Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

The Doors lansează ceva special în 2025, la aniversarea a 60 de ani de carieră

2025 este un an special pentru trupa The Doors, care aniversează 60 de ani de când Ray Manzarek s-a întâlnit cu Jim Morrison și au pus bazele unei formații legendare. Era o vară de foc, iar Jim era doar un poet necunoscut... Ce a pregătit The Doors pentru aniversare aflați mai jos.

Publicat

pe

Box set aniversar The Doors 60 ani
Box set aniversar The Doors 60 ani │ FOTO: The Doors

Era vara lui 1965, atunci când pianistul Ray Manzarek s-a întâlnit la Venice Beach cu Jim Morrison, un tânăr poet pe care îl știa de la cursurile de film de la UCLA. La acea vreme, Morrison locuia pe acoperișul unui prieten și scria versuri pentru piese. El nu avea nicio intenție să fie muzician, dar a acceptat să cânte câteva dintre ele pentru Ray, inclusiv "Moonlight Drive".

Manzarek a rămas uimit și le-a considerat cele mai bune versuri din rock and roll. Ulterior, s-a format trupa The Doors, al cărei nume era inspirat de cartea lui Aldous Huxley, "The Doors of Perception". O altă inspirație venea de la William Blake și "The Marriage of Heaven and Hell". Au fost cooptați la puțin timp după aceea chitaristul Robby Krieger și toboșarul John Densmore, care mai cântaseră împreună într-o altă trupă, numită Psychedelic Rangers.

După luni întregi de repetiții, noua trupă a prins un gig la clubul London Fog de pe Sunset Strip. Ulterior, cei patru aveau să devină "rezidenți" la Whiskey A Go Go, iar asta se întâmpla în 1966. Au semnat cu Elektra Records după ce președintele acestei case de discuri i-a văzut în acel club. Și așa avea să se nască primul album The Doors. "The Doors" este albumul de debut al trupei americane de rock The Doors, lansat pe 4 ianuarie 1967 de casa de discuri Elektra Records.

A fost înregistrat în august 1966 la Sunset Sound Recorders din Hollywood, California, sub producția lui Paul A. Rothchild. Albumul conține versiunea extinsă a single-ului de succes al trupei, "Light My Fire", și piesa de încheiere "The End", care include o secțiune narativă inspirată de mitul oedipian. Diverse publicații, inclusiv BBC și Rolling Stone, au clasat "The Doors" printre cele mai bune albume de debut din toate timpurile.

Până să moară Morrison la Paris în 1971, The Doors au înregistrat 6 albume, iar în 1993 aveau să fie introduși în Rock and Roll Hall of Fame.

Ce a pregătit The Doors pentru aniversarea de 60 de ani?

Pentru început, un nou logo, o serie de lansări fizice, adică discuri, viniluri, casete, CD-uri și o carte cu povești ale formației. Pe 22 noiembrie vine un LP cu 6 discuri, viniluri pentru audiofili, cu 6 albume ale trupei. Sunt înregistrate direct din master-urile analogice ale lui Kevin Gray de la Cohearant Audio. Doar 3000 de unități vor fi disponibile pe thedoors.com.

Pe 28 noiembrie, de Record Store Day, se lansează albumul "The Doors - Live in Detroit", cu reprezentația din Michigan, de pe 8 mai 1970. Acesta este cel mai lung concert al trupei, trecând de ora oficială impusă de autorități. Include și coveruri blues și o versiune de 19 minute a piesei "Light My Fire".

Vom avea și o carte aniversară, "Night Divides the Day", care sapă în arhivele trupei, cu interviuri, fotografii rare și texte scrise de Morrison și Manzarek. Sunt poze din copilărie, versuri pe foi, postere de pe vremuri, poze din culise, plus documente personale ale artiștilor. Antologia vine în 2000 de box set-uri, semnate de mână de Krieger și Densmore.

Comentează

Trending