Mircea Diaconu a murit pe 14 decembrie 2024, după o suferință grea în urma luptei cu cancerul la colon. Actorul urma să împlinească 75 de ani în Ajunul Crăciunului. Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus pe 16 decembrie la Teatrul Nottara din București, unde colegii de breaslă și admiratorii îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Mircea Diaconu s-a născut pe 24 decembrie 1949 la Vlădești, în județul Argeș. A fost un actor de film și teatru, dar și om politic și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București. A fost, de asemenea, director al Teatrului Nottara din București și membru al CNA până în 2004. A candidat în 2019 la alegerile prezidențiale. A fost, de asemenea, ales în Parlamentul României.
Debutul său în actorie a venit în anul 1970, la Teatrul Bulandra, cu "Harfa de iarbă" de Truman Capote. În cinematografie s-a lansat în 1971, cu filmul "Nunta de piatră", după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat Mircea Diaconu se numără "Filantropica", "Actorul și sălbaticii", "Mere roșii" și "Buletin de București".
Nu uităm și de alte pelicule apreciate, precum "Asfalt Tango" sau "Legături bolnăvicioase". Puțină lume știe, dar Mircea Diaconu era și scriitor, și unul chiar premiat. A publicat volumul său de debut, "Șugubina", în 1977, iar pentru această operă a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Iată și o listă cu piesele de teatru în care a apărut la Teatrul Bulandra și la Teatrul Nottara:
- Revizorul de Gogol, regia: Lucian Pintilie (1972);
- A 12-a noapte de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1973);
- Răceala de Marin Sorescu, regia: Dan Micu (1977);
- Furtuna de Shakespeare, regia: Liviu Ciulei (1978);
- Cum vă place de Shakespeare, regia: Lucian Pintilie (1982);
- Pădurea de Ostrovski, regia: Constantin Marinescu (1983);
- Ultimul bal după Liviu Rebreanu, regia: Dan Micu (1984);
- Burghezul gentilom după Molière, regia: Alexandru Dabija (1986);
- Într-o dimineață de Mihai Ispirescu, regia: Dan Micu (1988);
- Teatrul descompus de Matei Vișniec, regia: Cătălina Buzoianu.
Mircea Diaconu a jucat într-un film pentru ultima dată în 2015, "Doar cu buletinul la Paris", o dramă regizată de Șerban Marinescu. A fost și scenarist pentru filmul "Piciu" din 1985. A primit în anul 2000 Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Ofițer, "pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României".