Născută în Tulcea pe 7 octombrie 1980, Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cu virtuozitate și eleganță, vocea ei caldă și impunătoare doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor.
A câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, pasiunea pentru competiţie ducând apoi la prestigiosul şi de netăgăduit mult meritatul premiu al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume, în iulie 2014.
Pregătirea muzicală o desăvârșește odată cu absolvirea cursurilor Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, secţia lied-oratoriu, clasa prof. Marie-Jeanne Stoia, însă participă constant la workshop-uri și masterclasses cu diverși muzicieni consacrați: Dennis Chambers, Neenna Freelon, etc, înainte de a fi ea însăși pedagog – între anii 2008-2010 predă jazz vocal la Universitatea de Muzica București și între anii 2010 – 2014 susține cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts.
Studiază jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian.
În iulie 2004 cîştigă premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.
Luiza Zan și muzica
Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte muzica Luizei. New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat „King” Cole. Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan ,Erykah Badu. Hip hop & R&b inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal.
Toate sunt trăsături ale unei voci pline de forţă şi trăire.
A cântat cu nume sonore de la noi și de aiurea. Cu Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr, Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, Emil Bâzgă, Big Bandul Radio și mulți alții, precum și cu muzicieni străini: Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyarfas Istvan, Berkes Balazs, Peter Sarik, UNC Jazz Lab 1, McNeese State University Big Band și alții.
A scris muzică de film, pentru producțiile „Carambol”, „Circul Vesel” (o producție HBO) și „Maria” (nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno în martie 2013).
A scris muzică de teatru – pentru spectacolul Năpasta – regia radu Afrim – care se joacă la Teatrul Național București și în care este și protagonistă și muzica spectacolului Trei Rupturi – tot în regia Radu Afrim – care se joacă la Teatrul Andrei Mureșanu și în care Luiza Zan are o apariție live pe durata întregului spectacol.
A scris nenumărate muzici pentru reclame audio și TV și este o nelipsită prezență pe scenele teatrelor, sălilor de spectacol, cluburilor și festivalurilor din țară și străinătate.
Discografie Luiza Zan
- "SLANG" (2005) - Slang (Zone Records)
- "Colinde și Povești de Crăciun" (2010) - Sorin Romanescu, Luiza Zan (Soft Records)
- "Like Water" (2012) - Pedro Negrescu, Luiza Zan (Soft Records) - numit "cel mai bun album al anului 2012" de către „Observatorul cultural” si „Muzici si faze”
- "Romanian Impressions" (septembrie 2014) - Nicolas Simion Trio – cu Nicolas simion și Sorin Romanescu
- "Heritage" (martie 2016) - Luiza Zan (un album înregistrat la SuperSizeStudios Budapesta împreună cu Sarik Peter, Gyarfas Istvan, Fonay Tibor, Attila Galfi și Ioana Mardare), produs de Luiza Zan si lansat cu ajutorul FiverHouse Records.
- "Live!" (aprilie 2016) - Luiza Zan - Ionel Tudor cu Big Band Radio