV din întreaga lume, precum sunt posturile BBC, WDR, 3Sat, ORB, HR, RTHK sau CCTV. Printre numeroasele albume pe care și le-a lansart Paul face parte și o colecție de studii la pian aparținând lui Berlioz, Faure și Debussy, în colaborare cu mezzo-soprana Barbara Senator.  Ultimul său album cuprinde o serie de interpretari solo ale lucrărilor compozitorului taiwanez Kai-nan Huang.

Paul a fost implicat și în producții de film, compunând muzica pentru o serie de scurt-metraje, precum și pentru documentarul premiat la multe festivaluri internaționale de film, Pianomania.

Interviul cu Andreas Kern și Paul Cibis (RO)

InfoMusic: Cum a luat naștere pasiunea pentru pian?

Paul: Mi-a plăcut întotdeauna cum sună. Când fratele meu mai mare a început să ia lecții, aparent l-am urât, îl îndepărtam de pian și cântam eu ceea ce trebuia să învețe el. Într-un final, am început să iau lecții, iar fratele meu a devenit regizor.

Andreas: M-am uitat la un film încărcat de muzică de pian și mi-am rugat părinții să mă înscrie imediat la cursuri.

InfoMusic: Ce relație aveți cu pianul?

Andreas: Îmi place mirosul unui Grand Piano nou, așa că avem o relație foarte bună.

Paul: Depinde de zi, poate fi o idilă, compania unui vechi prieten, munca de birou, dușman și terapeut.

InfoMusic: Dacă ați putea să alegeți o melodie care să descrie viziunea personală a unei lumi perfect, care ar fi?

Paul: "Träumerei" (Schumann) - ușoară, rafinată, drăgăstoasă, dar nu prea serioasă.

Andreas: "Halleluja" a lui Leonard Cohen.

InfoMusic: Care este rutina prin care exersați?

Paul: Nu am o rutină pentru că fiecare zi este diferită. De cele mai multe ori folosesc exercițiile profesorului meu, Peter Feuchtwanger. Ele mă ajută să mă conectez cu instrumentul și mă transpun în starea potrivită.

Andreas: În fiecare dimineață, după micul dejun, cânt două ore de Bach, Scales sau Schubert, iar în restul zilei exersez doar dacă am chef.

InfoMusic: Ce experiență de pe scenă a reprezentat o provocare?

Paul: Îmi amintesc de un domn care era invitat într-o rundă a spectacolului. Nu a vrut să părăsească scena și tot încerca să fie amuzant și să cânte la pian. Treaba începe să devină serioasă când ajungi să te simți ca un invitat la propriul show.

Andreas: O întâmplare adevărată: odată interpretam Sonata op. 111 a lui Beethoven în Bangalore, India, și a avut loc o pană de curent. Am continuat să cânt. Apoi am început să vorbesc cu publicul despre melodie, deși nu vedeam nimic. Până la urmă un băiețel a urcat pe scenă cu o lumânare și am reluat melodia.

InfoMusic: Dacă ați fi în public și ați putea să votați, la ce bătălie muzicală ați vrea să fiți martori? Și cine ar câștiga?

Paul: Mi-ar plăcea să fiu prezent la întâlnirea dintre Chopin și Liszt. La cum ar improviza la un eveniment privat din Parisul de acum mulți ani, aș fi votat cu Chopin, fără îndoială!

Andreas: Aș vrea să văd Andreas vs. Paul și, bineînțeles, câștigătorul ar fi, ei bine, știi tu :)

InfoMusic: Vă oferiți reciproc feedback după un concert?

Andreas: Întotdeauna! Dar este mai mult o consolare, pentru că de cele mai multe ori Paul pierde.

Paul: Haha, nu e adevărat! Dar da, vorbim despre anumite momente, mai ales dacă ceva a fost neobișnuit de bun. De aceea el vorbește mai mult decât mine, în acele situații.

InfoMusic: Dacă ar fi să cântați la un alt instrument, care ar fi și de ce?

Paul: Violoncel. Nimic nu poate crea acea frumoasă melodicitate ca un violoncel.

Andreas: Platane de DJ - pentru conducerea supremă a energiei ritmice.

InfoMusic: Aveți stiluri diferite de interpretare. Ce vă diferențiază ca pianiști?

Paul: Probabil că sunt mai "tradiționalist", la mine totul e despre aprecierea pură a muzicii, dar am, totuși, câțiva ași în mânecă. Cum îl definesc pe Andreas: extrovertit și ostentativ

Andreas: Curiozitatea și improvizațiile creative sunt cheia prin care aduci muzica clasică în secolul XXI. Asta mă caracterizează. Cum îl definesc pe Paul: carismatic și prudent.

InfoMusic: Caracterul atipic al concertului "Piano Battle" atrage o audiență mai mare decât o face un concert clasic?

Paul: Atrage cu siguranță un public mai divers, de la copii de șase ani până la persoane în vârstă.

Andreas: Ni se întâmplă des ca după un concert să vină oameni la noi să ne spună ca a fost primul concert de muzică clasică la care au fost și că le-a plăcut mult. Acestea sunt niște momente foarte satisfăcătoare.

InfoMusic: Ce poveste vreți să spuneți publicului prin conceptul show-ului "Piano Battle"?

Andreas: Nu trebuie să fii un tocilar - ca Paul - ca să îți placă muzica clasică. Ascultă-ți instinctul și trăiește clipa!

Paul: De data asta, sunt de acord cu Andreas. Oricât de mult am vrea să obținem aprecierea melomanilor de muzică clasică, vrem, de asemenea, să îi atragem și pe aceia care au venit pentru a vedea un duel. Este o provocare minunată și, din fericire, am reușit să îmbinăm cele două scopuri.

Read our interview with Andreas Kern & Paul Cibis (EN)

InfoMusic: How did your passion for piano start?

Paul: I had always liked the sound. And when my older brother started having lessons, I appearently hated it and pushed him away from the piano – and played what he was supposed to learn. Eventually I got lessons, and my brother became a film maker.

Andreas: I watched a movie with solo piano music and asked my parents immediately to arrange lessons.

InfoMusic: What’s your relationship with the piano?

Andreas: I like the smell of new Grand Pianos, so I have a very good relation.

Paul: Depending on the day, it can be love affair, old friend and companion, office desk, enemy, and therapist.

InfoMusic: If you could choose one piece of music to describe your idea of a perfect world, what would it be?

Paul: Schumann's "Träumerei" - light, refined, loving, and not too serious.

Andreas: "Halleluja" by Leonard Cohen.

InfoMusic: What’s your practice routine?

Paul: I have none as every day is different. Though on most days I do play through some excersices of my teacher Peter Feuchtwanger. They help me to “connect” to the instrument and set me into the right mood.

Andreas: Every morning after breakfast 2h of Bach, Scales, Schubert etc. the rest of the day I only have the wish to practice.

InfoMusic: What was the most challenging experience on stage?

Paul: I remember a gentlemean who was a guest in our sports round. He didn't want to leave the stage and kept trying to be funny and to play the piano himself... It starts to get serious if you feel like being a guest in your own show, haha.

Andreas: A true story: once when I was performing Beethoven’s Sonata op. 111 in Bangalore, India, there was a power cut. I continued to play. Then I started talking to the audience about the piece although I couldn’t see anything. In the end a little boy came on stage with a candle and I resumed playing.

InfoMusic: If you could be in the audience and vote, what musical battle would you like to watch? And who would win?

Paul: I would love to be there when appearently Chopin and Liszt met and improvised in a private event in Paris many years ago. I would have rooted for Chopin, no doubt!

Andreas: I would like to watch Andreas vs. Paul - and the winner is of course, well, you know it.

InfoMusic: Do you offer each other feedback after a concert?

Andreas: Always! But it's more of a comforting session as he mostly loses.

Paul: Haha, that’s not true, of course! But yes, we do tell each other certain bits, especially if something was unusualy good. That's why he talks more than me in those situations.

InfoMusic: If you could choose to play another instrument, what would it be and why?

Paul: The cello. Nothing can create such beautiful and endless melodies!

Andreas: A DJ turn table – for the ultimate ruling of rhythmic energy.

InfoMusic: You both have very different performance styles. What differentiates you both as pianists?

Paul: I am probably more the “traditionalist,” all about pure music appreciation – but still with a few surprises up my sleeve. My characteristics for Andreas: extroverted and flashy.

Andreas: Staying curious and creative improvisations are the keys to bringing classical music into the 21st century! That’s what I am all about. My characteristics for Paul: charming and safe

InfoMusic: Does this unconventional concept of concert attract a larger audience than a classic one?

Paul: It certainly is a more divers one. Our audience really ranges from 6 year olds to people in their 90s.

Andreas: We often have people come to us after a show to tell us that it was their first classical music experience - and that they loved it. These are very rewarding moments!

InfoMusic: What story do you want to tell the audience through this concept of show “Piano Battle”?

Andreas: You don't have ot be a nerd – like Paul – to enjoy clasical music. Just follow your intuition and enjoy the moment!

Paul: For once, I agree. As much as we want to capture the approval of the true classical music aficionado, we also want to attract those people who come because of its interesting “battle” format. It's a great challenge but fortunately, we have been quite successful at bridging that gap.

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte luni, 8 octombrie 2018

Piano Battle

Loc
Teatrul Naţional București
Comentează

Trending