2024 se pregătește de final și ia cu el clipe pe care le-am trăit cu bucurie sau, din contră, momente care ne-au pus bețe în roate. A fost un an cu suișuri și coborâșuri, cu lecții învățate, cu pierderi și câștiguri. Iar fiecare capitol a avut fundalul lui sonor, muzica devenind un prieten, un confident, o alinare sau o formă de evadare. Din multitudinea de artiști talentați pe care i-am descoperit, am ales cinci (+ unul bonus), detaliați mai jos.
1. Gigi Perez
Gigi Perez este o cântăreață și compozitoare americană, care a devenit virală pe TikTok cu piesele "Celene" și "Sometimes (Backwood)". A început să compună muzică la vârsta de 15 ani și să lanseze oficial în 2018, când făcea parte din trupa Wendy Lane. Perez a urmat pentru o scurtă perioadă cursurile Colegiului de Muzică Berklee, dar a renunțat din cauza pandemiei de COVID.
După pierderea surorii sale și în urma unei despărțiri amoroase, Gigi Perez a început să încarce videoclipuri pe TikTok pentru a face față durerii. A devenit virală la începutul anului 2021 cu piesele "Celene" și "Sometimes (Backwood)". Acest lucru a atras atenția casei de discuri Interscope Records care i-a propus o colaborare și împreună au lansat EP-ul "How to Catch a Falling Knife".
În martie 2024, Gigi Perez a încheiat colaborarea cu Interscope Records și, câteva luni mai târziu, a lansat balada "Sailor Song" care a ajuns pe locul 22 în Billboard Hot 100. Piesa a ocupat locuri fruntașe în topurile muzicale din țări precum Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Norvegia.
Gigi Perez a cântat în deschiderea trupei Coldplay la concertul din Florida, parte din turneul mondial "Music of the Spheres", iar în septembrie 2024 a semnat cu casa de discuri Island Records.
2. Novelists
Novelists este o trupă din Franţa, Paris mai precis, pe care am descoperit-o acum fix un an, în perioada Crăciunului. I-am ascultat foarte mult la început de an şi apoi prin primăvara, când au scos piesa "Okapi". Cu un videoclip cu un cor feminin puternic, dans interpretativ şi cantitate mare de empowerment. Faţă de alte trupe de metalcore şi djent, aici e foarte multă imaginaţie în mixajul chitarii şi avem o voce feminină blajină (au solistă doar de un an, aveau solist înainte), care alunecă spre un growl, e drept, mai blând decât la Jinjer sau Spiritbox totuşi.
Am mai zis-o şi o mai spun: scoala franceză de mixaj se simte tot mai mult, de la Alcest, la Gojira şi Novelists. Şi vestea şi mai bună e că vedem Novelists la Bucureşti în ianuarie 2025, în deschidere la Tesseract, în Club Quantic. Au scos şi două single-uri noi în decembrie, "Coda" şi "KO". Recomand piesa "Turn It Up", mai ales pentru chitara, care îşi merita locul în orice joc de curse, melodie care se te ridice de pe canapea sau chiar incitare la moshpit.
3. Paris Paloma
Paris Paloma este o cântăreață, compozitoare și chitaristă engleză. În martie 2020, Paloma l-a cunoscut pe producătorul Harry Charlton, alături de care a lansat primele sale piese: "Narcissus", "Ocean Baby", "Cradle" și "Underneath". Un an mai târziu, artista a lansat primul său EP - "Cemeteries and Socials". A continuat să scoată single-uri, printre care "The Fruits" și "It’s Called: Freefall", iar în 2022, Paloma a semnat cu casa de discuri Nettwerk, alături de care a distribuit melodiile "Forsaken" și "Notre Dame".
În martie 2023, Paloma a câștigat notorietate cu piesa "Labour". Este descrisă ca un imn al tuturor femeilor care s-au luptat într-o formă sau alta cu discriminarea sexuală sau cu preconcepțiile despre rolul pe care trebuie să îl aibă în societate. Cântecul s-a bucurat de 1 milion de streamuri pe Spotify în 24 de ore de la lansare și de 1 milion de vizualizări pe YouTube. "Labour" a devenit primul single al Palomei care a ajuns în topurile muzicale din Marea Britanie și în Billboard.
Pe 30 august 2024, artista a lansat albumul de debut - "Cacophony", iar în noiembrie, a prezentat ascultătorilor piesa "The Rider", extrasă de pe coloana sonoră a filmului animat "The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim".
4. Windwaker
Pe Windwaker i-am găsit în vara lui 2024 şi m-a pasionat aşa mult una dintre piesele lor, "Beautiful", că am ascultat-o 2 ore pe repeat, cât am avut o escală de avion. Şi fix când mă bucuram de primul dintre cele două albume ale trupei, am aflat că au schimbat solistul... şi stilul. Abia apăruse un album nou în 2024, “Hyperviolence”, ceva mai dur, dar foarte catchy, prin piese ca "Sirens". Videoclipul său e plin de umor şi angoasă de adolescent, în vreme ce "Beautiful" e visul oricărei persoane cu ADHD. E mult şi din toate, schimbă 5 stiluri muzicale în 3 minute şi e acordat cu sensibilităţile fanilor k-pop şi fanilor culturilor asiatice. De la game show-uri japoneze la sesiuni de karaoke nebune, sau momente de Babymetal.
Windwaker e pop-metal, are şi secţiuni rap, metalcore, dar sfârşeşte prin a fi rock alternativ cu voce de emo... entuziastă. Este excelent pentru o sesiune de fitness şi pentru a face o zi proastă... bună. Şi e cred că singura trupă nouă de rock alternativ din Australia de care am auzit.
5. Raye
Rachel Agatha Keen, cunoscută publicului sub pseudonimul Raye, s-a remarcat inițial în 2016, grație colaborărilor cu Jonas Blue pentru piesele "By Your Side" și "You Don't Know Me". Ca mulți artiști soul și R&B, Raye a început cu muzica gospel, tatăl ei fiind director muzical, iar mama cântând în corul bisericii. La vârsta de 14 ani a intrat la BRIT School, dar după doi ani a renunțat, declarând ulterior că s-a simțit "limitată... deși a învățat foarte multe lucruri".
Artista britanică și-a lansat albumul de debut, "My 21st Century Blues", independent, în 2023, după ce casa de discuri
Polydor Records a refuzat să-i susțină materialul. Potrivit lui Raye, motivul pentru care a încheiat contractul cu Polydor a fost "diferența dintre obiectivele artistice". Decizia artistei s-a dovedit a fi bună, albumul "My 21st Century Blues" câștigând 6 premii la gala BRIT, inclusiv în categoria Albumul Anului. Au urmat trei nominalizări la Grammy și apariția în lista BBC 100 Women.
Ce o recomandă pe Raye, dincolo de vocea puternică, prezența scenică și abilitatea de a transmite emoție, este naturalețea cu care comunică cu publicul și coloana vertebrală, când vine vorba despre identitatea artistică. Raye își scrie singură muzica, iar când nu scrie pentru ea, compune pentru artiști precum Beyoncé, Little Mix, Rihanna, David Guetta și John Legend.
Recomandare bonus: Benson Boone
La 22 de ani, Benson James Boone a reușit să navigheze prin marea de genuri și influențe muzicale și să-și găsescă propriul stil. Deși poate fi comparat cu Sam Smith pe alocuri, sau cu Brendon Urie de la Panic! At The Disco, timbrul său reușește să se diferențieze, iar modul de intepretare are, de asemenea, amprentă proprie.
Hitul "Beautiful Things", care a făcut inițial ravagii pe TikTok, a fost cel care l-a propulsat în mainstream. A ajuns pe poziția a doua în Billboard Hot 100 cu acest cântec, pentru un artist debutant fiind, fără îndoială, o mare reușită.
Înainte de "Beautiful Things", Benson Boone a cochetat și cu show-urile de talente. A participat la American Idol, unde Katy Perry i-a spus că vede un viitor măreț în fața sa. Deși s-a retras din competiție, predicția s-a adeverit, în prezent Benson Boone având în palmares un hit internațional și un album de debut, "Fireworks & Rollerblades" (2024), care a reusit să urce până pe prima poziție în topurile din UK și Norvegia. Pe lângă vocea impresionantă și carisma pe care o emană pe scenă, Benson este și un compozitor iscusit, așa încât viitorul său este, fără îndoială, unul pavat către succes.