Cu un album lansat în 2013, Ad Hoc lucrează deja la al doilea, iar pentru vara aceasta a trecut în agendă majoritatea festivalurilor de muzică medievală. "Dezmăț, licori și muzici medievale" este deviza lor și asta aduc în show-uri. Trubadurii se pregătesc de concerte cu piei, blănuri şi tatuaje croite pe măsura atitudinii lor, cu legende şi fum potrivit misticismului lor.
1. Cum a luat naștere Ad Hoc?
Ad Hoc: Inițiativa a fost luată de Corbu, iar povestea s-a scris organic, natural și în cel mai frumos mod posibil. Ne-am întâlnit prima dată în formula de duo – vioară și chitară, iar apoi au apărut tot felul de oameni, fiecare aducând cu el influențele proprii. La concertul aniversar din Colectiv, ne vom aduna în „formula de aur”, dar detalii despre asta le păstrăm ca surpriză.
Unii oameni îți vin în trupă, stau o lună, două, trei, însă cred că asta a fost în beneficiul nostru. Am testat multe persoane și uite așa am ajuns la formula actuală. Iar cine nu-i cu noi, nu-i deloc!
2. Care au fost cele mai importante evenimente la care ați participat?
A.H: Revelionul la Arieșeni, adică acasă la Ursu și tabăra de creație de la Hida, acasă la Corbu. Le considerăm ca fiind cele mai importante pentru noi, pentru că au fost mai mult evenimente de suflet. Pe lângă faptul că am fost la aproape toate festivalurile medievale din țară, am fost invitați și la evenimente mainstream. Am fost chiar și la festivale pentru motocicliști. Momentan vrem să cântăm peste tot.
3. În vara aceasta ajungeți și la festivalul de la Sighișoara?
A.H: Nu cred că vom mai ajunge prea curând la festivalul de la Sighișoara, pentru că debutul nostru la acel festival a fost absolut ”fulminant” și au rezultat scântei în așa hal încât nu cred că mai avem ce căuta acolo. Dar a fost minunat, la finalul concertul întreaga piață scanda numele nostru... aceeași piață în care am cântat cu drag înainte cu unii și cu alții, în acel moment a fost doar a noastră.
4. În cântecele voastre aduceți mereu vorba de zâne, draci, zmei și alte personaje mitologice. Credeți în superstiții?
A.H: Credem în spiritualitate și se manifestă sub forme diferite asupra fiecăruia. Noi considerăm că această formă de magie e destul de uitată, dar oricum oamenii au uitat orice tip de magie și încearcă să îi nege existența.
E foarte mare păcat că s-a uitat din magia pe care o are poporul nostru de sute de ani rămasă. Așa că prin poveștile noastre, pe care le spunem în concerte, încercăm să ne amintim de lucrurile care ne fac viața interesantă și pe care nu reușim să le explicăm nicicum.
5. Cu ce vă ocupați atunci când nu cântați?
A.H: Corbu predă pe la grădinițe (pregătește generațiile viitoare de fani) sau merge pe picioroange, Ursu organizează evenimente și festivaluri, Vampirul se ocupă cu proiecte video și de imagine, Făt Frumos de asemenea predă, iar Corina termină Conservatorul și mai cântă cu artiști (internaționali), precum Richard Clayderman. În rest, ne place mult să gătim, să vizităm diverse locuri și să cunoaștem oameni cât mai interesanți de la care să învățăm lucruri noi.
6. De unde vă achiziționați accesoriile și vestimentația? Ce sursă de inspirație stă la baza look-ului Ad Hoc?
A.H: Toată chestia cu costumele a pornit de la accesoriile pe care le tot cumpăram și am zis să le folosim într-un mod cât mai îndrăzneț.
Vestimentația este realizată în mare parte de Aradia, dar sunt mai multe surse de fapt. La început lui Corbu mama sa îi crea cămășile. Costumul nostru în sine are influențe din portul tradițional românesc, însă așa cum amestecăm genurile muzicale dorim să îmbinăm și costumația noastră. Tot ce aducem pe scenă trebuie să fie un spectacol complet, iar asta înseamnă că și noi facem parte din acel show și vestimentația noastră la fel. Ideea pornește de la muzică și merge până la versuri, efecte, mișcări, vorbe și costume.
Dacă vii și prezinți cuiva o poveste, va înțelege mult mai multe lucruri, decât dacă ești doar un om care cântă la un instrument și ulterior se înclină și se dă jos de pe scenă.
7. Pe 28 mai veți avea un concert aniversar în Colectiv. Ce așteptări aveți de la acest show și ce pregătiți?
A.H: Așteptările de la acest concert sunt foarte mari. Noi vrem să schimbăm lumea și sperăm că vom reuși începând cu oamenii prezenți acolo. Și pentru a ne ieși această misiune așa cum trebuie am apelat și la alte forțe, cum ar fi invitații de pe afiș. În seara respectivă vor fi Intrinsec, Kryptonite Sparks și Partizan care vor încinge atmosfera. După care vom urca noi pe scenă cu multe surprize. În mare va fi un concert unic pentru că vom cânta la tobe cu Flavius Hosu de la Phoenix. Apoi vor fi mulți alți invitați alături de care vom cânta atât piese noi cât și piese vechi. Iar melodiile noi sunt un prim pas către un al doilea album.
Sperăm să vină cât mai mulți oameni, pentru că acest concert va fi unic și ne așteptăm să iasă cât mai bine colaborarea cu invitații. Cititorii își pot imagina ceva ce nu a mai fost întâlnit până acum: muzica medievală combinată cu Bogdan de la El Negro, cu Albert de la Niște Băieți, cu Dima de la Popa Șapka, cu Anda și Alex de la Tiarra, cu Costin Adam de la Phoenix sau Răzvan și Artan de la Partizan etc.
8. Acum că Ad Hoc împlinește 6 ani, cum puteți descrie în 3 cuvinte această experiență?
A.H: Dezmăț, licori #șimuzicimedievale. Hahaha!
9. Ce program aveți pentru vara aceasta?
A.H: Dezmăț, licori și muzici medievale... În vara aceasta vor apărea din nou festivalurile medievale și ne vom plimba prin toată țara, dar chiar și în afara ei.
Ideea este că deși nu am vrut să facem asta, am fost nevoiți să ridicăm puțin nivelul în privința la a ce acceptăm și ce nu și pe unde mergem în țară și cum. Nu că nu am vrea să cântăm peste tot, dar este foarte distructiv să cânți în condiții cu sonorizare proastă, cu promovare slabă și alte situații în care nu dorim să mai ajungem. Suntem foarte înțelegători și dorim să îi ajutăm pe toți care vor să organizeze ceva în țara noastră, însă nu putem facem mereu sacrificii, așa că programul nostru nu va mai fi la fel de încărcat ca de obicei. Noi nu am devenit mai fițoși, dar chiar ne dorim să facem un lucru așa cum trebuie.
10. Am descoperit afișul concertului în revista de benzi desenate ”Tinerețe fără bătrânețe”, vreți să lansați viitorul album în același mod ca la debut?
A.H: Revista ”Harap Alb continuă” a fost îngerul nostru cel bun pentru că ne-a ajutat foarte mult cu primul album. Sperăm să fie un semn bun, însă niciunul dintre noi nu s-a gândit încă la asta... Echipa este formată din niște oameni extraordinari, care fac o treaba minunată și transmit foarte multă energie, iar noi ne vom bucura mereu când vom lucra împreună, mai ales că facem același lucru, ei cu banda desenată și noi cu muzica.