Membri
- Adrian Despot - voce, chitară
- Adrian Ciuplea - chitară bas
- Cezar Popescu - chitară
- Sorin „Pupe” Tănase - tobe (co-fondator)
- Sorin Dănescu - clape, voce (co-fondator)
Biografie
Vița de Vie a fost inființată în 1996 înregistrând primul demo în studioul lui Adrian Ordean. Albumul de debut a fost „Rahova”, lansat în 1997 alături de Zone Records.
Trupa a devenit cu adevărat cunoscută în România în anul 1999 odată cu lansarea albumului „Fenomental” și a single-ului „Basul și cu toba mare”. În 2000 este lansat videoclipul „Vino la mine”, iar Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație de la revista Bravo.
Băieţii au continuat lucrul, iar in 2001 apare albumul „Exxtra” care include două piese ce au devenit rapid hituri - „Sunetul mai tare” și „Liber”; dar și colaborări interesante - cu Șuie Paparude pentru piesa „Zboară”, Paraziții pentru „Beat mort”, Ganja și K-Gula pentru „O noapte”. Albumul este premiat în 2002 primind titlul de „Cel mai bun album alternativ”.
Anul 2003 a marcat lansarea a două videoclipuri pentru piese care au ajuns să fie dragi publicului - „Varză” și „Totata”. În 2004 formația lansează albumul „9704” cuprinzând cele mai bune piese de pe primele 4 albume și o piesă nouă intitulată „Îmi pasă”, pentru care înregistrează și un videoclip.
În 2007 apare albumul „Egon” şi este înfiinţată casa de discuri VdV Music. Cel mai recent album „Fetish” a fost lansat pe 25 Martie 2010 alături de Gazeta Sporturilor.
Istoric
În anul 1996 Adrian Despot este cooptat într-o trupă ce nu purta încă vreun nume, din care făceau parte Sorin „Pupe” Tănase și Sorin Dănescu. Primele trei piese au fost compuse în bucătăria Hard and Heavy Cafe și în scurt timp înregistrate în studioul lui Adrian Ordean, care a botezat formația „Vița de Vie”.
Primul album apare in 1997, se numește Rahova și conține piesele care aveau să facă celebră formația încă de la începuturi – „Te voi răpi”, „Ozosep”, „Rahova”, „Secretara”. Tot în 1997 apare primul turneu național, Hollywood Rock, alături de Holograf si Pasărea Colibri.
Alături de cei trei membri fondatori apar Eugen „Jojo” Vasile la chitară și Mircea „Burete” Preda la bass. Aceasta este formula în care se va compune și se va cânta pentru prima oară pe o scenă piesa „Basul și cu Toba Mare”. La 24 de ore de la acest eveniment, în iulie 1998, „Basul și cu Toba Mare” se ascultă, în varianta înregistrată din concert, la Vama Veche.
Vița de Vie intră în febra conceperii unui nou album și în februarie 1999 pleacă la Essen, Germania, pentru a înregistra albumul Fenomental. Fenomental sparge toate recordurile, devenind primul disc de aur din România și în scurt timp este re-editat în variantă CD. Pe noua variantă există și piesa-manifest „Vino la mine”. În anul 2000 formația este premiată cu Premiul Otto al revistei Bravo pentru cel mai bun grup artist român.
În anul 2001, Jojo este nevoit să plece în America, iar în urma unei preselecții, Cezar Popescu devine chitaristul formației. Efervescența nou captată dă naștere unor piese de referință pentru VdV, precum „Liber”, „Sunetul mai tare” şi „Beat Mort”, toate grupate pe albumul Exxtra, lansat la Sala Palatului in fața a 4000 de spectatori. La sfârșitul anului, albumul primește premiul pentru cel mai bun album alternativ.
În 2002 formația compune mai mult pe drum, în turnee, dar si așa găsește resurse pentru a crea piese memorabile- „Visare” şi „Varză”, ambele incluse pe albumul Doi. După ce a fost prima formație care a înregistrat un album în altă țară, VdV devine prima formație care filmează un videoclip în altă țară pentru piesa „Varză” în Amsterdam.
În 2004 apare primul Best Of, intitulat 9704, având drept bonus track balada „Îmi pasă”, devenită între timp imn pentru multele campanii sociale in care VdV s-a implicat. Videoclipul piesei este prima si singura ocazie în care publicul poate vedea familiile membrilor VdV și este filmat în casele acestora.
În 2005 si 2006 VdV primește premiul Best Live MTV, rămânând pană acum singurul artist român care a primit un premiu MTV în doi ani consecutivi.
După plecarea lui Mircea „Burete” Preda, formula VdV redevine completă prin apariția lui Adrian Ciuplea. Cu acest suflu nou, formația definitivează înregistrările pentru albumul Egon, apărut în 2007. Videoclipul piesei single „Zale de Mătase” este filmat în numai 6 ore. După numai câteva luni formația înregistrează varianta acustică a piesei „Praf de Stele” și o lansează drept single.
2008 și 2009 aduc în prim plan talentele non-muzicale ale membrilor formației, care filmează, regizează și produc o serie de emisiuni TV. Mult așteptatul nou album al formației apare în martie 2010 împreuna cu GSP și este reeditat de 2 ori, drept dovadă a popularității de care se bucură VdV. „Matur, îndrăzneț și de o uriașă calitate artistică” este descrierea pe care presa a oferit-o pentru albumul Fetish.
În anul 2012 formația Vița de Vie împlinește 15 ani de cariera muzicală și sărbătorește acest eveniment cu fanii săi printr-un concert acustic deosebit la Opera Națională București, în data de 20 martie.
Discografie
- Rahova - 1997 - Zone Records
- Fenomental 1999 - Media Pro Music
- Exxtra - 2001 - Media Pro Music
- Doi - 2002 - Roton
- 9704 - 2004 - Roton
- Egon - 2007
- Fetish - 2010