Urmărește-ne în Social Media

rock

Viţa de Vie

Publicat

pe

Vita_de_Vie_02
Vita_de_Vie_02

Membri

A părăsit formația în 2012:
  • Sorin Dănescu - clape, voce (co-fondator)
Vita_de_Vie_02

Biografie

Vița de Vie a fost inființată în 1996 înregistrând primul demo în studioul lui Adrian Ordean. Albumul de debut a fost „Rahova”, lansat în 1997 alături de Zone Records.

Adrian Despot

Adrian Despot

Trupa a devenit cu adevărat cunoscută în România în anul 1999 odată cu lansarea albumului „Fenomental” și a single-ului „Basul și cu toba mare”În 2000 este lansat videoclipul „Vino la mine”, iar Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație de la revista Bravo.

Băieţii au continuat lucrul, iar in 2001 apare albumul „Exxtra” care include două piese ce au devenit rapid hituri - „Sunetul mai tare” și „Liber”; dar și colaborări interesante - cu Șuie Paparude pentru piesa „Zboară”, Paraziții pentru „Beat mort”, Ganja și K-Gula pentru „O noapte”. Albumul este premiat în 2002 primind titlul de „Cel mai bun album alternativ”.

Anul 2003 a marcat lansarea a două videoclipuri pentru piese care au ajuns să fie dragi publicului - „Varză” și „Totata”.  În 2004 formația lansează albumul „9704” cuprinzând cele mai bune piese de pe primele 4 albume și o piesă nouă intitulată „Îmi pasă”, pentru care înregistrează și un videoclip.

În 2007 apare albumul „Egon” şi este înfiinţată casa de discuri VdV Music. Cel mai recent album „Fetish” a fost lansat pe 25 Martie 2010 alături de Gazeta Sporturilor.

Vița de Vie

Vița de Vie

Istoric

În anul 1996 Adrian Despot este cooptat într-o trupă ce nu purta încă vreun nume, din care făceau parte Sorin „Pupe” Tănase și Sorin Dănescu. Primele trei piese au fost compuse în bucătăria Hard and Heavy Cafe și în scurt timp înregistrate în studioul lui Adrian Ordean, care a botezat formația „Vița de Vie”.

Primul album apare in 1997, se numește Rahova și conține piesele care aveau să facă celebră formația încă de la începuturi –  „Te voi răpi”, „Ozosep”, „Rahova”, „Secretara”.  Tot în 1997 apare primul turneu național, Hollywood Rock, alături de Holograf si Pasărea Colibri.

Alături de cei trei membri fondatori apar Eugen „Jojo” Vasile la chitară și Mircea „Burete” Preda la bass. Aceasta este formula în care se va compune și se va cânta pentru prima oară pe o scenă piesa „Basul și cu Toba Mare”. La 24 de ore de la acest eveniment, în iulie 1998, „Basul și cu Toba Mare” se ascultă, în varianta înregistrată din concert, la Vama Veche.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Basul și cu toba mare”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Basul și cu toba mare”

Vița de Vie intră în febra conceperii unui nou album și în februarie 1999 pleacă la Essen, Germania, pentru a înregistra albumul Fenomental. Fenomental sparge toate recordurile, devenind primul disc de aur din România și în scurt timp este re-editat în variantă CD. Pe noua variantă există și piesa-manifest „Vino la mine”. În anul 2000 formația este premiată cu Premiul Otto al revistei Bravo pentru cel mai bun grup artist român.

În anul 2001, Jojo este nevoit să plece în America, iar în urma unei preselecții, Cezar Popescu devine chitaristul formației. Efervescența nou captată dă naștere unor piese de referință pentru VdV, precum „Liber”, „Sunetul mai tare” şi „Beat Mort”, toate grupate pe albumul Exxtra, lansat la Sala Palatului in fața a 4000 de spectatori. La sfârșitul anului, albumul primește premiul pentru cel mai bun album alternativ.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Liber”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Liber”

În 2002 formația compune mai mult pe drum, în turnee, dar si așa găsește resurse pentru a crea piese memorabile- „Visare” şi „Varză”, ambele incluse pe albumul Doi. După ce a fost prima formație care a înregistrat un album în altă țară, VdV devine prima formație care filmează un videoclip în altă țară pentru piesa „Varză” în Amsterdam.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Totata”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Totata”

În 2004 apare primul Best Of, intitulat 9704, având drept bonus track balada „Îmi pasă”, devenită între timp imn pentru multele campanii sociale in care VdV s-a implicat. Videoclipul piesei este prima si singura ocazie în care publicul poate vedea familiile membrilor VdV și este filmat în casele acestora.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Îmi Pasă”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Îmi Pasă”

În 2005 si 2006 VdV primește premiul Best Live MTV, rămânând pană acum singurul artist român care a primit un premiu MTV în doi ani consecutivi.

După plecarea lui Mircea „Burete” Preda, formula VdV redevine completă prin apariția lui Adrian Ciuplea. Cu acest suflu nou, formația definitivează înregistrările pentru albumul Egon, apărut în 2007. Videoclipul piesei single „Zale de Mătase” este filmat în numai 6 ore. După numai câteva luni formația înregistrează varianta acustică a piesei „Praf de Stele” și o lansează drept single.

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Praf de Stele”

Vița de Vie, imagine din videoclipul „Praf de Stele”

2008 și 2009 aduc în prim plan talentele non-muzicale ale membrilor formației, care filmează, regizează și produc o serie de emisiuni TV. Mult așteptatul nou album al formației apare în martie 2010 împreuna cu GSP și este reeditat de 2 ori, drept dovadă a popularității de care se bucură VdV. „Matur, îndrăzneț și de o uriașă calitate artistică” este descrierea pe care presa a oferit-o pentru albumul Fetish.

În anul 2012 formația Vița de Vie împlinește 15 ani de cariera muzicală și sărbătorește acest eveniment cu fanii săi printr-un concert acustic deosebit la Opera Națională București, în data de 20 martie.

Vița de Vie, concert acustic aniversar Timișoara

Vița de Vie, concert acustic aniversar Timișoara

Discografie

  • Rahova - 1997 - Zone RecordsVita_de_Vie_egon
  • Fenomental 1999 - Media Pro Music
  • Exxtra - 2001 - Media Pro Music
  • Doi - 2002 - Roton
  • 9704 - 2004 - Roton
  • Egon - 2007
  • Fetish - 2010

Concerte & turnee

Smiley, Carla's Dreams, Vița de Vie cântă la West Side Hallo Fest 2024

West Side Hallo Fest va reveni pe Insula Lacul Morii în perioada 25-27 octombrie cu cea de-a doua ediție. Concerte pline de energie, decoruri spectaculoase și mâncăruri delicioase sunt doar câteva elemente ce vor atrage participanți de toate vârstele. Te invităm să afli mai multe detalii.

Publicat

pe

Smiley / Vița de Vie / Carla's Dreams
Smiley / Vița de Vie / Carla's Dreams │ FOTO: InfoMusic

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu cea de-a doua ediție. Decoruri spectaculoase, cu vrăjitoare și dovleci uriași, concerte live, ateliere pentru copii, concursuri, prezentare de modă și o paradă a costumelor vizitatorilor - sunt doar câteva dintre atracțiile de la West Side Hallo Fest.

Nu vor lipsi mâncarea bună, nici suvenirurile tematice, accesoriile, bijuteriile sau decorațiunile. Timp de trei zile, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală.

Marile atracții ale West Side Hallo Fest

  • Un dovleac gigant, cu diametrul de 2,5 metri, luminat la interior și construit din materiale naturale, pe structură de fier, va fi simbolul evenimentului;
  • 45 de tone de dovleci vor ajunge pe insulă. 10.000 de bucăți vor fi folosite în cadrul atelierelor, iar alți 5.000 pentru decor;
  • O vrăjitoare supradimensionată, de aproape trei metri înălțime;
  • O casă a fantomelor amenajată la mausoleu;
  • Un oraș pustiu și bântuit, reprodus într-o zonă a insulei;
  • 1.000 de baloturi de paie, ciori, flori, schelete, păianjeni

Info acces:

  • Copiii sub 12 au gratuitate pe toată perioada festivalului.
  • Intrarea este gratuită vineri toată ziua, iar sâmbătă și duminică de la 10:00 la 14:00.
  • În intervalul 14.00 - 23.00, este necesar să achiziționați bilet pentru a vă asigura accesul la acest eveniment. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.

Program West Side Hallo Fest 2024

  • Vineri: 12.00 - 23.00
  • Sâmbătă: 10.00 - 23.00
  • Duminică: 10.00 - 23.00

Program artistic (după ora 17:00)

Vineri:

  • Alexandra Crișan
  • Alexandra Căpitănescu
  • Trupa Zagan

Sâmbătă:

  • Smiley
  • Carla's Dreams

Duminică:

  • Vița de Vie
  • Robin & The Backstabbers
  • Bucovina
  • Scarlet Aura
  • Patron
Citește în continuare

Concerte & turnee

Calum Scott, Editors, Faithless urcă pe scena CODRU Festival 2024

Calum Scott, Editors și Faithless sunt cei mai noi artiști care completează lineup-ul CODRU Festival, eveniment ce va avea loc între 30 august și 1 septembrie la Timișoara. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Tom Smith în concertul Editors de la București pe 19 august 2023
Tom Smith în concertul Editors de la București pe 19 august 2023 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

CODRU, festivalul care plantează, aduce la Timișoara și anul acesta trei zile de muzică, artă și sustenabilitate. Ediția de anul acesta vine cu o altă surpriză pentru fani - CODRU Festival se mută din Pădurea Bistra în inima Timișoarei, în Parcul Central din oraș. Aflat la cea de-a patra ediție, CODRU a fost inclus de două ori în top 10 festivaluri din Europa la categoria Best Medium Festival în cadrul European Festival Awards. Peste 100.000 de persoane sunt așteptate la Timișoara între 30 august și 1 septembrie.

Concept nou la CODRU Festival 2024

Festivalul CODRU revine în 2024 cu surprize pentru fanii festivalului. Despre vorba de un nou concept de festival, care aduce farmecul naturii în centrul orașului. Conceptul creativ de anul acesta promite să aducă "Inima CODRULUI în inima orașului". Ediția de anul acesta, care va avea loc la kilometrul 0 al Timișoarei, în Parcul Central, pregătește multe activități pentru întreaga familie.

Ce artiști internaționali vin la CODRU Festival?

Ca în fiecare an, CODRU promite să fie o experiență multiculturală vibrantă. Programul va cuprinde două scene principale, concerte live, DJ set-uri, instalații artistice (land art), performance-uri și zone special amenajate pentru copii. Organizatorii au pregătit anul acesta o selecție a unora dintre cei mai îndrăgiți artiști de renume internațional din diferite genuri muzicale. Calum Scott revine în România, alături de Editors, Faithless, Patrice și Wilkinson.

Ce artiști români vin la CODRU Festival?

Încă de la început, festivalul CODRU și-a dorit să promoveze artiștii autohtoni. Pe lângă trupe deja consacrate, CODRU a lăsat scena deschisă și pentru artiștii locali. Lineup-ul internațional este completat de o serie de artiști îndrăgiți de la noi precum Vița de Vie, Vama, Erika Isac, Ian, Nane, Nouă Unșpe, Oscar, Puya, Rava care vor electriza atmosfera în cele trei zile de festival.

Bilete CODRU Festival 2024

  • Abonamentele pentru CODRU Festival 2024 sunt disponibile online, la prețul de 281,75 lei, în perioada earlybird. Pentru mai multe detalii despre bilete și modalitatea de achiziționare, accesează agenda InfoMusic.
Citește în continuare

Trending